Діти в церкві

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 28 сер 2007.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

У мене дуже різний досвід у цьому плані, але хотілося б перше почути думку інших форумлян про те, чи повинна дитина бути в церкві, з якого віку, де саме у церкві і т.д.

Гілка не лише для тих, у кого діти є, адже, коли діти є у церкві, то це так чи інакше зачіпає усіх присутніх.

• Подобається Подобається x 1
  2. Forpost

Forpost Стоїк

Відповідь: Діти в церкві

У нас на Україні ,на відміну від Канади школа відокремлена від церкви.А значить діти не повині йти до церкви,вони можуть йти до Бога.Україна демократична держава.

3. Liliyah Romanova

А свідки дітей до церкви беруть?

Я під церквою мала на увазі будівлю, де люди ходять молитися.

4. dvin

dvin Well-Known Member

Не повинна. Людина сама повинна визначити своє відношення до релігії, а дитина не може зробити свідомий вибір.

5. Liliyah Romanova

І що на той час із дитиною робити?
    От на цю репліку постійно задаю те саме питання.
    А школу ви для дитини вибираєте? А одяг? А гуртки? А університет та інші вищі студії?

6. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

Поки Дарця була ще у візочку, постійно брала з собою на Літургію. Потім був період, коли вони з Орисею ні нам з чоловіком, ні оточуючим не давали помолитися. Якщо їх брали, то вони частіше бавилися надворі. Хоча дуже розпачали, якщо пропускали Причастя. Але вислухати спокійно Службу їм було не під силу, а я не силувала, щоб не відбити охоту. В 6 років Дарця пішла в католицьку школу. Від тоді дуже посерйознішала, а Орися бере з неї приклад, проте швидко втомлюється. Я намагаюся приходити на Літургію трішки з запізненням.

Лідуся ж таке шило, що поки що я залишаю її вдома...

• Подобається Подобається x 3
  7. dvin

dvin Well-Known Member

Ви маєте на увазі, що для дитини буде зле, якщо вона буде виховуватися поза релігією? Не згоден абсолютно.

Дитсадок вибирав, школу теж буду вибирати. Одяг буду вибирати до підліткового віку. Університет вибирати не буду, тільки дам рекомендації.

А взагалі, ми говоримо про речі різного порядку. Школу можна змінити, одяг викинути, бо це матеріальне. А світогляд і переконання так просто не змінити.

8. Liliyah Romanova

Ні, я про те, де її подіти, якщо і я, і чоловік у церкві?
    Тобто ви не маєте відношення до формування світогляду вашої дитини?

Я не форсую свою дитину, але якщо буде сформований в одній релігії, то й на інші може подивитися іншим поглядом і не конче упередженим. В Америці всіх дітей у якійсь церкві виховують, а вони потім самі собі вибирають, де бути.

До прикладу, знайомі обоє виросли у протестантських церквах, були там молодіжними лідерами, вчилися мовами говорити... А зараз ходять до української католицької і дітей цілковито задіюють. Дітей у них 6. :)

9. Melody

Melody Well-Known Member

А з якого віку вибір релігії можна вважати свідомим? Та дехто і в 50 років несвідомий. Вік - не показник.

• Подобається Подобається x 2
  10. Liliyah Romanova

Зацитуйте мене хтось, то, може, пан Шрек відповість на задане йому питання. ;)

11. Ука

База під світогляд і переконання формуються ще в дитячому віці. Якщо дитина не в церкві, то той вакуум заповнюється чимось іншим. Більше того, якщо батьки релігійні, а дитину не залучають, то в неї формуються задатки подвійної моралі.

Зрештою, не залежно від того, в старшому віці вона все одно критично переосмислить те, що закладалося з дитинства. І якщо отримане релігійне переконання суперечитиме її позиції на той час, ніхто на силу її в церкву не затягне. То буде період кризи, пошуків, після котрого уже доросла людина або повернеться до прищепленого батьками, або піде своїм шляхом. Усі ми через це проходили, хіба ні?

12. dvin

dvin Well-Known Member

Baby-sitter?

Маю, і саме безпосереднє. Як батько, я зобов'язаний долучити її до загальнолюдських моральних цінностей, не залежних від будь-якої релігії.

