Доля чи вибір?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем львівянин, 14 гру 2007.

1. Мене завжди цікавило питання - наше життя це ДОЛЯ, яка призначена нам ще до нашого народження, чи все таки людина ВІЛЬНА у свому виборі, і все що вона пережила, переживає і переживатиме є наслідками її вибору, чи це і одне і друге разом? На форумі є багато людей з різним життєвим досвідом - поділіться своїми спостереженнями :shy:

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Доля чи вибір?

ІМХО.Я вважаю,що все таки ДОЛЯ."Людина планує,а Бог керує" не дурними сказано...
    "Єдине,що від нас іще залежить - принаймі вік прожити як належить"
    Ліна Костенко.

• Подобається Подобається x 2
  3. Redhotchilly

Redhotchilly Well-Known Member

анекдот про лотерейний білет і Бога згадався...
    я вірю, що там десь на небі дещо вирішується... але покладатись лише на долю не можна. Багато що залежить від нас самих, ІМХО

• Подобається Подобається x 4
  4. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Я сприймаю Долю швидше як якийсь напрямок руху який кожному дається. Але от підеш ти тим шляхом, чи іншим - самостійний вибір. І майже все що відбувається з людиною, чи відбудеться - наслідок зробленого колись вибору.

5. Romko

А хто може стверджувати,що цей вибір не спланований Богом?

• Подобається Подобається x 1
  6. lanka

lanka Well-Known Member

людина вільна у межах своєї долі

7. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Напевне нічого не можна стверджувати ;) але якось не логічно робити за людину вибір і потім за це ж її і карати.

• Подобається Подобається x 3
  8. Bear

Bear Well-Known Member

Я вважаю, що долі нема. Є тільки вільний вибір, та (відносно) "випадковий" збіг обставин.

9. Romko

Який атеїстичний погляд!Що це - обмеженість,чи гординя?
    Так і хочеться процитувати Булгакова..
    -- И мне жаль! -- подтвердил неизвестный, сверкая глазом, и продолжал:
    -- Но вот какой вопрос меня беспокоит: ежели бога нет, то, спрашивается, кто
    же управляет жизнью человеческой и всем вообще распорядком на земле?
    -- Сам человек и управляет, -- поспешил сердито ответить Бездомный на
    этот, признаться, не очень ясный вопрос.
    -- Виноват, -- мягко отозвался неизвестный, -- для того, чтобы
    управлять, нужно, как-никак, иметь точный план на некоторый, хоть
    сколько-нибудь приличный срок. Позвольте же вас спросить, как же может
    управлять человек, если он не только лишен возможности составить
    какой-нибудь план хотя бы на смехотворно короткий срок, ну, лет, скажем, в
    тысячу, но не может ручаться даже за свой собственный завтрашний день?

• Подобається Подобається x 3
  10. Bear

Bear Well-Known Member

Якщо сплановане Кимось ззовні, то це вже не вибір. Я вважаю, ви помиляєтесь на рахунок Бога. Мабуть, ви хотіли сказати, що Бог завжди знає який ми вибір зробимо. І навіть знав до нашого народження. Та навіть до створення світу...

Додано через 2 хвилини
    Навпаки, це дуже (повірте, та, прошу, провірте), повторюю дуже религійний погляд. Я православний християнин і якщо ви запитаєте про долю у любого іншого православного, не думаю, що відповідь буде відрізнятися...

Додано через 6 хвилин
    Дійсно, з цитатою згоден, без плана людина так не зможе. Але ж ми з вами не про людей говоримо... Не треба наділяти Бога людськими недоліками... та навіть божественними недоліками не ризикнув би я наділяти Бога...

11. Відповідь: Доля чи вибір?

Памятаєте момент з Біблії коли Ісус сказав апостолу Петру (недослівно) "Перш ніж проспівають півні ти мене тричі зрадиш". Так і сталося - в момент зради я сумніваюся, що Петро памятав цю розмову з Ісусом, лише потім, коли воно сповнилося - він згадав її. Тож чи це не була зрада по писаному?

12. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Я вірю, що є загальна ДОЛЯ усього людства, тобто Бог дав заповіді, дотримуючись яких людям гарантовано гарне і щасливе життя. Прийде час і настане кінець і загальний Суд.
    А щодо індивідуальної долі, то я б сказала 50 х 50. Бог обдаровує людину якимось даром (вчителя, лікаря, поета, художника ....) тобто це уже є елемент долі. Далі людина сама вирішує, чи їй впускати в своє життя Бога чи жити виключно своїм розумом (без Бога), вчитися на своїх помилках...Це елемент власного вибору.

Згідна з тим, що від правильності вибору залежить наше майбутнє.

13. Romko

Може я щось пропустив?

14. Bear

Bear Well-Known Member

Дозвольте мені відповісти..
    Слова Ісуса тільки підтвердження того що Бог знає наші вчинки наперед, навіть якщо ми мало не клянемся Йому в іншому... Але трактувати слова Ісуса як наказ для виконання не є корректним... І проступок Святого Петра був вільним його самого вибіром.
    До речі, Петро не поніс свою кару як зрадник, тому що розкаявся та сповідався у цьому гріху і це був теж його вільний вибір... Бо Бог крім якості Всезнаючого має властивість Всемилистивого...
    Гадаю, навіть Іуда получив би прощення, якби розкаявся та сповідався.. але він повісився добавивши ще гріху.. і це теж був його вільний вибір...

15. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

А може просто Ісус знав, що буде зроблено такий вибір, але вибір ж був зроблений Петром.

16. Romko

От тут згідний...Але це не означає,що вся наша доля не спланована кимось.
    Саме існування людства - парадокс,що суперечить законам природи..

17. Bear

Bear Well-Known Member

Ви пропустили два перших мої цитування вас та мої відповіді на них у тому дописі. Якщо читати разом, то все, на мій погляд, зрозуміло...
    Якщо - ні, готовий відповісти на наступні запитання більш зрозуміло... вибачаюсь...

18. Відповідь: Доля чи вибір?

:y:

19. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

“Немає у мене гріхів без волі Його? Чого ж би я в пеклі горів, скажіть но, чого? “ (Омар Хеям)

20. Bear

Bear Well-Known Member

а де твій аватар? :)