Але були ті хто добровільно йшов у ястрибки хотів вислужиться перед Совєтами. В порівняні з ЧА і ястрибками УПА армія добровільна.
А почему не забрали тех,которые потом в ястребки подались?Или забирали только молодняк,а в ястребки шли люди по старше?
Чегова відмазка. Ніяк не вкладається в струнку систему всеукраїнськості ні чисельність (40 тис) УПА, ні кількість винищувальних батальйонів, ні навіть кількість орденоносців в ЧА з числа західняків. Не клеїться велична картинка...
За те у вас добре клеється радянська картина. ---------- Додано в 16:18 ---------- Попередній допис був написаний в 16:17 ---------- Чисельність УПА набагато реальніша ніж червоних партизан і їх діяльність
Не Ястребки, а Істребки (истребительньіе батальоньі) У істребків робота така - вбивати і бути вбитими. А щодо "пришлых" - читав наприкінці 80-х спогади казанського татарина, колишього оперуповноваженого нквд у Західній Україні. Звичайно, не в совковій пресі, і тоді ще під псевдонімом. Селяни помітили, що він ще не зовсім перетворився на звіра і посприяли його зустрічі з місцевим провідником УПА. Татарин замислився, попередив про каральну акцію, що готувалася, а потім "за станом здоров"я та профнепридатністю" попросив переводу кудись на південь совка. Це було вже після закінчення 2 св. війни. Тільки у 1992 цей татарин опублікував більш детальні спогади під своїм справжнім іменем і назвав імена поодиноких своїх колег, які теж намагалися уникнути того ганебного "істреблєнія" українців.
Опер НКВД жил в селе?Один? Опер НКВД задумался?А когда до этого на "других" фронтах зверствовал не задумывался?
Мабуть так. Дорослих селян перестріляв, дітей з"їв. І жив один. Я не запам"ятав, чим він займався ДО ТОГО, але... більшість незашорених, схильних до критичного аналізу, совєтських людей, як тільки потрапили по той бік "залізної завіси" - відразу почали "замислюватися". І військовці, і артисти, і моряки. Ось чому сталінське керівництво так боялося власних солдатів та офіцерів, які асфабаділі Германію, Австрію і навіть Болгарію. Спочатку вони (військовці) масово гвалтували місцевих жінок, грабували майно, а потім починали роздивлятися, як живе місцеве населення. І робили певні висновки. Саме через це совєтські "митці" отримали термінові замовлення на пісні типу "Летят перелетниє птіци", "хороша страна Болгарія, а Расєя лучче всєх"; спектаклі типу "Асфабаждбонний май" (здається там офіцер не трахав фройляйнок, а виховував їх. Мабуть імпотент був?) Ну а для згаданого мною татарина (зовсім зеленого лейтенанта) Західна Україна мабуть здалася розбитим залишком Європи, ось він і почав критично мислити.
А скільки їх мало бути? 40 000 на 5 млн українського населення Галичини-Волині, 1 вояк УПА на 60 чоловіків, мінус малих-старих, ~1 вояк УПА на 30 чоловіків віком 18-40 враховуючи що боролися не просто якоїсь там Румунії, а потужної радянської машини, і враховуючи специфіку партизанського руху це багато в Латинській Америці подібні рухи набагато малочисельніші четники/усташі/радянські партизани також Армія Крайова хіба що була чисельнішою (у співвідношенні до к-ті населення), але мала вона значно кращі умови чим УПА
А машин в то время много было? Я не преуменьшаю жестокости НКВД , но и бандеровцы не мирными садоводами были.
Часом не на південь Криму, в партизанські загони? В 44-му? Ще не було потужної адянської машини ,ще були гауляйтери...
Я не знаю чи в той час багато було машин а ви? ---------- Додано в 18:13 ---------- Попередній допис був написаний в 18:12 ---------- В 1944 р. вже була
Это в задрипаном то селе?Где половину в УПА демобелизовали,а половина в истрибки пошли? Ну Вы и даете!!!!!!