До питання про те, чи є Ісус Христос Богом

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем D.M., 30 лип 2007.

1. D.M.

D.M. Well-Known Member

Пропоную тим християнам, які про це сперечаються:
    1) усвідомити, що суперечка носить чисто термінологічний характер;
    2) як компроміс домовитися вважати Ісуса напівбогом (що відповідає античній термінології, оскільки в Нього мати - людина, а батько - Бог).

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: До питання про те, чи є Ісус Христос Богом

Пункт другий неудачний з будьякої сторони, видно грецька міфологія про Геркулеса вплинула.

• Подобається Подобається x 3
  3. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Я би в питаннях віри компромісів не шукала, занадто багато поставлено на кін...

P.S. Не знаю, до речі, чи напів... існує взагалі. Ви ж себе напівлюдиною не вважаєте? То як хочете мати напівбога?

• Подобається Подобається x 3
  4. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Я знаю, для товаришів атеїстів і язичників це надзвичайно важко уявити.
    Але для більшого розуміння я дам один "навадящій вапрос".
    Я живу на березі великого океану. Звісно, океан - це вода. Я йду до океану, набираю в склянку води, приношу додому, ставлю на стіл.
    Моя вода в склянці чимось відрізняється від води в океані? Це напіввода?
    Comprenez-vous?

• Подобається Подобається x 2
  5. mavka

mavka Well-Known Member

Мої шанування, Pedro :)

Чи зустрічали Ви колись термін "THE GOSPEL OF Q", "Q gospel", "The Lost Gospel" ? Якщо ні, то це дуже цікаво дізнатися раптом, що є багато дискусій серед дослідників стосовно існування цього першоджерела, в якому не було зовсім історій ні про народження Ісуса від діви, ні історії про воскресіння, ні дванадцяти апостолів, ні чудес, ні див... ні Трійці...

англійською є багато інформації.. цікава Ваша думка, коли раптом щось про це знаєте.

6. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Мавка, Ви живете на Заході і напевно знаєте, хто і що керує ним і хто є Верховне Божество тут. Це - долар! І заради служінню цьому божеству можна стільки книжок написати, стільки сенсаційних арґументів привести.
    Я б вже більше поважав наших старих горе-матеріалістів з їхньою історією, діаматами і іншими матами. Памятаю в історії стародавнього світу ми вчили "історію" виникнення християнства. Вчили після грецьких міфів. Так ось, памятаю, там були такі слова - "на відміну від грецької міфології в міфі про Ісуса Христа нема і слова правди".
    Але це було по крайній мірі служіння пропаганді а не смердячому долару.
    Зараз я читаю "The Case for the Resurrection of Jesus" автори Gary Habermas & Michael Licona.
    Там дуже детально, як кажуть росіяни, непредвзято, розглядаються всі за і проти. Я, до речі, весь час стараюся вживати цю методику і відділяти пшеницю від бурянів.
    І знаєте, арґументів "за" щодо євангельських істин я знаходжу незрівняно набагато більше ніж "проти".

7. mavka

mavka Well-Known Member

:) Ви дуже правильно розділили міфи про Ісуса й євангельські істини.
    Але ось у мене питання: невже для того, щоб якась істина дійшла до людини неодмінно треба проголосити її іменем Бога ? Невже вартість тої істини зменшується устократ, коли сказана вона простою людиною ?

Але Ви не відповіли на моє питання, тобто відповіли так завуальовано, що :) не можу не зауважити, - є багато різних джерел, якими можна користуватися. Найцікавіше, коли багато різних джерел сходяться в одному.

8. D.M.

D.M. Well-Known Member

Бо я з жодної точки зору не схожий на напівлюдину. Якби одним з моїх батьків була мавпа, а іншим - людина, ось тоді я назвав би себе напівлюдиною. Натомість я можу назвати себе, наприклад, напівполяком. У житті існує багато всяких "напів-". Чому не може бути напівбога?

Ще слід зазначити, що тут досі ніхто не заперечив тезу про те, що дана суперечка носить чисто термінологічний характер. Коли так, то нема підстав боятися компромісів, бо це не "компроміси у вірі", а компроміси в термінології.

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

На жаль, Мавко, щоб істина дійшла до людини, її (істину) можна проголосити і без імені Бога. Через це у нас так багато різномаїтних "істин" і липнуть вони до людини, як мокрий сніг до лиж.

