20 років незалежності. Що це для вас особисто?

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Real, 27 сер 2011.

1. Real

Real Well-Known Member

Давайте поділимося своїм ставленням в цій гілці. Цілком можливо, що полум"яні оптимісти поділяться своїм запалом з іншими, бо мені реально не вистачає позитиву. :)

Спостерігаючи всі ці святкування, заходи і події останніх днів, а скоріше той надмірний пафос, з якими вони проводилися, мене не залишало відчуття дежавю. Це вже було у моєму житті, коли ми ходили парадами на 1 травня, 7 листопада і т.д. Тоді теж лунали лозунги про най-най-най народ, який наполегливою працєю побудував та виборов собі вільне й щасливе життя. :preved: а я дивився навколо розкритими очами, і чесно не вірив, що от воно щастя, не вірив в їхнє світле майбутнє, свідомість не приймала ту напів правду, десь глибоко розуміючи, що ну не можливо на цій напів правді побудувати щастя.
    Чи то така хронічна хвороба, чи то стійкий синдром недовіри переслідує мене досі, але пройшло 20 років, і щирі українці з вусами та у вишиванках продовжують нести ту саму напів правду в маси, співаючи пісні про супер незалежність, за яку виявляється ми маємо дякувати якимось сумнівним героям. А ще треба всім навколо пишатися: мабуть пишатися що наша найпрацьовитіша нація завоювала славу в Португаліях та Італіях, що ми зайняли перше місце в Європі по СНІДу та сухотах, що по середній зарплаті нас обігнала Молдова, що рівень умов для розвитку бізнесу у нас 174 з 180 країн світу, і взагалі всім пишатися. :preved: І все це проходить на фоні, коли реально незалежними стали тільки наша влада, причому вона стала незалежною як від Москви, так і від власного народу.
    А може просто то в мене сезонне загострення, може не варто замислюватися, і тим більше розуміти ті всі процеси, що проходять навколо? Але якось підсвідомо не хочеться бути незалежним від якісної освіти, медобслуговування, від правоохоронних органів, від суспільства, де панує взаємоповага та від людської небайдужості. :pardon:

• Подобається Подобається x 3
  2. Нехай осудять мене наші ідеалісти ---для мене цих 20 років ---боротьба за виживання .Як в казці,чим далі ,тим страшніше ...
    А наші доблесні можновладці не сплять ,думають ,що б ще такого народу зробити ,щоб знав своє місце і не розслаблявся .

• Подобається Подобається x 7
  3. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

• Подобається Подобається x 6
  4. Real

Real Well-Known Member

а вогірок ?!?!?

5. VasMT

:)
    Такої інтерпретації я не сподівався...!
    :good:
    Бо ілюстрував дещо інше...

Останнє редагування: 27 сер 2011
    • Подобається Подобається x 9
  6. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Найкращу статтю на цю тему прочитав в Захід.нет

Країна непереможного сирітства: На шляху до failed state

За 20 років існування державоподібної корпорації

Останнє редагування модератором: 27 сер 2011
  7. vseprav

vseprav Well-Known Member

як це не прикро, але ми самі обрали собі цю владу

• Подобається Подобається x 1
  8. VasMT

• Подобається Подобається x 4
  9. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А даремно...

10. консультант

консультант Дуже важлива персона

:haha:

• Подобається Подобається x 1
  11. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

12. Каруселька допомогла ...

