Не будь байдужим!!!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Доброчин, 9 січ 2007.

1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Государству Украина необходимы образованные граждане. Без сомнения. А вот необходимость именно украинского образования - это как бразильского для Бразилии или канадского для Канады... :mocking:
    ТАК именно и хотели сделать! Но "демократический" президент решил, шо чиновнику - "лучче знать"... (видите - никаких "боянов" о Хартии :preved: )

2. Веда

Веда Well-Known Member

Если Вам информация не нравится, то это совсем не значит, что это вымысел.
    Я никогда в селе не жила, и написала о том, что было в городке Донецкой области. С конца 50-х у нас в городе, действительно, нет ни одной украинской школы. В соседних городках и Донецке тоже не было (это легко проверить)...

3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Проблема в емоциях. Бытовая аналогия: я люблю пиво, но если меня будут ЗАСТАВЛЯТЬ его пить, я наверняка не буду. Так и с языком. С умом все нужно делать. Даже в СССР эту проблему решали УМНЕЕ.
    С какой стати человеку уезжать, если он тут родился, вырос, среда в обозримом жизненном пространстве русскоязычная, а за образованием на этом языке нужно уезжать?

Веда,
    Вы что? Разве я УСОМНИЛСЯ в сказанном Вами??? Я просто привел пример, который по-моему свидетельствует о том, что никаких распоряжений сверху не было. Ну если бы были, да в СССР, то кто и где бы их не выполнил?

Останнє редагування модератором: 10 гру 2008
    • Подобається Подобається x 3
  4. Чупага

Чупага Well-Known Member

Єдина людина з ким спілкувався по українськи в Донецьку був колишній боєць УПА. Напевно йому там було самотньо.(87 р)

• Подобається Подобається x 3
  5. Bogun

Bogun Well-Known Member

Чому в селах Донеччини и Луганщини я чув українську мову, у містечках суржик, тому українська мова в цих регіонах існує.

Здивувала Кубань (до родички їздив). Там старше покоління говорить на ТАКІЙ чистій українській мові, я згадав мову Шевченка (якою він писав), що не почуєш таку її в Україні на Полтавщині.

Але вже середнього віку - суржик, а молоде покоління, тільки "Разпрягойтє хлопци канєй".

Я дізнався на Кубані, що слово "парубок" - холостяк. Для мене це було відкриття. Я думав, що це молодий хлопець, а коли мені сказали: "Ось 90 літ діду та ще парубок". Я ще трохи не випав від сміху....

Останнє редагування: 10 гру 2008
    • Подобається Подобається x 6
  6. Да. На Кубани ооочень много украинцев. А там есть украинские школы?

• Подобається Подобається x 2
  7. smeet

smeet просто спілкуюсь

В Росії на вдміну від запопадливих українців немає серйозних українських шкіл.Вони плювали на почуття неросіян.В них одна державна,а кому не подобається,вони з ним не церемоняться,як наші.

8. Полковник

Полковник миється в бані

Странненько.
    А разве в России имеется какое-то украинское образование - округ, республика?
    Все национальные субъекты России имеют свои национальные школы.
    Имеется у них 2 официальных языка.
    Русский и национальный.
    Так что на счёт "наплевать", Вы, кажется, немного ошибаетесь.

• Подобається Подобається x 1
  9. Чупага

Чупага Well-Known Member

Может одна-две остались.
    Купу" осадников "навезли -отставникам служб жильё предоставляли и типа того.
    Будет Украина богатой ,сможет делать для своих то что делает Венгрия для тех кто за пределами страны остался.Но и моцкали не спят меняется этно состав края.

10. smeet

smeet просто спілкуюсь

Скільки українських шкіл на Кубані, в Тюмені? І де на Україні Російські автономії? В кожному селі і місті були і є окремі автономні російські частини села і міста?Відповідно кількості російських шкіл?

11. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Та не в цьому справа. Справа в тому, чи ВИМАГАЮТЬ українці, які проживають в Росії, відкриття українських шкіл? Тобто, чи є ПОТРЕБА в Росії в українських школах? Якщо ні, то про що мова?

12. Полковник

Полковник миється в бані

Может Вам начать с прочтения Конституции Украины?

Надеюсь, Читатель на меня не обидится.
    Повторю данную им ссылочку:
    На сьогоднішній день у Росії українська мова та предмети українознавчого циклу вивчаються в таких регіонах:

Республіка Башкортостан:

- філіал Московського державного відкритого педагогічного університету ім. М. Шолохова;

- муніципальна загальноосвітня середня школа № 9 Кіровського району (м. Уфа);

- муніципальна загальноосвітня середня школа с. Золотоношка Стерлітамацького району;

- муніципальна загальноосвітня середня школа с. Троїцьке Благоварського району;

- муніципальна загальноосвітня середня школа с. Степанівка Аургазинського району;

- муніципальна загальноосвітня середня школа с. Санжарівка Чишминського району;

- українська недільна школа ім. Т. Шевченка Кіровського району (м. Уфа);

- національна українська недільна школа "Злагода - Согласіє" Калінінського району (м. Уфа);

- український національний центр “Дзвіночок” (Уфа);

- недільна українська школа (м. Салават).

