Чи достатньо бути просто хорошою людиною?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Leri, 15 жов 2009.

1. Leri

Leri Well-Known Member

Більшість людй вважає -
    "я добра людина, не вкрав (по крупному), не вбив, не напиваюся як свиня (тільки чарочку на великі свята)... ну може десь там збрехав - але ж потім діду під церквою рубля дав"

і за це (а ще за молитви мами та баби), люди вважають, їх Бог мусить забрати до раю...

але чи дійсно цього достатньо? :scratch_one-s_head: - і взагалі які критерії відбору?

і що на вашу думку таке "спасіння по благодаті" (тобто по вірі, не за діла) ?

• Подобається Подобається x 3
  2. - Вы хотели бы обсудить трактовки евангельских текстов или... серьёзно?

3. Leri

Leri Well-Known Member

ну... трактовки євангельських текстів я знаю...
    на одному форумі відкрила таку ж тему - і дізналася багато нового... проте там специфіка трохи інша...

просто хочу дізнатися думку пересічного форумлянина... саме тому і сформулювала так запитання.

4. pravednik

pravednik Well-Known Member

Це неправильне питання. Яка може бути благодать по вірі без діл? Віра без діл мертва, значить в такому разі благодать Божу за таку віру ніхто не отримає.
    З іншої сторони, якщо людина має справжню віру, то вона завжди супроводжуватиметься праведними ділами, що робить можливим отримання Божої Благодаті.

5. Leri

Leri Well-Known Member

я в цьому запитанні спиралася на послання св.Ап.Павла до Ефесян

тому гадаю питання правильне... просто дещо провокаційно сформульоване :)

згідна

• Подобається Подобається x 1
  6. pravednik

Не по словах судитиму вас, а по ділах ваших...

7. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

ну Лері ж написала, що дідові милостиню під церквою дає, цього досить? Чи є якась такса після якої наступає благодать ?

8. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Та кожен дає стільки милостині, скільки хоче. :)
    Не обов'язково відразу робити оголошення типу "а я дав(-ла) стільки-то".

9. pravednik

При чому тут милостиня. Щоб на людину зійшла Божа Благодать, не тільки милостиню потрібно давати, все життя потрібно прожити в християнській смиренності та покорі. Така людина навіть не задумується над тим, що вона подала комусь милостиню. Милостиня ї їй подібне відбуваються спонтанно, непомітно для неї самої, як буденний обов"язок.
    P.S: В смиренності та в покорі стосовно Господа, а не тих, хто ходять в овечих шкурах, а на самому ділі гірші від хижих звірів.

• Подобається Подобається x 4
  10. Leri

Leri Well-Known Member

зрозуміло) це мається на увазі -

21 Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі.
    (Матв.7:21)

а що ж це таке виконувати волю Отця, що на небі?

є люди які собі заробили деякі статки не зовсім благочестивим чином (хабарі, рекет, тощо) а потім вибудовують храми, десь там щось кидають на дитячі притулки - продовжуючи займатися тим же...

чи ці "добрі діла" узгоджені з волею Бога?

Що ж таке віра підтверджена ділом?
    мене вразив ось такий приклаклад із Святого Письма

18 Але скаже хтонебудь: Маєш ти віру, а я маю діла; покажи мені віру свою без діл твоїх, а я покажу тобі віру свою від діл моїх.
    19 Чи віруєш ти, що Бог один? Добре робиш! Та й демони вірують, і тремтять.
    20 Чи хочеш ти знати, о марна людино, що віра без діл мертва?
    21 Авраам, отець наш, чи він не з діл виправданий був, як поклав був на жертівника свого сина Ісака?
    22 Чи ти бачиш, що віра помогла його ділам, і вдосконалилась віра із діл?
    (Як.2:18-22)

що ж це за добре діло таке було? сина в жертву покласти?!

а як би він (Авраам) побіг роздавати майно бідним - то у людей точно би заробив похвалу... а у Бога?

1 Що ж, скажемо, знайшов Авраам, наш отець за тілом?
    2 Бо коли Авраам виправдався ділами, то він має похвалу, та не в Бога.
    3 Що бо Писання говорить? Увірував Авраам Богові, і це йому залічено в праведність.
    4 А заплата виконавцеві не рахується з милости, але з обов'язку.
    5 А тому, хто не виконує, але вірує в Того, Хто виправдує нечестивого, віра його порахується в праведність.
    (Рим.4:1-5)

правда провокаційно? не виконує але вірує - тоді віра рахується в праведність

тут не вказані причини по яким не виконує... але ясно одне - віра без діл - мертва... і діла без віри мертві...

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та чому провокаційно? Сказано просто супер!!! Віра і тільки віра!!!

Не діла, а віра. Бо якщо отак розібратися, що ми можемо? Та нічого!!! І діла наші мізерні і нікчемні. А віра - то головне! Віра, щоб ніхто не міг хвалитися.

• Подобається Подобається x 2
  12. Зануда

Зануда така зануда

Може для початку варто якесь визначення прийняти хто це "хороша людина", якими має бути наділена якостями?

“ Як тіло без душі мертве,
    Так само і віра без діл мертва”
    (Якова 2.26)
    Що з цим будемо робити? Чому обов"язково щось категорично виключати, викреслювати?

Бути чесними, порядними людьми, добрими і з чистим сумлінням. Це можуть навіть атеїсти.

13. telepat

telepat Well-Known Member

Гарантія, що забере до раю, але після чистилища.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Бути досконалим навіть віруючим часто не під силу, а що вже казати про атеїстів...