• Подобається Подобається x 2
  13. Locke

Locke невиправний реаліст

Як я можу охарактеризувати роки "незалежності":
    Чому пишу в лапках - бо ніякої незалежності не бачу. Це лише де-юре незалежність, а де-факто цілковита залежність то від Америки і Європи, то від Росії з догоджанням їм і лизанням дупи одного чи іншого керівництва.
    Спочатку небувалий патріотичний підйом народу, ейфорія.
    Далі - з кожним роком все більше розшарування на дуже багатих і дуже бідних. Повне знищення виробництва, розкрадання і прихватизація державного майна. Нищення освіти, науки, медицини, сільського господарства. Шалене безробіття, явна дискримінація людей за віком. Молоді, так само і тим, кому за 40, практично нереально влаштуватися на роботу, хіба на низькооплачувану чи підсобні роботи. Про це прямим текстом вказують роботодавці в оголошеннях, а держава закриває на це очі. Зарплата вчителя на 2-3 гривні більша від зарплати прибиральниці. Та і то вчитель на має повного навантаження через зменшення кількості учнів, тому по факту часто отримує набагато менше. По офіційних даних на початку незалежності в країні було 6,2 млн. учнів, а на цей навчальний рік - 4,1 млн. Наука поставлена на коліна. Установи академії наук фінансуються в кращому разі на 60% від необхідного, багато науковців вимушені працювати на 0,5-0,8 окладу. До речі, посадовий оклад молодшого наукового співробітника з вченою ступінню кандидата наук становить 1700 грн. В країні з кожним днем зростає корупція і беззаконня. За вкрадений простим хлопом мішок зерна можна отримати кілька років вязниці, за вбивство ж в ДТП кількох людей п"яним синком прокурора чи депутата - відпускають на волю. Люди зневірилися у всьому. Але терплять і терпітимуть далі, бо такий наш народ, така в нього психологія. Недавно на роботі при обговоренні пенсійної реформи чув від інтелігентних людей фразу: дякувати Богу, що хоч так, а могли і гірше зробити. Ну щож, скоро введуть податки на повітря - народ все одно це стерпить.
    Навіть не знати чого ще можна очікувати далі і що нас чекатиме через 10 років, на тридцяту річницю. Якщо звичайно доживемо.

• Подобається Подобається x 11
  14. sani

sani Well-Known Member

Повна ( )( ) і покращення життя для простих ніколи не буде
    найкраще можна говорити про незалежністі в діаспорі :)

• Подобається Подобається x 5
  15. Locke

Ото ви як кажуть росіяни "Не в бровь, а в глаз" :good:
    Недавно мій родич повернувся з заробітків, як то кажуть "з Льондина", то там мав нагоду чути розмову поважних панів-українців з післявоєнної еміграції (там є таке кафе де збираються авторитетні емігранти, лідери громадських організацій українців). Так він там чув розмову двох таких панів напередодні дня незалежності:
    - Вишлю я додому свою блюзу (піджак), правда трохи ношену, шоби мали ся в шо вбрати на свята;
    - А я вишлю п"єть фунтів. Треба ж укрАїнську економіку піднімати... (далі гучний регіт).

Як то кажуть: без коментарів....

• Подобається Подобається x 9
  16. Pedro

На жаль ви є правий, пане Локе, на 150%. Але чому? Чому ідея незалежності не спрацювала? Чому українці (я маю на увазі всіх етнічних груп) не хочуть жити в вільній, демократичній і багатій державі?
    Важко дати однозначну відповідь. Якийсь натяк на відповідь можуть дати два факти - незадовго до референдуму про незалежність був референдум про новий союзний договір. За незалежність тоді проголосували тільки три західноукраїнських області. І друге. На президента був вибраний з голосами 60% населення комуністичний голова і в минулому ідеолог партії який також кілька років перед тим виступав з атеїстичними і антиукраїнськими статтями.
    Незалежність могла спрацювати при двох умовах. По-перше, якби вона була завойована патріотичним населенням. Було це населення патріотичним? Дайте спокій... риторичне питання.
    І по-друге, якби люди хотіли працювати, головним чином самостійно.
    Хотіли? Приклад колгоспи. Поки вони були, сяк-так все сільське господарство якось працювало. Після того як їх розігнали ніхто не хоче на землі працювати.
    Отже проголосували за незалежність бо Україна економічно високо стояла і чомусь всі думали, що "хватіт маскву карміть". І нічого не хотіли міняти. Такий собі совок в окремо взятій республіці.
    Але так не буває. Не забувайте, що в СССР була командно-адміністративна ситема і всі якось працювали і щось вироблялось.
    В незалежній України все це зїхало на пси. Хитріші все розікрали а більшості воно і не було потрібно. На горілку і так вистачає. А не вистачить, в Італії і Португалії завжди місця знайдуться щоб на ту горілку заробити.
    Так що нема чого дивуватися. Як кажуть англійці, there is not such thing as free lunch. Тобто за все треба платити, або як дбаєш так і маєш.
    Але хто там буде дбати коли більшості та Україна є до одного місця...:sad:

• Подобається Подобається x 5
  17. Locke

А ще казали : "Канада нам поможе".

