Акція від ДПА - сплати 15% від проданого авто

Тема у розділі 'Про авто', створена користувачем Petroleum, 24 бер 2010.

1. Petroleum

Petroleum Member

Хто вже став учасником такої акції? ДПА каже що потрібно сплатити при продажу фізичною особою об'єктів рухомого майна у розмірі 15% від експерної оцінки авто при продажі через біржу (якщо через нотаріуса - то 1% + держ. мито), детальніше тут http://www.zaxid.net/newsua/2010/3/16/170337/ . У акції беруть участь авто зняті з обліку і продані через біржі протягом 2008-2009 років. Власне цікаво як тут захищатись. Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулюється прийнятим ВРУ від 22 травня 2003 року Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» N 889-IV. За посередництвом юридичних осіб – комісіонерів необх. утримати податок (п 7.1 статті 7 Закону (15 % з 01.01.07)), та перерахувати його до бюджету

Останнє редагування: 24 бер 2010
  2. Petroleum

Petroleum Member

Цікаво і те, що до покупців машин по 100 грн теж чіпляються - Відповідно до пп. 4.2.9 «е» п. 4.2 ст. 4 Закону до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку включається вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), а також суми знижки з ціни (вартості) товарів (послуг). Якщо автомобіль, що продається, одночасно має дві оцінки (зазначену у біржовій угоді та експертну оцінку), то за базу для визначення об'єкта оподаткування у вигляді одержаної знижки приймається звичайна ціна такого автомобіля, визначена експертом.

3. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Чув про таке, тут питання в тому чому я повинен платити податок за продаж свого автомобіля, адже купуючи його я купив його за кошти з яких вже СПЛАЧЕНО прибутковий податок, тобто доходу від продажу я не отримав.

4. Petroleum

Petroleum Member

Очевидно що податок абсурдний, тільки у гонду.. нас як завжди ніхто не протестував, а всі мирно обходили. Я, коли почав переглядати цей закон -прозрів -там за кожен крок вліво-вправо є податок. Податкову не цікавить, що хтось купив машину нову чи вживану, сплатив купу податків, поїздив 2-3 роки, вирішив продати - а тут зась - ще 15%!!! віддай. У цивілізованих країнах стимулюють, премії дають щоб ти тільки позбувся старого авто і купив нове... Шкода багато писати. З інших форумів, з того що я зрозумів - єдиний вихід - тупо настоювати що ти дійсно продав машину за 100 грн, так як написано в біржовій угоді. Але, що ж казати тим хто купив за 100 грн, а потім експерт оцінив те ж авто на наступний день в кілька десятків тисяч? Плати податок за подарунок...

• Подобається Подобається x 1
  5. kutuz

kutuz Well-Known Member

Я так розумію, що вживані автівки подорожчають на 15%. А як на рахунок пільговиків, чи вцій течії таких не передбачено,я маю на увазі інвалідів війни і тп

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Якщо я продав річ, за яку заплатив раніше оподаткованими коштами, то повстає просте запитання: де мій прибуток? Я ж не купив дешевше, а тепер продаю дорожче.

Думаю, що той податок немає відношення до прибутку. Я б через суд діяв, бо виникає тоді до ДПА багато запитань, відповіді на які є просто абсурдні.

7. nikolas

nikolas Well-Known Member

Ви знаєте шо в нашій державі нема чого дивуватись,скоро будемо платити податок за то шо дихаємо.Абсурд в Україні давно став вже нормою.:dntknw:

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

То не дивуватися треба, а брати в руки вила. Завтра беру вила і йду на податкову. Місце зустрічі змінити не можна - суд.

• Подобається Подобається x 3
  9. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Посилочку не візьмете заодно? Начальнику податкової.
    Оголошення: Народ, куплю терміново 3 кг тротилу і дистанційний запал. Дуже треба :)

• Подобається Подобається x 2
  10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну от... податкова злєкласі.... в суд не прийшла... а перемога була так близько!

Перенесли на травень. Може знову не прийдуть? Було б не зле, нє?

