Архівні документи руйнують міф про антисемітизм ОУН.

Тема у розділі 'Міжнародна політика', створена користувачем ГРАНД, 7 січ 2011.

1. ГРАНД

ГРАНД Дуже важлива персона

Володимир Вятрович: Архівні документи руйнують міф про антисемітизм ОУН

• 06-01-2011 20:13 Україна - Наша історія - Це варто знати!

Український історик Володимир Вятрович у Гарвардському університеті досліджує архів одного з керівників Організації українських націоналістів, Миколи Лебедя.

Це більше тисячі мікрокопій оригінальних повстанських документів та тисячі документів про діяльність різноманітних українських організацій в діаспорі.

«Архів Лебедя є історичною сенсацією. Після керування ОУН, Лебідь тривалий час очолював референтуру зовнішніх зв’язків Організації українських націоналістів. У 1944-му він залишив Україну і за дорученням Шухевича вивіз великий архів матеріалів, які стосуються історії ОУН з 40-их років. Лебедь поповнював архів, перебуваючи у Західній Німеччині, а потім в Америці», – розповів історик Українській службі «Голосу Америки«.

За словами Вятровича, архівні документи дозволяють спростувати антиукраїнські історичні міфи. Зокрема, про «антисемітизм» українських націоналістів та участь ОУН в Голокості.

«Наприклад, звинувачення Романа Шухевича в участі у єврейських погромах у Львові в 1941-му році. Документи з архівів СБУ розказали, як цей міф створювали наприкінці 50-их років з політичною метою – дискредитувати тодішнього західнонімецького міністра Теодора Оберлендера. Влітку 1941-го він був у Львові. Документи показують як шукали та готували свідків, як проводили судове засідання», – каже Володимир Вятрович.

Документи з архіву Миколи Лебедя розповідають про участь євреїв в українському підпіллі, показують, що українське підпілля особливо в післявоєнний період намагалось налагодити співпрацю з євреями.

«У підручниках КДБ міститься інформація, що у 1947-му році представники єврейських націоналістичних кіл намагалися встановити зв'язок з українським підпіллям та Романом Шухевичем», – підкреслив Вятрович, який в 2009-2010-му роках очолював архів Служби Безпеки України.

Уявлення про близькість українців до росіян, поширене навіть серед західних істориків, теж спростовується архівними документами. За словами науковця, історичні документи свідчать, що весь період з 1918-го по 1991-ий роки радянська влада в Україні трималась виключно на насильстві:

«До середини 20-их років повстання піднімались на території південної, центральної та східної України під національними гаслами та вимогами незалежності України. Повстанський рух як такий було зламано лише Голодомором 1932-33-их років».

«Українці століттями вели боротьбу за незалежність, і отримання її у 1991-му році не було випадковим», – підкреслив Вятрович, який в 2002-му році створив у Львові Центр дослідження визвольного руху.

Співпраця українських націоналістів з нацистами – ще один міф.

Вятрович розповідає, що насправді колаборація тривала не довше, ніж співпраця Радянського Союзу із Третім Рейхом:

«Вже 25 листопада 1941-го року по лінії Гестапо виходить розпорядження про необхідність знищення бандерівців, тому що вони готують повстання проти Рейху. Після 30 червня 1941-го року коли націоналісти проголосили незалежність України у Львові, нацисти затримали керівників ОУН Степана Бандеру та Ярослава Стецька. Потому керівники націоналістів опинились у концтаборах. Із вересня 1941-го року розгортається антинацистський опір ОУН. У німецьких звітах з осені 1941-го є окрема графа про антинімецький рух, який очолювала ОУН».

2. Прокіп

Прокіп Well-Known Member

В мене в 50-х був сусід, на призвіще Шварцтух. Так він нам, пацанам, п'яненький промовився про те, що був в 40-х лікарем в госпіталі-схроні. Там він ховався від німців та лікував поранених вояків.

3. Тихон Петрович

Тихон Петрович advocatus diaboli

Националисты были белыми и пушистыми. Они любили папу с мамой, слушались их, всегда чистили зубы на ночь и никогда не отказывались переводить бабушек и дедушек через дорогу!

4. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

Тихон Петрович, у войны не женское лицо...и тем более не доброе. Ни белых и пушистых ни мягких и душистых там нет. Война это соревнование в убийстве - кто кого...и побольше. Здесь тема о другом. О ярлыках которые десятилетиями клеят на ОУН-УПА...о правде. Я, например, хочу знать правду какая бы она нелицеприятная была. Просто правду а не пропогандистские штампы. То что в УПА воевали люди многих национальностей я тоже писал не один раз. Но это никак не состыковывается у некоторых пользователей с теми сведениями, которые они впитали с молоком матери. Но человек тому и разумный, что он меняет свое мнение, взгляды в зависимости от открывшейся новой информации...

5. serg-shs

serg-shs Well-Known Member

Не с молоком матери, а с молоком школьной учительницы (чаще русского языка или истории - за идеологию они больше всех отвечали)

6. рівнянин

Семья здесь играет одну из основополагающих ролей. Вроде все учились в одних школах, читали одни книги, смотрели одни фильмы...а мировозрение разное. Значит все таки эти различия дала не школа а что-то другое. Я понимаю, что не маловажную роль играет способность человека к анализу, сопоставлению фактов и даже к такому элементарному действию как шевеление своими извилинами...Но кто то должен запустить этот механизм...кинуть зерно размышлений и подготовить почву для его всходов...

7. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Разве что младших классов - там слова учителя воспринимаются как абсолютная истина. Когда дети дорастают до учителя истории :pardon:
    Семья ПЕРВИЧНА.

8. ostrov_Norman

ostrov_Norman Well-Known Member

Один знакомый парнишка мне как-то поведал, что украинским патриотом он стал благодаря своей учительнице истории. Я бы не стал недооценивать этот фактор.

9. Прокіп

Прокіп Well-Known Member

Ті патріоти точно були культурнішими за НКВДшників з вашої культури.

10. serg-shs

serg-shs Well-Known Member

Вы не дооцениваете роль советской школы. Когда умер Сталин моя безграмотная прабабушка проклинало его на чем Свет стоит, а моя бабушка, её сёстры и братья, которые естественно читать и писать умели, рыдали до хрипоты (естественно искренне), но от т.Сталина они реально получили "счастливое" детдомовское детство (при живых и вполне порядочных родителях, но вот прадеда упекли - агрономом в колхозе имел неосторожность быть...) .
    А Вы говорите...

11. Прокіп

Прокіп Well-Known Member

Раб завжди скучає за батогом пана.

12. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

бздури, раб прагне помсти

13. рівнянин

Ось це вірно! Дай козі кулемет, вона знищить всіх кіз навкруги, щоб вся трава на лузі була тільки її...:o

14. spice

spice Дуже важлива персона

"Раб не тот, кто закован в цепи, а тот, кто желает своей участи другому" (с)

15. duncan

так отож, а щодо того, що люде фанатіли від сталіна, то цьому є просте пояснення -- безальтернативність, люде просто не мали змоги порівняти з чимось іньшим і усвідомити де вони живуть

16. duncan

теж правильно, але не стосуєтсья теми безпосередньо :)

17. Тихон Петрович

Вы правы во многом. Но меня прежде всего смущает достоверность этой самой новой информации, которая так вовремя и в таком выгодном для украинских наци открывается сейчас.
    Вас - нет?

18. Тихон Петрович

И когда Вы разучитесь отгавкиваться по принципу: сам дурак!
    Ну, звучит ведь глупо...

19. Прокіп

Прокіп Well-Known Member

Дійсно "глупо"!
    Цивілізований світ завжди "смущала" НЕдостовірність інформації, а тих, хто виховувався в "болотній" культурі - ДОСТОВІРНА. Це мені нагадує свиней - чисту воду вони обходять, їм бруд подавай.

20. рівнянин

Нет. Не смущает. Просто в силу сложившихся обстоятельств я многое слышал и раньше от непосредственных участников тех событий. Многому, честно скажу, не верил, во многом сомневался. А оказывается зря. С подтверждением услышаному я сталкивался не один раз. Не могут незнакомые между собой люди так врать в унисон. Тем более что возможности сговора у них практически не было. Да и прочитать где то о тех событиях они такое не могли.

а де твій аватар? :)