Дострокове припинення договору страхування життя (ТАС) Ситуація наступна. Моя мама мала необережність зв'язатися з СК ТАС. В хороші роки все було нормально - гроші платити були, а куратор (чи то як вони в тій піраміді називаються) розказував про 14-16 відсотків інвестиційного доходу, що нібито нараховуються на внески. Зараз ситуація з грошима змінилася і як єдиний годувальник, я вирішив зробити аудит родинних активів та зобовязань. Дати відповідь на питання, яку ж суму можна зараз забрати з полісу страхування життя в СК ТАС відразу не змогли. "Пишіть заяву на обчислення викупної суми". Ок. 23 березня подано заяву, а через два місяці (!), 18 травня мені було видано по листочку з двома цифрами на поліси матері та сестри, відповідно. Цифра страхової суми МЕНША за мінімально гарантовану страхову суму у випадку редукування (наш випадок)зазначену на полісі страхування. Викупна сума (ту, яку виплачують) менша ще на 20%. І жодної калькуляції, щоб пояснювала яким чином було отримано цю суму. Додатково зауважено, що з цієї суми буде ще вирахувано 15% - податок з доходів фізичних осіб і ще 4% на "розрахунково-касове обслуговування та податок, сплачений Страховиком". Пропонується зазначити банківський рахунок для отримання виплати. В пакеті документів, що треба подати - оригінали полісів страхування. І все. Якщо запит було зроблено з метою аудиту, то зараз я буду припиняти договір з наступних міркувань: 1. Я ТАС тепер не довіряю: 1.1. Де міфічний інвестиційний дохід? Навіть страхова сума менша мінімально гарантованої, я вже не говорю про викупну. 1.2. Відповідь на просте питання займає 2 місяці. Подібний розрахунок має тривати рівно 10 хвилин (включаючи друк мого балансу). 1.3. Ніякої прозорості розрахунків - яким чином було отримано мою цифру? 1.4. ЖОДНИХ документів - в мене забирають оригінал полісу, а натомість не дають навіть підтвердження, що від мого імені сплачено подохідний податок. Мені лише ОБІЦЯЮТЬ, що податок буде сплачено і ВИРАХОВУЮТЬ податок з суми, що повертають. До речі, цікавий момент з точки зору податкової. 2. Непрофесіоналізм: Консультанти дають суперечливу інформацію, не володіють багатьма питаннями - податковий момент взагалі ніхто не знає. Тих, хто володіє інформацією (працює на конкурента чи в податковій, чи може теж припиняв достроково договір страхування), прошу допомоги з наступних питань: 1. Жоден зі страхувальників не працював і не працює, і відповідно не отримував доходу чи мав сплачувати податки. Відповідно, податкового кредиту ніхто не отримував. Яким чином можна отримати документальне підтвердження сплати податків від ТАС, щоб повернути суму цих податків (якщо вони їх таки сплачують)? Чи зобовязані вони надавати це підтвердження сплати податків? Чи цю інформацію можна отримати, лише ініціювавши перевірку ТАС податковою? 2. Чи може бути страхова сума бути меншою від мінімально гарантованої? 3. Чому викупна сума менша від страхової? Звідки різниця в 20%? 4. Що це за додатковий податок "сплачений Страховиком" в 3% (1% це "розрахунково-касове обслуговування")? 5. Де "інвестиційний дохід"? Про себе - прибалтійський інвестиційний банк, злиття і поглинання. За допомогу буду вдячний. Злиттям інфи не займаюся, але порад мені не шкода. До уваги страховиків: мені, як єдиному годувальнику, насправді дуже потрібний поліс страхування життя. Хоча я дуже сумніваюся, що буду звязуватися з накопичувальним страхуванням, але принаймні ризикове мені потрібне.