Чому батьки часом вважають кращим тільки свій варіант майбутнього дитини?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем pukhnastyk, 30 тра 2009.

1. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Гарно надворі - світає :preved: А мене щось на роздуми потягло, не хочеться спати.
    Чому батьки часто бачать себе продовженням у своїх дітях через їхні вчинки, вподобання, то я ще розумію. Тобто, коли лікарі хочуть аби їхнє чадо теж було хорошим дохтором, або коли мають свій бізнес і передають його дітям, або...або просто ведуть певний спосіб життя, мають якісь свої звички, дотримуються певних принципів і розуміють, що діти теж такого ж "набираються", і їм це подобається. :)
    А ось чому, живучи в одному ритмі життя, батьки дуууже наполегливо рекомендують дітям жити в абсолютно іншому ритмі? Цього не розумію
    Троха було філософії, тепер більше конкретики
    Мої батьки працюють ше відколи мені стукнуло 2 рочки і робота для них завжди була невід'ємною частиною життя. Я звикла. :))) Мені теж дуже цікаво працювати : для власного задоволення, заробляння грошей, втілення якихось своїх ідей у результати. Але ж бо моя мамочка надзвичайно сильно переконана (принаймні стосовно мене), що жінці багато заробляти не треба, взагалі краще для кобіти працювати тіко півдня, але найліпше - то найти файного хлопа, який би заробляв, а кобіті треба мати багато дзєцок і сидіти вдома, дітей виховувати То катастрофічне компостування моїх мозгів :shout: І зовсім не розумію чому так відбувається, тим більше, що в мами все зовсім по-іншому, аніж вона того бажає мені. І вона напевно не буде домогосподаркою ніколи. Чому ж мене уявляє (тим більше, що я себе зовсім такою не уявляю)???о_О
    Всьо то можна було б не виносити "з дому", але капець який домашній пресінг+фінансова залежність від батьків+активне втручання в мої справи (з метою або їх припинити, або змінити) :sad: І не знаю, що робити: пресінг тіко збільшується, про свій кар'єрний ріст і взагалі про будь-яку роботу маю думати сама, від мами можу почути хіба "а нашо тобі робити, сиди дома", після чого можна :suicide:...
    Цікаво почути Ваші думки, шановні форумляни. Чому батьки ТАК сильно вирішують керувати долею своїх дітей?
    Пи.Си. Маленька помітка: батьки мої ніколи не були диктаторами, навпаки, давали мені достатньо свободи, та й часу було купа - вчися життю як хош. Во. А тепер...не знаю...нервуються, може, що маю на все свою думку і не знають тепер, що зі мною робити?:)))
    Пи.Пи.Си. Дякую, що прочитали цей крик на світанку.

• Подобається Подобається x 1
  2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Хто сказав? (с)
    Запевняю Вас, прийде час, коли на світанку Ви думатимете: чому батьки ТАК слабо керували долею своїх дітей, як бракує батьківської помочі/поради.

Знову ж...
    А хто має керувати долею дітей? Міністерство молоді і спорту?

Наспівуючи:

http://www.youtube.com/watch?v=dFngogKViAU

3. Багіра

Багіра Well-Known Member

погоджуюсь

Взагалі якщо мама бажає вам не так, як вона робила, то то означає, що вона пройшла цей шлях і бачила всі його недолікуи і не хоче щоб ви повторили ці недоліки...
    і також що вона у вашому обранцю бачить таку людину, з якою ви можете сміло обирати інший шлях:)

4. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Знаю, що батьки завжди хочуть дітям кращої долі , що поганого не порадять..але ж так хочеться жити своїм життям і робити свої помилки які потім же і виправляти самим.

5. Багіра

Багіра Well-Known Member

э велика різниця між щирими порадами зі сторони батьків і напрягами - роби так ,а не інакше... коли напрягають=мішають жити

6. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Кожна людина сама відповідає за свої вчинки у житті і сама є ковалем свого щастя! Батьки можуть давати поради :), часом дуже слушні, і діти можуть їх послухатись. :pardon: Але диктувати умови ЯК ЖИТИ дитині - того батьки не повинні робити. :nea:

По-любому наші шляхи завжди різнитимуться, оскільки в нас різні вподобання, сфера діяльності і т.д. Тому два однакових шляхи точно не буде (зрештою, в кожної людини - своя, індивідуальна дорога до щастя:) )
    Йдеться більше про те, що ми обоє займаємо досить активну позицію в житті, і тут, бац, йде різкий контраст - наполегливі мамині розмови, що the best of the best - то буди домогосподинею і просто чиєюсь жоною. о_О Капець. І шо робити?

