Розхитане дерево міфів

Тема у розділі 'Львівська газета', створена користувачем gazeta, 1 січ 1970.

1. gazeta

gazeta Well-Known Member

Скандальна історія зі спорудженням у Варшаві пам’ятника жертвам ОУН-УПА отримала сенсаційне продовження. Повний текст

2. Mike

Mike Well-Known Member

Відповідь: Розхитане дерево міфів

"Уперше макабричну світлину приписали до злочину українців..."

Вкотре таке читаю і вкотре дивуюсь.
    Чому саме так узагальнюючи "українців"? чому не точніше - УПА з ОУН(б)?
    Хто сказав що УПА - це всі українці?
    Ось у цьому і є коріння питання про той пам`ятник. Засуджувати треба ідеологію, а не народ. Тоді не буде ніяких питань а ні з польського, а ні з українського боку.
    Беремо приклад з німців.

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

На жаль, українські перекладачі дбають більше про ту мову, З ЯКОЇ перекладають, а не про ту, НА ЯКУ перекладають. От і маємо потім такі ляпсуси. А зрештою, дуже часто можна відкрити книжку і відчути, з якої саме мови зроблено переклад. От і маємо не українську мову, а польську українську, німецьку українську, італійську українську... Пора вже тим, хто ДУМАЄ, що знає польську, таки навчитися цієї мови, а заодно покращити свою рідну і не затуркувати її глибоко в підсвідомість.

4. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

ага - найбільше мені сподобався український переклад "Володара кілець" - є ще один різновид української мови - рутаплайний переклад ;)

5. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

• Подобається Подобається x 2
  6. Войцек

Войцек Well-Known Member

Та Ви що? Тільки хахляцьки банди здатні на різню, поляки завше допомагали , як і совіти-асвабадітєлі.
    Після цього памятника як вони ще дружити з нами збираються?:sad:

7. Mike

Mike Well-Known Member

Пану Майку не подобаються спекуляції :)
    Не полінуюсь ще раз акцентувати увагу на тому, що є велика різниця між бійцями УПА і керівництвом. Якщо знизу був патриотизм, то зверху боротьба за владу.
    Така аналогія, може пан Педро назве інші, крім НКВС, угрупування, які б боролися за щасливе комуністичне майбутнє українського у тому числі народу? У цьому ж питанні ви швиденько розберетеся, так? щасливе майбутнє неодмінно зв`язувалося з диктатурою КПРС.
    А чому ж "воля України" вами трактується досі так наївно? невже не бачите, що це неодмінно зв`язувалося з диктатурою ОУН?

Це к групі товарищів.
    А від себе додам, а якщо поляки "трошки помилилися", тоді "група товаришів" буде вимагати сатисфакції? і довго ви збираєтесь так тримати наше сьогодення у полоні старих фото? може прокидатися пора?

8. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Ви вважаєте, що дійсно можна ОБ"ЄКТИВНО "розібратися з минулим"???

9. Степаныч

І це буде об"єктивно? Очевидно, що ні.

Не впевнений, що Україні потрібно йти шляхом Німеччини.

З цією фотокарткою дійсно все просто. Уявити, що це зробили психічно здорові люди неможливо. Розслідування важливе, але не думаю, що багато хто вірив у оприлюднену раніше версію її походження.

10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Ось скоро можна буде прочитати польський оригінал.
    Знайшов на http://community.livejournal.com/ukraine_russia/422395.html

11. Mike

Mike Well-Known Member

Я не буду наводити лінки про десятки тисяч інших, кого на тому фото нема, але вони не самі собі пустили "кулю", як ви здогадуєтесь.
    Скажіть тільки, що ви збираєтесь з тією правдою робити?
    та чи відомо вам, на чому стоїть легенда створення майже кожної держави? і ще важливе, чи відчуваєте ви різницю між створенням держави у наш час, глобальної інформованості, і до цього?

12. Степаныч

Наука не може бути предметом віри. Це не релігія. Тому історія завжди не буде ОБ"ЄКТИВНОЮ. От, наприклад, Червона Армія звільнила під час Вітчизняної війни Україну, чи окупувала? Ви вважаєте - окупувала, я - звільнила. Що далі?

