Гравійний газон.

Тема у розділі 'Будівництво, ремонт, нерухомість і господарка', створена користувачем Hyligan, 18 бер 2015.

Спонсор розділу - Енциклопедія новобудов: Енциклопедія новобудов
  1. Hyligan

Hyligan Іронічний

Коротше така ситуація, з трьох сторін хати я минулого року зробив шикарний газон, не натішуся, трава навіть цілу зиму зелена була, ніякого тобі болота, все чисто красиво і майже по американськи

Одна сторона залишилась не окультуреною, справа в тому що там був асфальт, з часом він практично зник, і весною так розгрузало шо я туда завалив з 20 тачок битої цегли, а ше пізніше застелив геотекстилем і засипав дрібним гравієм...Коротше посіяти траву дуже вже трудомістка операція, бо ту всю фігню прийдеться повиколупувати, та ше і землю навозити...

Вирішив я гравій зняти, більш менш вирівняти, застелити геотекстиль, і знову засипати гравієм тільки вже акуратніше і красивше...

По краях (там асфальту не було) можна траву засіяти, думаю мало б виглядати нормально, і по грошах не дуже дорого...
    Може хто робив таке, то шось підкажіть...

• Подобається Подобається x 4
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  2. Hyligan

Hyligan Іронічний

3. palmir

palmir Well-Known Member

Не робив, але задумуюсь. До гравію додають в’яжучу речовину. Рекомендували, цитую: " Гипердесмо-Т. Вязкий прозрачный полиуретановый алифатический вяжущий. Вот он применяется для вот таких штучек https://www.youtube.com/watch?v=UCwUo7ui91c "

В наступному відео розкрито більш детально і безпосередньо для доріжок.

• Подобається Подобається x 1
  4. palmir

palmir Well-Known Member

І якщо захочете зробити такий гравійний декор, як у вас на відео, і для того щоб його змогти позамітати та наново не "перемальовувати", то також потрібно зробити закріплення гравію.

5. Hyligan

Hyligan Іронічний

Можна детельніше будь ласка?

6. palmir

palmir Well-Known Member

На жаль надто детально в ту тему не заглиблювався, бо перед ними тре зробити багато чого іншого. Але загалом такі доріжки і відмостки мені дуже подобаються, тому і примітив. На скільки я розумію, гравій (чистий, промитий), перемішується з Гравій-локом, який є базбарвною в’яжучою речовиною, якої візуально не видно, але добре фіксує камінці між собою, тому гравій не провалюється при хотьбі, і загалом "не здувається вітром")))) чи іншими рушійними силами. Час життя такої доріжки +-10 років. Потім поцедуру треба повторити.
    Ті Гравій-локи напевне є різного роду від різних виробників. На одному з тематичних форумів порекомендували Гипердесмо-Т. Нажаль саме ця тема там розвинута не була (бо розпочата була хлопцями, які роблять такі доріжки, і продавцям матеріалів якось не пасувало в їхній темі надто рекламувати свою продукцію)

7. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

@Hyligan, а розкажи про свій досвід використання геотекстилю.

8. Hyligan

Hyligan Іронічний

На подвірї весною (років мабуть 7 тому) було таке болото шо мій Пасат втопився, натурально, сів на дно :mocking:, от так просто стояв собі і загруз в болото, трактором тягнули...колії розгарцували по коліно. Я то більш менш порівняв, закидав ями битою цеглою, зверху застелив текстиль і притрусив дрібним щебнем. Були такі місця шо стелив прямо на болото і засипав зверху щебнем.

Стояло ідеально, болота і сліду нема, вода просто собі йде в землю. От тільки я коли то робив про естетику не думав завсім, по перше все було горбате, по друге стелив не щільно, то проростали буряни, а так як ніхто не косив, не замітав, то і зверху насіялось.

Текстиль я тепер зняв, в цілому він досить живий, застелю ше раз

• Подобається Подобається x 2
  9. Hyligan

Hyligan Іронічний

Гравій "не фіксований" пропускає воду, тому завжди сухий і чистий, а то вже шось типу бетону вийде, треба робити ідеально щоб баюр не було..

