АВС доброго виховання, чи комплекси?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем volk, 16 лип 2007.

1. volk

volk Well-Known Member

Шановні форумчани! Пропоную висловитися про те, хто як розуміє поняття загальних правил поведінки і комплексів, - чи бувають корисними комлекси, і чи бувають шкідливими правила доброго виховання. І чи взагалі існують комплекси, чи це лише нерозуміння норм одної людини іншою людиною?
    Ось, припустимо, пити пиво на ходу для мене особисто неприйнятно, - чи це є комплекс? З іншої сторони, наприклад, біблійні заповіді "не убий, не твори перелюбу", і т.і - комплекси в чистому виді, чи наслідки моралі? Якщо людина вимушена вбити захщаючись, чи не матиме вона психічної травми через свій "правильний" комплекс?
    Отже?...

2. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Відповідь: АВС доброго виховання, чи комплекси?

Не повинно бути жодних комплексів. Тільки добре виховання, повага до свободи інших людей і бажано поводитись з іншими так, як би ти хотів, щоб поводились із тобою.
    Щодо Божих заповідей, то тут все набагато серйозніше.
    Якщо не жити по Божих законах, то можна швидко перетворитись з розумної людини в егоїста в найгіршому значенні цього слова.:8:

• Подобається Подобається x 1
  3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

“комплекси” тримають людину в певних рамках....
    вони необхідні, інакше людина стане твариною.....
    є “хороші” є “нехороші”.....
    хтось комплексує познайомитися з представником іншої статі, хтось вкрасти (бо червоніє)....
    а хтось комплексує і ходить до церкви, хоча й усвідомлює, що робитьт щось “не так”... “А ШО ЛЮДИ СКАЖУТЬ?!”...

4. volk

volk Well-Known Member

Тобто, наскільки я зрозумів, комплекси - це те, що розвиток особистості гальмує, псує чи ускладнює відносини з іншими людьми, все інше позитив.
    Якщо людина, ( наприклад, з реклами ), засвоює якісь по суті своїй абсурдні речі, - цю поведінку можна вважати комплексом, а саму людину комплексуючою?
    Крім того, наприклад, якщо я просто не встигаю зробити якісь справи в робочі дні, і змушений робити їх в суботу, а деколи в неділю, - і як християнин про це шкодую, тобто страждаю від цього нав"язаного моєю релігією комплекса, - чи це є добре і дає позитив?

5. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

гарно сказано....
    цілком погоджуюся.....
    окрім цього:
    Бога треба славити щодня, а не в суботу чи неділю...
    думаю: Богу приємно, коли людина працьовита, а не святоша, яка прикидається віруючою, щоб не працювати....

6. Grek

Grek Well-Known Member

Погоджуючись добавлю слова Августина: "Краще бути смиренним грішником, ніж гордим праведником"

7. Олена_ua

Одна з 10-ти Божих заповідей говорить: Пам`ятай День святий святкувати.
    Ця Заповідь зобов`язує нас взяти участь (в неділі і свята) у Богослуженні та не робити важкої праці без важливої потреби, поглиблювати свої знання правд православної віри.
    Якщо захотіти, то можна все встигати за 6 днів.
    Інколи можна потерпіти у неділю з роботою і якось воно потім навіть на краще виходить.

8. volk

volk Well-Known Member

Дуже би-м хотілося.
    Але в плані роботи я швидше роботоголік. Якщо роботи немає я відчуваю порожнечу. Так що 6-ти днів мені мало...
    Так, є багато речей, які слід би було робити так, як слід. Але кожна людина - інша. Хтось плаче за гріхами, хтось придумує "відмазки", хтось взагалі плюнув на все, хтось живе за заповідями, з презирством ставлячись до стадного стояння в церкві і розглядання хто що не так зробив, і в чому прийшов, і скільки дав. Не ходіть широкими шляхами, не споживайте те, що споживають усі, - може Бог Вам і відкриється. :) :)

9. volk

volk Well-Known Member

А хіба сучасний світ не закликає саме до цього? Найуспішніші в житті люди переважно є невиправними егоїстами.

10. Melody

Melody Well-Known Member

Перечитала всі дописи, і мені здається, що ви плутаєте комплекси з докорами сумління. Комплекси - це з царини психології, а докори сумління - з духовності.
    Одна річ - з"їсти шмат ковбаси під час посту, а друга - під час дієти.
    В першому випадку відчуєте докір сумління, а в другому - маєте комплекс щодо своєї зовнішності.

• Подобається Подобається x 3
  11. Олена_ua

12. Melody

Melody Well-Known Member

А як можна жити за Божими заповідями (одною з яких є любов до ближнього) і в той самий час мати в своєму серці презирство? ;)

13. volk

volk Well-Known Member

Дивлячись, до чого презирство. Якщо до ближнього - то це одне, а якщо до явища, то це інше.
    А до гріха Ви не маєте презирства?
    Тобто, йдучи в церкву, спасемося "всі, як оден"?
    Потім вийдемо, закуримо по цигарці, обматюкаємо сусіда, і підемо святкувати празник.
    Не про людей говорю, про ближніх, а про те, що лицемірство через 1000 років після Христа не стало іншим, і те, що церква має іншу назву і інших отців, нічого не значить. Бо проходять роки і сторіччя, а людська сутність не змінюється.
    Запитаю до речі - чи те, що Ви говорите не є комплексом?

14. Melody

Melody Well-Known Member

Пане Волк, гріх треба засуджувати і з ним боротися, а не мати до нього презирства. Бо презирство і любов в одному серці вжитися не можуть. Це моя думка. Презирство до чогось - це вивищення себе над людьми, явищами, обставинами. Дуже деструктивне почуття, до речі.

Я теж, до речі, запитаю: а Ви знаєте, що таке комплекси? Почитайте Юнґа ;)

15. volk

volk Well-Known Member

Не може? Я не знав. А любов і лицемірство - можуть!

Так власне, не знаю. Ось Ви і підкажіть. А інакше який зміст задавати таке питання на форумі? Я ж не професор психології, що екзамен у Вас приймає.

16. Melody

Melody Well-Known Member

Тоді ніяка це не любов...

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Цікаво мені читати діалог між Вами і Волк.
    Думаю, що є таке поняття, як презирство до гріха і не думаю, що то є погано. Є люди, які ходять по лезу гріха, а є які просто дійсно призирають свої нЕмочі і гріхи. Думаю, що це нормально. Презирство до гріха викликане власним досвідом, або думкою про те, що цей гріх багатьох звів.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

хотів виправити помилки - не пускає редагувати.

19. Melody

Melody Well-Known Member

Важливо одне: мати презирство до ВЛАСНИХ гріхів, а не до гріхів інших людей, як у пана Волка.

20. Melody

Melody Well-Known Member

Пан Волк - не Господь Бог. Звідки він знає, що привело цих людей до церкви? І що в їхніх душах і думках... Власне таке презирство я вважаю несумісним з любов"ю до ближніх.

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)