На сьогоднішній день Вордпрес являється найпопулярнішою CMS (системою управління) сайтом. Досить часто власники сайтів користуються шаблонами і не знають як викинути/доробити/поправити щось на сайті. В таких випадках починається гугління і довгі проби і шишки. Пропоную в цій темі ставити питання і писати відповіді(кому не лінь) з приводу двіжка і навколо-Вордпресної тематики.
У Вордпресу здавна затвердилося реноме - це CMS для блогу. Хочеш блог - Вордпрес тобі в руки. Чи на даний момент воно й далі так і є, чи він став більш універсальним? Чи можете навести посилання на великі інформаційні портали, сайти великих корпорацій, держустанов на Вордпресі? Є такі? ПС: сайт ЛОДА не рахуємо, це просто адЪ
Вордпрес звичайно що заточений під блог, але на ньому реалізується практично будь-що. Наприклад в мене був інтернет-магазин на ньому, є відеосайт про футбол, дуже просто робити візитки, яких я вже накліпав достатньо. Також класно підходить для інформаційних-новинних ресурсів. З поміж відомих сайтів українських по яких я ходжу можу пригадати ITC.UA, Watcher.com.ua. Я в певнений що їх багато. Відносно державних установ і великих корпорацій, то я не вкурсі, не зустрічав ніби.
А навіщо ця тема? Щоб оцінити, що можна зробити на Вордпресі. Для того треба щось цікавіше структурно і функціонально, ніж простий блог чи навіть магазин.
як не крути з wordpress чуда не вийде. Блог, сайт новин, сайт-візитка, навіть форум та інтернет магазин і соц. мережу зробити можна, та є багато задач де все-таки краще використати щось інше, хоча плагінами його можна розширювати до безкінечності
Теж донедавна сприймав WP, як банальний блог, але декілька шаблонів мої стереотипи знищили. Як приклад - макет сайту для ювелірного підприємства (на текст не звертайте уваги)
Вордпрес для криворуких невдах, які вміють тільки скачати готовий шаблон, поставити плагін у уявляти себе крутим веб-майстром !
те ж саме можна сказати про всі відкриті CMS але це не так є різні задачі. Якщо клієнту потрібен дешевий сайт на готовому шаблоні, то він такий і отримує. Якщо клієнту потрібен свій дизайн, то дизайнер малює, а тоді програміст верстає і робить шаблон під Вордпрес чи під що там треба. Також часто виникає потреба у розробці розширень з унікальним функціоналом. Те, що за основу взята відкрита CMS, нічого не значить. Ціна такого сайту буде в декілька разів вища за шаблонний.
Поважана фірма буде робити сайт лише на власній протестованій CMS. Все інше від лукавого. Адже яка різниця між студією дизайну, в штаті якої 7 чоловік які роблять шаблони для вордпресу, і школотою, яка робить все сама? Скажете в якості: бачив шаблони і модулі школоти в декілька разів кращі за фірмові. Просто коли так робить школота це нормально, а коли так робить "поважна студія веб дизайну" це брєд.
Клієнту, залежно від його побажань і фінансових можливостей, пропонується декілька рішень. 1. Шаблонний сайт на відкритій CMS зі стандартним функціоналом 2. Сайт на відкритій CMS із власним дизайном і функціоналом 3. Сайт на власній CMS Кожен наступний пункт робить проект дорожчим в рази. Що по вашому значить "власна протестована CMS"? А Joomla, скажімо, не протестована? Навпаки, я гадаю, популярна відкрита CMS набагато краще протестована, бо роблять це тисячі розробників. Ось наприклад Joomla http://city-adm.lviv.ua/, або ось www.novyny.net . Тут ніякими шаблонами і не пахне, фактично повністю ексклюзивна розробка, за винятком ядра. Іноді навіть "жирний" клієнт висловлює побажання, щоб сайт йому зробили на Wordpress або Joomla. При цьому від CMS лишається тільки ядро, все решта розробляється в студії. Перевагою для клієнта тут є не лише ціна, але й незалежність від розробника. Адже ви не прив"язані до того, хто робив сайт, навідміну від випадку, коли сайт зроблено на "власній протестованій CMS". Програмісти знають, що розібратися в чужому коді часом дорожче, ніж написати власний А хороших спеціалістів по Вордпресу і Джумлі знайти простіше. І якщо вам не подобається техпідтримка від розробника, ви можете знайти іншого спеціаліста або навіть найняти такого на роботу. Тож малі компанії часто надають перевагу саме таким рішенням. Але коли йдеться про великі бізнеси, то це скоріше виключення, бо переважно пишеться "двіжок" саме під клієнта. Це значно довше і дорожче. Але водночас і "солідніше". І зручніше, бо такий сайт адмініструється так, як захотів клієнт, а не так, як це закладено в Вордпресі.
Чи можна обмежити якось можливість особи yasam писати в цій темі? Ого, в мережі десятки тисяч невдах. Якщо добавити і інші CMS то вийде сотні тисяч невдах. Галактіка в опасності, Ахтунг, ахтунг Негайно потрібно закрити ЛФ, адже він на булці: Мартіні невдаха, ай яяай. Круті поцики на роботу не їздять транспортом, вони самі роблять транспорт, бо вони не невдахи. Круті поцики навіть їжу не купують, а какають на город, а потім там бульбу садять, а потім самі її готують і тащаться від того що вони реальні поцики.
ну якщо взяти що студія, яка робила сайт - кузькіна контора, яка сьогодні є, а завтра немає, дійсно привязуватися не варто. Але якщо студія солідна з власною ЦМС без гавнокоду (як до прикладу в Бітріксі) і без загально-доступних дір в безпеці (як у всіх безкоштовних системах типу Вордпрес і Джумла), до такої вартує поставити сайт на довічну підтримку і не мати жодного мінінгіту. Це найкращий варіант, і він найпошириніший за кордоном. А так як в нас кожен уявляє себе генієм айті, вважає що краще буде займатися сайтом сам, і так як Вордпрес і Джумла на слуху серед таких людей, вони і просять на цьому г робити сайти. ---------- Додано в 17:55 ---------- Попередній допис був написаний в 17:53 ---------- Час ставати дорослим і не кликати на допомогу "маму й тата". ---------- Додано в 17:59 ---------- Попередній допис був написаний в 17:55 ---------- І взагалі тема недолуга, бо відносно вордпресу в гуглі можна знайти всі можливі відповіді на всі можливі питання. Адже як каже пан бєлов на вордпресі і вони цю тему так розмусили, що далі нікуди.