10. MARTINI

В мене на старому подвір"ї у батьків схожа ситуація. Щоправда, я там не грузну, але підозрюю що тільки тому, що не заїжджаю туди, коли мокро :) Я думав як буде сухо, то завезти туди пару машин грубого щебеню. Але питання, чи той щебінь не потоне в болоті за 1-2 роки? І от я недавно теж звернув увагу на той геотекстиль. Та не знаю нікого, хто мав би з ним справу на практиці.

Як би ти казав робити правильно? Застелити і зверху насипати щебінь? Чи може спершу щебінь, тоді геотекстиль, а на нього скажімо дрібний щебінь?

11. palmir

palmir Well-Known Member

Бетон, то гравій+наповнювач пісок+цемент. А тут ніби шпари між каміннями досить значні. Через них мало б все протекти. Та штука для зв’язування, повністю то не закриває. Вона більше як клей - з’єднало на стиках, а шпари пусті.

12. Hyligan

Hyligan Іронічний

Думаю можна стелити на землю, от тільки він дорогий і вузький (приходиться ше в нахльост давати, то для надійності можна кинути під низ чорне агроволокно, щоб вже точно знизу нічого не проросло, а текстиль постелити зверху тільки під машину, для пішоходів думаю волокна хватить. По краєх бажано бордюрки дати, я собі купив гнучкі, але ше не пробував як воно буде.

Є ше георешітки, то вже виходить майже як бетон, але я б сказав шо то нафіг не потрібно під легкову машину.

13. MARTINI

вас із дас?

14. Hyligan

Hyligan Іронічний

типу такого, знайшов в магазині ше по старі ціні, 9м. 100 грн. Можна просто з бляхи врізати полосу. Просто якщо нічого не дати то воно розповзається шокапєц.

15. MARTINI

до речі, подвір"я не зовсім горизонтальне, є трохи схил. Не сповзе той геотекстиль зі всім шо на нього навалено?

16. Hyligan

Hyligan Іронічний

А хрин його знає....

Якщо є схил то болота не мало б бути, вода має стікати :dntknw: Може краще травичку?

17. MARTINI

а воно є :) І травички вже практично нема, хоча ще декілька років тому практично все подвір"я було зелене. Правда була не газонна травичка, а якась інша, така ніби трохи пухнаста. Зараз вона майже перевелася...

вище по схилу город, землю наносить звідти. Років під 40 тому більша частина подвір"я була засипана щебнем. Зараз від нього сліду практично не лишилося, крім того рівень подвір"я знизився сантиметрів на 20. Так що пора повторити процедуру...

щодо травички. Подвір"ям гуляють кури. Думаю, якщо засіяти насінням, не виросте ніфіга, все визбирають. Так що лишається хіба щебінь

18. Hyligan

Hyligan Іронічний

Від города треба відгородитись, а кури то жах, вони з города стільки болота нанесуть шо загадять шо завгодно, крім того в щебені ям понагрібають.

19. MARTINI

Кури то не жах, 5-10 свіжих яєць щодня :)

Город то відгороджений, сітою і брамою, курам туди доступ закритий, але для болота це не перешкода :) Насправді той процес досить непомітний. Кілька десятків років минуло, перш, ніж ситуація стала вимагати втручання. Зараз як мине гівняно-весняний період, то все таки завезу 2-3 машини щебеню, сподіваюся, що забудем про проблему на наступні років 30

20. Hyligan

Hyligan Іронічний

Як мені пояснили 1.3 тони щебню це куб, куб вистачить на 10 м2, шаром 10 см, при геотекстилі то навіть забагато, хватить і 5-7 см. А від города просто бордюрку пхнути шоб не тік.
    Я в себе сиплю тільки по середині, де машина і де ходиться, а боки травою засію.
    Всього то треба буде 4-5 тонн (менше як 1500 грн. з доставкою), текстиль застелю бушний, агроволокно чорне 3/100 вроді 100 грн. Коротше дешево і сердити, а беушним асфальтом ше на 100м в дві сторони ями на дорозі позасипав.

а де твій аватар? :)