Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Монархист

Монархист Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Имея за своими плечами уже восемь поколений рождённых в Одессе, сам всю сознательную жизнь выезжая из Одессы не более чем на месяц (не считая службы в армии), украинский язык я слышал только в школе на предмете украинского, по телевизору (в том числе и во время СССР), на рынках от крестьян (и то не от всех), на вокзале и летом когда приезжали отдыхающие. И тут на львовском форуме узнаю что в Одессе большая (или какая там) группа украиноговорящих и что больше всего интересно именно Одесситов, а не приезжих. Наверное мы о разных городах говорим.
    И если вам не сложно просветите какая украинская газета издаётся в Одессе, признаюсь даже не представляю. Но делаю вывод что это одна из «правильных» газет которые по разнарядке распихивают в госучреждения.

2. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Монархист,

Гаразд, я спробую сконтактувати з тією людиною і пізніше розповім Вам про періодику, яка виходить в Одесі українською.
    А те, що є такі одесити, котрі вдома за зачиненими дверима в колі сім'ї спілкуються українською (ну, нехай з домішками суржику), то я не дивуюся. Саме тому не дивуюся, що сама так жила з дитинства.
    Не в кожного мешканця зрусифікованого міста стане певної в хорошому сенсі слова зухвалості розмовляти з Вами, наприклад, українською, якщо одразу зрозуміло що Ви на неї відповідатимете російською. Якщо вже сформувалася більшість, то вона мимоволі тисне на меншість і та пливе за течією. І чим більше поколінь минає - тим далі за течією.
    (Непересічних особистостей не стосується. :) )

3. YOKO

YOKO Well-Known Member

Молодий чоловіче, мушу відкрити тобі страшну правду, не всі розмовляють в Одесі як ти. ;) Ага, тяжко повірити, розумію.
    Всі ж "по умолчанию" якою б вони мовою не говорили з новим співрозмовником російською розмовляють. Та й між собою теж російською, якщо не наодинці. Але чи замислювався ти, що дома люди розмовляють не обов`язково так як в маршрутці чи на роботі. ;)

Я живу в Аркадії на розі Морського перевулка та Каманіна, це якщо ти сумніваєшся в моїй "одеськості" Доречі, можеш знайти на одеському тенетовському форумі мій одноіменний аккаунт, або ж взагалі подивитися на україномовних одеситів. Ту ж Ірисю наприклад. Тіх навіть хто не тільки виріс, а й народився в Одесі, ще й хто зна в якому поколінні одесит. А для тебе це дивина ще та, як я розумію. :)

Ти краще скажи, який діалект вважається російською мовою?
    Вологодський? Уральский? Краснодарский? Московский? На півдні Росії взагалі ледь не як на Україні розмовляють. Так що залишимо ці риторичні питання для тих кому вони справді цікаві. ;)

4. Відповідь: Не будь байдужим!!!

Фрезия, Фрезия... :rolleyes: Ну ладно, "Киев русифицированный" - это хоть полуправда (реально при этом он просто был деполонизирован, а не деукраинизирован, и было это в 19-м веке, а не в 20-м), но Вы уже и до Одессы дошли... :D :D :D Уже и Одессу "русифицировали"... :confused: Украиноговорящей-то она была, надо понимать, буквально незадолго до своего основания? :eek:
    :D :D

5. Відповідь: Не будь байдужим!!!

На это вопрос я могу Вам ответить. В настоящее время русским языком считается литературный русский язык, включивший в себя особенности многих диалектов если говорить о словарном составе. Грамматика и произношение киевско-московские.

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Невстранец,

а що - хіба хуторів з хатами-мазанками навколо Одеси не було? ;) Були-були. І хто ж там жив, цікаво.. :rolleyes:

Та чого там - смійтеся на здоров'ячко, але ж бачите що то одна і та сама історія: місто засноване.. ну, в цьому випадку хтозна ким, чи не давніми ще греками у якості портового містечка, в сучасності у більшості своїй російськомовне, зате продукцію на ринки постачають навколиші аборигени. :D :D

• Подобається Подобається x 1
  7. Відповідь: Не будь байдужим!!!