Республіка Татарстан

- українська недільна школа (Казань)

- українська недільна школа (Нижнєкамськ).

Краснодарський край

- Краснодарський державний університет культури і мистецтв;

- Крайова школа народного мистецтва (українська мова, українознавство, гра на бандурі).

Воронезька область

- Воронезький державний університет;

- Воронезька загальноосвітня середня школа № 91;

- Богучарська школа-інтернат ім. М. Шолохова.

Іванівська область

- Іванівський державний університет, філологічний факультет.

Камчатська область

- український недільний клас при загальноосвітній середній школі № 7 м. Петропавловська-Камчатського.

Курська область

- українська недільна школа при Товаристві "Україна-Сейм" м. Курська.

Москва

- українська недільна школа при Культурному центрі України

- курси української мови для дорослих при Культурному центрі України,

- українсько-англійська група при Лінгвістичному ліцеї №1555.

Оренбурзька область

- українська недільна школа в м. Оренбурзі.

Самарська область

- муніципальна загальноосвітня середня школа № 132 Ленінського району (м. Самара);

Саратовська область

-відділення слов'янських мов при Саратовському державному університеті на філологічному факультеті (предмети українознавчого циклу).

Томська область

- Заозерна загальноосвітня середня школа № 16;

- Томський державний педагогічнтй університет, філологічний факультет (предмети українознавчого циклу).

Тюменська область

-Тюменський державний університет.

Ульянівська область

- гурток "Барвінок” на базі Будинку дитячої творчості м. Дімітровграду.

Ямало-Ненецький автономний округ

- Урало-Сибірське представництво міжрегіональної Академії управління персоналом, м. Новий Уренгой.[5]
    http://kobza.com.ua/content/view/2544/87/

Останнє редагування модератором: 11 гру 2008
  13. smeet

smeet просто спілкуюсь

Порівняймо з Україною.Напевно по кількості менше буде.

14. Полковник

Полковник миється в бані

15. smeet

smeet просто спілкуюсь

Можливо.Просто потрібно поважати,як добрих сусідів.

В наших українців менталітет не той.Вони вважають раз вони в другій державі,то вони не мають права вимагати для себе якихось преференцій.

16. Полковник

Полковник миється в бані

:good::good::good::good: :haha:

17. Дальневосточник

Освіта українського зарубіжжя як фактор збереження етнонаціональної ідентичності.
    http://miok.lviv.ua/index.php?optio...-14-07&catid=29:2008-08-31-08-01-18&Itemid=80

Тип школи Країни Кількість шкіл Кількість учнів
    Школи, в яких викладання здійснюється українською мовою Молдова (2), Придністров’я (6), Румунія (1) 9 2.234
    Школи, в яких вивчаються українознавчі предмети Греція (1), Грузія (1), Казахстан (1), Латвія (1), Польща (1), Росія (3), Словаччина (12), США (1) 21 3.138
    Загальноосвітні навчальні заклади, в яких вивчається українська мова Білорусь (1), Бразилія (32), Канада (12), Киргизія (1), Молдова (52), Придністров’я (62), Польща (7), Росія (11), Румунія (22) 210 24.088 неповні дані з Бразилії та Канади)
    Навчальні заклади, в яких українська мова вивчається факультативно Білорусь (4), Болгарія (1), Греція (1), Росія (13), Румунія (27), Сербія і Чорногорія (6), Фінляндія (1) 53 250 (неповні дані з Росії та Румунії)
    Недільні та суботні школи 143 3974 (неповні дані з Австралії, Бразилії, Італії, Канади та Росії)
    Дитячі дошкільні заклади, що мають україномовні групи Канада (16), Молдова (5), Придністров’я (10), Румунія (5) 36 617 (неповні дані з Канади та Молдови)

Россия - вполне адекватна Канаде - или Штатам... :)

18. smeet

smeet просто спілкуюсь

А чи адекватні російські школи в Україні і в других країнах.:dntknw:

19. Дальневосточник

О чем бы мы не говорили - всегда свернем на Россию...Ну чтож - давайте посмотрим. Самые большие радетели языка. самые требовательные наставники и советчики - из "дияспоры".Они неустанно пекутся о нас, направляют и руководят...И при этом - у себя учат язык - на равне с "клятыми москалями"... Подобные вещи - в древней книге получили свое название - фарисейство...:bad:
    Давайте жить своим умом, строить свою страну сами.И если чему учиться у диаспоры - так умению - и способам - решения языковых проблем (Канада - вот пример достойный подражания!)... А вместо этого мы слушаем граждан Канады - украинского происхождения - усиленно навязывающих нам решение языковой проблемы диаметрально противоположное тому, как она решена в их стране...:nea:

20. скрудж

скрудж Well-Known Member

Можливо так воно і є. А ось мені цікаво запитати вас як харків"янина:невже ви вірите в те що російськомовне місто Харків колись зукраїнізується?

а де твій аватар? :)