Хто вже став учасником такої акції? ДПА каже що потрібно сплатити при продажу фізичною особою об'єктів рухомого майна у розмірі 15% від експерної оцінки авто при продажі через біржу (якщо через нотаріуса - то 1% + держ. мито), детальніше тут http://www.zaxid.net/newsua/2010/3/16/170337/ . У акції беруть участь авто зняті з обліку і продані через біржі протягом 2008-2009 років. Власне цікаво як тут захищатись. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється прийнятим ВРУ від 22 травня 2003 року Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» N 889-IV. За посередництвом юридичних осіб – комісіонерів необх. утримати податок (п 7.1 статті 7 Закону (15 % з 01.01.07)), та перерахувати його до бюджету
Цікаво і те, що до покупців машин по 100 грн теж чіпляються - Відповідно до пп. 4.2.9 «е» п. 4.2 ст. 4 Закону до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), а також суми знижки з ціни (вартості) товарів (послуг). Якщо автомобіль, що продається, одночасно має дві оцінки (зазначену у біржовій угоді та експертну оцінку), то за базу для визначення об'єкта оподаткування у вигляді одержаної знижки приймається звичайна ціна такого автомобіля, визначена експертом.
Чув про таке, тут питання в тому чому я повинен платити податок за продаж свого автомобіля, адже купуючи його я купив його за кошти з яких вже СПЛАЧЕНО прибутковий податок, тобто доходу від продажу я не отримав.
Очевидно що податок абсурдний, тільки у гонду.. нас як завжди ніхто не протестував, а всі мирно обходили. Я, коли почав переглядати цей закон -прозрів -там за кожен крок вліво-вправо є податок. Податкову не цікавить, що хтось купив машину нову чи вживану, сплатив купу податків, поїздив 2-3 роки, вирішив продати - а тут зась - ще 15%!!! віддай. У цивілізованих країнах стимулюють, премії дають щоб ти тільки позбувся старого авто і купив нове... Шкода багато писати. З інших форумів, з того що я зрозумів - єдиний вихід - тупо настоювати що ти дійсно продав машину за 100 грн, так як написано в біржовій угоді. Але, що ж казати тим хто купив за 100 грн, а потім експерт оцінив те ж авто на наступний день в кілька десятків тисяч? Плати податок за подарунок...
Я так розумію, що вживані автівки подорожчають на 15%. А як на рахунок пільговиків, чи вцій течії таких не передбачено,я маю на увазі інвалідів війни і тп
Якщо я продав річ, за яку заплатив раніше оподаткованими коштами, то повстає просте запитання: де мій прибуток? Я ж не купив дешевше, а тепер продаю дорожче. Думаю, що той податок немає відношення до прибутку. Я б через суд діяв, бо виникає тоді до ДПА багато запитань, відповіді на які є просто абсурдні.
Ви знаєте шо в нашій державі нема чого дивуватись,скоро будемо платити податок за то шо дихаємо.Абсурд в Україні давно став вже нормою.
То не дивуватися треба, а брати в руки вила. Завтра беру вила і йду на податкову. Місце зустрічі змінити не можна - суд.
Посилочку не візьмете заодно? Начальнику податкової. Оголошення: Народ, куплю терміново 3 кг тротилу і дистанційний запал. Дуже треба
Ну от... податкова злєкласі.... в суд не прийшла... а перемога була так близько! Перенесли на травень. Може знову не прийдуть? Було б не зле, нє?
Іще один приклад податкового абсурду можна в студію? Коротко- конфліктували з ЖЕКом біля 5 років.. в останні три роки ЖЕК дістав до печінок,відділились...створили і зареєстрували соє ОСББ.Ваш покірний слуга- голова ОСББ. Сам реєстрував..Але то не головне... ЖЕК дисципліновано продовжував нараховувати абонплату за неіснуючі послуги з утримання будинку та прибудинкової території.Після неодноразових запрошень з мого боку-зустрітися в суді та обговорити законність нарахування плати- від своїх забаганок відмовився та минулого місяця мої "борги" списав як безнадійні..Ну то все їх внутрішня кухня..і їх проблеми. пару неділь тому приходить повідомлення з податкової,що я з тої нібито суми нібито списаного боргу маю сплатити податок..здається 15%. Після мого запитання,що якщо завтра якийсь ненормальний бухгалтер якогось наприклад "Газпрому" нарахує мені заборгованість в сумі 15 мільярдів гривень а потім тоту заборгованість спише,бо йому голова троха менше болітиме-то мені теж треба буде 15% від тих мільярдів податком сплачувати?"-начебто затихли ...Спробували вимагати деклярацію,що начебто я ті гроші отримав,"а ми потім спишемо той борг з вас,як такий що протермінований"... "Ага,щаз" словом,"розводять",як наперсточники на базарі!
Хочу уточнити, що податок гребуть не з прибутку, а з доходу (читаємо той закон - п1.2. Дохід - сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, чи набутих незаконним шляхом (ага - із взяток теж є податок)). Я спочатку теж думав - логічно оподатковувати прибуток (різниця між купив -продав). Але закони пишуть адназначна "розумніші"... люди. Видно, коли в казні були гроші, то вже до таких податків не чіплялись. До речі, чув недавно - Податковій хочуть дозволити доступ до банківських рахунків. Мабуть, податкова буде питати - а звідки у вас такий депо при вашій маленькій зп? Або захочуть 5% податку - читаємо далі - п7.2. Ставка податку становить 5 відсотків від об'єкта оподаткування, нарахованого податковим агентом як: процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (у тому числі картковий рахунок);
Стосовно продажу Автомобіля, закон дає чітке формулювання Стаття 12. Оподаткування операцій з продажу або обміну об'єкта рухомого майна 12.1. Дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону. 12.2. Як виняток із пункту 12.1 цієї статті при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення ( Абзац перший пункту 12.2 статті 12 в редакції Закону N 3378-IV ( 3378-15 ) від 19.01.2006 ) Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного із зазначених об'єктів, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону. Зазначені операції відображуються в реєстрі об'єктів рухомого майна. ( Пункт 12.2 статті 12 в редакції Закону N 2505-IV ( 2505-15 ) від 25.03.2005 ) Себто якщо сплачене мито або оформлено нотаріусом то 1 % як ні то 15 %
Я так і написав) - Мито 5 %. Ну і якщо 2 авта за рік - то теж 15% ---------- Додано в 09:11 ---------- Попередній допис був написаний в 09:03 ---------- Добре, що немає такого закону який забороняє продавати авто на біржі за 100 грн. З нерухомістю такий фокус не проходить - нотаріус не оформить договір на меншу суму ніж експ. оцінка. Тобто треба піти на біржу, через яку продавалось авто, зняти копію договору і квитанції про сплату тих 15% (тобто 15 грн в даному випадку) ну і можна в декларації про доходи написати - так, дійсно отримав дохід 100 грн, з якого було утримано 15%