Я собі не раз задавав це питання: "Чому???" По-перше, незалежність в 1991 році нам впала, як манна з неба. Три дні путчу, і от маємо незалежність. Кілька місцевих князьків не хотіли більше бути васалами московитського царя, а самі хотіли стати царьками. Це покоління, якому несподіввно впала з неба незалежність, не боролося по справжньому за неї, не проливали крові. А що задарма дається - ніколи не буде цінуватися.
    По друге, совковий менталітет. Звикли красти, пиячити, але не працювати. Вкрасти щодня що небуть в колгоспі чи на заводі вважалося справою честі.
    По третє, до влади прийшли не те що непрофесіонали, але часто невігласи. Сам був депутатом районної ради першого демократичного скликання і на моїх очах все сходило на пси. На першій же сесії повиганяли абсолютно всіх працівників виконкому, від голови, до секретарки, прибиральниці, електрика. Бо в них, бачите, комуністичне минуле. Ржу німагу: яке в дупі "комуністичне минуле" в канцелярської робітниці чи двірника? Коли я їм казав, що навіть дєдушка Лєнін залишав на роботі певних фахівців і приставляв до них комісарів, щоби ті не зблудили, мені казали, що я не Рухівець, а скритий комуняка. Що було далі - можна здогадатися. Поставили наприклад зав. канцелярією чиюсь цьотку зі села, яка була афігенна "рухівка". але не знала що таке вихідний номер документа і як і для чого його треба реєструвати. А щодо вищого керівництва - краще промовчу. І тоді ділки і хапуги користуючись невіглаством і некомпетенцією влади робили що хотіли на відчуваючи практичного спротиву. Головне було голосніше крикнути в потрібному місці "Слава Україні" чи "Бий москалів"- і ти вже справжній патріот і свій чувак. Це просто жахливо. Можете мене обплювати і закидати капцями, але мені цього ніхто не розповідав - я це все пережив на власній шкірі і бачив власними очима. Та й багато "патрійотів" дірвавшись до вдали виявилися нечистими на руку. Зі 100 депутатів до кінця чесними і незаплямованими, за яких я можу поручитися як за самого себе, за роки каденції залишилося заледве 10, ну може 15. Були такі, що зловживали приватизацією, а були і такі дріб"язкові, що крали з заводу металеву арматуру для огорожі на цвинтар, на чому і попалися.
    Все це просто жахливо. Найстрашніше, що зневірився народ.

• Подобається Подобається x 13
  18. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Думаю, не зовсім так...
    Поки дотаціями тримали колгоспників...
    А зараз СГ не підтримується державою. То й праця на землі не є вигідною

---------- Додано в 21:35 ---------- Попередній допис був написаний в 21:32 ----------

а зараз не ТАК7

---------- Додано в 21:36 ---------- Попередній допис був написаний в 21:35 ----------

А зараз не ТАК?

---------- Додано в 21:41 ---------- Попередній допис був написаний в 21:36 ----------

Хотіти мало. Треба ще вміння і можливості для праці. без рекету, наприклад...

19. Locke

Так , але трішечки не так. Тепер ми наперед знаємо хто і з якими якостями приходить до влади і бачимо їх як облуплених. І знаємо, що більшість з них негідники. А тоді за Україну боролися ніби справжні патріоти. Не було тоді по 40 кандидатів в виборчому окрузі, як то є тепер. А було по 2: комуніст і не комуніст (Народний Рух чи Товариство української мови). Далеко не кожна людина тоді могла відважитися клеїти ночами антирадянські листівки і відкрито виступати за самостійну Україну, бо ще було КГБ і Сибір з Соловками. Тому апріорі такі люди вважалися справжніми патріотами. Багато з них такими і залишилися, але багато просто скурвилися відчувши смак влади. Тим самим викликали зневіру у громадян і нівелювання багатьох цінностей, за які наші діди і батьки гинули в партизанській війні і сталінських таборах.

20. Pedro

Цілковито згідний. Але хто мав це все постачати? І боротися з рекетом?
    Памятаєте 88-91 роки минулого століття? Ми чомусь не боялися ні кгб ні міліції з собаками ні репресій. Ми боролися. І це було масово, вся Західна Україна.
    То чому відразу ж після проголошення незалежності все зникло? А на тому ентузіазмі можна було будь яким рекетирам і комунякам скрутити роги. І замість того, щоб обєднуватись, створювати якийсь самозахист і контроль всі знову полізли на печі. До речі, так само як і після Майдану...
    Я не суджу. Я просто хотів би зрозуміти людську психологію.

а де твій аватар? :)