Чи є львів'яни ідолопоклонниками?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Inkiss, 26 вер 2008.

1. Inkiss

Inkiss Member

Взагалі-то я вирішила для себе не дискутувати на релігійні і політичні теми... Але це питання вже наболіло і саме сьогодні отримала чергову порцію інформації для роздумів.
    В Львові здається в 2000 році поставили статую Божої Матері на площі Міцкевича, всі це місце знають. Як на мене, досить спірне питання про місце і доцільність,бо я не вважаю, що переповнений людьми і машинами центр міста найкраще місце для молитви чи подяки, особливо коли навколо сидять підлітки з пивом і т.д.. Але це інша тема. Цього літа почалося дивне явище - навколо статуї почали з'являтися інші статуї, меньші за розміром... Прости мені Господи, але інакше як клонами я це не можу назвати... Мені здається, що це вже богохульство. Скажіть, я помиляюсь? А сьогодні... Знаєте, такі залізні полички, на яких машини з пекарні розвозять хліб? Так ось - стоять дві такі полички, заповненні горщиками з хризантемами - поличок шість я думаю, на двох стійках вщент заповнених горщиками. І це все зверху до низу обклеєно целофановою плівкою :scare: .... Ну я навіть не знаю як це назвати. Жертвоприношення чи що. Скажіть, хто це робить? А саме головне, навіщо? В нас більше немає на що потратити гроші? Всіх онкохворих дітей вилікували? Всі дитбудинки процвітають? Я не розумію...

• Подобається Подобається x 16
  2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Мене теж завжди дивувало те явище....
    І помноження статуй - то щось.

Чому люди тратять гроші на горщики з квітами, а не на поміч людям? Бо такого типу люди, для яких важливіша "показуха", хочуть вкладати гроші в те, що вони потім будуть реально бачити, а допомога живим потребуючим для них абстракція. На жаль.

• Подобається Подобається x 6
  3. Inkiss

Inkiss Member

Ну якби цими горщиками обставили всю статую навколо... Ну це хтось би напевно оцінив. Але поставити їх на полички і обклеїти целофаном? Це хіба зупинить зловмисників? Чи прозорий целофан не буде заважати милуватися квітами? А що про нас думають туристи, я взагалі мовчу :scare: Перлина Європи.

• Подобається Подобається x 2
  4. Liliyah Romanova

А ви бували у церквах на селах? Зрештою, деякі львівські тим самим хворі. Єдине слово, яким можна назвати вигляд усередині - КІЧ. Страшний та бридкий. Маса штучних квітів, рушники вишиті яскравоголубим та натицяні де лиш можна й не можна, жарівкові свічки, неони, неонові "образи" (тут їх ті, хто був в Україні та бачив ці "чуда", жартома називають "Богородиця - або Ісус - Лас-Веґаса")... Пригадую в одній церкві були неони на іконостасі, над другим рядом ікон. Коли Літургія закінчувалася, вогники починали бігати хвилин 15. Молитися у такому нереально, відчуття, ніби ти на дискотеці, не дає. А людям подобається.

Так що целофан мене не дивує... Мене взагалі в тому плані мало що дивує... :biggrin:

• Подобається Подобається x 6
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Мало того, ви ще не бачили реальних жіночок, які то всьо охороняють, як зіницю ока... Одна з них розповідала про свою поїздку до Почаєва.... Приїхав один вуйко в Почаїв і хотів поцілувати образ, що лежав на столику, а йому шось недало нагнутися (судячи з розмови - нечиста сила). Але біля столика стояв чоловяга - дужий парубок, він миттю вирішив проблему, взявши рукою вуйка за голову і так силою, міцно нагнув бідолаху... з розмахом.... вуйка вмить відпустило....

• Подобається Подобається x 8
  6. Tutuka

Tutuka Well-Known Member

Здається, сьогодні міняли горщики з квітами у центрі. По дорозі додому я якраз бачила, як ті полиці з хризантемами повезли далі.

