річки не вбивають? не чинять шкоду? але чому не кажуть шо вони грішать? а звідки людина знає шо дане слово це матюк? а чому пес не матюкається? звідки це? тому що в них немає осмислення своїх дій... як і в річок і тварин....і відповідно вибору дій згідно встановленого закону... вони просто живуть... це є природнім....
Бо не саморефлексують. Не можуть самі про себе думати як про сторонній об'єкт, вони просто Є - і все. А ми є - і оцінюємо цей факт. Ось це і є: плід пізнання добра і зла.. ми ЗНАЄМО, ПІЗНАЛИ що є що.. і тепер мучимося. А не знали би - були б річкою, деревом, твариною, яка робить зло (річка розливається і топить живе) чи добро (річка поїть водою людей і все живе) - але не може оцінити, не переймається цим, просто Є в бутті і все. гг.. а звідки Ви знаєте що він не матюкається? коли пес нападає - це агресія? - агресія. А матюк - це що?.. це в кращому варіанті спосіб вираження одним словом негативних емоцій і агресії, в гіршому - спосіб особливого словесного приниження ворога.. те ж нападіння, тільки психовербальне, тварини гіпнотизують поглядом і якимись хвилями невидимими запаху, на частотах які ми не вловлюємо.. а ми - на своїх частотах, на звукових, думками чи "важкими" словами б'ємо іншу людину чи просто "в нікуди" виражаємо цим свою агресію. Таке враження.. що наше виокремлення із живого на Землі все ще триває, бо потребує великих зусиль щоб втриматися і не скотитися звідки почали.. бо людину робить людиною оточення, а не інстинкти. А те що в людини з'явилося багато вільного від забезпечення харчування часу, відкрило безліч проблем.. якщо агресія тварин обумовлена виживанням, то агресія людей здається вже неадекватною виживанню, це вже просто часто агресія заради агресії, може тому що психіка не витримує "ручного керування", може ще чомусь.. адже в природі серед тварин в основному діють інстинкти і тільки трошки "ручного керування", здатності до творчості, розвитку. Хоча і у тварин без оточення не виростає потомства яке "знає закон".. ті тварини що народилися в зоопарку, не знають як жити на волі і як правильно себе поводити. Вони не зовсім тварини, виходить..
гарно сказано.... ну от я висловив судження...а будучи річкою ті слова поплили б за водою... я взгалі-то з точки відліку людини.... людина осуджує зло чи хвалить добро тільки в людей... формально звуки тварин людина ніколи не сприйме як матюк... і відповідно як гріх.. а так якщо матюк це агресія, то тоді так.... хоча є люди для яких це просто слова, які вони вставляють в спілкування...і ніякої агресії... ---------- Додано в 16:34 ---------- Попередній допис був написаний в 16:08 ---------- тобто гріх це коли є причинення шкоди собі або комусь? а як же Адам? по суті... Адам і Єва були, а потім скотилися до нашого теперішнього стану... тобто деградували... п.с. на рівні почитати і забути.... в раю вони не знали добра і зла.... аналогія з тваринами і природою....не осмислювали це... а потім з'їли плід і дізналися скотилися і були вигнані.... є така штука як адвайта - не два, коли ще немає осмислення правоти чи неправоти як тварини... є просто життя...і немає страждань.. бо страждання є тоді коли є розуміння шо є страждання.. і другий варіант, коли є осмислення і впринципі є знання про добро і зло, але вже немає віддання переваги комусь... йде поєднання без конфлікту...деколи добро потрібне, а деколи і зло помагає... так от вернутися назад це означає відкинути мислення... але воно вже є... значить є хід вперед...
Гм.. Ви знаєте хоч одну добру, врівноважену спокійну і мудру людину, яка би матюкалася?.. ну може винятки і бувають, не наполягатиму. У світі різні поєднання трапляються, може. Матюк у собі містить потужну енергію зневаги життя (і статевих органів, до того причетних), агресії приниження і нападу, і вживається на початку з негативними емоціями, а потім вони настільки просякають тонким шаром у всі сфери життя, що вживаються "замість зв"язки слів", і мені здається, поступоо деформують не тільки мову, але і душу людини яка матюкається.. імхо. До речі, може повторююся, вже певно не раз про це на форумі висловлювалася, але у нашого народу споконвіку (поки революція не попсувала) лайкою було віртуозне до ситуації згадування екскрементів і частин тіла, до них причетних. Це було і приниженням, і насмішкою - але не статевий акт, не органи причетні до зародження життя. Поширеними були також різні "медичні" лайки типу: корроста, холєра, трясця (трясця твоїй матері), в крайньому разі "матері твоїй ковінька" - не більше. Окремою статтею були "прокльони", в білорусів, до речі, дуже смішні.. щось типу "бодай твою бульбу черв"яки на обід поїли" чи щось таке. І душі в народу були здоровіші, чистіші. ІМХО. ---------- Додано в 16:54 ---------- Попередній допис був написаний в 16:52 ---------- не знаю, я це не в плані гріха відмітила.. просто як схожість нашої агресії і тваринної, тільки вони шиплять, гарчать, рибть копитами землю чи мітять територію - а ми здалеку "гавкаємо словами", робимо "страшні очі" одне на одного, і т.д.
