УПА

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем Danilo, 21 гру 2006.

Статус теми:
Закрита.
  1. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповідь: УПА

Повторюю.
    Я спираюся на цілком конкретну проблему: досі у архівах, в секретних відділах лежать сфабриковані "Справи", у яких олівцем настрочено, що при обшуку вилучено зброю. Хто її (зброю) поклав, чи бачив - спірне/глупе питання. "Справи" ці шиті білими нитками і не витримують жодної критики. Зброя, збройний опір владі (читай, участь в УПА) - юридична підстава відмовити у реабілітації сотням родин для яких це досить важливо. І доки участь в збройній боротьбі (УПА) юридично не реабілітовано - немає шансів зняти штамп "БАНДИТ".
    Повторюю, що мені не важливо, хто і якої національності/віросповідання/парт-приналежності цей маразм ліквідує. Це необхідно зробити! Кожен крок в цьому напрямі я вважаю позитивним. Навіть, якщо його робить заср@нець!
    Думаю, що і вам на пожежі важлива вода для гасіння, а не мудрствування про моральність пожежника.
    І зараз - ТАКа пожежа: люди вмирають у статусі злочинців, часто - незаслужено. Потім робити це буде пізно!

Можна ще 40 років "знавцям історії УПА" длубати мізинцем в носі і "вести дискусії". Тільки це не повинно бути гальмом для вирішення нагальних проблем.

• Подобається Подобається x 1
  2. zenyk

zenyk Well-Known Member

....ото то ж і біда...а мали б - реабілітувати та визнати їх заслуги перед Україною!

Додано через 3 хвилини
    afterstep-а - в Президенти!

• Подобається Подобається x 2
  3. levandivka

+1.
    А я і не звернув увагу на термін "амністія"...

4. volk

volk Well-Known Member

По-перше, я ніде не писав про те, що президент повинен заставляти народ думати. По-друге, ніхто в світі, крім нас самих, українців, не підніме питання про нашу історію і про видатних діячів оної. Ще Шевченко писав про те, що буває, коли чужі подають тобі твою історію. По-третє, Вам не вбачається несправедливим те, що пересічні люди знають досить мало як про того ж Мазепу, так і про того ж Косіора. Ви спитайтеся сьогодняшнього випускника школи, українця, хто такий Пилип, чи Григор Орлики, хто такий Ларіон Завгородній, Василь Чучупак, та інші. Але щоб визнавати-не визнавати потрібна, звичайно, пітримка людей, інакше це вносить роздратування. А наперед потрібна інформація.

Якщо питання національної історії для нації є неважливими, то така нація дуже швидко перетворюється на плебс. Подивіться довкола - кожен народ навколо нас живиться своїми історичними напівміфами. Але вони знають свою історію, принаймін в тому об"ємі, який їм достатній для того, щоб не стати плебсом.

5. galickii moskal

galickii moskal Well-Known Member

Ну тогда признание состава преступления будет основано на пожеланиях самих воинов и их потомков. Зачем знать кто против кого воевал и какая разница между ОУН(б) и УПА Боровця.

6. volk

volk Well-Known Member

Так їх вже вшанували, і вшановують далі, цього ж ніхто не відміняв. Навіть, пригадую, спецпайки на 9 травня і медальки давали кожні 5 років. Про "торжественные заседания" я вже мовчу. Скільки про них книжок, мемуарів, пісень, пам"ятників. То для чого повторюватися, чи кожна нова влада має нових пам"ятників набудувати? Та й скільки лишилося тих справжніх солдатів другої світової? Їм в кращому разі тепер 80 років...

Додано через 3 хвилини
    Дурень собі молотком пальця приб"є і скаже що так і треба. Знати треба для знання. Для того, щоб всяким зайдам було що відповісти, коли почнуть "допрос с пристрастиєм".

• Подобається Подобається x 2
  7. levandivka

Ой! Перепрошую.
    Мені й в голову не прийшло, що Ви-прокурор, який буде розглядати справу по реабілітації.
    Чи - не прокурор?
    Бо Прокуратура, отримавши юридичні підстави (реабілітацію збройного опору), знайде поважний спосіб (основанія) відрізнити кримінал від фальсифікації.

А Вам ніхто є не боронить продовжувати (собі) дискусію. :)

8. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

[youtube]eICCAUezgnE[/youtube]

9. levandivka

А в мене є цей кліп в 27Мб пор'єдної якості. :)

10. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Тут якість більш ніж пор"єдна (62 Мб)

11. levandivka

Ви вже скачали?

12. galickii moskal

Понятно что не вы не я не в суде и речь идет о понимании этих вопросов в обществе.
    А дискусию можна конечно продолжать долго, но я о том что это практически не имеет смысла. Если даже объективных книг по этой теме нету, в лучшем случае статьи по отдельным моментам. То есть отсутствуют историки дающие объективную и полную оценку событиям.

13. levandivka

ТАК і "Вічного двигуна" не існує...
    І шо?

14. volk

volk Well-Known Member

Чого ж "нєту"? Є Юрій Шаповал, є Іван Дзюба, є журналістка Лариса Івшиц, є й багато інших. Історія відновлюється фрагментами, якщо це правдива історія. Було би дивно, якби хтось подав т.з. "темні плями" у вигляді захоплюючого х.ф. з щасливим кінцем. Вже спроби були. А є й люди, яким ніби позакладало, - їм вже нічого не треба, бо вони вже все знають. Що називається, "в упор не вижу".
    Головне - підхід до цього як до історії, без істерик і оцінок сьогоднішньою міркою. Вам же не приходить в голову обговорювати гуманність спалення Жанни Д'Арк, і робити висновки, що Франція не демократична країна. А скільки крови пролилося через відомі ідеї францізських "просвітителів"? Тут вже не до УПА буде.

