Емпатія

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Un.Known, 29 лис 2012.

1. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Як ви вважаєте - з нею родяться, чи вона може виховатись?

І чи впливає ця здатність на ваші раціональні рішення?

2. Saszko

Saszko Well-Known Member

Дано дві оцінки — класно. Від овода і Іспанки.
    А мені цікаво — що класно?

Эмпатія...
    Ну, як з нею можна родитись? Виховується. У всіх так званих здорових людей.

---------- Додано в 23:32 ---------- Попередній допис був написаний в 23:31 ----------

Може чи не може?
    Хіба не всім вона притаманна? Хворих не рахую.

Останнє редагування: 29 лис 2012
  3. Зануда

Зануда така зануда

Цікаве питання. Дивлюсь на свою дитину, якій 9 років - у неї це вроджене. Вона має це в собі. Це частина її натури. Це та риса її характеру, яка мене щоразу зворушує, бо я її цього не вчила, не акцентувала на тому, зрештою не було потреби, бо вона дуже рано почала проявляти співпереживання до інших.
    Є люди, які не вміють співчувати іншим, співпереживати, то не завжди означає, що їм байдуже, бо вони просто можуть не вміти виразити, або вважають, що емоції недоречні, доречна конкретна допомога. Вони не розуміють отого сюсюкання, для них важливими є діїі, конкретні вчинкиЮ емоції їм не доступні.
    Чи можна навчитись? Я не знаю. То або є, або не є. Щоб виразити емоції, їх для початку треба мати.

4. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Підтримую Зануду. Як на мене, то радше вроджена риса - вміння співпереживати.

5. Saszko

Saszko Well-Known Member

Якщо з емпатією родяться, то і з зубами родяться.

6. Bambook

Bambook Persona non grata

Не згоден, що емпатія не поєднується з раціональними рішеннями.
    Емпатія - то причина для дій, а не спосіб.
    То не обовязково абсолютне співпереживання, з тією ж силою емоцій. А відповідно, не обовязково відключає здатність до обєктивного сприйняття повязаної з проблемою реальності та раціонального вибору, необхідного для її вирішення...

7. Зануда

Зануда така зануда

8. Saszko

Saszko Well-Known Member

Люди родяться беззубими

9. Зануда

Зануда така зануда

10. Un.Known

З мого досвіду - далеко не всім.

А про яку хворобу йдеться?

11. Зануда

Зануда така зануда

Мабуть про соціопатію, але на мою думку це якраз і доводить, що емпатія це вроджене, а не набуте.

12. Яруська

Яруська Well-Known Member

І я бачила...

13. Nedilya

Nedilya Well-Known Member

Я бачу, жінки впевнені, що з імпатією народжуються (я теж так думаю), а чоловіки вважають, що це скоріш виховується. Я думаю, що виховання в дитячі роки може сприяти або не сприяти імпатії, а доросла людина ще прояви своїх почуттів контролює. Бачите, яка я розумна:))).

14. Saszko

Saszko Well-Known Member

Дауна, аутизм, чи можливо якісь розлади психіки. Просто емпатія це звичайна людська риса.

15. Un.Known

Так саме тому, що це звичайна людська риса, я вважаю, що вона притаманна не всім. Хтось флегматичний, хтось більш "вибуховий", хтось здатний співчувати, а хтось бачить тільки свою мету, а співпереживання бачить як перешкоду.

16. Saszko

Saszko Well-Known Member

Ну форми має різні і різних людей.

17. Зануда

Зануда така зануда

Перекладіть. :)

18. Bambook

Bambook Persona non grata

Як на мене, емпатія все ж набувається в процесі виховання та контакту зі суспільством.

19. Зануда

Зануда така зануда

Суспільство чи середовище може вплинути на виражання емпатії. Людина може і співпереживає, але наприклад вдома не підтримувались "соплі" і висміювалась вразливість, тому людина не вміє виражати свої емоції чи приховує їх взагалі, а для когось, хто виріс у іншому середовищі виражання емпатії не складає жодних труднощів.

Ну я не знаю, як можна в людині виховаті співчуття?

20. Saszko

Saszko Well-Known Member

Замість сполучника і мав бути прислівник у. На клавіатурі у та і розміщені поряд.

---------- Додано в 21:16 ---------- Попередній допис був написаний в 21:15 ----------

Мене дивує інше — як в гомо сапіенса можна не виховати співчуття?

а де твій аватар? :)