Фотосток (stock)

Тема у розділі 'Фото', створена користувачем nirvanka, 14 січ 2009.

1. nirvanka

nirvanka просто фотограф

На форумі назбиралось вже кілька людей, які цікавляться фотоштоками. Напевно пора присвятити їм тему ;)
    Для тих, хто не знає, фотошток - це веб-сервіси, які займаються продажем фотографій. Та і не тільки фотографією, а також графічних робіт, відео і т.д. Але, мабуть, найбільш популярною є фотографія.
    Хто продає? Фотографи, які реєструються на штоках, проходять "вступні екзамени" (всіх підряд же не беруть), відсилають свої фото, які дуже ретельно перевіряються модераторами.
    Хто купує? Дизайнери для рекламних проектів, для веб-сайтів, газет, журналів, тобто для різних ілюстрацій.
    Найбільшою популярністю користуються фотки з людьми, продукти, цікаві композиції на білому чи чорному фоні.

Це так в двох словах. А тепер відповідь на питання Stanley про мій досвід. Зареєструвалась на istock.com ще весною. Час від часу відсилаю фотки, більше половини вертають через шуми та інші причини. За той час з 16 фоток було 4 продажі. Це я тим практично не займаюсь, бо не маю часу. Та і щоб готувати фотки, як Аня, наприклад, треба мати якесь мінімально приготовлене місце вдома, техніку, в мене нема. Може з часом спробую себе в цьому більш серйозно.
    Також пробувала реєструватись на shutterstock.com - не пройшла екзамен на фотки (з 10 фоток відхилили всі 10 :pardon:, хоча серед тих фоток були ті, які на айштоку були придані).
    Також маю профіль на Лори, але там дуже туго з продажем, навіть з переглядами. Великою популярністю користуються фотки для жіночих журналів і пейзажів Росії.

Якщо ще щось цікавить - питайте ;)

Останнє редагування: 15 січ 2009
    • Подобається Подобається x 11
  2. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Нірванко, розкажіть будь ласка більш детально про можливість такого заробітку (мене як маму-одиначку перед декретом дуже цікавить).
    Якого розміру знімки вони вимагають, якою технікою то тра знимкувати? Чи можна зробити гарну знимку мильничкою кенон А710?... і покажуть пліз знимки які користуються попитом.
    Дякую :)

• Подобається Подобається x 1
  3. syavych

syavych копач

Питаю: чому фотоШтоки, а не фотоСтоки? :)

• Подобається Подобається x 2
  4. Annjutka

Annjutka New Member

http://sedneva-anna.livejournal.com/14114.html
    Вот тут я немножко описала что к чему, если что-то упустила, расскажу.
    Кстати, Adriasia, я начинала с кенона А 640... И именно будучи в декрете... :pardon:

Начиналось всё именно с мыльнички и штатива. Со светом (комплектом вспышек) - помогло государство... Половина единоразовой помощи детской на это ушла. Камеру муж подарил, объектив, первый и самый любимый - 50 мм один из самых недорогих, с суперским качеством тоже из детских, но всё это уже отбилось. Мама моя как узнала про мои растраты была в шоке от моего легкомыслия... :dntknw: А теперь изменила своё мнение. Правда все доходы всё равно идут на оборудование в основном...
    Самый большой стимул видеть свои фотки в журналах или рекламе, и то что всё это кому-то нужно...

• Подобається Подобається x 14
  5. nirvanka

nirvanka просто фотограф

В домашніх умовах, мабуть, найпростіше фотографувати продукти, якісь окремі предмети, композиції. Але для цього бажано організувати білий фон, або хоча б однотонний. Щоб заробляти на фотках, потрібно багато якісних фоток на теми, які найбільш популярні, можете тут глянути перелік. Найбільш вигідно робити фотки з людьми, але в цьому випадку треба брати розписку від моделі - згоду на використання фоток. Бланки розписок є на сайтах-стоках.
    Тут є про все - якісь фоток, розмір і т.д. Техніка - довільна, лиш би якісь була відмінна. Вони дуже прискіпливі до цього.
    Дякую за поправку :) Дізналась про айшток від чоловіка - саме так він його називає. Думала, що так і має бути. Пошукала в неті - бачу наші кажуть "сток". Буду перевчатись, поки не занадто звикла :)
    А я з А540 ;) Але на айсток посилала вже з дзеркалки, думала що з мильниці придеруться до шумів.

