Фотошкола (ділимося досвідом)

Тема у розділі 'Фото', створена користувачем Locke, 13 лют 2013.

1. Locke

Locke невиправний реаліст

Вчора в темі про освіту і самоосвіту зайшла мова про школу фотографії, створення окремої теми, де можна поділитися досвідом. Ото я вирішив створити таку тему, де ми разом вивчатимемо ази художньої фотографії, обмінюватися досвідом і вчитися один в одного.

Хочу для початку поділитися дозвідом в використання одного цікавого методу зйомки натюрмортів, жоча цим способом можна знімати багато чого, навіть архітектуру.

Техніка зйомки зі світловим пензлем (световая кисть)

Світловий пензель - сьогодні досить поширений спосіб зйомки, суть якого в тому, що фотограф, рухаючи по композиції вузький направлений пучок світла, висвічує потрібні йому деталі, як би «малюючи» світлом. Використання такої техніки дозволяє отримати незвичайний світловий малюнок, не такий, як при зйомці звичайного натюрморту.
    Насправді, техніка зйомки світловий пензлем зовсім не так складна, як може здатися. Зовсім навпаки - для новачків зйомка за допомогою світлової кисті може виявитися навіть простіше, оскільки для створення красивих фотографій в більшості випадків не потрібно професійне студійне обладнання, і творчістю можна займатися вдома.

Що потрібно для цього мати:

1. Темна кімната. Якщо натюрморт невеликих розмірів, можна скористатися кладовкою, ванною кімнатою чи навіть туалетом. Там найпростіше отримати темряву в будь-яку пору дня.
    2. Штатив. Камеру обов'язково доведеться встановлювати на штатив, оскільки ми будемо працювати на досить довгих витримках в кілька, а то і кілька десятків секунд.
    3. Фотоапарат. Може бути і не дзеркальний, але щоби мав можливість ручних настройок і виставлення тривалих витримок (до 30 сек. і більше).
    4. Світловий пензель (кисть).

Світловий пензель – це ліхтарик (найкраще галогенний або може бути криптоновий) який дає вузький (біля 5 мм.) направлений пучок світла. Промисловий виріб коштує від $120 (Білорусія) до $2000 (США). Але в кого руки не ліві і правильно ростуть, той може елементарно виготовити сам з підручних матеріалів і його вартість складатиме вартість самого ліхтарика.
    В Інтернеті є багато описів виготовлення цього приладу з порожніх баночок від йогурту, баночок від використаних дезодорантів, балончиків для заправки газових запальничок. Я зробив ще простіше. Я використав металевий балончик для заправки запальничок, бо він мені ідеально підійшов по діаметру під діаметр ліхтарика. Для цього відрізав йому верз з клапаном, налив всередину трохи чорної фарби, збовтав і вилив назад в банку, щоби внутрішні стінки зафарбувалися в чорний колір. В дні зробив маленький отвір, діаметром 2-3 мм. (тут вже треба експериментувати з розмірами, це залежить від довжини і діаметру використаної посудини і можливостей фокусування променя ліхтарика). Потім в місце де була горловина балончика вставляєте ліхтарик на декілька сантиметрів, можна примотати для надійності ізоляційною стрічкою. В ході експериментів я зі сторони дна з отвором закріпив якийсь маленький об»єктивчик з двома лінзами, навіть не знаю від якого він приладу, і промінь став ще тоншим. Ну от і ніби все.

Процес зйомки.

Коли натюрморт розміщений, апарат на штативі, кадр скомпонований, виставляємо ручний режим (Manual), чутливість ISO найменшу (80 – 100) щоби було поменше цифрових шумів, бажано знімати в RAW (хоча в кого нема, то і JPEG підійде), виставляємо найбільш можливо довгу витримку (в мене 30 сек), діафрагму виходячи з потрібної глибини різкості, виставляємо затримку зйомки 10 сек. (щоби встигнути вимкнути світло і зайняти правильну позицію збоку між натюрмортом і штативом з камерою. Бажано, щоби в приміщені була не абсолютна темрява, а хоч чуть-чуть видно натюрморт і штатив, бо не знатимете куди світити і чого доброго перекинете штатив з апаратом.
    Коли все готово, натискаєте до половини кнопку на фотоапараті щоби пройшло фокусування, дотискаєте до кінця, і поки таймер відлічує 10 сек до зйомки – вимикаєте світло і займаєте правильну позицію.
    Який повинен бути порядок зйомки? Зазвичай я спочатку підсвічую фон, особливо тоді, коли хочу «намалювати» світлом на тлі промені «сонця». Найчастіше я свічку третину часу на фон, третину часу - на самі об'єкти, промальовую предмети і сюжетно важливі точки композиції. Свічку завжди строго по черзі, не перескакуючи. Останню третину часу я направляю світло в стелю.
    Потрібно робити не менше 5-6 дублів. Зрозуміло, що не вийде зробити всі дублі абсолютно однаковими - адже траєкторія руху променя ліхтарика буде кожного разу хоч трохи відрізнятися. Але продивившись ці кадри будуть видні всі ляпи, і траєкторію підсвічування можна буде скорегувати.
    Все дуже просто, тільки потрібно трохи попрактикуватися щоби зрозуміти і відчути суть процесу.

Нижче приклад одного з натюрмортів, на якому я вперше практикувався.

---------- Додано в 12:15 ---------- Попередній допис був написаний в 12:14 ----------

• Подобається Подобається x 5
  2. Hyligan

Hyligan Іронічний

Бавився таким трохи...справді дуже цікаво..
    Зйомка на довгій витримці це взагалі цікава штука, коли потепліє і позеленіє дуже цікаво таким на дворі зайнятися. Найбільше тут цікаво два моменти
    -По перше ти сам освітлюєш тільки те що хочеш бачити на фото
    -По друге зняти два однакових фото практично не можливо..

---------- Додано в 12:27 ---------- Попередній допис був написаний в 12:24 ----------

Тут до речі прекрасний майстер-клас на цю тему http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=4174298

---------- Додано в 12:31 ---------- Попередній допис був написаний в 12:27 ----------

Хоча і зимою можна познімати в такій техніці....Ніяк снігу не дочекаюсь...

http://www.youtube.com/watch?v=HawhjfXNQCE

---------- Додано в 12:51 ---------- Попередній допис був написаний в 12:31 ----------

Ніч перед різдвом

• Подобається Подобається x 4
  3. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Такими штуками ми колись бавились на роботі

І так

• Подобається Подобається x 2
  4. Hyligan

Hyligan Іронічний

Знімати людей в такій техніці складно...ні одна людина не зможе не рухатись 20 секунд...Хоча можна настроїти спалах, щоб він включався на соті долі секунди і "вихоплював" портрет, а фон (наприклад нічне місто) знімається на довгій витримці...

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)