А Ви за безвідсоткову економіку?

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем Росомаха, 19 січ 2008.

?

Чи потрібно розвивати безвідсоткову економіку?

1. Так, потрібно.

1 голосів
    10,0%
  2. Ні, не потрібно.

5 голосів
    50,0%
  3. Не знаю, не розібрався, байдуже...

4 голосів
    40,0%
  1. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Пропоную учавникам форуму висловити свою думку: чи потрібна нам (державі або взагалі людству) безвідсоткова економіка.

В нинішній економіці відсотки є рушійною силою обігу грошей (але якщо детальніше розібратися, то це не зовсім так, або зовсім не так). Відсотки (плата позичальників вкладнику) це несправедливе явище, це покарання простих робітників нізащо, це одна з основних причин інфляції, це причина банкрутств багатьох підприємств і т.д.

Відсотки заохочують власників капіталів вкладувати свої гроші в банк, але ті ж відсотки відлякують потенційних позичальників брати кредити.
    Отже відсотки не стимулюють повноцінний обіг грошей в економіці.

2. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Відповідь: А Ви за безвідсоткову економіку?

Така економіка називається плановою економікою. Як ви її збираєтеся розвивати???

3. Perekotupole

Perekotupole Active Member

є гроші, значить є й відсотки. Економіка без відсотків - економіка без грошей. Правду Кабмінер каже, у плановій економіці не було відсотків, але там не було і грошей (вони не відігравали основну роль). Коли у моїх дідів і бабусь не було грошей, то вони без них обходилися, коли були гроші, то вони нічого за них купити не могли, так і лежали на книжках пятизначні суми.
    І взагалі такого роду критика давно уже застаріла, вона не актуальна з часів великої депресії у Америці у 1933. Де ви цього набралися? Це антикапіталістична, релігійна (адже християнська релігія забороняє лихварство), антиєврейська (як основних капіталістів, ггг, лихварів) риторика чи ще щось інше?

4. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Безвідсоткова економіка - це не планова економіка!!!
    Планова економіка це противага ринковій економіці, але я зовсім не про них вам розповідаю. В Союзі були звичайні гроші, як і в усьому світі.

А вільні гроші придумав Сільвіо Гезель на початку ХХ ст. Перший експеримент впровадження вільних грошей відбувся в м. Вьоргль (Австрія), трохи більше року вільні гроші були в обігу це були 1932-33рр. депресія тоді була не лише в Америці а і в Європі. В м.Вьоргль за час експерименту піднялася економіка, знизилося безробіття, вчасно сплачувалися податки. Але австрійська влада зарубала експеримент.

Зараз в ХХІ ст. вільні гроші існують в деяких містах Європи (переважно в Німеччині). Але ще немає країни, яка б запровадила вільні гроші, як свою національну валюту.

Я дізнався про вільні гроші з книги Маргріт Кеннеді "Як створити засіб обміну, який буде корисним для кожного". Там немає жодних релігійних чи партійних вподобань.
    Раджу усім прочитати!

• Подобається Подобається x 1
  5. KabMiner

Може і прочитаю цю книжку, але у мене відразу до вас питання:
    - капіталістична економіка передбачає розпорошення власності серед багатьох власників (немає одного потужного власника в особі держави);
    - кожен власник для реалізації своїх планів потребує (досить часто) кредитів, рідкісні щасливчики обходяться своїми ресурсами;
    -отже виникає потреба залучення чужих грошей;
    -отримавши в користування чужі гроші ви змушені будете платити відсотки, оскільки той хто дає вам в користування свої гроші захоче щоб ви щось йому за це заплатили;
    -банки - установи спеціально створені для накопичення вільних грошей і надання позик тим кому гроші потрібні

Не уявляю як ви збираєтеся уникнути плати за користування грошима??? Ви б хотіли щоб вашими матеріальними ресурсами (грошима) хтось користувався, а ви з того нічого не отримали???

6. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Я дуже вибачаюся! У нас вийшла накладка з назвами, і в цьому є також і моя вина.
    Назва перша:
    Вільні гроші - (що я маю на увазі) це скорочене від назви "вільні від інфляції гроші" цю назву ввів Сильвіо Гезель для свого винаходу, грошей які з часом втрачають свою вартість (не через іфляцію, а безпосередньо сумою банкноти). Ще їх називають "ржавіючими грошима".
    Цю втрату вартості грошей німецькі автори назвали "платою за користування грошима"(друга накладка різних понять на одну назву), або "платою за присвоєння капіталу", а я би назвав це "податком на утримання грошей"

Назва друга:
    А те що ви, Кабмінер, назвали "платою за користування грошима", правильно називається "платою за користування кредитом", бо грошима користуються усі щодня і не платять за це. Але усі щодня платять за користування кредитом, коли купують товари. Бо кожен виробник включає витрати на відсотки в ціну свого товару.

Все що написав Кабмінер правильно, але тільки для цієї грошовосистеми.

При безвідсотковій економіці так само будуть існувани кредити, їх так само будуть брати в банку. Чому люди будуть вкладувати свої надлишкові гроші в банк? Бо то будуть "ржавіючі гроші", а в банку вони не "ржавітимуть". Вкладник не отримає казкових відсотків, зате він нічого не втратить!

