Государству Украина необходимы образованные граждане. Без сомнения. А вот необходимость именно украинского образования - это как бразильского для Бразилии или канадского для Канады... ТАК именно и хотели сделать! Но "демократический" президент решил, шо чиновнику - "лучче знать"... (видите - никаких "боянов" о Хартии )
Если Вам информация не нравится, то это совсем не значит, что это вымысел. Я никогда в селе не жила, и написала о том, что было в городке Донецкой области. С конца 50-х у нас в городе, действительно, нет ни одной украинской школы. В соседних городках и Донецке тоже не было (это легко проверить)...
Проблема в емоциях. Бытовая аналогия: я люблю пиво, но если меня будут ЗАСТАВЛЯТЬ его пить, я наверняка не буду. Так и с языком. С умом все нужно делать. Даже в СССР эту проблему решали УМНЕЕ. С какой стати человеку уезжать, если он тут родился, вырос, среда в обозримом жизненном пространстве русскоязычная, а за образованием на этом языке нужно уезжать? Веда, Вы что? Разве я УСОМНИЛСЯ в сказанном Вами??? Я просто привел пример, который по-моему свидетельствует о том, что никаких распоряжений сверху не было. Ну если бы были, да в СССР, то кто и где бы их не выполнил?
Єдина людина з ким спілкувався по українськи в Донецьку був колишній боєць УПА. Напевно йому там було самотньо.(87 р)
Чому в селах Донеччини и Луганщини я чув українську мову, у містечках суржик, тому українська мова в цих регіонах існує. Здивувала Кубань (до родички їздив). Там старше покоління говорить на ТАКІЙ чистій українській мові, я згадав мову Шевченка (якою він писав), що не почуєш таку її в Україні на Полтавщині. Але вже середнього віку - суржик, а молоде покоління, тільки "Разпрягойтє хлопци канєй". Я дізнався на Кубані, що слово "парубок" - холостяк. Для мене це було відкриття. Я думав, що це молодий хлопець, а коли мені сказали: "Ось 90 літ діду та ще парубок". Я ще трохи не випав від сміху....
В Росії на вдміну від запопадливих українців немає серйозних українських шкіл.Вони плювали на почуття неросіян.В них одна державна,а кому не подобається,вони з ним не церемоняться,як наші.
Странненько. А разве в России имеется какое-то украинское образование - округ, республика? Все национальные субъекты России имеют свои национальные школы. Имеется у них 2 официальных языка. Русский и национальный. Так что на счёт "наплевать", Вы, кажется, немного ошибаетесь.
Может одна-две остались. Купу" осадников "навезли -отставникам служб жильё предоставляли и типа того. Будет Украина богатой ,сможет делать для своих то что делает Венгрия для тех кто за пределами страны остался.Но и моцкали не спят меняется этно состав края.
Скільки українських шкіл на Кубані, в Тюмені? І де на Україні Російські автономії? В кожному селі і місті були і є окремі автономні російські частини села і міста?Відповідно кількості російських шкіл?
Та не в цьому справа. Справа в тому, чи ВИМАГАЮТЬ українці, які проживають в Росії, відкриття українських шкіл? Тобто, чи є ПОТРЕБА в Росії в українських школах? Якщо ні, то про що мова?
