Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. iso

iso Well-Known Member

Відкрию Вам велику таємницю - українською (руською, русинською), як Вам більше подобається:)
    "Коли з року 1721 по всій Росії повелися нові школи, вчителями туди пішли майже самі українці, і ці вчителі-українці сильно впливали на розвій російської літературної мови, рознесли по всіх закутках і правопис М. Смотрицького, й українську вимову. Скажемо, ці вчителі навчали, що Ђ пишеться там, де по-українському чуємо і. Звичайно, правило це, що було живим і розумним у нас в Україні, було дивним, скажемо, десь у Новгороді чи Смоленську або в Тобольську. І як це не дивно, правило це було рознесене по всій Росії, і воно міцно трималося там чи не все XIX століття."
    (Огієнко)

• Подобається Подобається x 4
  2. Salata

Salata Well-Known Member

Да :)

Да, я тоже так полагаю. Однако это его лишь добьет. Такая структурная перестройка требует средств и цели. Не видно ни того, ни другого.

Для меня не так важен факт сохранения им моей культуры, может я и не права. Для меня важнее, чтобы у него был выбор в жизни. Этот выбор дается хорошим образованием и наличием хотя бы одного варианта, в котором он свой среди своих. Если выберет жить в чужой стране - дело его. Но хотя бы одна своя у человека быть должна.

Да. Но это неодинаково верно в разных точках на карте. По крайней мере в России английский уважают, но он не жизненно необходим. По-моему, верно.

Не знаю, это не то чтобы сознательный выбор. Это что-то вроде "шоу за стеклом". По-моему никогда не приводит к отстаиванию интересов всего коллектива. Только к борьбе группировок.

• Подобається Подобається x 2
  3. консультант

консультант Дуже важлива персона

Ні на фінській, ні на татарській вони не розмовляли, а щоб їм не компастували мозги татарською мовою, кримських татар виселили з Криму в степи "необъятной Родины" та Сибір. На даний час їх вже немає, залишився тільки їхній говір.

4. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Факти, панове.

5. Полковник

Полковник миється в бані

А Киевским газетам верить можно?
    Тогда вот:
    «Александр Сергеевич Пушкин, отрывок из романа «Евгений Онегин»... — вдохновенно начал свое выступление на прошедшем на прошлой неделе межшкольном конкурсе Соломенского района ученик 11-го класса средней школы №22 Александр Пушка. Но на этом месте парня остановило жюри.....

Далее вот тут:

http://www.kv.com.ua/archive/152381/business/152424.html

6. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Откуда ТАКие сведения?
    Наш великий земляк - Владимир Даль в своем словаре не столь категоричен:
    http://dic.academic.ru/dic.nsf/enc2p/380502

• Подобається Подобається x 1
  7. iso

iso Well-Known Member

Прочитав. Нельзя:dntknw:

8. premium

premium Well-Known Member

Висновки я зробив сам, кили вивчав руські тексти.
    Повторюсь. Ви ж не будете стверджувати, що слова пЂснЂ (пісні), усобицЂ (усобиці), высЂде (висіде), незнаемЂ (незнаємі), рЂцЂ (ріці), треба читати як пєснє (в значенні песни), усобіцє (усобицы), висєдє (в значенні слезет), нєзнаємє ( в значенні незнакомые), рєцє (в значенні реке).

А Даль писав про російську мову, де ять вимовлявся мабуть як і в булгарській мові.
    Навіть в Новгоді, до московської окупації, ять вимовлявся як і (Київський вплив).

Цікаво, вас не здивує той факт, що ріку, яка протікає біля вашого Луганська, в Київській Русі називали Донець, а не Данєц?
    І ще, майже з ваши країв - Біла Вежа, а не Бєлая Башня (часів Святослава, який носив оселедця і вуса (як і всі Київські князі), а не бороду, як це намалювали ваші регіанали на гривнях.

Доречі, є декілька єврейських текстів часів Київської Русі, так там чітко передано звучання руських слів саме через і - сніг, пліт.

Останнє редагування модератором: 12 лют 2009
  9. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

ХЛОПЦІ ТА ДІВЧАТА!!! МИ ВСІ РАЗОМ ЯКОСЬ ДУ-У-УЖЕ ДАЛЕКО ВІДІЙШЛИ ВІД ТЕМИ ГІЛКИ.

• Подобається Подобається x 3
  10. premium

Тема гілки яка? - разом ми чи ні... якщо ми єдині, значить в нас єдина мова, і не треба нам ніяких язиків іноземних пхати і народ цим ділити.

11. Дальневосточник

У нас - СЕВЕРСКИЙ ДОНЕЦ.Где это Вы такое увидали - данец - я не знаю, поэтому комментировать не буду.
    Ющенко -ТАК! - перебрался в ПР?!?о_О
    Он всегда ставит себе в заслугу введение гривни! (скажу по секрету - тогда о ПР - никто и слыхом не слыхивал...Гривню ввели в 1996, а ПР образовалась в 1997...Я понимаю, во всем виноваты донецкие...Но меру знать неплохо! :mocking: )

12. iso

iso Well-Known Member

А не сІверський?

13. Дальневосточник

Он, родимый! :)
    Это - к прочтению звука ять - в русском (и белорусском) - стал Е, в украинском - И...А старословянском - буква была одна - ЯТЬ... :good:
    Я написал по русски - Вы - по украински - и оба варианта - правильные. :give_rose:

14. premium

То нівіщо ви змінили аж три букви в одному слові?

Чого ж він у вас Сєвєрскій, якщо на півдні тече? :scratch_one-s_head:

А тому Данєц - що це ваше московське акання, я також не розумію до чого воно в Україні.:dntknw:

Бородаті князі на гривнях з'явились при Тігіпкові, який в той час був головою Нацбанку і керівником виборчого штабу ПР, а історичні консультації мабуть отримував від бородатого москалика Табачника. :moskali:

15. Веда

Веда Well-Known Member

Газетам, действительно, не всегда можно верить (не зависимо от из национальной принадлежности).
    Могли быть, например, условия конкурса: конкурсанты изполняют произведения на украинском языке...

16. Auditor

Auditor Well-Known Member

этож какие русские талантливые чтоб за 300 лет так развить язык, что украинский и рядом не валялся, может нам стоит с ними дружить все-таки?!

конечно не было ни церковнославянского, ни древнерусского, ни тем более старославянского и уж куда там праславянский - был сразу украинский. :good:

• Подобається Подобається x 3
  17. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Ну це явно не факт, дуже сумнівні висновки,
    ще нічого не ясно, а вже шуму наробили-чергове "притиснение руского"

18. Hightower

Hightower Дуже важлива персона

Даже если и так, то стоило все же активней детей с правилами знакомить! Все у нас вечно на авось! (((((

19. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Мені, як російськомовній людині, що, як мені здається, дуже непогано володіє українською, дуже цікаво: Що такого є в російській мові, що можна поставити в приклад українській чи неможливо було б перекласти українською?

20. Hightower

Hightower Дуже важлива персона

Можливо і нічого, просто то рідна мова, як для багатьох на цьому форумі українська, ото і є головне! Я теж знаю українську мову, проте думаю все одно на російській! :blush: :give_rose:

а де твій аватар? :)