А книгу дійсно варто прочитати.

7. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Те ще у нас користування кредитом є ДОРОГО - це безперечно. АЛЕ - звідки гроші у банку - це тимчасово вільні кошти фізичних та юридичних осіб, в ідеалі мало бути більше б коштів юросіб, але на сьогодні все навпаки. У нормальній економіці плата за депозит є мізерна, тобто людина не отримує прибутку, а тільки зберігає свої гроші від інфляції. В нас, знову ж таки, все навпаки. Причиною є гіперінфляція початку 90-х. Люди не довіряли банкам, в результаті грошей не вистарчало, банки були ЗМУШЕНІ ставити захмарні відсотки, щоб хоч трохи залучити коштів. На сьогодні заробіток на %% з депозиту став нормою, як результат дорогі кредити. Особливо великої проблеми я в цьому не бачу. 4-5 років назад, працючи в банку я видавав кредити під 20-25% в доларах, і люди руки цілували і раділи що їх кредитують. Зараз 15% в доларах це дорого. Так що динаміка позитивна. Все виправиться. Але в один момент це виправити нереально, потрібен час. Якщо моментально знизити ставку по депозитах почнеться шалений відтік грошей з банків. Це призведе до ще більшого зростання вартості кредиту, та уповільнення розвитку економіки.

• Подобається Подобається x 2
  8. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

А я бачу проблему і саме в цьому, зароблянні на %%
    Чим більші %, тим віщі ціни в магазинах!

Питання до Вас, як до спеціаліста:
    Якщо держава заборонить вклади та кредити в іноземній валюті, то хто від цього виграє чи програє?

9. sselev

sselev Well-Known Member

Банки - комерційні організації, а не благодійні фонди, тому вони мають заробляти на різниці в %%.

10. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Ця різниця не така вже й велика, хай кредитор заплатить той відсоточок, це буде винагорода за процю банкірів, все чесно. А вкладників за що винагороджувати? - їм дулю з маком!
    А якби банки були лише державними, то їхні працівники моглиб отримувати зарплатню з буджету (тобто від платників податків). Тоді і відсоточка за кредит не потрібно. Чим погано?

11. KabMiner

Я недаремно вам тут писав Ви б хотіли щоб вашими матеріальними ресурсами (грошима) хтось користувався, а ви з того нічого не отримали???
    Ви взялися мене виправляти в дрібницях, а над суттю питання не задумалися. Якщо б я взяв покористуватися вашою вантажівкою, бо мені треба щось-там привезти, ви б напевно захотіли щоб я вам заплатив за користування вантажівкою, так? ну, а гроші - то та сама вантажівка тільки в іншому вигляді. То чому вкладникам дулю з маком?

А якби банки були лише державними, то така економіка б називалася соціалістичною, і там діяли б зовсім інші закони. Якщо ви прихильник соціалістичної економіки - то так і скажіть, тоді ваша позиція буде зрозумілою, але не доказуйте, що соціалістичну фінансову систему можна застосувати для капіталізму - це неможливо.

Оповіданнячко ціє фрау-будівельниці я прочитав - вона не може навіть по людські передати те що там написав цей Гезель, не зрозуміла сама ідея: як запровадити цю безвідсоткову економіку? Доведеться прочитати Гезеля. Напевно соціаліст - марна справа то читати, але при нагоді прочитаю і висловлюсь.

12. sselev

sselev Well-Known Member

Банківські депозити зроблені таким чином, що % ставка ледве перекриває % інфляції, а може й взагалі бути нижчою. У вкладника стає більше грошей - це факт, але їхня купівельна здатність лишається приблизно тою самою що і перед вкладанням в банк. Так що вкладник аж ніяк не винагороджується, принаймні в нашій країні.

13. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Відповідаю. Коли я даю людям користуватися своїми грошима, я ніколи не прошу і не вимагаю з них відсотки. Але це люди яким я довіряю, родичі, друзі. В кооператив типу JAK-банка я міг би вкладати гроші. А в наші комерційні банки навіть під відсотки не хочеться, бо немає довіри.
    Ні. Категорично ні! Ви мабуть неуважно прочитали (або не читали) книгу М.Кеннеді. Якщо ви маєте вантажівку і вона у вас стоїть місяць без діла, то всеодно ви маєте за нею доглядати, витрачатися на стоянку і таке інше, а здавши вантажівку в оренду, ви цілий місяць не витрачаєтеся.
    А гроші лежать і їсти не порсять

Додано через 32 хвилини
    Справді? Ви мабуть жартуєте. І вільного ринку тоді не буде?
    Банки повинні бути лише державними, це моя особиста позиція. Фінанси це одна з основ національної безпеки, і тому вони мають бути повністю підконтрольні державі.
    Я за економічну революцію, за введення "ржавіючих" грошей (вільних від інфляції). Я за вільний ринок. Я за приватну власність, але я проти продажу землі (лише державна власність землі), хай надається в довгострокову оренду підприємцям. Я за професійну армію і разом з тим за поголовний військовий вишкіл молоді.
    Я проти навішування ярликів накшталт соціаліст, капіталіст, комуніст, націоналіст, фашист та ін., бо кожен по своєму розуміє ці поняття.

