догми - головна проблема традиційної релігії

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем duncan, 4 січ 2011.

?

догми (догмати) це

1. твердиня, на якій тримається церква

33,3%
  2. архаїзм

50,0%
  3. своя відповідь

16,7%
  1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

догми -- це основа-основ традиційної релігії (католицької і православної церкви), саме через негнучкість керманичів відбувалися постійні розколи, виникали "підцеркви", "підпідцерквочки" і так далі

може варто час-від-часу керівникам переглядати їх і змінювати?

2. Good++++

Good++++ куртуазный перфекционист

Догми на то й догми, що не піідлягають змінам, - це фундамент будь-якої релігії.
    А ось надбудову треба руйнувати та зводити нову споруду. Стара хата з навозу й соломи вже майже розсипалась...

3. duncan

якщо мені не зраджує пам’ять -- догми уклало кілька людей, а люде не боги і часто помиляються
    та й час тоді був не певний

4. Вольха

Вольха Верховная Ведьма

незыблемы только математические догмы.
    остальное - преходяще.
    правда, и математические догмы сейчас пытаются опровергнуть...

5. duncan

це все добре, але в традиційный релігії догми не міняються

6. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

По-перше, про які догми йде мова? Конкретно. По-друге, без догм ніяка релігія не стане традиційною

7. Orthodox

Orthodox Дуже важлива персона

меня вот 2 вопросика мучают - что такое "число" и что такое "точка"?

8. duncan

наприклад,трійця :pardon:
    а “традиційною” релігія є та, яка має напівофіційний статус “головної”, з причини “мої дід та баба ходили до цієї церкви і я ходжу”... ;)

9. Степаныч

А-а-а, так Вы предлагаете основы основ подорвать! Нереально.
    І це нормально. Ненормально було б, якби дід та баба вірили одним догмам, наприклад в трійцю, а я іншим, наприклад замість трійці в двійцю.

10. duncan

ппц, дивно Ви визначаєте нормальність :)
    цілим світом визначається інакше -- коли людина подумала, зважила "за" і "проти" та зробила висновок, що попередня релігія через її хибність неправильна, тре шукати правильну

11. Степаныч

Ги-ги-ги!:)) Прям таки і цілим світом?
    Цікаво, як визначається хибність/нехибність релігії? Будь-якої.

12. duncan

сміх без причини (а в даному випадку -- через незнання) ... ну Ви в курсі. ;)
    всі "початкові вірування" було змінено іньшими релігіями, на даний час немає жодної "чистої" релігії, яка б не мінялася
    логікою, здоровим ґлуздом, навіть меркантильними інтересами -- таким чином люде здобули багато чого за всю історію людства та організованих релігій
    Ісус Христос -- перша найбільш відома людина, яка заперечує Ваше "ги-ги-ги", Він довів, що Його опоненти були неправі

13. Forpost

Forpost Стоїк

реально, тому що традиційне православія сповідує все менша і менша частина прогресивного людства,ну і пята колона в Україні ,"шо маєм, то маєм"(с)

14. Степаныч

Друзі, прошу: наведіть мені інформацію, з якої було б зрозуміло про думку "усього світу" та "прогресивного людства". А то я вже колись багато років чув про думку "прогресивного людства", а потім виявилося, що мене обдурили!:sad:

15. Соло

Соло Рыжая до белого каления

Торро - не могли бы вы в разделе философия ограничиваться философией?
    Ну или хотя бы обоснуйте с философской точки зрения свой тезис про пятую колонну

16. Соло

а почему вы так категорично лишаете здравого ума и логики тех,кто верит в троицу? может всё таки речь идет о тех кто не задумывается о смысле троицы и не пытается понять что это такое? просто поступает так как ему говорят. потому что все так делают. все ставят икону в уголок на вышитый рушник и он ставит..чтобы не отличаться,тем самым избежав осуждения "всех"
    мне всегда казалось что данная модель поведения свойственна людям которых в библии называют овцами...им нужен пастух..ну или баран..который "знает куда мы все щас пошли" :) но может я не так понимаю? потому что библейское отношение к овцам,стаду вовсе не уничижительное...
    по вашему кто это? овцы?

17. duncan

те, що загальновідомо ще зі школи: протестанство
    друге: усі організовані релігії :pardon:
    пане Степаничу, якщо бажаєте -- розпишу більш детально

18. duncan

тут купа причин, хоча головна та, яку я вже озвучив
    але іньші є також, а саме:
    "і вашим і нашим" -- теза, якою приховують острах, що ліпше так зробити, гірше від того не буде
    "дід ходив туди і я ходжу"
    "я посповідався і святий, а завтра нагрішу -- то знову посповідаюся" -- вигідна релігія
    "впертість" -- не кожна людина може визнати свої помилки
    "тусовка" -- багато знайомих, з якими спілкуєшся
    "а шо люде скажуть"
    "лінь перевірити істинність"
    "церемонії" -- оце дуже важливий аргумен та користь прихильникам трійці та традиційної релігії, подобається вистава, яку грає піп

ну і так далі

19. Соло

одно тогда уточнение..догмат о троице значит..он появился только тогда когда православие стало традиционной религией? или православие всегда было традиционной религией? или когда некая религия стала всеми признанной и традиционной ее назвали православием и ввели догмат троицы..
    я пытаюсь понять логику..если ,скажем ,я - традиционный типа служитель божий впариваю своей пастве что платить за венчание и крещение это нормально..потому что " а что же я буду кушать " и беру деньги за то что дает вообще то Бог,то я ввожу людей в заблуждение,пользуясь тем,что моя церковь -признана в обществе и все боятся идти не в стаде..а почему мне важно придумать догмат о троице?

20. duncan

коли організовували державну релігію в константинополі, то й вирішили, що трійця -- це найбільш прийнятна догма
    на чому базується християнство?
    на Біблії, а якщо бути більш конкретним -- на тому, що проповідував Ісус Христос, тому і називається християнством
    правильно?
    або називаєтеся християнами і поводитеся, як християни, або не називаєтеся і поводитеся так, як заманеться
    чи я неправильно кажу?

а де твій аватар? :)