та нема категоричності, але які ділА без віри?
    У Біблії є такі слова: "віра спасла тебе", а от слів "ділА спасли тебе..." уві, не зустрічав.

15. Leri

Leri Well-Known Member

звичайно! я б сказала навіть, що більшість атеїстів є чесні і порядні люди (ну не кришталево чисті - таких просто снує в природі)...

ось тому і виникає питання

- людина ні в що не вірить але є доброю і порядною... просто хорошою - чи без віри це щось вартує?

для нас, людей - так. Зустріти хорошу людину на своєму шляху хоче кожен...

а ось для Бога як?
    (приймаємо тут за замовчуванням, що Бог є, життя після смерті не закінчується і людське існування - це не тільки накопичення біомаси у біосфері планети Земля)

чимраз то більше переконуюся, що найбільше чистилище - це якраз наше життя тут... і терпимо тут і вибираємо саме тут...

а розраховувати на "чистилище" і що родичі твої грішки замолять - це якраз остання справа.

10 Бо мусимо всі ми з'явитися перед судовим престолом Христовим, щоб кожен прийняв згідно з тим, що в тілі робив він, чи добре, чи лихе.
    (2Кор.5:10)

оже що зараз в тілі робиш - те собі і заробиш... а потім уже буде комусь направо а комусь наліво...

16. nastinka

nastinka відсутня

вважаю, що всі люди на землі є добрі, просто кожен має свою доброту і любов і проявляє її різними методами.

• Подобається Подобається x 6
  17. Leri

Leri Well-Known Member

думка цікава і має повне право на життя

хоча життя у людському суспільстві щоразу переконує у зворотньому...

ві чули про дитячу жорстокість у дитячому садочку?
    ні? - а я це відчула на власній шкірі...

дитину з самого початку вчать казати дякую, будь-ласка - і це дуже тяжко доходить... а ось красти чи брехати ніхто не вчить - а виходить воно само-собою
    природа у нас така... і чим старші тим добріші? - скорше навпаки... чим далі тим більше хамство проявляється, дурість лізе...

добрі звички? - ооо... як тяжко себе примусити робити зранку вправи, а ось курити - навчитися легче лекого та і примушувати себе не порібно... :cigar: рука сама тягнеться (чи не так?)

кожен має свою доброту? - можливо...
    для мене добре ніц не робити а тільки чеввону ікру ложкою їсти... :mocking:
    але чи це буде дійсно добре?

існують певні принципи загальнолюдської моралі, а для віруючих людей ці принципи виражені в заповідях

- не вживай Ім'я Бога намарно
    - не вкради
    - не вбий
    - не чини перелюбу
    - по пожадай того що є у сусіда
    - шануй батька та матір ... тощо

але навіть такого простого людина виконати не може... ну хоч ти трісни але навіть тих 10 заповідей не виконаєш...

ну може один-два дні у тебе вийде - а потім сусід нову автівку придбає і в тебе вже все в середині перевертається "Як?!?!?! та він!... та я!..." - от уже і всі "добрі" справи пішли на марно...

18. nastinka

nastinka відсутня

вам в першому класі вчителька ламала ніс?
    ні? а я це відчула на власній шкірі.
    з мене знущались з 1 класу в школі. у вас таке було? можемо обговорювати й надалі, але моя думка незмінна тільки тому, що я вважаю, що я є краща ніж всі ті, що так поступали...
    "вдарили по одній щоці - підстав другу"
    я навіть не страждаю тепер з приводу цього...мені радше все рівно...я просто розвернулась від того негативу і шукаю тільки те, що я хочу бачити, все інше для мене не існує...я його переступаю..

це принципи які написані в книзі..а ваші принципи?
    а у мене свій принцип - я ніколи і ні на кого, і ні при яких ситуаціях не ображаюсь.
    м? невже жахливо?
    а те, що не кради, не вбий...то не принцип - то виховання..бо якщо це вважати принципом це означає напевне те, що ми ледве себе стримуємо щоб когось не вбити? о_0

ну от бачите, то вже не то....я наприклад би раділа...і казала, от люди вміють краще працювати ніж я...бо я не є матеріалісткою...
    звичайно 99% саме матеріалісти..але якщо вони не будуть змінюватись..вони зруйнують світ..

19. Leri

Leri Well-Known Member

мені ніс не вчителька ламала... а три рази розбивали у дит.садку
    знущались із 3 років до... до 3-го курсу...

і я прекрасно розумію що зовсім не краща за них...
    але це в будь-якому випадку доводить що люди не є добрі по своїй природі...

ця книга - це моє життя :)
    моїми принципами стало -
    "Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою" і
    "Люби ближнього як самого себе"

це виконувати дуже важко.. майже не можливо... оскільки більшість людей дійсно є матеріалістами (а я також така сама людина) - слідувати за цим - означає переломити власну природу... а я цього не можу і далеко не завжди хочу...

що до автівки сусіда - це чудово, що ви можете з цього радіти! :)
    я також це можу))) але якщо не на цьому - то проколюся на чомусь іншому... наприклад мамі нахамлю, коли настрою не буде... чи ще щось...

тут без Божої милості і прощення нікуди не подінешся...

20. Зануда

Зануда така зануда

МИ не говоримо про досконалих людей, а про хороших людей. І ми так і не вияснили, що нам вкладати у це поняття.

Повернуся до атеїстів. Вони просто вважають, що красти це непорядно, що вбивати аморально, а дати пенсіонеру місце в трамваї, то добре виховання.

Просто є різниця між тим, що вкладається у поняття хорошої людини, яка вірить у Бога і просто хорошої людини.

а де твій аватар? :)