Фізика, як предмет філософської дискусії

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 5 лют 2011.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Відтак, маємо перший предмет філософських дискусій між християнами та атеїстами. Фізика!

2. vov66

vov66 Well-Known Member

Тобто, є фізика - про видимий (матеріальний) світ і метафізика - про невидимий (тоже матеріальний) світ. Про ці два світи буде мова?

3. Василь

Василь Well-Known Member

Ні, фізика вивчає як видимий так і невидимий матеріальний світ, а метафізика взагалі ніякого світу не вивчає, а лише будує умоглядні системи понять!

• Подобається Подобається x 2
  4. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

А в чім дискусія? Чим фізика суперечить християнству?

5. vov66

vov66 Well-Known Member

У цьому іншому (невидимому) працюють інші закони і коли, ми будемо розглядати з позиції фізики... то будемо тратити даремно час...

• Подобається Подобається x 1
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

фізика - то філософія? Свят!свят!

7. Василь

Василь Well-Known Member

Навпаки, у всьому фізичному Всесвіті працюють одні й ті ж фундаментальні фізичні закони, а вивчення фізики ніколи не є даремною тратою часу!

8. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ну тоді вперед, Васю! Вивчай фізику замість протирати штани на форумі і молоти різні дурниці. Вивчай, на старість як знайдеш!:good:
    Бо ти в фізиці теж дуже мілко плаваєш. Ось сплутав її з філософією.:)))

9. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Ті ж самі закони діють. Просто ми ше не всі закони всесвіту знаємо. От вони нам магією і видаються :)

10. ovod

ovod Well-Known Member

різне розуміння не у фізиці, а у розумінні понять, кожен в одні і ті самі поняття може вкладати різне значення і розуміння саме через те що ми різні і в нас різний життєвий досвід(не більший, а різний)
    тобто дискусія в кінцевому випадку зведеться до того, що по-різному розуміють якесь поняття...
    в свою чергу воно описується через інші простіші поняття, але вони також різні в сприйнятті...
    плюс до того немає слова, яке стоїть відірвано від всіх інших..
    тобто будь-яке слова залежить від всіх інших...
    тобто кажучи слово насправді ми кажумо цілий набір слів....

11. Василь

Василь Well-Known Member

Однак, фізика займається дослідженням не слів, а фізичних систем. Фізичне описання цих систем має об"єктивний зміст, який не залежить від людей та їхнього розуміння фізичних понять. Тобто дискусія в кінцевому випадку приведе до розкриття цього змісту фізичних понять для всіх учасників дискусії.

12. ovod

ovod Well-Known Member

пробуйте...

13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Чому?
    Формула, яка є складовою загальної формули - не суперечить загальній формулі...

Якщо брати до уваги дедуктивний метод - то "такіда" (Філософія - це лише роздуми)
    Багато формул виведено на основі припущень (роздумів) а не дослідів та замірів...
    Навіть Енштейнівська...

• Подобається Подобається x 3
  14. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Але ж з філософії виокремились інші науки, і на Заході на науковців з ученим степенем говорять - доктор філософії, незалежно в якому напрямі науки було здобуто таке звання.

15. dorino

dorino Well-Known Member

Миху! Я знав, що ти Великий Дотепник!
    Але тут! Превзошол моі ожіданія!
    Як в тебе це так зграбно і щиро виходить?
    Я ще раз сьогодні зараз реготав.
    Дякую Тобі, що маєш такий дар!

---------- Додано в 23:40 ---------- Попередній допис був написаний в 23:30 ----------

Цитата:
    Допис від Василь
    Тобто дискусія в кінцевому випадку приведе до розкриття цього змісту фізичних понять для всіх учасників дискусії.

Як би це було класно Василь! Я б три ночі не спав очікуючи.
    Соркі-соркі. Ми такі надії вже проходили. Не получалось!

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знаю, знаю крилату фразу: філософія - наука всіх наук.:)

17. Василь

Василь Well-Known Member

Це не дискусія скептиків, а філософська дискусія! Тут треба не наводити якісь зверхні оцінки, а формулювати свої тези, наводити свої аргументи, дискутувати по-суті, а не вставляти дотепні фрази!

18. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я думаю фізика завжди буде темою для дискусії. Бо колись думали, що атом неподільний, а він крутиться. Думали, що ядро і елекрон схопили за хвіст, але виявилося, що маса ядра в 10 тис раз більша від електрона. Тоді ядро почали ділити, а там протони, нейтрони, кварки, мезони, глюкони, бізони...
    Короче не знають фізики що воно таке. Виявляється, що воно як вода рідке... і крізь пальці тікає... Ще би частота обертів довкола ядра - під мільярд обертів в секунду. Спробуй зафіксуй електрон у польоті...А він ще й зараза ділиться...(втрачає і набуває енергію а буває, що взагалі злітає з котушок і по спіновій теорії вже не описується...)
    Ну на разі маємо квантову теорію. Струни називаються у фізиків. Типу бринить собі струна, як в гітарі і маємо музику світла - хоч червоне, а хоч - зелене. Вже до 10 вимірів доходять, щоб описати ці траекторії переміщення квантів.
    Одним словом - бардак у Фізиці.

Я вже було подумав, що час в мікросвіті сповільнюється - і електрони літають собі довкола скупчень матерії як Венера довкола сонця. А ми гадаємо - як то воно все швидко обертається...і не відповідає теорії гравітації...(Глянув би я на нашу галактику, що би з нею було, як би наша сонячна система крутилася довкола центру галактики із швидкістю 80 млн. обертів в секунду. Тут не тільки сили гравітації би не допомогли втримати систему в купі, але і супер ядерні сили :))) )

Так що вчених чекає ще багато відкриттів...
    До речі - фізика простого світла до сих пір не встановлена... (а вчені його далі вивчають в реальному часі...) Але то вже філософія, а не форум фізиків...:)

• Подобається Подобається x 3
  19. Василь

Василь Well-Known Member

Бардаку немає! Фізика є найбільш зрілою з усіх наук. По-перше, існують фізичні теорії, які є точними, на відміну від теоретичних уявлень інших наук, які є лише моделями. По-друге, є значні експериментальні досягнення, наприклад, Великий адронний коллайдер, про який вже знають не тільки фізики, а й значна частина широкого загалу. По-третє, є нові ідеї, які ще в стадії розробки (ті ж суперструни). По-четверте, існують поки не розв"язані проблеми, як, наприклад, квантова гравітація, що виманає нових ідей.

Так що ніякого бардаку немає, а є творчий процес дослідження фізичного Всесвіту!

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

О... то усі фізики єдині в одній світобудові??? Не знав.

Взагалі то я висловився про дослідницьку фізику, а не про закон Ома, чи формулу Кеплера. Я взяв до уваги реальний стан справ - те що досліджують в університетах і лабораторіях... Там то узгодженості немає ;)
    Музика теж має все узгоджене - ноти, тони, темпи, ритми... Але постійно чуєш щось нове... і молекули не злипаються під час співу..:dntknw: (Хоч ні, злипаються - відбувається коагуляція сірководневих сполук в повітрі при пропусканні газів від спалювання гуми :) Це суттєво зменшує викиди шкідливих сполук і працює, як фільтр - екологія "однако".

То що там про спільну теорію будови атома бізона Хігза? - вона існує?

а де твій аватар? :)