Ось придумав я собі збудувати гараж. Це не у Львові, а на приватизованій своїй, так би мовити, дачній ділянці. Все, що мені могли порадити у селищній раді, це написати заяву на ім'я депутатів селради з проханням прийняти рішення. Написав, депутати позасідали і вирішили "дозволити виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земділянки для будівництва гаражу", про що повідомили письмово, з усіма печатками. Коли я запитався секретаря, що робити далі, вона знизала плечима і сказала приблизно таке "а вам що, мало такого дозволу? Це взагалі дозвіл в селі, всі інші гаражі будуються просто так. Йдіть і будуйте". Чи справді цього достатньо для початку будівництва? Чи справді я можу збудувати гараж навіть без зазначення де саме він будуватиметься? Якщо ні, то якими повинні бути мої подальші кроки?
Сміло будувати і не морочити собі голову. Моя позиція. У вас є рішення, зазначена адреса. Якщо йти з протилежної сторони, типу, а що може бути найгірше, якщо я збудую гараж, то я не бачу потенційної ситуації, яка б привела до того, що заставлять той гараж розібрати.
Дляч початку стане... А щоби повністю узаконити, то потрібен план ділянки із зазначенням тієї споруди. Бачив такий у мами, там хата, стодола, гараж... Хто давав не знаю, але видно, що давній...
зробите отак - будуть проблеми особливо якщо пригород на території міста чи райцентр вам в БТІ і в міськ/сільраду конкретніше щось в нотаріуса спитайте
Сьогодні мій представник розмовляв з начальством земельного кадастру, керівництвом БТІ та головним архітектором. І ось що з'ясувалося: Жодних дозволів при будівництві гаража не потрібно і ніколи потрібно не було. Як пишуть старі закони,після рішення виконавчого органу потрібно звертатись до земельного кадастру із заявою на внесення до плану ділянки нової будови. Далі, на основі заяви документ проходить погодження на відповідність до норм в таких установах як пожежна інспекція, санепідемстанція, управління архітектури та на предмет підведення комунікацій. Після того, якщо всі ці інстанції не вбачають у проекті порушень норм своїх парафій, видається держакт та вносяться зміни у план ділянки. Якщо котрась інстанція вбачає невідповідність нормативам, вона письмово рекомендує провести необхідні зміни. Наприклад, такими невідповідностями можуть бути надто далеке (понад 100 метрів) або надто близьке (менш як 7 метрів) розташування до жилого будинку, враховуються також можливості під'їзду пожежних машин, доступність водопроводів, витривалість електромереж. Це все прописано у нормах ДНІП, роз'яснення знайдете за ось цим лінком. Якщо буде потрібно ще щось - звертайтесь Загалом ця процедура не є важкою, враховуючи те, що більшість землевпорядників надають послуги з погодження заяви у всіх інстанціях, особисто нікуди не потрібно ходити та вистоювати жодних черг. АЛЕ! Ми живемо в чудовій країні, і як виявилось зі слів районного архітектора, законодавство, яке регламентує вищеописані звернення та погодження станом на зараз втратило силу! Натомість нове ще не затверджене. З цього випливає, що документ, описаний у першому пості, є абсолютно достатньою підставою для початку будівництва! Більше того, абсолютно законно у план зараз можна вносити вже збудований гараж, так би мовити, за фактом, єдина вимога, щоби його розмір не суперечив вказаному у рішенні рай (міськ) ради, якщо такий там заначено. Так що, приступаючи до будівництва, ділюся цією приємною звісткою з усіма, разом з тим рекомендую якомога швидше (доки не прийнято нових законів) звертатись до місцевих рад та користатись моментом Успіхів у будові!
супер, чекаєм фотки гаражу і раз ти вже взявся за ту тему, то можеш викласти скажімо зразок заяви з якою слід в сільраду звертатися. Я теж подумую про будівництво гаража в селі у батьків
Ок, спробую до кінця липня завершити. Щодо заяви - довільна форма на ім'я місцевої ради. Секретар ради підкаже конкретніше. Вони праві, але не відомо яким буде нове законодавство. Не виключено, що для самовільно збудованих об'єктів без рішення рад потрібно буде платити штрафи. З рішеннями однозначно цього не буде, оскільки забудовники погодили це з депутатами, а отже будова не може бути названою самовільною.
Аби зробити добру справу для всіх, хто в майбутньому опиниться на моєму місці і скористається цією темою, мушу вказати застереження щодо наявної дезінформації, а точніше придуманої інформації: Як я пояснював вище, жодних проблем не буде, навпаки зараз слід користатись моментом Законодавство є одним і тим же як для міст так і для райцент рів чи сіл. Жодної різниці немає. Ані БТІ ані місцеві ради не є потрібними для вирішення описаної у темі проблеми. Нотаріуси не мають жодного стосунку до погоджень для старту будівництва гаражів, також вони в міру свого фаху не можуть бути у цьому компетентнішими ніж, наприклад, водії трамваїв.
А в чому заковика? Раніше, якщо не помиляюся, треба було 1. отримати дозвіл 2. виготовити проект 3. узгодити проект 4. збудувати 5. прописати в БТІ Щось змінилося?
1. В описаній ситуації надалі не потрібно жодних дозволів 2. Не потрібно, поки законодавством не передбачено, можна без цього 3. Не потрібно, поки законодавством не передбачено, можна без цього 4. Може бути пунктом 2 5. Не потрібно, БТІ займається лише описом та приватизацією. Якщо гараж будується на чиїйсь присадибній ділянці, про що тут йдеться, його не потрібно прописувати в БТІ як окремий об'єкт до моменту продажу, відчуження або оцінки ділянки, і навіть тоді це не обов'язкова норма, це можна зробити в кадастровому відділі або в приватних землевпорядників за бажанням власника, наприклад для збільшення вартості нерухомого майна при продажі. Але продаж гаражів це вже інша тема, тому на цім припиню.
Поставив я у Львові, прямо на вулиці будівлю розміром з гараж. Прийшли з району, компастували мозги, а я так... пускав їх по борту. Вони подали в суд на мене і.... нині програли суд... Що робитимуть далі? Безпоняття, а життя йде... діти ростуть, голова сивіє, скоро огірочки появляться на городі - буду закатувать у слоїки і ніхто того не може спинити, кожен займається своє справою. ---------- Додано в 17:42 ---------- Попередній допис був написаний в 17:38 ---------- у якого нотаріуса? при чому тут нотаріус?
Вітаю. В знак мого вітання прийміть від мене 45-тисячну позитивну карму! ---------- Додано в 17:29 ---------- Попередній допис був написаний в 17:22 ---------- Миху, там ще не такі бздури були, чомусь адмін затер тільки їх частину а частину залишив