Всегда рад помочь :)
    "По европейским меркам Одесса является молодым городом. Она была основана Екатериной II в 1794 году, стране был нужен порт на Черном море для расширения связей с Европой. Когда-то на месте сегодняшней Одессы располагалось древнегреческое поселение, затем здесь жили крымские татары. Их сменили турки-османы, основавшие крепость Хаджибей, которая была захвачена русскими войсками в 1789 году. В 1795 году Хаджибей переименовали в Одессу - по имени города Одессос, существовавшего в античное время на Черном море."

:)С нетерпением жду, когда Вы улыбнётесь и скажете:
    "а що - хіба хуторів з хатами-мазанками навколо цього Хаджiбею чи давньогрецького хутора не було? ;) Були-були. І хто ж там жив, цікаво.. :rolleyes:

"Но ведь Адам и Ева что-то ели... Ели-ели... Значит, рядом с эдемом были каие-то хуторы, мазанки..." :) А что... Наверняка были!

Вот, чей-то сайтик с очень неплохим, кратким и политкорректным по отношению к Украине и всему украинскому очерком истории основания Одессы.
    http://lavita-odessita.narod.ru/odessa.html

Увы, о былой когда-либо украиноязычности города и там ни слова :sad: Понимаю, что не может быть, понимаю... :)

8. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ось знову суперечки, на цей раз на тему Одеси. А про основне , так би мовити корінне одеське населення щось я так і не почув. Так що не будемо говорити, хто прієзжіє. Може українці прієзжіє, але і росіяни не менш...

9. Ievar

Ievar New Member

Забавно, не люблю вмешиваться в чужие споры, но ув. Невстранец, слишком уж вы сюморили по поводу киевско-московского диалекта России. Про киевский промолчу - воля ваша, а вот московский, к счастью, не оказал значительного влияния на звучание русской речи.

10. Відповідь: Не будь байдужим!!!

Это поверхностное суждение :) Московский диалект, к счастью, не ограничивается растянутым и акцентированным "а" вместо безударного "о". Сам же он в своё время сформировался под сильным влянием киевского (а тот - не без литвинов (белорусов)). Долго это, с нуля-то начинать... Простите за оффтоп, сударь ;)

11. Ievar

Ievar New Member

Невстранец, вы правы, это поверхностное суждение, правда не более поверхностное чем ваше... В данном случае имелось ввиду "С Масквы с пасада с аващнова ряда" не больше. Впрочем и булошная с прачешной тоже не прижились...

12. Відповідь: Не будь байдужим!!!

А Бох прижилось. Здесь не место для погружения в глубины русского языка, но если Вы запишете себя на магнитофон и послушаете, то скорее всего услышите именно "С Масквы с пасада с аващнова ряда" :) Разве что, не "с Маасквы", а просто "с Масквы". ;)

Впрочем, может, я не прав и Ваши предки - Новгородчи, ногама дотопамши до Югры - тады ой. :) Уважал бы в этом случае Ваше упорство в "окании" как у предков... Но это вряд ли...

Как юристу, Вам не составит труда при желании быстро найти в инете подходящую Вам (и вызывающую именно Ваше доверие) литературу по формированию произношения в русском языке. :) Сенсационные результаты, свидетельствующие об одесских его корнях приведите в оффтопе, пожалуйста.

13. YOKO

YOKO Well-Known Member

Товариші, вам не здається, що мова йде про інше?
    Офтоп - це страшний кримінал. :)

14. Відповідь: Не будь байдужим!!!

Намана?! А кто про российские диалекты речь завёл? :)
    Да прав, прав.