Але ж вони не змінили своє ставлення до релігії в загальному, а тільки перейшли до іншої конфесії :)

Додано через 2 хвилини
    Ука, мені здається, що всі релігійні батьки будуть з вами згодні, а нерелігійні (наприклад я) - ні :)

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Початок помилки. Хто є оця людина що повинна сама? Що людина може сама?

Я так скажу. Дитину треба хоча б не щонеділі, але намагатися приводити до церкви, бо хто як не батьки повинні дбати про духовність дитини?
    Десь читав: "якщо Ви дитині нічого не дасьте, але поможете відкрити Бога для неї, то Ви вже все дали для дитини.." Ісус каже: "не забороняйте дітям приходити до Мене". Тобто не чекайте, коли дитина виросте і сама, а не забороняйте.

• Подобається Подобається x 4
  14. dvin

dvin Well-Known Member

Миху, ви аргументуєте з позиції християнина. Мушу зазначити, що нічого не маю проти християнства, але ви на цій гілці в більш вигідному становищі: з Вашої точки зору, Ви мені нічого не повинні доводити, бо все вже сказано в Біблії, яка для Вас є абсолютною істиною.

Але справа в тому, що я не можу сприймати твердження, засновані лише на вірі, як докази. Тому ми нічого один одному не доведемо :) А взагалі і не треба доводити - я висловив свою думку, інші свою.

15. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А Ви не плутаєте Релігію з Партією?
    От ТАК ми тєряєм дєтєй, очікуючи "свідомого вибору".

не вважаю себе релігійним, але з Вами, Двіне, не погоджуся: виховання, моральність дітей - батьківська справа. Дадуть - буде, не дадуть - візме, що під ногами валялося.
    От і Мих каже:
    +1.

16. dvin

dvin Well-Known Member

Так і я це ж кажу. Але чому ви наполягаєте на необхідності впливу релігії на моральність? Нерелігійна людина може бути цілком моральною.

17. Оля

Оля Старожилка форуму

Бачите, то Ви своїх дітей своєї віри вчите. :) Тобто безвір"я.
    А скажіть, якщо біля Вас буде церква і там будуть якісь міроприємства для дітей і якась дитина інша зацікавить Вашу дитину ( знаю такі приклади) і вона туди почне ходити. Яка буде Ваша реакція? ;)

18. Liliyah Romanova

Ага, поки я в церкві, то нянька має дитину виховувати. Цікава позиція.
    Крім всього для мене питання не стоїть, чи дитина взагалі має бути в церкві, а радше, де саме.
    Просто тут є такі штуки в церкві, як mother's room, де мами з дітьми сидять. Все би не зле, якби то не була просто кімната з забавками. Людям діти в церкві заважають. У мене постійно питання: ЧОМУ?

19. Оля

Оля Старожилка форуму

Лілю, невже нема в католицьких церквах недільних шкілок? ;) Я маю на увазі в Канаді. В Америці це просто. Дитина йде з дитячою Біблією на свою шкілку, а батьки - на доросле служіння. Але дитину перше треба привести до церкви. :) І я рада, що нема того часу, коли стояли біля церкви і забороняли дітей туди вести. Боялися, що батьки дитині релігійні поняття прищеплять. А що вони змалечку своєю ідеологією дітей насилували - то було правильно. :sad:

20. Ука

В храмі Йосафата є окрема кімната, де хрестять дітей, там збирається молодіжна спільнота, братство тощо. Туди ж під час Літургії часто йдуть і мами з дітьми. Там і Літургію можна послухати, і нікому не заважати. Коли Лідуся була ще зовсім мала, то я там навіть грудьми її годувала. Отці, заходячи, тільки привітно посміхалися, хоча я спершу себе трішки незручно почувала - але вибору не було, бо ту гусеницю як не нагодувати тоді, коли хоче, то всіх на вуха поставить.

А щодо заважають, то мені ніколи ніхто нічого не говорив і навіть не натякав. В Йосафата якась особливо інтелігентна громада, якщо так можна сказати. Прринаймні, я більше ніде себе так комфортно не почувала. Думаю - то не без заслуги отців редимптористів.
    Просто по собі знаю, як то інколи відволікає, коли поруч товчеться дитина, то ж і самій не хочеться, щоб мої діти когось відволікали.

а де твій аватар? :)