13. afterstep

давайте нейтральне твердження - багнети червоноармійців дозволили встановити на Україні новий порядок, відмінний від попереднього.

14. Степаныч

Цими реченнями Ви лише підтвердили мої слова. ІСТОРІЯ НЕ МОЖЕ БУТИ ОБ"ЄКТИВНОЮ.
    Повірте, усе, що мені потрібно знати, я знаю.
    Для народів СРСР це була Велика Вітчизняна війна. І так як я вважають мільони. Але не хочу дискутувати з цього приводу. Це знову ж таки "з якої колокольні дивитися".

15. afterstep

тут, Степаничу, ви троха неправі.... щоб не піднімати колотнечі - давайте на "абстрактному" прикладі - чи прибалтійські країни слід вважати "народами СРСР"? Чи "всі народи" - це якийсь певний ареал?
    --
    Хоча дійсно дискусії воно не варте. Як наші нащадки вирішать оцінювати результати цієї останньої колоніяльної війни - так воно і буде. Адже ви погодитеся - це була чергова війна за розподіл колоній і сфер впливу? Саме невдоволення програвшої у Першу світову сторони і її намагання скасувати положення "ганебного Версальського миру" розпочали ту колотнечу? І попервах підтримувала ту програвшу сторону молода Радянська республіка, чи не так? І у військових училищах цієї молодої Радянської республіки пройшли вишкіл перші офіцери вермахту, чи не так?

16. Степаныч

За Вашою логікою виходить, що Ви і досі живете в Росії 19-го століття? Вітаю!;)

Та не в тім справа. Справа в тому, що історія не стільки перелічує факти, скільки інтерпретує їх.

17. Степаныч

Так. Стосовно духу нашої дискусії (зараз же дух головне ;) ) це певний ареал, де проживають люди, які вважали, вважають і будуть вважати ту війну саме Великою Вітчизняною.
    Стосовно колоній не можу погодитись. А от те, що це була чергова війна за сфери впливу і розподіл територій - повністю погоджуся.

А ще я з Вами погоджуюся в тому, що настійливо "колупатись" у минулому справа безперспективна. З одного боку офіційно говориться про необхідність примирення, з і ншого - хто ж таки був "правильнішим", хто воював "за Україну", а хто "за Імперію". Хто вчинив більше злочинів, несправедливості. Проблема в тому, що ніхто нікого не переконає. А стосунки стануть гіршими. Ми ж цього не хочемо. Тому в історії, на мою думку, потрібно шукати не те, що роз"єднує, а те, що об"єднує. Ніхто в минулому не був абсолютно білим і пушистим. Як ніхто і не був абсолютним злом.

• Подобається Подобається x 2
  18. afterstep

минуле потрібно пам'ятати. "Забути і пам'ятати". Щоб не наступити на ці граблі в майбутньому. Але в жодному разі не можна дозволити давнім спогадам отруювати сьогодення та псувати майбутнє ;)
    --
    Друга світова, хоч і починалася за колонії (і точилися мляві бої в колоніях) - буквально в перші ж роки показала, що утримання колоній безперспективне. Тобто основний плюс цієї війни - це був кінець класичної колоніальної ери.
    Зараз теж є колоніальні режими - але для утримання колонії застосовуються не війська, а банки ;)

• Подобається Подобається x 1
  19. Степаныч

Хто там сказав: "Історія вчить тільки тому, що нічому не вчить."?:)

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та не тре так зразу.... Гарячі голови були, є, будуть.
    Сам памятник нічого не значить: ну поставлять памятник загиблим і ми можемо аналогічний поставити - це ж історія. Не бачу тут конфлікту. І ті билися і ті билися і ті гинули і ті гинули - така дурнувата політика була.
    Я б пропонував приїхати з українською делигацією на відкриття памятника у Польщу, а потім би запросив поляків на відкриття такого ж памятника на Україну. Досить шукати ворогів!!!

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)