Шановні львів'яни! Чи не трафляє вас дитячий колір будинків в центральній частині? Нещодавно я приїхав до Львова і був просто обурений - після того, о та с..на влада зробила з Чорною камяницею (яку, до речі, у світовому каталозі архітектури після цього зняли з обкладинки, як найяскравіший приклад свого стилю) і взагалі всім ринком, вони пофарбували архів, що за спиною Федорова - будинок, кам'яні частини якого не фарбувалися з часу побудови - ні поляками ні австро-угорцями, ні німцями, ні шведами ні совітами... Чи має хтось ідеї як протистояти рагулізму на рівні міського управління? Вважаю, що незабаром не буде куди водити інозеців, "старовинними" залишились тільки декілька кварталів - район Ужгородської та 2-3 вулички в районі Вірменської.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста А що тут поробиш? Який пастор - така й паства. Якщо пройшло безкарно спаскудження пл.Ринок, ну то все інше також можна спокійно руйнувати. Рагулізм можна долати тільки відстрілом рагулів. Інших дієвих засобів в нашій країні, як показує досвід, немає.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста А мене дратує що кожен навколо свого магазину малює яким іншим кольором, і до того ж гамма як у веселці, будинок один, три колтори першого поверху, а решта все обдерте. Я цього не розумію.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Та що ж тут розуміти - це рівень естетичних смаків нових хозяєв жизні.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Я вже не раз казала, а що якшо я всю стіну що припадає на моє помешкання на 2 поверсі у центрі міста помалюю у яскраво бузковий колір в зелені квіточки, що мені за то буде ? То ж моя територія виходить.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста започаткуєте тоді нову моду у фасадах будинків Я тобі помалюю свій будинок в равлики, баранчики і сонечка :D
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Я не розумію що пропонує автор цієї гілки? Щоб взагалі нічого не чіпати? Лише консервувати те що залишилося? Пропоную відвідати німецькі міста і ви будете дуже здивовані цукерковими кольорами камяниць на їхніх центральних ратушних площах!
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Символічно виглядає прізвище головного архітектора Львова... Ніц не маю йому закинути - та все ж прізвище "Криворучко" певно таки зобов'язує...
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Ну, не потрібно якусь німецьку Зачепилівку рівняти до Львова. Мені доводилося бачити Stadtrat в Берліні, ну скажу я вам: стильно, строго, естетично, одним словом - рівень. А те, що хтось в провінції так само не має смаку як і масса львівських бюргерів - ну, то що тут дивного? Естетичні смаки виховуються, з ними ж не народжуються, навіть німці.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Гадаю все-таки, що чиновникам та історикоохоронним організаціям все-таки вистачить здорового глузду, щоб не претворити врешті-решт Львів у щось на кшталт різнокольорового папужика. Не знаю, як у Львові, але я вже колись писала (лише от не пам´ятаю, на якому форумі), що в Празі цим займаються охоронці культурно-історичної спадщини. Тобто, без їхнього дозволу не можна причепити на фасад будинку і рекламної таблички, вже не говорячи про те, у який колір пофарбувати старовинний будинок.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста У Львові, теоретично, все так само як і в Празі. Проблеми не в теорії а в практиці. Смаків немає, а за порушення не карають
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Щось я не надро зрозуміла, що Ви тим мали на увазі, що у Львові так само як і в Празі. Якщо маєте на увизі архітектуру - то так, Львів і Прага дуже подібні. Але підхід до збереження історичних пам´яток, то в Празі він діаметрально відмінний від львівського. Ось в чому і полягає проблема з пам´ятками у Львові, де ще просто не вміють провадити чутливі реконструкції будов так, щоб вони не зашкодили пам´ятці.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Я про то і пишу, що у Львові, в теорії все так як і в Празі - памятки мають зберігатися, а на практиці все виглядає зовсім інакше
Відповідь: Архітектурне обличчя міста а я думаю, що весь центр Львова давно вже пора зробити пішохідним.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Я не здивуюся виглядом камяниць ані в Німеччині ані в Австрії ані в Британії. Вони мають автентичний вигляд. І знаю також, що там ніхто не дозволяє замальовувати відкритий камінь чи змінювати фасадний колір кількастолітніх будівель, як це робить місцева влада. Наразі мене дивує те, що хтось може підтримувати лихоманку владних рагулістичних поглядів на архітектуру. З іншого боку, мабуть це правило, що людина, яка виховувалася під шифером дитячого сиротинця чи росла у сірій хрущовці завжди матиме проблеми з естетикою і зрозуміло, що будуватиме свій будинок в якомога яскравіших кольорах. Це особисте право кожного, тільки от навіщо пхатися до творінь, які проектували набагато культурніші люди?
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Проше пана, смішно то читати. Ви коли останній раз були в інших містах Центральної Європи, з подібним архітектурним спадком як Львів? Усі вони помальовані. Рагулізм тут ні при чому, не помальовані будинки - ось істинний рагулізм. Старі совєтські будинки, які лякають будь-якого американця чи західного європейця, який приїздить собі - ось що треба викорінювати!
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Один відомий київський архітектор влучно сказав: "Справжній архітектор не може вирости в комунальній квартирі".
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Ну, тут в різних випадках - по різному: одна справа, що будинки повинні ремонтуватися, а інша - коли патки історії і архітектури 17 ст. починають розмальовувати як діти книжки, як це зробив Садовий.
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Надто не етично приведено порівняння, як і сам погляд. Сірість людського буття далеко не повязана з його станом внутрішнього світу та самовизначення. На цьому - крапка. Перейшовши до теми скажу, що я теж не прихильник "дитячих" і різнокольорових фасадів історичних будівель, не говорячи про "ядовитість" відтінків (ріг вул. Князя Романа - Фредра), у Києві ця тенденція ще більш поширена ((
Відповідь: Архітектурне обличчя міста Якщо ви такий знавець усіх будинків ЦЄ, прошу назвати хоча б 2-3 випадки, коли був змінений фасадний колір будівлі з віком понад 200 років! Можливо не етично, але як бачите, з цитатити Boris_Kiev, до такої неетичності схиляються і відомі люди. Думаю, якщо відкрити добрий підручник з психології, там знайдете таку ж неетичність