Чому церква у Суботові - це домовина України ( див. повний вірш Шевченка ) ? Стоїть в селі Суботові На горі високій Домовина України, Широка, глибока Що мав наувазі Тарас Шевченко? Який символізм цього вірша? Можливо на моє питання є десь відповідь в інтернеті чи у якійсь літературі, але мене цікавить, наскільки мої догадки є правильними. Які у кого будуть думки з цього питання?
Це запитання треба відіслати у " Що? Де? Коли? " знатокам. Моя версія - там похований один із найвидатніших гетьманів Богдан Хмельницький.
Ви, наскільки я зрозумів, уроки не прогулювали та займались читанням додаткової літератури. Отже, можете відповісти на мої питання?
Хмельницький був народжений у Суботові, там же був і похований, хоча в 1970 році археологічні розкопки з'ясували, що тіла Хмельницького в могилі в Іллінській церкві нема. Ото церков Богданова. Там-то він молився, Щоб москаль добром і лихом З козаком ділився. Мир душі твоїй, Богдане! Не так воно стало; Москалики, що заздріли, То все очухрали. Могили вже розривають Та грошей шукають, Льохи твої розкопують Та тебе ж і лають, Що й за труди не находять! Отак-то, Богдане! Занапастив єси вбогу Сироту Украйну! Далі вже додумаєте сам?
До цих двох рядків треба додати: Ото церков Богданова. Там-то він молився, Щоб москаль добром і лихом З козаком ділився. Я думаю, що якраз в цьому відповідь. В цій церкві Хмельницький молився за те ( можна сказати - задумував, планував ) , щоб Україна була разом з Московщиною. Хоча прямо про це у вірші не сказано, і тому я не впевнений в тому, що мої догадки є вірними. Так само у вірші прямо не вказується, чому церква у Суботові є домовиною України.
Шевченко не любив Хмельницького через те, що він пішов на союз з москалями: Якби-то ти, Богдане п’яний, Тепер на Переяслав глянув! Та на замчище подив[ив]сь! Упився б! здорово упивсь! І препрославлений козачий Розумний батьку!.. і в смердячій Жидівській хаті б похмеливсь Або б в калюжі утопивсь, В багні свинячім. Амінь тобі, великий муже! Великий, славний! та не дуже... Якби ти на світ не родивсь Або в колисці ще упивсь... То не купав би я в калюжі Тебе преславного. Амінь.
Якщо на те пішло, Переяславську Раду багато дослідників вважають напівлегендарною подією, оскільки ніякі зобовязуючі документи, підписані тоді, тепер не знайдені, так само напівлегендарна, з багатьма видумками куликівська битва, князь Алєксандр Невський, радянська окупація...