Ievar: Ежели всё-таки решите продолжить разговор - прошу на "Справжнє обличчя Росії." http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=35523#post35523

Там в связи с уходом основных патриётов, тему начавших и питавших, в отдельную сек...цию инета, тема чахнет. Из пайпая продолжатель дела ихнего не ахти, он пока сформулирует позаковыристей, народ уж спать ложится... ;) А интересанты есть по-прежнему (да и хозяева почитывают) так что, может, оживим :)

15. Монархист

Мой умудрённый (или старший) товарищ. Если вы так близки к Одессе то наверное к вам попали известия что одесситы считают себя народом (таким маленьким, гордым и притом весёлым). Основой этого народообразования является не только сам Город, но и культурно-ментальная специфика. В том числе и диалект присущий именно Одессе.
    Исходя из этого могу посчитать что вы возможно и живёте в Одессе. Но сильно сомневаюсь, что вы одессит. Тому есть несколько причин, во первых так исторически сложилось что Одессу заселяли люди разных национальностей, но так как Город был частью Российской Империи то естественно переселенцы применяли именно русский язык. Специфика такого различая и дала особенность Одесского диалекта, при ассимиляции остающихся в Одессе. Кстати если вы житель Одессы то должны знать что попытка украинизации, Одессы, была предпринята ещё до войны и не к чему не привела. А из этого вывод в Одессе, пропольские течения были минимальными. Ваши заявления мне напоминают советское время, когда правительственные решения (современная украинизация) рассматривались чуть ли не национальным призывом и естественным побудителем к действию. Если вы пытаетесь изображать из себя пятую колону, то думаю что свои 30 серебряников вы всё равно не получите.
    Кстати поселения вокруг Одессы, если вы в курсе не в основном изначально были малорусскими, это были русские, немецкие, болгарские, греческие, молдавские и так далее поселения. От этого большинство одесской области говорит якобы на суржике, хотя что есть суржик это – вопрос политический а не этнический.

16. YOKO

YOKO Well-Known Member

Монархист
    Маячня ще та, доречі... :)
    Як окремо взяте місто може вважатися народом?
    Чи відомо тобі, що щороку з`являються тисячі нових одеситів, які перед цим жили в інших містах чи селах, а потім вону купують квартири і лишаються тут жити, то чи не одесити вони, чи іх діти, які у них народжуються?

І мова звичайно у них зовсім не обов`язково буде російською, чи не так? :)
    То чим же вони будуть гірші за тебе, російськомовного?

Одесит, не сумнівайся.
    Але народився в одеській області, а не в самій Одесі. Проте моїх діток, які дасть Бог у мене будуть, буду навчати на українській і українською ж з ними розмовляти. Що власне тисячі сімей роблять і зараз.

Ти настільки являєшся рабом своїх українофобських фантазій, що навіть
    не можеш стриматися від того, щоб навмисне не плутати українське і польське. А українізацію про яку ти згадуєш мені відома і зводилося наприклад до того, що в книжному магазині насильно впарювали українську книжку, якщо хочеш купити російську. Так, справді страшна українізація. :)

Не можу коментувати, бо не знаю про що саме йдеться.
    Які заяви маються на увазі?

А це вже базар за який треба відповідати...
    30 срібників - це свідотство про зраду. А "п`ята колона" - це ті, хто якраз борються з власною державою з середини.

То ж скажи мені будь ласка, кого я зрадив і чи причиняє шкоди державі спілкування державною мовою, яка являється ще й рідною?

Не "якоби", а дійсно, одеська область переважно розмовляє поганою українською, тобто суржиком. То ж не єдиною Одесою животіємо.... Навколо Одеси куди не кинь більшість україномовних.

17. Монархист

YOKO
    Блеклый ты мой. Из всего что тут написано ясно одно что ты действительно не одессит, а … из области. Уверяю тебя твои дети , если они будут, будут говорить на русском как уже говорят мои. А дома будешь учить чему вздумается и как вздумается, только не забывай что дети жестоки и когда твои возможные отпрыски выйдут на улицу у них могут возникнуть трудности со сверстниками в ходе общения.
    Говорить что под Одессой большинство украино-говорящих мягко говоря лож. Так как и русских и болгарских , молдавских и гагаузских, потомков староверов и черноморского казачества, а также поляков и немцев очень и очень хватает, но если в твоём селе и используют некую языковую смесь это не говорит что оно украинское, так как украинец это в первую очередь ополяченный окатоличеный (униаты в том числе) русский, а диалект если при небольшой схожести приписывать сразу к украинскому то большая часть России будет в украинцы записана.
    По поводу жертвы пропаганды, дело в том что современная власть наследует и развивает именно большевистскую национальную линию. Так что кто из нас жертва это вопрос.
    Но не это главное, ты не одессит по простой причине ты не любишь этот Город, ты просто в нём живёшь и для тебя где жить всё равно просто Одесса оказалась рядом. Завтра подвернётся тёплое место в Киеве или Львов и ты будешь таким же киевлянином или львовянином как и одесситом.