в нього матюк так як слово "тіпа", тобто він просто заповнює проміжки після кожного другого слова....і це не агресія... це як слово-паразит...
Чого деградували.. вони "втратили рай". Якщо цьому факту не давати оцінки (вниз чи вверх), то це просто означає що вони втратили безтурботне життя. І відтепер треба турбуватися про те що вони думають, і що роблять, постійно оцінювати: добро це чи зло.. якось так.
я би тут виділив шо коли з негативною емоцією то тоді так... а так...скільки іноземних матюків ми говоримо промовляючи наші слова? хто-його знає... може вимова якогось нашого слова є десь матюком...
Та я знаю, багато таких зустрічала. Може він це не усвідомлює, але він - людина і його мозок знає ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ.. і коли він повторює це навіть механічно - мозок без його участі сам підбирає до цього слова все інше. А "все інше" - це і ставлення до жінки, і до сексу, і до світу, і до людей.. може щось пручається і компенсує, звичайно, у кожного в дитинстві потужна база закладається. Але механічно вимовлене діє десь на підсвідомому рівні, в залежності від того якими словами там що "закладено".
тобто Бог це так задумав, що вони це мають зробити? п.с. і ще одне, коли вони тоді їли то ябко, то вони ще не знали шо то погано чи добре... а дізналися тільки після цього.... п.с.2 закону може дотримуватися тільки той хто знає шо його можна порушити... тобто хто знає шо таке добро і зло...
Якщо слово несе в собі зміст, картинку, наповнення, і зміст відомий - то так воно і діє. Якщо невідомий.. тут починається метафізика. В принципі, чи віримо ми чи ні у вібраційність звуків, у "добрі" і "злі" слова, але рідна мова кожного етносу мимоволі захищає від незнання. Бо в ній традиційно всі рідні слова на своїх місцях і точно відомо які з них "злі" а які "добрі". Раніше цьому приділялося більше значення ніж тепер, саме важливе оберігалося від змін, які неминучі: нові речі в побуті завжди приходили, у всі часи.
значить тоді коли він це і усвідомлює, а не робить автоматично тоді і шкодить йому... ну або він сприймає або ні... якщо сприймає - тоді це осмислено... це ж не механіка(не каменем), а свідомість(відчуття чи внутрішні переживання)...
це вже інше.... тут вже йде не розуміння, а саме сприйняття звуку... тобто осмислені або зрозумілі, а самі по собі це просто звук...
та що Ви кажете.. а 25й кадр, а промови, побудовані на повторенні одного ключового слова, яке губиться і непомітне для нас поки ми "слухаємо" - але фіксується глибшими пластами свідомості ніж наша концентрована увага?.. наш викладач колись казав коли бачив що списане: "списали, не приходя в сознание". Вся пропаганда СРСР на тому була побудована, що часто повторювалися слова-символи (які викликали асоціації і закладали свідомість помимо волі, просто багатократним повторенням), люди відмахувалися як від надоїдливих мух, механічно прочитували в газеті, механічно ковзали в ТБ, не беручи глибоко у свідомість і не осмислено повторюючи - але воно ж діяло і без осмислення.. деформувало. Не всіх, звичайно. А я думаю що мови так і побудовані: на невипадковості сприйняття звуку і розуміння, в кожній мові кожне слово діє і звуком і смислом.. і чим більш одухотворені люди і їх мова - тим більше дія таких слів на організм людини, на щось таке що теж вібрує у відповідь.. так мені здається.
так... забув про гіпноз... але для того потрібні деякі умови - монотонність для слуху або для зору і бажано якогось роду розслаблений стан... ну спочатку воно і могло таке бути, але з часом і з приходом іноземних чи запозичених слів... такий зв'язок по-моєму втрачається.... а на рахунок вібрації....в цьому шось є....тільки думаю, що повинен бути резонанс... тобто людина має бути готова до тих слів... тобто неналаштовані люди в духовних словах нічого не побачать і не відчують...
Не про "духовні" мова! Просто звичайні слова "хліб", "мама", "вода", "красти", "дарувати", "сон"- вже несуть в собі і зміст і вібрацію звуків.. у всіх мовах. Цікаво було би перевірити експериментально на чутливих людях, на незнаних їм раніше мовах і їх "відчуттям" впливу слів, чергувань звуків і їх звучанню: не розумовим а чуттєвим, інтуїтивним, "вібраційним".
так я і не заперечую.... тільки хочу вияснити про який вплив йдеться... емоційний(викликає відчуття самим звучанням без розуміння сказаного).... розумовий(опора на зміст, наприклад, страшні слова або огидні)...механічний(вплив через різкий звук як ударна хвиля)... судячи з цих слів немеханічний і нерозумовий.... тобто емоційний, відчуттєвий... цікаво було б попробувати... думаю тут ще не тільки звуки, а їх вимовляння має значення.... ---------- Додано в 19:15 ---------- Попередній допис був написаний в 19:11 ---------- на цьому принципі працюють мантри... тільки я в них ще добре не розібрався...
Я вже тут (не в цій темі) пояснював, що перші три приголосних - це свого роду алгоритм для дії, для виконання. Наприклад слово інквізиція (inquisicio -латинь), НКВС (Народний комісаріат Внутрішніх Справ). Дія - боротьба з з інакомисленням (включаючи тортури та терор).