Герой України Олекса Гірник

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Forpost, 25 бер 2007.

1. Forpost

Forpost Стоїк

Герою України Олексі Гірнику,[​IMG] який спалив себе біля могили Шевченка у Каневі на знак протесту проти русифікації, виповнилося б 95 років.
    До річниці від дня народження Олекси Гірника на його батьківщині - у містечку Богородчани, відбудуться урочистості.
    Як повідомили у прес-службі народного депутата України Євгена Гірника, святкування розпочнуться традиційним щорічним турніром з волейболу імені Олекси Гірника. Після проведення "години пам'яті" та поминання у церкві відбудеться покладання квітів до пам'ятника Герою України.
    Нагадаємо, у 1978-му році Олекса Гірник приїхав із Прикарпаття до могили Тараса Шевченка, розкидав на схилах Чернечої гори тисячі листівки із текстом: "На знак протесту проти русифікації українського народу спалився Олекса Гірник з Калуша". Після цього облився гасом і підніс запальничку.
    До того Олекса Гірник одинадцять років провів у в’язницях – три у польських, вісім у радянських – за звинуваченням в українському націоналізмі. За часів Радянського Союзу вчинок Гірника ретельно замовчували. А сьогодні на Чернечій Горі стоїть меморіальна дошка.

• Подобається Подобається x 8
  2. Львiва

Львiва Well-Known Member

Відповідь: Герой України Олекса Гірник

А вiн росiйcьким гасом спалив себе?

3. Полковник

Полковник миється в бані

Облился гасом!
    Это, бензином, что ли?

И поляки тоже его за национализм в тюрьме держали?

Никогда об этом случае не слышал! А что такого руссифицированного в 1978 москали в Украине творили? Без подтекста, честно, не помню ничего сверхрусского!

4. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ой, жили в "улюбленому місті" — і не знаєте, що таке "гас"...
    кєрасін па-рускі...

• Подобається Подобається x 1
  5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Кожну людину, яка передчасно пішла з життя, можна лише пожаліти. Але у даному випадку людина була психічно явно неадекватна, це м"яко кажучи. Подобається це кому чи ні, але це так. І присвоювати Героя...:rolleyes:

• Подобається Подобається x 2
  6. Відповідь: Герой України Олекса Гірник

Кожну людину, яка передчасно пішла з життя, можна лише пожаліти. Але у даному випадку людина була психічно явно неадекватна, це м"яко кажучи. Подобається це кому чи ні, але це так. І присвоювати Героя...

Це Ви і про Яна Палаха так би сказали? Давно психіатричними експертизами займаєтеся?

7. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Не приймайте ТАК близько:
    лікарі всіх за спробу суіциду в дурку заганяють...;)

8. сотник

сотник Well-Known Member

Я не считаю пана Алексу самоубийцей. Он борец.
    За то, что он отдал душу и жизнь за нашу свободу- вечная ему память.

• Подобається Подобається x 4
  9. vasili

vasili Well-Known Member

Можливо у майбутньому, цьому героєві навіть, пам"ятку встановлять у Калуші, правильно зроблять, бо дійсно стільки років у борьбі, справжній, істинний інтелігент.

10. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Вже є, дошка меморіальна.

11. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Олекса Гірник був дійсно героєм, це був мужній вчинок, вчинок справжнього патріота і українця, це не психіатрія. Просто так сталося, що про нього я взнав ще в радянські часи, коли про нього мало хто знав, він родом з батьківщини моєї дружини. Це про таких людей говорив Ісус: Єв. від Іоанна15,13:”Болши любве ніктоже імать, да кто душу свою положит за други своя», і 12,25 «любяй душу свою погубит ю, і ненавідай душі своєя в мірі сем в живот вічний сохранит ю”

12. Степаныч

Ваша справа так вважати.

Ще б навели цитати, де в християнстві вітається самогубство.

13. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Степанич, в цьому я з Вами не згідний. І взагалі, нам важко в цьому питанні прийти до спільного знаменника. Для Вас російська до деякої міри рідна мова (незважаючи що ваш батько - західноукраїнець), для мене - це мова окупанта.
    І мені боляче слухати апщєпанятний якогось дебіла, який народився в Львові і за своє життя не промовив ні слова на мові народу серед якого він живе.
    Тому я дуже добре розумію і поділяю почуття Героя України Олекси Гірника.

14. Степаныч

Педро...
    Ну Ви ж лікар! Якщо людина спалила себе заради чого... незрозуміло... Яка русіфікація? Щербицький тоді керував, якщо не помиляюсь. Про померлих або хороше, або нічого. У даному випадку "нічого". При цьому я розумію, що сам О. Гірник відчував себе мучеником. Але Героя??? Психічно неадекватній людині???

15. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Степановичу, є самогубство, а є самопожертва. В радянські часи слухи про психічну хворобу Олекси Гірника розповсюджували кгбістські служби. А русифікація таки була, і на Західній Україні людям це боліло, я все-таки більшу частину життя прожив на Західній Україні.

16. сотник

сотник Well-Known Member

Не знаю, есть ли на земле народ, который бы в годы бедствий, угрозы его
    существованию не явил бы героя-мученика, актом самопожертвования принявшего на себя всю его боль и страдания с единственной целью: облегчить долю народа, поправить его судьбу.

Такого героя- пана Олексу явил украинский народ.
    Его борьба за родной нам украинский язык- борьба за Украину.
    Пока жив украинский язык - жива Украина.

17. Львiва

Львiва Well-Known Member

Вы правы.
    Но почему же Вы тогда не пишите на украинском языке?:)

18. сотник

сотник Well-Known Member

Львiва ===... почему... не пишете на украинском языке? ===

Потому что не владею письменным украинским языком.
    Украину покинул в раннем детстве и назад не вернулся.
    Украинский язык мой родной. Сейчас читаю на нем.
    В 1966 г. мой друг: москаль- гуманитарий, зная кто я такой, где-то надыбал, выкупил для меня и подарил "Малу книжку" Тараса Шевченко-"автографи поезiй 1847-1850 рр.", "Наукова думка". Киiв-1966. (один к одному).
    С тех пор она- моя настольная.
    Уже давно занимает меня его стихотворение "Швачка", сами понимаете-почему. А 2008 год- 240 лет "колиивщины".
    И в заключение, любопытное личное наблюдение. Мой коллега- тоже ук-
    раинец, с которым случалось выпить по рюмке "чая", иногда приговаривал:
    " ой не пьеця горилочка,
    а я буду пить. ..."
    Я был уверен, что он цитирует Шевченко, а оказалось,что об этом стихе он ранее не слышал.
    Кстати, на украинском сайте в интернете прочел его в другой редакции,
    более "мягкой". Читал стих и в официальном переводе на русском языке.
    Это что-то ужасное.
    Извините, что получилось длинно.

С уважением.

19. Forpost

Forpost Стоїк

не піддавайтесь на провокації,пишіть собі як можете,Форум відкритий,я вже туть писав ,як на одному з Львівських урафорумів заставляли мене писати на моїй рідній мові,засранці,напевне москалі,та й форум невдовзі здох

20. сотник

сотник Well-Known Member

NEW SHREK === не поддавайтесь на провокации... ===

Благодарю. Об этом предупреждал и Данило.
    А если даже и провокация от кого бы то ни было... . Это ведь в порядке вещей.

а де твій аватар? :)