Під впливом однієї статті хотів поділитися думками. Ми часто чуємо від політиків настуну фразу: Росія продає газ Україні за ціною 200 доларів США(або інша цифра) за 1000 кубів. Але якщо отак задуматися, то скажіть, хіба можна кількість газу вважати його об"ємом? Згідно закону Бойля-Маріотта, кількість газу залежить від об"єму та тиску при певній сталій температурі. Відомо, шо в трубі, яка йде з Росії тиск приблизно 75 атмосфер. Якщо там стоїть лічильник і відраховує об"єм, то слід вважати, що ми платимо допустимо 200 доларів за 1000 кубів при тиску 75 атмосфер при сталій температурі. Також відомо, що тиск у наших побутових трубах є 1,2 атмосфери. З закону Бойля Маріотта, P1V1=P2V2 бачимо очевидну річ: з 1000 куб. газу при 75 атмосфер, можна легко зробити 62 500 куб. газу при тиску 1,2 атмосфери. Відповідно, якщо 1000 кубів (75 атмосфер) коштує 200 доларів США, то 1000 кубів, які рахує нам наш газовий лічильник має коштувати 3,2 долари США, або говорячи по-нашому, 25грн. 60 копійок за 1000 кубів. Зрівняйте різницю. Ми платили 480 грн. за 1000 кубів, ціну на газ збільшили на 50%. Значить ціна стане 720 грн. за 1000 кубів. А якщо газ ми купляємо по 200 доларів, то ми б мали реально платити 25 грн. 60 коп. Та нехай ми б купляли по 500 доларів за 1000 кубів, то ми б мали платити 64 грн. за 1000 кубів!!!! Невже держава так намахує нарід? Чи я щось не розумію?
Не знаю, як там Бойль з Маріотом, але те, що держава намахує нарід, це факт. Причому нарід відповідає їй взаємністю.
Миху! Та вже скажіть людям де Ви ту статтю здибали... Газета "Експрес" за минулий четвер. Хай прочитають її спочатку... А зрештою я зручно всівся і чекаю на змістовну розмову ...
Вам за те напомпують більш густого, дешевого але наваристого газу? Мих, http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0067-06 Але, безперечно - "хімія" (за наш з вами рахунок) - є. В нашій державі без цього бути не може. Хоч VasMT вважає, що могло б бути і без цього, але нехай там вже буде - "влада заслужила". Нє?