18. Viktoria Jichova

Viktoria Jichova Well-Known Member

А Монархіст розмріявся.. та до весни ще трохи далеко.. І кицьки ще не м´явчать під вікнами..;) :p

19. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Вікторія, вони взагалі є нацією мрійників. Як казав Тарас Григорович, шукають, "чи нема іще країни, щоби взять у домовину".
    Але дивна логіка. Якщо ти розмовляєш по-українськи, ти не маєш право бути одеситом. До речі, я мабуть був дуже lucky, бо всі одесити, яких я зустрічав, дуже непогано говорили по-українськи. Правда, майже всі були євреї.

20. YOKO

YOKO Well-Known Member

Монархист
    Аргументи я вже бачу в тебе закінчилися яскравий ти мій. :)
    Лишилися одні образи?

Так, родом із області, я з цього таємниці ніколи не робив.
    Але зараз я одесит, у якого ни на йоту не менше прав на любов до "перлини у моря". Бьюся об заклад, що хтось із твоїх дідів, також колись приїхав до Одеси, а не народився в ній. Ак власне і в абослютній більшості мешканців міста.

Штірліц ніколи не був такий близький до провалу...
    ВЖЕ говорять російською кажеш? :) А якою ж вони розмовляли до цього цікаво?

Які такі труднощі?
    Я наприклад не знаю про такі нічого. Не знає про такі труднощі нічого і моя знайома журналістка, яка НАРОДИЛАСЯ І ВИРОСЛА В ОДЕСІ, як і її батьки і розмовляє українською. :)
    Це теж "неправильна одеситка"? Можеш пошукати на одеському форумі Ірисю, мова наразі про неї йде.

Ну по перше "ложь" пишеться з м`яким знаком на кінці, це я тобі як насітєлю язика нагадую, а по-друге, ніхто не заперечує ні молдавської, ні болгарської, ні гагаузьської мови, що широко розповсюджені в Бесарабському краї, я мав на увазі лише те, що Одеса - це самий російськомовний населений пункт на усьому півдні країни, а навколо повно тих, де розмовляють українською. Візьми той же Овідіополь, 20 хвилин від міста, який доречі куди старіший за Одесу, там розмовляють українською.

Шановний українофобе, в котре прошу тебе не узурпувати право на любов до Одеси, я її люблю не менше за тебе, якщо не більше.
    Смішно виглядають твої спроби постійно мене у чомусь звинуватити, як то: у зраді, в нелюбові до Одеси і т.д. і т.п. лише через те, що я розмовляю українською РІДНОЮ мені мовою. :)

Я вже не говорю про такі банальні тупізми які ти собі дозволяєш по типу:
    Я до твого відома є православним хритиянином, що кожної неділі ходить до церкви, дотримується посту і таке інше, тобто до храму не ходжу лише 2 рази на рік, перший щоб воду посвятити, а другий на Різдво, як це часто буває. Та й польською я і слова не знаю.

А ще, хотів би тебе попросити, щоб ти не дискридитував наше славне і чудове місто. Я не хочу, щоб жителі інших міст вважали, що всі одесити - це вузьколобі і агресивно налаштовані українофоби які жовчю стікають коли чують українську.

Соромно за тебе, чесне слово. Одесити - це миролюбиві і гостинні люди, а ти навіть сюди, на львівський форум прийшов лише для того, щоб сваритися і качати свої імперські права.

а де твій аватар? :)