Цікавий звичай

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем mota_boy, 16 лис 2009.

1. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

В обідню пору в неділю їхав трасою Хмельницький-Львів десь на кордоні Хмельницької-Тернопільської областей стояв весільний кортеж, і дружби з дружками зупиняли авто та наливали усім бажаючим (підходили до авто зі сторони пасажира, водіям не наливали - я не пропагую алкоголь за кермом :blush:). Може це і БАЯНИЩЕ, але я таке бачу вперше, мені сподобалось :good:

Може ще хтось щось цікаве про весільні традиції розкаже?

• Подобається Подобається x 4
  2. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Це не звичай, це-дурість.Імхо.Дорога не місце для таких розваг.

• Подобається Подобається x 1
  3. Чупага

Чупага Well-Known Member

Сибірська стара баба розповіла як її дід перекидався ведмедем ( натюрлiх) і брав викуп з весільних" кортежів" в 19 ому столітті .

• Подобається Подобається x 2
  4. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

це не десь на кордоні, а саме на кордоні. Там і річка Збруч тече яка розділяла Східну і Західну частини України. А звичай той там від давна (скільки себе памятаю), і ще там люблять перепиняти молоду пару двома повними відрами води (не буду розписувати).
    І ще там є звичай виносити подушку з-під молодої на якому зупинюся:
    Молоду вбирають на подушці. І коли приходить молодий викупляти, то молодь після торгів заходить до хати. Далі процедура- молода встає з подушки, в той момент перша дружка має швиденько сісти на подушку а потім встати. В цей момент хлопці з двох сторін (зі сторони молодої і зі сторони молодого) мають винести подушку надвір і зтанцювати з нею. Рахується ніби чиї хлопці винесуть і зтанцюють, той в домі і буде головним в житті :) Насправді воно відбувається цікаво, там ще присутні примовляння жінок. Але бувають випадки коли велике весілля, то під дружнім натиском двох когорт і шафа в когось може тріснути, і двері інколи, але то рідкість :)

• Подобається Подобається x 8
  5. mota_boy

Знаєте, якби сам не бачив то однозначно з Вами б погодився. Але ні... Траса зовсім не загружена (це Вам не Київ-Чоп)

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

На Київщині (південь) на третій день весілля відбувається комічне "весілля", на якому якась смілива артистична жінка вбирається в нареченого, а чоловік - в молоду (гротескні костюми, чим смішніші тим кращі), батьки справжніх наречених теж перебираються навпаки (чоловік- в жінку і т.д.), гості сідають на воза чи причеп до трактора, чи ідуть пішки. І вся процесія "суне" до найбличої водойми під музику, пісні і танці. Там одягнених наречених і обов'язково - батьків! особливо якщо віддають заміж чи женять останню дитину, зіштовхують одягнених у воду і купають.
    По дорозі зупиняють машини і "молоді" :) пригощають так саме як Ви описали.
    Щодо хмельниччини, то я такого не пригадую.. хоч свого часу спробувала видобути з пам'яті все про тамтешні весільні тадиції і записати ось тут.
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=459573&postcount=33

Picasso, +100!
    Справді, наречена сидить на подушці, за одним уточненням: хто з дівчат першим сяде на подушку - та першою заміж вийде (аналогія американському киданню букета). Вереск стоїть ще той коли всі намагаються "сісти першою". :))) проте, є спритниці що тільки рраз.. :preved:

• Подобається Подобається x 7
  7. Багіра

Багіра Well-Known Member

а я знаю про звичай ловити фату.. і навіть її зловила як була на одному весіллі.. ще підлітком... та фата реально на мене летіла, я тільки руку простягнула, би та мене по лиці не вдарила.. правда з того часу пройшли роки.. і багато з тих інших розчарованих дівчат вже повискакували заміж.. тому не вірю в ці звичаї.. та й виходити мені заміж в 14 років було явно ранувато)

• Подобається Подобається x 8
  8. mota_boy

Ну і гуляють у Вас на Київщині ))), я так розумію третій то не останній, є ще ?

P.S. УРАААААА, тисячний допис, вітайте мене !!!!!!!!!

• Подобається Подобається x 6
  9. Полковник

Полковник миється в бані

Т.Е. примета - кто словит фату, тот не выйдет?
    А кто букет - тот выйдет?

Хм, получается.
    Да?