14. KabMiner

Книжку цієї фрау-будівельниці я прочитав, про що чітко і ясно написав. Але вся її книжка складається з опису проблем капіталістичної економіки середини 20 століття. Вона також розвінчує якісь "помилки" розуміння того що таке гроші, хоча навіщо їх розвінчувати - не зрозуміло, нічого нового вона тим розвінчуванням не сказала.

Творів самого Зегеля я покищо не знайшов.

Ви можете в кількох реченнях, не відволікаючись на критику капіталізму, пояснити як саме запровадити безвідсоткові чи "ржавіючі" гроші?!
    Якщо всі банки будуть державними, то як вони будуть видавати кредити? Кому? Як підприємцям отримати кредити? чи можуть одні підприємці давати іншим в борг? і чи не будуть вони при цьому виконувати функції кредитних установ (банків), яким повине бути рівень інфляції щоб люди несли гроші в банк? і т.д.

15. demetris

demetris Well-Known Member

хто вам таке сказав? св. Тома довів, брати відсотки від позики можна, бо присутнє переміщення у просторі ічасі, тобто робота (трактування довільне, але десь так).

16. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Якщо влада зважиться на введення ржавіючих грошей, то це просто зробити шляхом грошової реформи, обміняти старі гроші на нові ржавіючі. Але перед цим бажано зробити експерементальне запровадження цих грошей в межах одної області чи навіть міста.
    А якщо влада не підтримає, то лишиться тільки копіювати німців, створювати ініціативи регіональних ржавіючих грошей.

Додано через 18 хвилин
    це при теперішніх грошах інфляція змушує людей нести гроші в банк, а при ржавіючих грошах людей заставлятиме нести в банк або витрачати те, що вони скоро поржавіють. А інфляції бути взагалі не повинно, бо якщо існує певний об'єм грошей в країні, який не збільшується і не зменшується, та існує стабільний об'єм товарів та послуг, то значних інфляційних процесів не буде.

Додано через 2 години 25 хвилин
    На моєму сайті є посилання на сайт Гезеля (там є)
    А ще я зробив машинний переклад на російську його книги "природній економічний порядок" він в архіві файлів.
    Якщо хтось знайде нормальний переклад російською чи українською, то будьласка повідомте мене.

17. ivansstef

ivansstef Well-Known Member

Росомахо!!!! Ви і тут наслідили ? :)
    хоча б тексти різні на різних форумах писали, щоб було видно що Вас то дійсно хвилює, а не просто так рекламуєте свій сайтик :).

І тут ( на цьому форумі ) Вам скажу Теорія Гезеля аболютно не є життєздатною, ІБО Інфляція тому ліки..

18. KabMiner

Та перш ніж про цю теорію говорити було б непогано її побачити. А може її немає? Може просто якісь байки. Я творів Зегеля на російській чи українській мовах так і не знайшов. Машинний переклад - можна було його і не вішати, бо нічого з нього не зрозуміло.

19. Росомаха

Росомаха За безінфляційн

Щось не логічно виходить, якщо російською чи українською немеє, то і теорії не існує? Зайдіть на сайт Гезеля і прочитайте там його англійською чи іспанською, може краще зрозумієте, бо машинний переклад це дійсно фігня.

І ще: шукати треба було не Зегеля, а ГЕЗЕЛЯ.

20. Perekotupole

Perekotupole Active Member

після чого усякі зовнішні інвестиції у цю "вибрану" область або місто припиняться. Ще й торгівля скоротиться через додаткові валютні барєри, при тому скоротиться суттєво. Ввести інакшу грошову систему у окремій області, чи навіть у цілій країні - це фантазія, такий крок одразу відріже цю країну від світової, чи краще сказати міжнародної, економіки, ну хіба що ця країна - Північна Корея.
    І який смисл вводити "ржавіючі гроші", якщо вони так же знецінюються, як і при інфляції, навіщо міняти шило на мило? Вклавши у банк "ржавіючі гроші" ви отримуєте винагороду - ваші гроші не так швидко знецінюються. Вклавши у банк звичайні гроші ви отримуєте виногороду - відсоток на ваш вклад. Так де принципова різниця? Взявши позику у "ржавіючих грошах" ви всерівно віддасте більше, ніж узяли, оскільки частина грошей остаточно поржавіє, поки ви будете ними користуватися. А крім того ще треба якось зробити у національному масштабі, щоб гроші "ржавіли" рівномірно, ні металеві монети, ні банкноти тут не підходять, одні ржавіють надто повільно, інші надто швидко. А гроші повинні ржавіти доволі швидко, принаймні декілька процентів на рік, щоб у людей був стимул нести гроші у банк а не тримати їх у шкарпетках і банках (трьохлітрових:)). Тобто добитися менших темпів знецінення "ржавіючих грошей" порівняно зі звичайними "інфляційними" можна тільки за рахунок зниження обєму інвестицій, цебто зниження темпів економічного росту.

а де твій аватар? :)