6. Annjutka

Annjutka New Member

Это потому что Айсток самый строгий фотобанк. Начинать наверное лучше с тех где приёмка не такая строгая и без экзаменов Фотолия например.
    Что касается оборудования - то при его отсутствии можно снимать своих же детей на улице, во время прогулки. А дома - лист белого ватмана - Свет из окна в хорошую погоду или на балконе с отражателем и немного фотошопа. Это если исходить из минимума. Камеру конечно лучше купить зеркальную пусть не слишком дорогую.
    Вот тут- окно, ватман и фольга вместо отражателя плюс немного фотошопа чтобы почистить фон. Малая спала и я не могла разложить все свои прибамбасы со светом, чтобы не шуметь, поэтому так придумала

• Подобається Подобається x 12
  7. nirvanka

nirvanka просто фотограф

До Адріасі. Про розмір фоток. Мінімум є 1600х1200пк. В інтересах фотографа відсилати чим більші фотки, бо від розміру залежить ціна (більша фотка - більший гонорар). Але буває, що оригінальна фотка розміром, наприклад, 3072x2304пк, має шуми. В мене часто через це не приймають фотки. Це при ІСО200 і вище, або при поганих умовах зйомки. То я такі фотки зменшую до 1600х1200 і їх приймають, бо шуму (як вони називають - артифактів) не видно. Таким чином і білочку мою спочатку відхилили, але після зменшення розміру прийняли.
    Якщо маєте хороші фотки і хочете спробувати, дам пораду. Якщо маєте фотку яблука, то дайте в пошук на тому ж айстоці "яблуко" і гляньте під фотками кількість скачування фотки. Якщо перейти на сторінку конкретної фотки, то побачите час її добавлення на йасток - будете бачити скільки часу така фотка вже продається.

П.С. І ще додам - фотки зроблені вдома зі спалахом без штатива мають нульові шанси. Перегляньте портфоліо Анютки - будете мати уявлення про те, якими повинні бути фото для продажу. Її роботи це дуже гарно показують ;)

• Подобається Подобається x 3
  8. Annjutka

Annjutka New Member

Сорри за доставучесть, но такой маленький размер только на Айстоке возможен... 1600х1200 это два мегапикселя приблизительно. Тоесть 1600 умножаем на 1200 получится два мп. На всех остальных стоках минимальный размер это 4 мегапикселя это 1600 х 2500 или любое другое соотношение, лишь бы результат был равен минимум 4 мп...

С одной стороны - с большего размера заработка больше, а с другой - покупают чаще маленькие, поэтому если качество подкачало - уменьшайте до минимума

• Подобається Подобається x 5
  9. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Так, я пишу тільки про айсток, бо не маю практики в інших. Але розмір - то був так, для прикладу. Зараз всі порядні мильниці мають мінімум 6мп, в Адріасі - 7мп. А суть навіть не в розмірі, а в якості.

Є дуже хороші відео-ролики про основи організації світла та фону. Хоч вони англійською, але там все гарно і зрозуміло показано :)

http://www.youtube.com/watch?v=-zARqGgHjNc

Решта роликів є тут.

10. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Дякую, дівчата. Тепер я знатиму що з голоду не помру :) і дитині на молоко матиму (сподіваюся).
    Моя основна модель ще поки в мому пузіку :))) , а завтра вирушу на фотополювання за всім решта... офіс також входить в це число...:crazy: ... одним словом ПАНЄСЛАСЬ

Розкажіть який реально заробіток можна мати в місяць (з власного досвіду).
    Скільки вони платять за знимку? і т.д.

11. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Спочатку треба зареєтруватись і відіслати пару фоток - пройти екзамен (та айстоку ще треба було на тестові питання відповісти, відповіді на них є в тому FAQ, на який я давала лінк). Це займає трохи часу (на айстоку до 2-3 тижнів). Коли Вас приймуть, то будете посилати фотки. Вони не зразу на сайті, спочатку перевіряються. Це триває десь 2 тижні (залежно на якому сайті). Ну і коли фотку купуватимусь - залежить від того наскільки популярна тема, вдалий кадр і тд.
    Користувачі купують фотки за кредити, які мають доларовий еквівалент (10 кредитів - 15$). Наприклад, фотка розміром 1800×1200px коштує 6 кредитів (9$). Не знаю від чого залежить, але процент вашого гонорару може бути 25%, або більше (в мене зараз 32,65:wacko:. Значить якщо ту фотку за 9$ куплять 1 раз, отримаєте з того 2$ приблизно. Чим більше фоток - тим більше шансів щось продати. Чим більш якісна і оригінальна - тим частіше її купуватимуть.
    В мене за пів року накапало 2,88$ за 4 продажі. Це я просто послала фотки зі своїх робіт. Якщо займатись так серйозно, як Анюта, ще й зареєтруватись на різних стоках, то можна досить добре заробляти.

• Подобається Подобається x 4
  12. Stanley

Stanley Від Сяну по Кавказ!

Десь з півроку тому здав екзамен на Istock, та зареєструвався на Fotolia та Drimstime. Завантажив кілька картнок, що цікаво з тих які були схвалені на екзамені на Istock, лише одну прийняли ( і на Istock і на Fotolia, а Drimstime взагалі відхилив) Зате на Drimstime прийняли ті що відхилили і на Istock і на Fotolia. Перегляди є, але продаж покищо немає. З другого боку там лише 6 зображеннь, це менше навіть ніж краплина в морі. Але впевненості в собі для більш активного заняття, якось не вистачає.
    Кажуть найвигідніший -shuterstock, але лякає досить складний екзамен, якщо його провалиш, наступного разу допустять лише через місяць.

Ще один момент тут не згадали- для реєстрації на стоках необхідно завантажити скан документа, на Istock влаштовує внутрішній український паспорт, а решта вимагає закордонний. Щоправда на Fotolia та Drimstime можна не завантажувати при реєстрації, а завантажити пізніше, коли захочите отримати зароблене.

Іще, може це всім і так зрозуміло, та всеж слід згадати, що ключові слова і опис фото мають бути англійською мовою, і навіть на Istock, недивлячись що там є російский інтерфейс сайту.

• Подобається Подобається x 5
  13. artemgukasov

artemgukasov New Member

у меня тоже с первого раза не получилось но сделал хитрый ход. Жена рисует векторные иллюстрации и я прохожу сейчас один экзамен за другим:)))

• Подобається Подобається x 3
  14. Багіра

Багіра Well-Known Member

Адріасю, якщо ви вже вирішили то зробити, то вже половина роботи... бо мене ніколи не вистачало на то, щоб прийняти таке рішення і пожертвувати своїм часом і зусиллями, такщо дерзайте і успіху вам!!!

• Подобається Подобається x 4
  15. Annjutka

Annjutka New Member

Да, вектора это сила! Никогда с ними не работала, но говорят они более остребованы чем фото ;) Да и материальных затрат меньше на оборудование. Хороший планшет и комп с интернетом. У меня тоже худ образование, но пугает то что что нужно заново изучать "иллюстратор" а это много времени, да и лень выдумывать из головы

Артём, чего не регились по моим ссылкам? Мне б конфетку дали :cry:

Adriasia это Вам ))) (кстати самая продаваемая на Айстоке)

• Подобається Подобається x 12
  16. artemgukasov

artemgukasov New Member

я только на фотолию вышел жду ссылки на другие стоки:) я забыл что так можно, прошу прощения

• Подобається Подобається x 1
  17. Annjutka

Annjutka New Member

18. Annjutka

Annjutka New Member

Вот для примера разница до и после. Кстати плохой пример. :cry: В идеале снять можно было сразу нормально, просто хочу показать что может получиться в итоге

[​IMG] [​IMG]

• Подобається Подобається x 14
  19. fuxx

fuxx Member

Зустрічав таку інформацію що на стоках, особливо зарубіжних є морока з переведенням коштів у готівку. Яким чином це відбувається?

20. Annjutka

Annjutka New Member

Раньше чеками отправляли сюда. В цивилизованных странах - Пэйпал, а у нас с недавних пор это не проблема появился Манибукерс. Всё собирается там, а потом к вам на счёт или карточку. и усё :) Очень удобно

а де твій аватар? :)