Ну одні завойовники навязували своє шляхом кнута і пряника, асимілювали звичаї, закони, а інші злісно насаджували, винищували, викорінювали, а так різниці в принципі ніякої.
Вот именно. Я бы никаким завоевателям - ни русским, ни австрийским, ни польским - памятников не ставила.
Не совсем так, или совсем не так. Одним з основних завдань російської окупаційної адміністрації стало нищення українства в усіх його проявах — політичному, релігійному і культурному. Проводячи цілеспрямовану антиукраїнську політику, російські окупаційні власті закривали українські школи, періодичні видання, друкарні. Було заборонено продавати і позичати в бібліотеках книжки українською мовою, вводилися обмеження на вживання української мови й робилися спроби запроваджувати в школах викладання російською мовою. За постановою російського генерал-губернатора відбувалися масові депортації української інтелігенції в глиб Росії. http://uk.wikipedia.org/wiki/Галицько-Буковинське_генерал-губернаторство
Зачем вы защищаете тех, кто пришёл на вашу землю, угнетал ваших предков, заселился в их города, заставлял их работать на себя?! Иногда у меня создаётся впечатление, что некоторые форумчане то ли вообще не учили историю, то ли изучали не по таким книгам, как во всей Украине, а по каким-то польским.
Та йорш вашу меть! Чи то так сонечко сіяло, чи я в сосну в....дарився! На якій, шляк би вас трафив, мові я провчився з 2-го по 10-й клас Стрийської середньої школи №10 3 1972-го по 1981 роки! На якій мові я читав виписану "Піонерську правду" А в м.Караганда КССР мої батьки виписували в 1970 році "Перець" і "Вільну Україну". В1986 році я вінчався в православній церкві на Ланах, у 1987 і 1988 хрестив своїх дітей, ходив колядувати на різдво і співав в шкільному хорі українські пісні! Вже від вашого комплексу "красной свитки" - нудить.
Червоні тут до дядька ,про 1914 рік пишуть -ті школи що за австріцев були українські москали позакривалі ,створити УРСР російський цар не планував.
Напевно справа не в підручниках,а в людях які могли порівняти різні політичні системи та і розповісти молоді.Бо народжені скажімо у 1900р за свої припустимо 70 років життя бачили 5 різних політичних формацій і знали про життя не з агітаційних плакатів.А ви самі перегляньте хоча б через Гугл тему "українці_Австро-угорщина", і будете мати уяву більш-менш незаангажовану пострадянською і радянською історичною наукою.Наскільки "окупація"Австрією різниться від московської присутності.Де з"явилися перші українські політичні партії(1848р Головна Руська Рада),де друкувались книжки українською,де зрештою були українські військові формування у складі австрійської армії. І до цьго часу відчутна різниця в наслідках перебування в европейський і азійський монархіях,чи не так?
Захищаємо??та ні,радше набагато об"єктивніше оцінюємо.Повірте,Рибко,багатьом з тих,хто жили "за австріяків",а потім "за совітів" набагато видніше,де жилося краще.Я пам"ятаю,як мій дід,коли я була маленькою,тішився,що нарешті настала незалежна Україна,бо для нього були жахом радянські часи - він втратив рідного брата на війні,його самого і родину переслідували(бо був під час війни четарем УПА),важко працював,щоб утримати велику родину.і завжди з теплотою він згадував лише свої дитячі роки,які якраз припали на австрійські часи.. До чого я веду - читайте Рибко історію..Уважно читайте...І знайдете чимало цікавого і корисного.А щодо підручників - тут без коментарів...Перечитайте ще раз свій допис і подумайте...
То ж не лише Рибки стосується, прохання ЧИТАТИ І ДУМАТИ..? А дідько його знає! Може ота насильницька українізація і стала першопричиною Вашої ненависті? Поправді кажу Вам: не мучте себе, знайдіть, де (Вам) луччє. Наспівуючи: Можна все на світі Вибирати, сину. Вибрати не можна Тільки Батьківщину.
Мене там не було. Але чому не правда, проти полонізації повстали тому що за аустріяка полонізації не було .Германізація най наперед своїх циган (ciнтi )германізірують. Русифікація була в різних губерніях по-різному. В залежності від настроїв місцевого керівництва.
Примерно так , жили финны не тужили довольны были своим положением в империи, потом им дурня генерал губернатором прислали из отставников. Языка не знал , начал всех строить и притеснять национально ,усилились сепаратисткие настроения закончилось разводом и войной.Материалы можете найти хоть того ж Фон Маннергейма почитать , не было у него с детства антирусских настроений ,скорее наоборот.
Как можно выбирать лучшего ЗАВОЕВАТЕЛЯ?! Я тоже рада, что живу в независимой Украине. Я против ЛЮБЫХ завоевателей. Историей я интересовалась. И как вы объясните то, что с ЗУ массово эмигрировали (на Надднепрянщине такой массовости не было). От хорошей жизни? И язык украинский был не в намного лучшем положении. А как вы объясните то, что в городах практически не было украинцев? Добровольно сдали свои дома? А налог на трубу - это уже вообще как у Черновецкого!
У редакцію місцевої газети прийшов лист. Все нормально, але виникло питання: заголовок українською, текст російською. Передзвонили автору листа, а він і каже: - Мальчик на родном языке папе кричал. І з сумом додав: - Тогда у нас все по-украински говорили, это уже после войны по-русски... Если так, как написал - нельзя, напишите по-русски. Газета вийшла в п'ятницю (20.02.09), надрукували без правок... Отакі маленькі штрихи, як на мене, дуже промовисто говорять, як воно було насправді з мовним питанням. P.S. Очеретино, Донецька область