• Подобається Подобається x 1
  10. Черешенька

А я можу назвати себе напів-Катериною, напів-Галиною, напів-Богданою :). Маю чудових половинчастих друзів. І до того всього люблю пів-України...
    Я думаю, що Ви розумієте, що певні (абстрактні насамперед) речі на кілька частинок не поділиш, бо "напів" означає завжди, що є ще інший, доповнюючий фактор; що мусить бути ще якась інша додаткова сторона медалі.
    Ісус Христос - мій Бог, Всеохоплюючий Вседержитель, у Ньому і Початок і Кінець, Він є для мене Усім, чим живу і що маю найважливіше. Напів-у тут просто не буває.

Компроміс у вірі виключає термінологічний компроміс, для мене особисто.

11. mavka

mavka Well-Known Member

От і славненько! Кожному своє. :)

П.С. Книжки пише як одна, так і друга сторона. Єдине, що хочу додати, більшого бізнесу, ніж церковний, годі й пошукати... ;) А В Штатах церква взагалі не оподатковується. :) під прикриттям цієї "неприбуткової організації" тут стільки справ й оборудок провертається!...

І ще.
    На мою думку, коли людина не цікавиться історичними чи науковими знахідками вона часто просто обмежує себе і не просувається вперед. Чого лякатися, я вже не раз про це питалася?
    Додаток.
    цікаве зауваження хтось зробив на котрійсь із гілок: "Як міг Ісус як, скажімо, Всеохоплюючий вседержитель, молитися сам собі... "

12. mavka

mavka Well-Known Member

ОЙ, забула запитати... Чи не знає хтось, що мав на увазі Ісус в коптичному Євангеліє від Томаса коли згадував про якісь особливі п"ять дерев в Раю? Дослівно він казав, що той , хто знатиме їх не буде знати смерті. Цікаво...

13. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Та це Він лише зі своєм Отцем розмовляв, ділився з Ним Своїми сумнівами тощо, бо ніхто, крім Отця не міг Його так зрозуміти і потішити. Христу було дуже важко і природньо, що Син звертається до Отця.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хто такий Томас?

15. D.M.

D.M. Well-Known Member

А тут якраз і не йдеться про поділ на частинки. Ідеться про істоту, яка, на думку християн, унікальним чином поєднує в собі як людське, так і божественне. І природно запровадити таку термінологію, що така істота називається напівбогом.

16. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

напівбогів було достатньо в еллінській міфології.
    Не думаю, що є сенс запроваджувати тут цей термін.
    То було втілення бога - тобто сам бог - а не напів.

17. D.M.

D.M. Well-Known Member

А свідки Єгови кажуть: "То було втілення Бога, а не Бог." А я пропоную компроміс.

Питання ж чисто термінологічне. Можна однаково описувати властивості Христа і при цьому як захотіти, так і не захотіти застосувати до нього термін "Бог".

18. Черешенька

Ви знаєте, мені здається, що просто в нас з Вами стосунки з Ісусом Христом різні. Для мене він - Господь мій, Бог, і ніяких інших термінологічних уточнень я не потребую. А те, що Він був людиною, жив на цій землі, свідчить для мене про те, що Він краще розуміє мою природу, що Він є близьким мені і рідним.
    Вибачте за таке, до певної міри, невдале порівняння, але нічого іншого на думку не спадає: я свого батька можу називати тільки тато, татко, татусь. А є люди, які кажуть "батя", "пахан"... Думаю, відчуваєте різницю у позначенні?

19. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Ісус дав історії новий початок.
    Він удома в кожній країні.
    Його різдво відзначають у всьому світі.
    Його смертний час позначений хрестами.
    Його воскресіння – велична перемога над смертю.
    Ісус Христос в наші дні здійснює більше чуд, ніж коли був на землі. Він рятує душі, перетворює життя, змінює характери, надихає на добрі справи, сприяє усьому кращому, чистому і високому...
    Ісус Христос пролив більше світла на людські і Божі питання, ніж усі філософи і вчені разом узяті.
    Він висловлював слова життя, які до Нього ніхто не говорив.
    Бог, втілений у людину, вгамовує духовну спрагу.
    Матв.5:6 «Коли прагне хто з вас – нехай прийде до Мене та й п’є!».

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

напів незавжди підходить. В даному випадку "напівбог" виглядає неймовірним, так само як "напіввагітна".

а де твій аватар? :)