А як у вас?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Alias, 23 кві 2008.

1. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Напередодні великого свята виникло питання..що несуть у церкву для освячення? Звичайно, крім самої паски і крашанок:)
    Бо я бачила у нас, що і холодець беруть і оселедці..скоро мабуть "олів"є" будуть брати.

• Подобається Подобається x 14
  2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: А як у вас?

[​IMG]...........

я бачив, що несуть ковбаси, сало, вуджене м’ясо....

• Подобається Подобається x 1
  3. Alias

а "по-руськи?":)))
    Я бачила, що приносять майже все, що готують на свято...от тортів не бачила, брехати не буду:)

4. Maryasik

Maryasik Well-Known Member

Це типу береться мясо(сире) і коптиться в диму в металевій бочці,так годинки 4-5.

• Подобається Подобається x 4
  5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

короткий опис традиційного набору :)

• Подобається Подобається x 10
  6. Maryasik

Maryasik Well-Known Member

в Нас традиційний набір це: паска, ковбаска, шинка, яйця, хрін, сіль, писанки(крашанки), масло, сир. дехто ше бурачки і мак кладе.

• Подобається Подобається x 11
  7. Бурулька

Бурулька Well-Known Member

і в нас так
    А ще мені дуже подобається, коли маленькі діти несуть також кошичок з паскою :) Нехай в тому кошику будуть лише пасочка і писанка, але ті дітки такі милі і водночас поводять себе як дорослі :) Бачу такі маленькі чуда і настрій стає ще більш святковим :)

• Подобається Подобається x 11
  8. консультант

консультант Дуже важлива персона

Додано через 1 хвилину
    А який кошик по розміру...?

9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

вам об'єм в декалітрах? чи діаметер в метрах?

10. консультант

консультант Дуже важлива персона

Можна в метрах, головне щоб оселедці і холодець врахували крім традиційного на ЗУ.:)

Додано через 24 хвилини
    Пупере, Ви з другої планети впали, що Вас так здивувало, шо люди несуть...:D

11. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Окрім паски й дряпанок, які я сама роблю, беремо ще масличко, м'яско якесь, інколи сало, сир... тобто що Боже до свята послав...

• Подобається Подобається x 2
  12. Alias

Якщо з однієї сім"ї йдуть і в кожного по кошику, то можете собі уявити скільки всього вони принесуть:))
    Питалася тут в одних..так вони ще й гроші, горілку, ніж беруть
    Ми , наприклад, беремо паску, яйця, сало чи ковбасу, сир, сіль...та й все, здається.
    А коли приходимо з церкви, то тою сіллю обсипаємо кутки в хаті, щоб нечиста сила згинула..Ну щось на зразок того.

• Подобається Подобається x 2
  13. nirvanka

nirvanka просто фотограф

У нашій сім'ї все те саме + свічечка, образочок (якщо є новенький, щоб посвятити), грушпан (чи мірта - його по-різному називають, не знаю як правильно), вишитий рушничок само собою..

П.С. Минулого року ішла з таким кошичком до костелу в Польщі, люди озирались :shy: Але там якось то все штучно - прийшли до церкви, поставили кошики всі на один стіл, священник покропив, сказав кілька слів, розійшлись, наступні.. А в кошичках - жовті квіти, штучні яйка, ціп'ятки і жовті стрічки. Під тим всім і продуктів не видно. Навіть не знаю що вони там кладуть окрім їхньої "бабки"..

• Подобається Подобається x 5
  14. Alias

Згадалося..перший раз ходили святити паску , коли нам було ще по три рочки.Нам мама купила маленькі кошички(ще й зараз є )поклали пасочку, кілька крашанок.ще пам"ятаю, що нас батюшка так окропив водою, що аж текло з нас :)
    Зараз до церкви ідемо десь о 3 годині ночі. а повертаємось аж близько восьмої.Промерзаємо так. що аж зуб на зуб не попадає:).....але всі задоволені і щасливі...

• Подобається Подобається x 6
  15. Мих

Мих Дуже важлива персона

У Росії теж є свої традиції... замість кошечків - кульочки з цалофану....Паска, яйце, горівка.... полковник не дасть збрехати.....

16. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

в нас беруть паску, яйця, ковбасу, шинку, хрін, цукор, сіль, масло, сир домашній
    останніми роками помідори і огірки, апельсини, ківі правда не знаю нащо
    і звичайно свічечку світять і ніж, щоб потім все те різати
    моя баба завжди рве в лісі квіточки і прикрашає сир і масло - щоб гарно було :)
    ніби все, але може я щось і забула
    хто хоче то святить образки і хрестики ще

Додано через 33 секунди
    ага, накривають вишитим рушником

Додано через 3 хвилини
    а дітям в кошички кладуть не паски, а як правило, маленькі печені баранчики :)

• Подобається Подобається x 5
  17. Alias

ну свічечка, образок, рушник, то само собою.а от овочі і фрукти....ніколи не бачила.О! Вино і горілку бачила:)))

18. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

то в Тернопільскій області
    моя тьотя наприклад аж купила великий кошик, в який все вміщується двома шарами
    руки від несіння того кошика болять :)
    як на мене, то багато-що зайве, але кожен старається взяти побільше і виходить в них таке змагання - в кого кращий кошик
    забули про суть освячення, хваляться одні перед одними :)

• Подобається Подобається x 4
  19. Koza-Dereza

Koza-Dereza Well-Known Member

Я завжди кладу паску, крашанки, сiль, масло, маленький кусок ковбаси i шинки, хрiн простий або зроблений з буряками i маю дерев'янi писанки для прикрас, свiчки прикрашаю зеленню i накриваю вишитою серветкою.
    А ще цього року понесу святити два образки що менi подруга привезла з Єрусалиму. Вона сама єврейка то казала що не могла менi їх там посвятити, тож я їх тут посвячу :)

Додано через 9 хвилин
    Alias ДЯКУЮ! :)

• Подобається Подобається x 3
  20. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

я ж не "свячу" нічого....
    кажу ж: бачив (краєм ока)... [​IMG]

а де твій аватар? :)