Может Вам начать с прочтения Конституции Украины? Надеюсь, Читатель на меня не обидится. Повторю данную им ссылочку: На сьогоднішній день у Росії українська мова та предмети українознавчого циклу вивчаються в таких регіонах: Республіка Башкортостан: - філіал Московського державного відкритого педагогічного університету ім. М. Шолохова; - муніципальна загальноосвітня середня школа № 9 Кіровського району (м. Уфа); - муніципальна загальноосвітня середня школа с. Золотоношка Стерлітамацького району; - муніципальна загальноосвітня середня школа с. Троїцьке Благоварського району; - муніципальна загальноосвітня середня школа с. Степанівка Аургазинського району; - муніципальна загальноосвітня середня школа с. Санжарівка Чишминського району; - українська недільна школа ім. Т. Шевченка Кіровського району (м. Уфа); - національна українська недільна школа "Злагода - Согласіє" Калінінського району (м. Уфа); - український національний центр “Дзвіночок” (Уфа); - недільна українська школа (м. Салават). Республіка Татарстан - українська недільна школа (Казань) - українська недільна школа (Нижнєкамськ). Краснодарський край - Краснодарський державний університет культури і мистецтв; - Крайова школа народного мистецтва (українська мова, українознавство, гра на бандурі). Воронезька область - Воронезький державний університет; - Воронезька загальноосвітня середня школа № 91; - Богучарська школа-інтернат ім. М. Шолохова. Іванівська область - Іванівський державний університет, філологічний факультет. Камчатська область - український недільний клас при загальноосвітній середній школі № 7 м. Петропавловська-Камчатського. Курська область - українська недільна школа при Товаристві "Україна-Сейм" м. Курська. Москва - українська недільна школа при Культурному центрі України - курси української мови для дорослих при Культурному центрі України, - українсько-англійська група при Лінгвістичному ліцеї №1555. Оренбурзька область - українська недільна школа в м. Оренбурзі. Самарська область - муніципальна загальноосвітня середня школа № 132 Ленінського району (м. Самара); Саратовська область -відділення слов'янських мов при Саратовському державному університеті на філологічному факультеті (предмети українознавчого циклу). Томська область - Заозерна загальноосвітня середня школа № 16; - Томський державний педагогічнтй університет, філологічний факультет (предмети українознавчого циклу). Тюменська область -Тюменський державний університет. Ульянівська область - гурток "Барвінок” на базі Будинку дитячої творчості м. Дімітровграду. Ямало-Ненецький автономний округ - Урало-Сибірське представництво міжрегіональної Академії управління персоналом, м. Новий Уренгой.[5] http://kobza.com.ua/content/view/2544/87/
Можливо.Просто потрібно поважати,як добрих сусідів. В наших українців менталітет не той.Вони вважають раз вони в другій державі,то вони не мають права вимагати для себе якихось преференцій.
Освіта українського зарубіжжя як фактор збереження етнонаціональної ідентичності. http://miok.lviv.ua/index.php?optio...-14-07&catid=29:2008-08-31-08-01-18&Itemid=80 Тип школи Країни Кількість шкіл Кількість учнів Школи, в яких викладання здійснюється українською мовою Молдова (2), Придністров’я (6), Румунія (1) 9 2.234 Школи, в яких вивчаються українознавчі предмети Греція (1), Грузія (1), Казахстан (1), Латвія (1), Польща (1), Росія (3), Словаччина (12), США (1) 21 3.138 Загальноосвітні навчальні заклади, в яких вивчається українська мова Білорусь (1), Бразилія (32), Канада (12), Киргизія (1), Молдова (52), Придністров’я (62), Польща (7), Росія (11), Румунія (22) 210 24.088 неповні дані з Бразилії та Канади) Навчальні заклади, в яких українська мова вивчається факультативно Білорусь (4), Болгарія (1), Греція (1), Росія (13), Румунія (27), Сербія і Чорногорія (6), Фінляндія (1) 53 250 (неповні дані з Росії та Румунії) Недільні та суботні школи 143 3974 (неповні дані з Австралії, Бразилії, Італії, Канади та Росії) Дитячі дошкільні заклади, що мають україномовні групи Канада (16), Молдова (5), Придністров’я (10), Румунія (5) 36 617 (неповні дані з Канади та Молдови) Россия - вполне адекватна Канаде - или Штатам...
О чем бы мы не говорили - всегда свернем на Россию...Ну чтож - давайте посмотрим. Самые большие радетели языка. самые требовательные наставники и советчики - из "дияспоры".Они неустанно пекутся о нас, направляют и руководят...И при этом - у себя учат язык - на равне с "клятыми москалями"... Подобные вещи - в древней книге получили свое название - фарисейство... Давайте жить своим умом, строить свою страну сами.И если чему учиться у диаспоры - так умению - и способам - решения языковых проблем (Канада - вот пример достойный подражания!)... А вместо этого мы слушаем граждан Канады - украинского происхождения - усиленно навязывающих нам решение языковой проблемы диаметрально противоположное тому, как она решена в их стране...
Можливо так воно і є. А ось мені цікаво запитати вас як харків"янина:невже ви вірите в те що російськомовне місто Харків колись зукраїнізується?