10. olya_d

olya_d Well-Known Member

Колись я писала невеличку статтю про весільні традиції. Так от, весілля раніше святкували тиждень:
    П’ятниця - починальниця,
    Субота - коровайниця,
    Неділя - вінчальниця,
    В понеділок - їсти та пити,
    У середу - похмелятися,
    А в четвер після обіду
    Та й додому поїду.

У нашому районі зберігся ще звичай викупляти сорочку: (приведу цитати, бо трошки лінь ще раз писати все :) )

Ось таке бачила у нас:

Текстів пісеньок писати не буду [​IMG]

• Подобається Подобається x 11
  11. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Вітаю! :give_rose:
    Ні, не "у нас" на Київщині. Я в Києві народилася, але вся моя родина з обох гілок - подоляни. І звичаї ми бережемо свої відповідно. А в київськиій області просто була на весіллі. гм.. в певній ролі.
    До речі, там на лінку я про це теж писала. Що і на Хмельниччині є так звана "курка" - другий чи третій день весілля, в який приходять лише найрідніші і новоспечена молода господинька (ще вчора - наречена) повинна продемонструвати свої кулінарні здібності і нагодувати гостей, накрити на стіл. От зокрема на київщині гості приносять із собою по курочці, вариться казанчик юшки.
    А на хмельниччині, здається, приносять не так курей як хто що (або й нічого, просто) і називається то "поправини". І це є останній день.

• Подобається Подобається x 5
  12. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

на Хмельниччині така процедура на наступний день після весілля називається "Гарячий борщ". Тоді ідуть переважно близькі родичі і сусіди. Тільки возять не у причепах від трактора а в баліях (такий металевий великий таз як корито) :)

І ще є подібна традиція коли будують хату і накрили дах. В той день робітники і близькі сусіди гуляють, і возять господарів в балії і обовязково мають вимазати господарів в глину від п'ят до чуба :)))

• Подобається Подобається x 5
  13. olya_d

olya_d Well-Known Member

А ще коли закінчують садити бульбу, то треба на полі "виваляти" повну жінку, щоб бульба вродилася така ж велика :)

• Подобається Подобається x 3
  14. Daisy

Daisy Well-Known Member

На Буковині теж такі традиції, на другий день весілля, вони йдуть з гостями і дорогою зупиняють машини і наливають горілочку:)))

• Подобається Подобається x 2
  15. Romko

Romko Дуже важлива персона

То братани в них навчились?о_О
    Тілько тоті так на похоронах робили...:scratch_one-s_head:

16. Багіра

Багіра Well-Known Member

Нє, хто зловить, той вийде швидше за тих інших, що ловили... стандартно як з букетами, так з фатами - не справджується воно :Р

17. mota_boy

Може то під час ловлення треба ще якесь замовляння промовляти собі під ніс :)))
    ну типу
    "милий, милий,
    красеню мій,
    прийди до мене
    тебе чекаю"
    і т.д.

Може просто бабці не всіми секретами з внучками поділились :haha::)))

18. victorys

victorys позитивчик :)

А в вівторок що? Відіспатись трохи? :)))

Доречі поправини, то певне досить популярний звичай, тобто коли на другий день приходить найближча родина та друзі (була на кількох весіллях тут, у Польші і поправини завжди були) Але щоб цілий тиждень гуляти, то й справді здоров'я тре мати! :)
    Добре що тут такого нема, а то ми зібрались дах на весну міняти... ;)

19. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Я зразу уявила таке в місті і на трасі з інтенсивним рухом.А якщо в селі, то там нічо..нормально.:)

20. Багіра

Багіра Well-Known Member

ну видно такий звичай за аналогією з чорним котом... хто вірить, що той перебіжить дорогу і то зле, то і буде йому зле.. а хто не вірить - фігня...
    я до років 18ти навіть не знала, що хотітиму заміж, не те що чи виходитиму:) очевидно люди просто самі притягують ті чи інші події.. варто лиш сказати їм, що пташка наслідила на плече - удача , то й людям везе:) от і я не притягнула до себе весілля, хоча напевно всі гості подумали, що я буду по-зальоту виходити, бо в шкільні роки шлюб велика рідкість:)))

якщо чесно проти багатьох весільних звичаїв і традицій не сприймаю... єдине що має бути дотримано - якісь релігійні, шлюбні звичаї... чи мо якщо комусь цікаве весілля стилізоване на якусь тематику, зокрема українську... а всі звичаї, повязані з забобонами нервують(

а де твій аватар? :)