• Подобається Подобається x 1
  7. франц-йосип

франц-йосип Well-Known Member

Чудове запитання,чудова тема.Дійсно хто розвів в центрі міста яке колись було европейським оці безвідповідальні дитячи забавки?Я свідомо написав що місто було европейським,бо після отих "клонів",квіточок в пластикових баньках від моршинської, суворих жіночок ,які то всьо пильнують то не витягуємо ми на Еуропу. Хто і що там освячує і які священники відповідають за оцей провінціалізм? Хто створює атмосферу "рідного села"?
    І ще одне з якого часу львів"яни почали так набожно хреститися не вулиці на будь-яку культову споруду?(бо хрестяться і на баптистську церкву на Зеленій і на мормонську на Руставелі) Дуже цікаво коли це роблять водії маршруток-ото хлоп за зміну нахреститься.Нові люди -привезли нові порядки.......

Останнє редагування: 26 вер 2008
    • Подобається Подобається x 7
  8. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Чи не має бути у нас хоч якась служба, яка би слідкувала, щоб такий надмірний "релігійний ентузіазм" принаймні не потворив обличчя міста?
    Хоча з іншого боку, ще одна служба - це тільки ще один потік хабарів. :sad:

9. Liliyah Romanova

То просто бездумна обрядовість. Навряд чи хтось із тих людей може пояснити чому хреститься. А на запитання, де треба хреститися, впевнена, що взагалі відповіді не знайдуть.
    Якби ті всі при владі не були забобонні, то може би й була. А так, дуже сумніваюся.

10. Inkiss

Inkiss Member

Оооо... то я ще нічого не бачила виявляється... Один добрий знайомий розповідав, що бачив в церкві в околицях Львова, репродукцію розп'яття Далі під рушничком вишитим - все як має бути...

Добре, якщо так. Бо я була вдень, і після появи інших статуй в мене іншої думки не виникло :)

Останнє редагування модератором: 26 вер 2008
  11. франц-йосип

Так от і відповідь що поставлена спочатку
    бездумна обрядовість і є поганство,язичество,механічне виконання незрозумілих ритуалів,аргумент -бо так прийнято,бо всі так роблять.А відносно забобонних із нашої "сільради",то радше їм то все просто байдуже ,вони в тому не вбачають нічого дикого по-просту там їх таких більшість.Треба виховні години "правила поведінки в місті" .

12. Inkiss

Inkiss Member

Отже, частина львів'ян є ідолопоклонниками. Я ще коли приїхала до Львова була дуже здивована, як люди масово хрестяться в маршрутках і трамваях, але по молодості думала, що то так має бути. Думку відносно такої обрядовості сформувала вже пізніше, але тримала при собі - все-таки ві Львові вже живу. Приємно, що знайшла однодумців на форумі :)

13. Deus igrok

Deus igrok Дуже важлива персона

На той світ ? нє... ?

• Подобається Подобається x 3
  14. harmony

harmony Well-Known Member

Читаю і сумно стає... Може взагалі всі образи, ікони, вишиті рушники, які бідні жіночки сліпали, вишиваючи на Божу славу для прикраси храму, світло, яке пікреслює контури образа, фігури Ісуса Христа, Матері Божої та інше, що має відношення до традиційної віри і доповнює обряд, викинути на свалку. як пережиток минулого і жити, як бусурмани, лише набиваючи животи. Для чого нам хреститись на вулиці, в маршрутках - це не модно, по-сільському, а може й по-рагульськи. А ви не думали над тим, що ті люди, які мають відношення до цього всього, можливо в душі набагато світліші від нас всіх разом взяті... ? Може вони й не такі інтелектуали, як ви, але в духовності вам до них, як від землі до неба.
    До лямпи, як вони моляться, головне моляться від серця і від душі. Про чудотворність ікон, статуеток, фігур, я навіть писати не хочу, якщо ви до тепер нічого не усвідомили. Сумно через край за наш рідний край...