Останнє редагування модератором: 30 тра 2009
  7. levandivka

Або вірити мамі, або наплювати на то діло.

http://www.youtube.com/watch?v=VWVvOU7lgMs

8. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Давня філософська тема, батьки і діти :) їх конфлікти, чи в даному випадку краще сказати непорозуміння. Батьки завжди думають що мають більше досвіду, тому більше розуміються. Навіть дофразоване запитання є "чи буває шлюб по розрахунку щасливим? -Буває! Якщо розрахунок вірний. " :) Діти знають про своє життя трішечки більше і тому рахують що батьки не завжди праві. Так було, є і буде. Як можна вирішити? Спробувати назойливій мамі делікатно пояснювати кожен раз при такій розмові, що вона не все знає і що нехай дасть можливість самій розібратися

9. levandivka

ТАК, звичайно! Її (матері) діло було народити і фсьо!

10. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

:) Я,я. натюрліх. Годувати з ложечки фсьо! життя набагато гірше ;)

11. Mavpysuk

Mavpysuk Well-Known Member

Зараз така зайнята, що немаю часу повністтю прочитати всі дописи...може хтось таке вже писав-то вибачте...але напишу свою думку:
    все що маю я зараз-це заслуга моїх батьків, їх підтримка (як моральна так і фінансова)...коли вони "ставили мене на ноги", то я була страшно обурена, чого це вони керують моїм життям...але на те вони і є_ БАТЬКИ...адже хто знає Вас краще за них....впевнена що ніхто...навіть якщо Ви вдома поводитеся по іншому ніж в компанії поза домом...То все індивідуально...адже бувають різні батьки і різні діти...
    Я вдячна своїм батькам-і рада що можу їм це сказати...важче людям, котрі уже немають кому дякувати...Тому поки наші батьки живі-ми завжди повинні про них памятати...вони дали нам життя....вони нас оберігали...вони нас "вивели в люди"...Ніколи не стримую зайвий раз сказати їм, як я їх люблю....

• Подобається Подобається x 4
  12. nata-k

nata-k Well-Known Member

pukhnastyk, співчуваю Вам. І не можу погодитись із більшістю дописувачів у цій темі.

Якось я прочитала допис одного психолога, який дуже доречно згадати зара (не впевнена, що дослівно, але суть): дуже розповсюджена причина проблем між дітьми і батьками у тому, що батьки люблять (долюблюють) в дітях себе, а не дітей.
    Батьки чомусь часто думають, что діти це продовження них, або навіть копія них. А це не так.
    Не можливо прожити життя замість іншого. Навіть за власну дитину ;). Навіть батьки не мають на це права (хоча, нажаль, часто вважають, що мають).

Кожна людина мусить мати свій особистий простір, в який не буде втручатись ніхто. pukhnastyk, мені здаєть Ви зараз відчуваєте, що Ваш особистий простір "розмивається", "стирається". А Ви відчуваєте потребу його відстояти. Але сумніваетесь - чи варто, чи зможу....

13. levandivka

"Ми пойдьом другім путьом" - теж "дуже розповсюджена причина проблем"

А діти чомусь часто думають, що їм вдасться винайти велосипед.

Потім дивуємося: звідки воно взялося..? (те, чого у нас не було)
    Тотальна свобода - теж зло.
    Побачив, що nata-k зробила допис у тему Гомосексуалізм:
    Сюди приніс цитату, щоб показати, до чого оно веде.

14. Oddly

Oddly Well-Known Member

я думаю, що в деяких випадках, така поведінка батьків пояснюється ще і їх особистими комплексами чи нереалізованістю в якійсь сфері.

що поробиш - чогось із запланованого кожна людина не встигає досягти у своєму житті, і навіть як не бачить продовження в дітях, то принаймні вважає за потрібне створити для них умови - щоб вони це зробили. це ще й егоїзм батьківський.