11. Provincial

Provincial Well-Known Member

Іще один приклад податкового абсурду можна в студію?
    Коротко- конфліктували з ЖЕКом біля 5 років..
    в останні три роки ЖЕК дістав до печінок,відділились...створили і зареєстрували соє ОСББ.Ваш покірний слуга- голова ОСББ.
    Сам реєстрував..Але то не головне...
    ЖЕК дисципліновано продовжував нараховувати абонплату за неіснуючі послуги з утримання будинку та прибудинкової території.Після неодноразових запрошень з мого боку-зустрітися в суді та обговорити законність нарахування плати- від своїх забаганок відмовився та минулого місяця мої "борги" списав як безнадійні..Ну то все їх внутрішня кухня..і їх проблеми.
    пару неділь тому приходить повідомлення з податкової,що я з тої нібито суми нібито списаного боргу маю сплатити податок..здається 15%.о_О
    Після мого запитання,що якщо завтра якийсь ненормальний бухгалтер якогось наприклад "Газпрому" нарахує мені заборгованість в сумі 15 мільярдів гривень а потім тоту заборгованість спише,бо йому голова троха менше болітиме-то мені теж треба буде 15% від тих мільярдів податком сплачувати?"-начебто затихли ...Спробували вимагати деклярацію,що начебто я ті гроші отримав,"а ми потім спишемо той борг з вас,як такий що протермінований"...
    "Ага,щаз"
    словом,"розводять",як наперсточники на базарі!

12. Petroleum

Petroleum Member

Хочу уточнити, що податок гребуть не з прибутку, а з доходу (читаємо той закон - п1.2. Дохід - сума будь-яких коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів або деривативів, одержаних платником податку у власність або нарахованих на його користь, чи набутих незаконним шляхом (ага - із взяток теж є податок)). Я спочатку теж думав - логічно оподатковувати прибуток (різниця між купив -продав). Але закони пишуть адназначна "розумніші"... люди. Видно, коли в казні були гроші, то вже до таких податків не чіплялись. До речі, чув недавно - Податковій хочуть дозволити доступ до банківських рахунків. Мабуть, податкова буде питати - а звідки у вас такий депо при вашій маленькій зп? Або захочуть 5% податку - читаємо далі - п7.2. Ставка податку становить 5 відсотків від об'єкта оподаткування, нарахованого податковим агентом як: процент на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок (у тому числі картковий рахунок);

Останнє редагування: 29 кві 2010
  13. Натагідра

Натагідра Well-Known Member

Стосовно продажу Автомобіля, закон дає чітке формулювання

Стаття 12. Оподаткування операцій з продажу або обміну об'єкта рухомого майна
    12.1. Дохід платника податку від продажу об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону.
    12.2. Як виняток із пункту 12.1 цієї статті при продажу одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення ( Абзац перший пункту 12.2 статті 12 в редакції Закону N 3378-IV ( 3378-15 ) від 19.01.2006 )
    Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного із зазначених об'єктів, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 7.1 статті 7 цього Закону.
    Зазначені операції відображуються в реєстрі об'єктів рухомого майна.
    ( Пункт 12.2 статті 12 в редакції Закону N 2505-IV ( 2505-15 ) від 25.03.2005 )

Себто якщо сплачене мито або оформлено нотаріусом то 1 % як ні то 15 % :)

• Подобається Подобається x 2
  14. Petroleum

Petroleum Member

Я так і написав) -
    Мито 5 %. Ну і якщо 2 авта за рік - то теж 15%

---------- Додано в 09:11 ---------- Попередній допис був написаний в 09:03 ----------

Добре, що немає такого закону який забороняє продавати авто на біржі за 100 грн. З нерухомістю такий фокус не проходить - нотаріус не оформить договір на меншу суму ніж експ. оцінка. Тобто треба піти на біржу, через яку продавалось авто, зняти копію договору і квитанції про сплату тих 15% (тобто 15 грн в даному випадку) ну і можна в декларації про доходи написати - так, дійсно отримав дохід 100 грн, з якого було утримано 15%

а де твій аватар? :)