Чи критикувати Бога?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем D.M., 14 жов 2007.

1. D.M.

D.M. Well-Known Member

Давньогрецькі вірування подобаються мені тим, що греки спокійно описували погані вчинки богів, включно з верховним богом Зевсом. А християни та мусульмани чомусь вважають суттєвим гріхом навіть саму думку про недоліки Бога. При висловленні міркувань на таку тему часто просто обурюються, навіть не пояснюючи, чому (що може свідчити про слабкість позиції і відповідний комплекс). Міркуючи, чи може попасти в рай невіруючий, висувають обов'язкову вимогу, щоб він "не зводив хули" на Бога.

В принципі ідея про ідеальну досконалість Бога не здається мені неприродною. Але чому не можна припускати, обговорювати протилежну думку? Тим паче, що біблійні тексти дають для цього багато приводів. Я думаю, що цей феномен пояснюється тим, що люди звикли до нетерпимості начальників і поширили цю рису на Бога. Ніби Він буде страшенно розгніваний будь-яким негативом на Його адресу. Правда, така Його риса - це вже негатив, але ж не можна про це вякати! :shutup:

2. Войцек

Войцек Well-Known Member

Відповідь: Чи критикувати Бога?

А мені здається, що християнськи тексти не дають приводу думати погано про Бога, лишень підкрислюється, що нарід, який Бог обрав не є досконалий і тому робив багато гріху, але Бог вибачає багато чого, і тому людина, яка грішила у житті, але покаялися має шанс отримати вічне життя в раю, яку б провину вона не мала.
    А сам біблійний Бог не робить погані вчинки, на відміну від грецьких богів, бо Він є бездоганний, а грецькі боги лишень відбиток людських якостей.

• Подобається Подобається x 1
  3. zet

zet Дуже важлива персона

Критиковать вообще-то нужно не Создателя, а себя любимого, т.к. есть возможность тогда исправиться.

• Подобається Подобається x 8
  4. Омар Люлька

Омар Люлька Well-Known Member

Зет!!! Я очам своїм не вірю!!! Хіба найшлося повідомлення де я погоджуюся з Вами на 100%?!! :) Видно, це подарунок на свято...

• Подобається Подобається x 5
  5. Войцек

Войцек Well-Known Member

А ваші свята вже, здається, закінчилися, нє?

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Залежно що мати на увазі під цим поняттям.Якщо вважати ,що Бог це той,кого зображають на образах(на хмарці),то напевне можна...
    Я вважаю,що поняття Бог набагато обширніше і недоступно нашому сприйняттю.
    Так що критикуй - не критикуй,але на все буде Божа воля.

• Подобається Подобається x 3
  7. Омар Люлька

ДМ, ну а Ви б могли, тут на форумі розписати недоліки свої батьків? Я думаю, ні Ви, ні інший форумчанин цього робити не буде... Тому навіть не серйозно думати, що монотеїст, буде вишукувати, недоліки в свого Творця, тільки з Волі якого, Ви живете на цьому світі...
    А ще нарахунок недоліків Бога(астагфіруЛлаг), пригадуєтся, що безглуздо шукати чорну кішку, в темній кімнаті, особливо якщо її там нема...

Додано через 2 хвилини
    Це подарунок, постскриптум ;)

8. zet

zet Дуже важлива персона

А вы периодически отвлекайтесь от ислама на общечеловеческие темы.. :) Может еще где совпадем...:p

9. Омар Люлька

Відволікався, навіть з Борисом, домовились колись разом пограти (він на клавішах, я на басу)... Вокалісткою підете? ;)

• Подобається Подобається x 2
  10. Forpost

Forpost Стоїк

Доколе мы будем терпеть этого товарища с его антисоциальной позицией?

11. консультант

консультант Дуже важлива персона

Бога критикувати може лише той, хто сам себе вважає богом ... !

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та вже краще боротися за права та свободу мурашок і тарганів, нє?

13. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Пане Д.М., по перше Вам дякую, бо піднімаєте цікаві теми в цьому філософсько-релігійному розділі.
    По друге, висловлюю свою думку. Я, людина, недосконала і гріховна по своїй земній природі, маю інколи схильність спихати весь негатив не на саму себе, а на вищі сили і швидше нарікати (хай навіть інколи імпліцитно), коли трапляється в житті складна мить чи випробування. От те, що добро само собою йде від Бога, це безперечно легше усвідомити.
    Часто задумувалася (та й дотепер задумуюся над тим), чому помирають добрі люди, віруючі, в молодому віці, наприклад, чому зло ненаказано розквітає і поширюється, чому допускається нищення природи, Божого прекрасного творіння і ще сотні таких схожих чому.
    Але, якщо глибоко заглядаєш в себе, то розумієш, що ті чому бепосередньо пов"язані і зі мною. Тому що я не допомогла, коли мала нагоду, не сказала правди, коли запитували, не призналась у скоєному, подумала чи побажала комусь зле...