15. levandivka

Або "тату, де море?" :)

16. galickii moskal

Речь идет о полноценном обзоре национально-освободительного движнения с 30х по 50 годы в Западной Украине я такого не знаю.

Полностью согласен но таких работ не знаю либо обеление повстанцев и умалчивание темных пятень, либо список их преступлений в противовес обелению.

А поповоду того же Шаповала книг не нашел вот статья
    из неё цитата
    http://oun-upa.org.ua/articles/shapowal_2.html

"Станіслав Кульчицький у багатьох публікаціях обстоює тезу про те, що боротьба УПА проти комуністичного режиму і насильницькі зворотні дії режиму були «громадянською війною».

Ця теза, на мою думку, абсурдна. Яка війна? Кого з ким? Насправді не було ніякої «громадянської» або «братовбивчої» війни. Були патріоти, які боролися за свободу і незалежність власного народу. І були колонізатори, які цю боротьбу придушували брутальними засобами. Аргументів на користь саме такої оцінки — безліч."

Дальше про зверства НКВД.

Там же про попытку списать преступления УПА на опрегрупы.

И это объективная оценка?

17. volk

volk Well-Known Member

Объективной оценка бывает только в Кремле. Все остальное - субъективно. :D Статья "не конает"? Что для Вас является "темными пятнами"?
    Книги покупают в магазине, а не ищут в нэте.
    То, что Вы называете обелением повстанцев, есть попытка взглянуть на ситуацию под углом зрения, к которому, Вы, увы, не готовы. А поэтому любые факты Вами восприниматься не будут.

Другое дело, были ли не обоснованные боевыми действиями жертвы УПА? То, что многие называют репрессиями и террором? Предполагаю, что случаи были, - на войне стреляют, знаете-ли. Кроме того УПА вела партизанскую войну, существовало также подполье ОУН. Думаю, жертвы среди цывильных тоже были. Вероятно, найдутся историки, которые займутся изучением и этого вопроса. В любом случае ужасы, которые рассказывают про бандеровцев, преувеличены. И один из примеров хотя бы даже фото из Лозовой (Козовой?), - история, которую опровергли сами поляки.

18. Mike

Mike Well-Known Member

Чудово, чудово... Про націю тільки, плиз-з-з-, можна довідатися? а то речей вже занадто багато кажуть. Скажіть, а що таке нація? (у двадцяте питаю в опонентів) а то ж незрозуміло виходить, що саме перетворюється в плебс :)

Доречі, народи навколо вже давно не живляться своїми полуміфами, вони їх просто не приймають серьозно. І тому є причина - високий рівень життя, бо відомо, що політикою в народі займаються лише у лихоліття, лише бідні, сірі та убогі (і себе теж похвалив):), але більшість "займають" політикою, тобто політичними спекуляціями.

19. galickii moskal

Она однобокая как и многие другие по этому вопросу.

Ну например смерть Ольжича он единственный из руководителей ОУН кто погиб в Заксенхаузене. Если это связано с разборками между ОУН(б) и ОУН(м) то почему Андрей Мельник находившийся там же остался жив?
    Про те же опергруппы когда и где их точно начали создавать и из кого формировали сразу из повстанцев или нет.
    Подробности сотрудничества повстанцев с красными партизанами и с разведками немецкой и советской и другими.
    Про деятельнось СБ ОУН(б) интересно почитать.

Ну тогда назовите объективную книгу по этому вопросу купить не проблема. Проблема в том что такой просто нету.

20. Mike

Mike Well-Known Member

Интересно, откуда такая непоколебимая уверенность в правильности своего угла зрения?
    Историки уже нашлись, посмотрите отчет комиссии Кульчицкого, сделанный по заданию правительства Украины. :)
    А в боевых действиях УПА, кстати, погибло несколько тысяч человек, в отличие от "прочих" действий.

А чтоб не гадать, были жертвы среди гражданских или нет, вот вам пример отчета полицейско-исполнительного отдела СБВН (КОЛЕНО) 43-го года, за десять дней:

"за время с 20.10. по 30.11.1943 г.
    1. Рассмотрены дела 59 человек, из них:
    а) за коммунизм - 19, пленных плюс 7 - 26
    б) шпионаж - 1
    в) за сексотство - 5
    г) за выступления против УПА - 1
    д) за невыполнение приказа - 2
    е) за воровство - 11
    ж) за пьянство - 0
    з) за побои - -
    и) за убийство - 2
    л) поляков - 8
    м) за спекуляцию - -
    н) за ссору и оскорбления - -
    о) за анархические выступления - -
    Всего: 56
    2. Наказано 56 (пятьдесят шесть) человек.
    (таблица)
    3. Арестовано человек - 59
    4. Ликвидировано человек - 55
    5. Освобождено - 4
    6. Осталось под арестом -
    Слава Украине, Героям слава.
    Шеф ПВВ Над (1) "МАТА"

ДА СБУ - Ф.13. - Спр. 376 - Т.49 - Арк. 197-198
    (Машинопис, копія, переклад з української)

Додано через 10 хвилин
    Ловите -
    1. Д.В. Вєдєнєєв, Г.С. Биструхін "Повстанська розвідка діє точно і відважно...". Документальна спадщина підрозділів спеціального призначення Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. 1940-1950-ті роки: Монографія. - К.: К.І.С., 2006. - 568 с.
    2. Д.В. Вєдєнєєв, Г.С. Биструхін "Меч і тризуб". Розвідка і контррозвідка руху українських націоналістів та УПА. 1920-1945." - К.: Генеза, 2006. - 408 с.

Можно заказать в издательстве "КИС"

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)