“Говоріть українською!”

Тема у розділі 'Львівська газета', створена користувачем gazeta, 1 січ 1970.

Статус теми:
Закрита.
  1. gazeta

gazeta Well-Known Member

Віктор Ющенко вимагає, щоб державні службовці говорили українською мовою. Про це він сказав, реагуючи на російськомовний виступ голови Державної податкової адміністрації Сергія Буряка вчора на форумі “Влада та бізнес – партнери” в Києві. Повний текст

• Подобається Подобається x 1
  2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: “Говоріть українською!”

По сути Ющенко прав. Но вот по форме... ну вызови его и вздрюч тет-а-тет! Сроки определи, чтобы начал "балакать"! А то очередной цирк устроил!

• Подобається Подобається x 1
  3. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ви ж перший про насильну українізацію кіпішуватимете..? :)

4. Степаныч

Нє нада! Я завжди писав: держслужбовець повинен володіти державною мовою. Поки що вона одна. Буде дві - повинен буде володіти двома.

• Подобається Подобається x 5
  5. levandivka

Та помню я, помню... :)

• Подобається Подобається x 2
  6. Степаныч

Взагалі тут справа не в мові. Це питання самоповаги і поваги до посади, яку обіймаєш. До того ж кожний держслужбовець при прийомі на роботу заповнює анкети, де пише, що державною мовою володіє вільно. Виходить, збрехав? То навіщо починати роботу з брехні?

До речі, Ющенко як завжди ляпнув фігню. За українську держслужбовцям не доплачують. Просто людей, які нею не володіють, не повинні брати на держслужбу.

• Подобається Подобається x 7
  7. levandivka

Точно!
    І громадянство - тільки після іспиту.

8. mayscream

mayscream Well-Known Member

А ось за незнання штрафувати повинні!

9. Відповідь: “Говоріть українською!”

громадянство одразу, на скільки я знаю, було тільки за умови знання української (не стосувалось, кому воно надавалося по народженню).

2Olga Washington, а тобі не соромно за тих галичан, котрі, опинившись у Києві по-роботі чи навчанню, швиденько переходять на мову престижу?.. таких немало.

це львів'янам просто -- дивуватись, як це там російською розмовляють. та ви просто не жили в умовах двомовності!!! а то і переважаючої російської. коли при Союзі на ній було клеймо селюцької. зараз клеймо зникло. і все більше чути українську. і в школах на перервах з'явилась українська, особливо в молодших класах.
    і тенденція саме така у російськомовному Києві.

мені цікаві ваші відповіді. багато галичан переходять на російську, коли потрапляюють у це середовище. а з заходу їм соромно за киян...

10. levandivka

Ольга - Ваша коліжанка?

11. bonapart

bonapart Well-Known Member

Ве правильно... Тільки ось оце:
    "Навіть ті записки, які надходять від депутатів російською мовою, – я це стерплю."
    дивує. Депутатам значить не треба послуговуватись українською???Тим більше в офіційному діловодстві... Дивно!!!!

12. Нарколог

Нарколог New Member

Таке "клеймо" існує і нині у південно-східних регіонах. Навіть у Житомирі зіштовхувався із таким поглядом. Особливо цікаво було почути від мешканця містечка населенням тисяч так 20 слова "хуторянин" по відношенню до львів'ян або тернополян. Напевно важкувато україномовній людині не заробити комплекс, постійно мешкаючи у такому середовищі, оскільки відомо, як мешканці міста ставляться до селян (у більшості своїй). Щоправда немало галичан своїми діями ніби намагаються не розчаровувати тамтешніх мешканців - якщо вести мову про морські курорти, хоч і відрізняються в цьому від східняків чи росіян лише мовою, але дратують гостинних мешканців приморських міст відчутно сильніше. Тому, як не прикро, в деяких місцях нерідко вигідніше балакати російською.
    Разом з тим помічаю останнім часом, що немало львів'ян, переважно серед молоді, принципово спілкується рідною російською навіть у цілком україномовному товаристві.

13. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

А ми он як відпочивали то зустріли хлопця який зараз працює тут в гАмериці з Чернігова. Він до нас заговорив по-українськи, бо почув що ми такою мовою спілкуємось. Я навіть здивувалась що він так добре говорить, хоча я була дуже рада що всетаки українською він до нас говорив а не російською як багато тут роблять.

• Подобається Подобається x 5
  14. Степаныч

Хто сказав???

Я Вас умоляю! Мы уж тут как-нибудь сами, ОК?

• Подобається Подобається x 3
  15. Karolinka

Karolinka Member

Безумовно тамтешні мешканці не раді чути українску мову, але був час я комплексувала тим що розмовляю українською, а тепер ні. Були різні випадки, напр. чотири роки тому відпочивала в Феодосії, пішла на автостанцію поцікавитися чи є квитки в Судак, якщо нема то хотіла щоб мені розказали на коли мені можна їх придбати. Касирка мене не чула, після того як я кілька разів повторювала своє питання, а вона знову відповідала що не чує я зрозуміла що вона не хоче мене чути. Так і пішла без нічого. В 1998 році, теж Крим - ходали німа, тільки з чоловіком розмовляла. Було таке враження що поїхала в іншу країну. А вже в 2007 відпочивали в Судаку - зовсім інша картина, ромовляють хто як хоче і всі розуміються.

16. Степаныч

Каролінко,
    у мене немає підстав Вам не вірити. Але поділюся і власним досвідом. Останні років 5 у вересні їздимо з друзями в Ялту. Ненадовго, дня 3-4, як випадає час. Нас трое. Двое - україномовні. НІЯКИХ ПРОБЛЕМ! До речі, і між собою так спілкуємось: я російською, вони українською (суржиком, скоріше). Нам так зручно. НІЯКИХ ПРОБЛЕМ!:)

Додано через 10 хвилин
    Вуйку,
    "єта" - это что? Язык подучите, а уж потом в приличное общество со своими замечаниями.:)
    Відповім мовою, яку, маю надію, зрозумієте. Хоча й сумніваюся. Людина, яка зневажає іншу мову, за ознакою своєї мови знати досконало не може і не заслуговує на повагу. Але "маю час та наснагу"(с), тому дам пораду: не плутайтесь під ногами зі своїми комплексами. До речі, НАШ час не закінчиться ніколи. А от ВАШ так ніколи і не почнеться.

А з приводу "нємітай расєї"... вам до цієї НЕМИТОСТІ ще розвиватись і розвиватись.

• Подобається Подобається x 3
  17. Karolinka

Karolinka Member

Люди різні бувають ...

18. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Перепрошую - обома.

19. Степаныч

Дякую!:) Так "українськіше" (неологізм:), не виправляти;)).

А взагалі складна це річ - досконале знання мови. Будь-якої. Іноді ріже вухо калькування з російської. Але ж і "сам грешен"!:)

• Подобається Подобається x 4
  20. Степаныч

Які ж бо ці українські ура-патріоти емоційні! Або "захоплюватись", або "ненавидіти і плюватись". Інфантилізм у повний зріст!

Гостю,
    а яку це "підривну діяльність" веде Росія проти України? Невже Ви вірите у маячню з приводу "5-ї колони"???

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)