Я вірю в Бога, який створив мене і все навколишнє і бачу, що проблема найчастіше полягає в мені, а не в Творцеві. Я люблю Бога усім єством, бо Він подарував мені життя і спасіння. І коли в серце закрадається думка про критикування, я усвідомлюю і відчуваю, що це неправильно і нелогічно, бо мій Бог - це Світло, Всеохоплююча Любов і Благодать, і тоді прошу в Нього прощення і помилування.

• Подобається Подобається x 5
  14. Омар Люлька

Репресії в будь якому випадку, приміняти не потрібно, він же особисто нікого не ображає...

Додано через 1 хвилину
    Однозначно так! Навід тих, про кого тему перенесли, не при жінках вони будуть згадані...

15. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

...Одному человеку снится сон. Идет он по берегу моря, оставляя на мокром песке следы. А рядом идет Бог. Человек оборачивается и видит перед собою всю свою жизнь, и две цепочки следов - его и Бога. Когда все было хорошо - на песке оставалось два пары следов, а в самые тяжелые моменты - только одна. Тогда человек спрашивает с укором у Бога:
    "Вот ты говоришь что любишь меня, но тогда почему когда мне было действительно плохо, на песке только одна пара следов? Значит ты в те моменты бросал меня?", на что Бог ответил ему: "Когда тебе было тяжелее всего, я нес тебя на руках..."

• Подобається Подобається x 7
  16. консультант

консультант Дуже важлива персона

ZOOM, цей допис дійсно супер !

17. Черешенька

Підсумовуючи все мною вище сказане, хочу просто навести таку так би мовити формулу мого сприйняття - я, недосконала істота не те що не можу (можу, чому б і ні), просто не смію критикувати Досконалість!

18. D.M.

D.M. Well-Known Member

Ой, не згоден! Я вже наводив приклади, повторювати або придумувати інші просто лінь, як не дивно. Залишаю Вас при своїй думці.

У тому-то якраз і проблема, що християни взяли за основу іудейського Бога, який також є "відбитком людських якостей", як і грецькі боги; а після цього намагаються стверджувати, що Він дуже досконалий.

Як то кажуть, людина створила Бога за своїм образом і подобою...

Це в розумінні, що Бог все одно з критикою не погодиться. Це для практичних потреб непогана думка. Але є ще і безпосереднє прагнення до знань.

І тут та сама думка.

Чому ні? Не бачу в цьому нічого особливого, просто я не настільки розкриваю свою особу на цьому форумі, щоб ні з того ні з сього детально писати про батьків. Але я бачу недоліки своїх батьків і не боюсь про них говорити.

Вас легше називати "товаришем", з огляду на Ваше ставлення до свободи слова.

Це за принципом "не критикуй старшого"? Недемократично.

А чи правильні та логічні тексти Старого Заповіту?
    От якраз "не смію" - це вже недемократично. Ви ніби боїтеся, що Він на Вас розсердиться. Звичайно, Ви заперечите. Але яка ж іще причина проти вільного обдумування будь-яких питань?

19. Черешенька

Ні, це якраз, як на мене, дуже демократично, бо це "не смію" я обрала для себе цілком свідомо :)! Я знаю пане Д.М., що Ви прихильник точності наукових знань і спостережень, я ж волію надавати перевагу життєвому досвіду, передчуттю та інтуїції (в багатьох випадках). І от саме остання мені підказує, що є Хтось, Вищий і Абсолютний, Який веде мене по дорозі, не дає схибити (якщо ж я це роблю самотужки, допомагає виправитись і ставить на правильний шлях) і показує істину. Я колись, молодшою, мала купу "крамольних" думок, навіть перебуваючи у віруючому осередку, а тепер змінила бачення й погляди. Я Вам скажу одне, Бога насамперед потрібно відчувати, переживати всім серцем, тоді й мінятиметься ставлення до Нього. І з заперечення чи обурення виникне благоговіння та розуміння Вічного і Небесного.

• Подобається Подобається x 3
  20. zet

zet Дуже важлива персона

Если я запою, то вы сами мне заплатите 5 гривень, но не за пение, а за радость от того, что замолчала... Кажись и не глухая, но явно музыкальный слух не мне достался.. :)

а де твій аватар? :)