Останнє редагування: 26 вер 2008
  15. франц-йосип

З моїх спостережень -це переважно львів"яни першого покоління що привезли до Львова традиції села.Ще як варіант -хлопчик шапку знімає,коли в супермаркет заходить.Все б нічого але ж воно все дуже агресивно то пхає і не хоче вчитися а тіко в Еуропу , одразу, і всьо,будемо там "сємки лускати"
    Львів"ян першого покоління прошу не ображатися,не всі такі.

Справа ж не в тому а в профанації і віри і обрядів.В профанації,це священники найперші мали б припинити оту фарисейську демонстрацію набожності і чистоти душі.Не там і не так вона виявляється.
    А чому це 10-15 років тому ніхто на вулиці в релегійний транс не впадав і не хрестився на всі споруди що нагадують культові?Я не думаю що такі безбожні були а от зараз навернулися.От це власне показушна набожність стала модою-сміх.

• Подобається Подобається x 4
  16. harmony

Невже польського?

Не солідно було так робити. Частина були комуністами, частина активістами. а молодь поголовно - жовтенята, піонери та комсомольці. Я все життя ходжу через центр і чомусь мені нічого не мішає, а навпаки навіть цікавіше стало, життя йде повним ходом, кожен робить те. що йому до душі, при цьому не приносячи шкоди іншим. Невже вони блокують комусь перехід ? Чому всі мовчали, коли носили квіти до пам"ятника Лєніну ?

17. Liliyah Romanova

Лише перед традиційними церквами. Але то виключно через присутність тайн та "вічного світла".
    Перед статуєю Марії хреститися не повиннося.
    Ще хрестяться, проходячи цвинтар, як свого роду поминання мертвих, замість говорити "вічная пам"ять".

18. Inkiss

Inkiss Member

Так і зараз квіти носять, до Шевченка наприклад. Але навколо маленьких бюстів на наставлено.
    А що кількість статуй, рушників та квітів вимірює чудотворність або світлість і святість віри - не усвідомила. Думаю, вже й не усвідомлю.
    А як моляться мені все рівно. Не думаю, що в маршрутках хрестяться від серця і від душі, другою рукою тримаючи мобільний. І не думаю, що від місця молитви (біля статуї чи ні) вимірюється її чистота і щирість.

Тобто навіть проїзджаючи (не проходячи) мимо? Я думала, що хрестяться перед входом в храм.

19. Liliyah Romanova

ДОПОВНЮЄ???
    Я би сказала той весь кіч тільки спотворює...
    Нагадує описане Митрополитом Іларіоном: кожен зі своєю іконою до церкви, як колись - з домашнім ідолом...
    Це БЕЗДУМНО, м"яко кажучи. То стадно відбувається. Люди поняття не мають, чому вони то роблять.
    Не думали. Там темноту в очах видно. Ви просто не приглядалися.
    Обрядовість, бездумні рухи руками не дають світла. То є просто виконування якихось ритуалів, яке ні до чого не веде, нічого не дає... Ви даремно то возвишуєте.
    Якби ви таке сказали про тих, хто показухи не робить, я би ще погодилася.
    І що ви про це знаєте? І про кого говорите? Про мисливців за чудом? Не смішіть.
    Правдива віра в показусі не криється. Правдива віра не шукає слави та винагороди на землі. Правдива віра не несеться собою. Правдива віра не вивищується і не роздивляється навколо "чи всі бачили, що я хрестився, що я молюся".
    Чула проповіді священиків, котрі говорили про те, що нащо показуха, адже церкви не закриті. Що заважає зайти до храму молитися?

• Подобається Подобається x 4
  20. harmony

Не можна так казати про людей. Ми всі одне Тіло Христове.

а де твій аватар? :)