Хочу навесні троха дерев посадити біля нашої новобудови. Питання - чи треба це з кимось узгоджувати? Є також, напевне, норми по відстані до будинку чи дороги. Щоб потім не було проблем з пересадкою Може хто підскаже як це правильно зробити?
гм... думаю, вам важко буде знайти інформацію "правила, норми, постанови" - зазвичай видаються на "популярні" теми, наприклад: 1) штраф за забруднення прибудинкових територій 2) нормативи та правила, тендери на виконання робіт по благоустрою прибудинкових територій комунальними підприємствами та приватними підрядниками (адже на папері таких робіт щороку виконується дещиця) 3) штрафи за знищення чи пошкодження зелених насаджень (ядже це таки біль популярна розвага/діяльність, ніж вирощування ) == думаю, вам таки не вдасться не порушити якогось адміністративного параграфу == два суттєвих застереження: - на деякій віддалі від ліній електропередач та комунікацій (скажімо, 3 м) - на деякій віддалі від дороги (скажімо, 1 м) -- таки коло знаків та перехресть - старайтеся не садити
Згоден afterstep не варто садити дерева, які в подальшому можуть стати причинами ДТП інших поломок, під вікнами сусідів, бо вони можуть стати на роги. Щодо насадженя дерев, то це тільки вітається, особливо якщо посадите кілька плодових дерев, наприклад, горіхів. Щодо певних обмежень, до не садіть дерева на закопаних кабелях, комунікаціях. Ви ж маєте знати де вони проходять. Решта все можна. Як на мене, то зараз є певні заборони і штрафи щодо самовільного зрізання дерев. І ще: ви що збираєтеся насаджувати дерева серед літа? Як на мене це робиться осінню, або весною!
Яж кажу навесні Дерева будуть у дворі, та навколо будинку, там проїзжої частини немає. Просто чула що є певні обмеження щодо відстані від бордюрів та між самими деревами...
я мешкаю на першому поверсі, і от коли ми тільки поселялись, добрі сусіди буквально півтори -два метри від будинку посадили вишні... ми просили їх, посадіть дальше від будинку, тим більш там є місця вдосталь, ну нє, це ж добрі сусіди .. вліпили перед самим вікном ...Пройшло років 10, дерева розрослись .. в кімнаті в мене сонечка крізь них не видно, холодно, а зараз якраз вишні поспіли, так хлопчаки звідти не злазять... з одного боку красиво, виходиш на балкон а там зелень з ягодами милує око, а з другого якось некомфортно... і що робити? зрубати? сусіди не дозволяють, бо це їх, пересадити? так величенькі вже дерева..
Звичайно шкода дерева, але є радикальні методи, якщо, звісно, не допомагає прохання про переселення, зрізання дерева сусідами. Треба щоб вишенька всохлася. Поляти коріння певними кислотними розчинами і всьо... причому починати робити це ранньою весною. Мовляв змерзла вона і всьо... Проблеми немає і ви ніби ніпричому!
Спросил жену, она у меня архитектор, говорит, что ограничений по самостоятелному благоустройству нет. Просто, если дерево кому то мешает, типа проезду, освещению и т.д. придется дерево срубить. Т.е. посадка дерева это ваш риск. И за уничтожения этого дерева никто не несет ответственности