але погодьтеся, що у більшості випадків, коли минає час і діти таки переходять той період конфлікту поколінь, то вони завжди вдячні своїм батькам, що вони свого часу "притиснули" де треба. і все те, що здавалося пресингом, таки витиснуло з дітей їх найкращі таланти

мушу сказати, що хоч і перейшла вже цей етап у стосунках зі своїми батьками (не так кар"єру робиш, не за того заміж вийшла, не так дитину виховуєш і т.п.) - це питання для мене знов актуальне, бо виховую свою дитину і не хочу, щоб вона страждала від такого пресингу - як цього уникнути? в першу чергу, думаю, реалізуватися самому - і в роботі, і в сім"ї

15. nata-k

nata-k Well-Known Member

Левандівко, а чому дітям не можна спробувати винайти свій велосипед? Чиїм велосипедом мусять користуватись ваші діти?
    __________________________________________________________________________________________________________________
    Не можу погодитись. Це приклад, коли "обійшлось". У Вас, у когось із Ваших знайомих. А є ще багато прикладів, коли "не обійшлось". Чому, наприклад, підлітки тікають з дому? І статистика говорить, что з благополучних сімей тікают не менше, ніж з проблемних. А ще є підліткова і дитяча депресія і самогубства.

І підлітковим віком все не закінчується.
    Це уже не підліткові проблеми. Правда? А батьки все одно вважають, що їх велосипед Вам краще пасує, ніж Ваш власний ;).

Останнє редагування: 30 тра 2009
  16. levandivka

Точно! [​IMG]

Нагадало: "а кто пробовал с'єсть стадо!?" (с)
    Пробувати - можна і треба. Але життя - як циркулярна пила: р-р-раз, і пальця нема, якщо не дотримати правил безпеки... а хто краще проінструктує, якщо не батьки? нетрадиційник психолог?

17. Oddly

Oddly Well-Known Member

згодна на всі 100. обійшлось - це також відносно, як ви вдало підмітили.
    звичайно, найбільше залежить від особистості батьків -
    а ось і результат -
    але тепер, коли в мене вже абсолютно незалежне, ні фінансово, ні морально (а це не є найкращим варіантом) життя - батьки ж залишилися ті самі. просто такі люди, так склалося життя, причин, і досить обгрунтованих пояснень можн абагато навести. добре, що я це все не просто усвідомлюю, а ще й навчилася ставитися абстраговано. яким коштом - це інше питання.
    тому на перший допис в мене була реакція - крива посмішка.
    тепер простіше говорити, важче саме цей перехідний етап ставання незалежним один від одного - для обидвох сторін.

але, поклавши руку на серце, можу сказати - що не знаю, чи досягла б я того всього, чим задоволена на сьогодні, без такого старту. це як на контрасті робилося. часом наперекір - виховувало характер, силу волі.
    це просто один з методів.
    адже "винаходити велосипед" означає самому доходити до банальних, вже відомих очевидних висновків - яких можна дійти і з меншими втратами часом (якщо ті ж батьки підкажуть, як)
    але, повторюю - це я просто намагаюся знайти позитив в ситуації, яку вже не можу змінити.
    для себе, як мами, не хочу цих методів обирати.

сподіваюся, що тим, у кого ця проблема саме зараз - це допоможе визначитися

18. nata-k

nata-k Well-Known Member

От тут, Левандівко, я з вами згідна - інструктувати батьки повинні. Але не контролювати, не оцінювати, не ставити умов. І ще не забувати, що найкраща інструкція завжди не словесна, а у формі власних вчинків і почуттів ;).

Якщо ваша дитина захоче отримати інструкцію від когось іншого, наприклад від психолога - то що?

19. Mavpysuk

Mavpysuk Well-Known Member

Не погоджуюсь...контроль потрібен всім...і дітям і доросли...адже контроль в певній мірі формує обовязок, відповідальність...
    Я не веду мову про фанатичний контроль кожного кроку дитини...

20. nata-k

nata-k Well-Known Member

Власне потрібен? Тобто є потребою дитини? ;) Чи все ж таки дорослого?
    Хоча я з Вами згідна, в деякій мірі контроль потрібен. Але от ця межа до фанатичності - дуже тонка.....
    І тому, я вважаю, найкраще виховувати в дитині самоконтроль.

а де твій аватар? :)