ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Де ж це я таке пропонувала?..
    Написала: дати простір затіненій (державній) мові.
    Вихід із ситуації бачу наступний: за письмовими заявами батьків в кожній школі запровадити вивчення (стільки годин часу, скільки вважають за потрібне вчителі і бажають батьки і діти) окремих предметів: російської мови та літератури, щоб російськомовні мали грамотність у тій мові на якій хочуть продовжувати спілкуватися.
    Що ж до газет і журналів, то я не бачила в продажу ні українських "Фактів", "Комсомольская правда в Украине", "Аргументы и факты", "Сегодня", "Бульвар" і т.і., ні українських Натали_Космополитан, Единственная-Насті-Семейных историй-Бурда- і т.д. - фаворитів продаж періодики.. (винятки: "Сільські вісті" і "Порадниця" - красномовно показують аудиторію) тому захищати російську мову звучить як знущання. :) Від кого? Якщо практично немає української періодики, українського ефіру..

Сьогодні в тролейбусі їхала - бачила чергову безграмотну рекламу рекламних площ: "Віддам площину у надійні руки" (виходить "Отдам рекламную плоскость (вместо площадь) в надежные руки")..
    То яку мову від безграмотності слід захищати? Чому українці знають російську (в більшості) досконало, а російськомовні українську не можуть вивчити - навіть ті які працюють у сфері реклами і це їх професійний обов"язок? - зокрема (є і ще причини) тому що російська ширше вживалася, домінувала і домінує, не вивчалася в школах належним чином, не встигли випустити фахових вчителів (і не буде їх, якщо продовжити створювати попит на вчителів які викладають російською).
    А чому посол Японії в Україні вивчив мову - хоч вона не його мовної групи і дуже складна для нього? - тому що поважає державу в якій живе. На відміну від деяких російськомовних, які в анкетах у графі "національність" таки зараховують себе до українців.. не поважаючи мову своєї національності і не бажаючи її вчити і нею послуговуватися (через що і мають надію що "двомовність" дасть їм підстави цього і надалі уникати).

• Подобається Подобається x 1
  2. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Для таких як ви.

3. - ну, а каким способом, "дати простір затіненій" - куст не трогая? Место другое выбрать? Вряд ли. (От места Вы как раз строите свою логику, мол, в окрестностях Липецка должны расти только липы). Заставить Солнце изменить свой путь на небосклоне? :)

Останнє редагування: 19 жов 2010
    • Подобається Подобається x 2
  4. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Як я? Я чудово володію українською, моєю рідною.

А от Ви, борючись (вірніше, борюкаючись)з російською таким способом - розповсюджуєте російську, розумієте це?

Я, на відміну від Вас, використовую чудові українські переклади, коли це потрібно. Я пропагую українську, пропагуючи українських письменників. Кожного дня.

А Ви галасуєте на форумі.

5. - не совсем понял, в чём выход и к чему
    - думаете, льготирование издания украиноязычной периодики не выход?

6. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Un.Known, ви мабуть незле чуєтесь писати з Праги свої флегматичні пости. В нас на Україні розслаблятись не виходить. Я тут підтримую Олега Тягнибока.
    Лідер “Свободи” Олег Тягнибок: "Думаю, що громадяни України втомились від так званої політкоректності та толерантності".
    Не знаю втомились чи ні, бо кожен тільки про свою бульбу думає, але хто добренький для всіх - тим і поганяють.

7. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

По-перше, ця пані може і в оригіналі прочитати, а по-друге, український переклад Швейка незрівнянно вище російського.
    А, по-третє, може дійсно пора щось робити замість повітря потрясати звуками. В даному випадку пошукати і процитувати Швейка на рідній мові.
    Яка знову ж таки на порядок гарніша за російську. Але може це моя власна думка...:)

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А хто її буде читати-то, якщо російська буде культивуватися з дитсадка і школи (з російськими мовами викладання)?..

Як було в СРСР? Одна мова міжнаціонального спілкування, російські школи, в яких вивчалася українська/естонська/білоруська/туркменська і т.д. мова і література. Хто хоче - той свою мову вивчатиме і зберігатиме (як я, наприклад). Багатьма російськомовними вважається, що за часів СРСР українську мову ніхто не притісняв і вважаєте що це був вихід, то чому тепер не можна такий же вихід мати? Рішення проблеми забезпечення прав і свобод російськомовного населення: уроки російської мови та літератури (за бажанням учнів і батьків) у школах з державною українською мовою викладання. В решті (книги, періодика, ТБ, наукова література) - проблем наразі немає, там українсього - мізер.

9. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

На численні прохання
    "...Єдина перешкода — ескімоси. Вони унеможливлюють роботу наших місцевих органів... Ці впертюхи не хочуть учитися по-німецькому, — казав однорічник, а капрал з цікавістю слухав...".
    Ярослав ГАШЕК
    ПРИГОДИ БРАВОГО ВОЯКА ШВЕЙКА

10. а-а-а, так полное вытеснение русского языка из образовательной системы (оставить только как факультатив) это, по-Вашему, "куст не рубить?" :girl_angel:
    - В Галичине, где почти все украиноязычны и подавляющее большинство заканчивает школы с преподаванием предметов на украинском, живёт людей больше, чем во многих небольших европейских странах, в которых периодика развита. Прибавить имеющихся выпускников украиноязычных школ остальной Украины, и получится уже население не "небольшой", а вполне серьёзной европейской страны, у каждой из которых имеется полный набор всех глянцевых, научных и т.д. журналов и газет. Учитывая это, Вы по-прежнему уверены, что украиноязычную периодику "некому читать", и именно по причине незнания языка?

11. Un.Known

А Вам самому українського перекладу не треба?

Тягнибок би з Вас радів.
    Я втомилась від отого потрясання повітря, про котре Педро говорить. Дуже багато вас, потрясаючих...
    Я тут швидше для всіх недобра.
    По-перше, я в Україні частіше буваю, ніж Ви собі можете уявити, то ж не треба мені розказувати, як це "у вас в Україні".

По-друге, так, я пишу досить флегматично, бо бачу навколо купу екстремалів, від котрих більше шкоди, ніж користі.

12. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Українська революція триває, вона в 2004-ому не закінчилася. Кого життя в такій країні влаштовує - той мямлить сидить, кого не влаштовує, як мене, того доведуть до екстремізму.

13. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Пане Ґаннер, мені іноді подобаються вічні революціонери (крім вірша).
    Але іноді цю революцію треба почина з пошуків цитат які збираєтесь десь поміщати, на своїй мові.
    Я не хочу себе хвалити. Але можете зрозуміти, що моя основна мова - англійська. І майже всі цитати, які я поміщаю тут є на українській мові.
    Розумієте, їх досить тільки хоч трохи треба змінити деякі привички.
    Наприклад, шукати не в Википедии а в Вікіпедії. І це вже буде маленький початок революції.:)

14. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Значить, в часи СРСР таки рубили українську мову?
    Українська періодика - наразі нерентабельна у центральній і східній Україні та Криму зокрема і узагальнено у відсотках, в масштабах всієї держави - загалом, це Вам будь-який видавець підтвердить.
    Так тому в Галичині і досі є та аудиторія україномовної періодики (вони бува і принципово не читають російськомовну, хоч би й заради універсальної інформації, україномовні кияни -читають найчастіше і те і інше), що в ній не було тривалий час задіяне методичне витіснення мови освіти, науки і культури. Через що не вийшло - окрема історія, не заглиблююся.
    Я переконана, що при наявності двох журналів "Космополітан", в містах (русифікованих) окрім Львова і Івано-Франківська та Тернополя більше брали би російськомовну версію саме з причин того, що російська мова була мовою освіти кількох поколінь. І навпаки було б - якби було б.
    Але тут є одне "але". Особисто я не виношу безграмотності мови - і тому з двох видань, в одному з яких мене відражала би "тупо" калькована з російської "українська", я вибрала би вже краще російське видання.
    І навпаки: за зміст, багатство мови простила би поганий папір і друк чи не той дизайн і обрала би українське. Але я - майже виняток, бо добре знаю обидві мови, хоч освіту отримала на російській, і часом відчувається що простіше читати російський газетний текст аніж український, треба кілька хвилин щоб вбутися-вчитатися - ось як діє мова оточення, мова освіти і мова найчастіше читаної протягом життя періодики. Бо побутові розмови і мова книг - то не періодика і не наукова література, не мова оточення, які діють в іншому сегменті мозку, якщо так можна сказати.

• Подобається Подобається x 3
  15. - само собой, каждое сокращение её присутствия в образовательной системе однозначно было её "порубкой". Два "но": 1) процесс бывал и обратным, в т.ч. с перегибами (в 20-х) и 2) до такой степени, какую предлагаете Вы, никогда не доходили.

16. Un.Known

А тягнибоківські гасла у виконанні мешканця Конго би були кошер? )))

17. poetka

poetka Дуже важлива персона

Уявила...:))):))):))):)))

18. - я уже слышал об этом. Я предлагаю подумать Вам о причинах несколько шире, чем Вы это делаете сейчас. Возможно, кроме языка как такового есть и ещё причины, по которым "Космополитен" по-украински нерентабелен?
    - так в Галичине и вообще на ЗУ, где компактно и однородно проживают миллионы украиноязычных граждан, многие из которых по Вашим же словам помимо прочего, принципиально не покупают русскоязычную периодику, в ларьках есть "Космополитэн" по-украински или нет? И если нет, то ПОЧЕМУ?

19. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Ні-ні, ніколи в радянському союзі не було стільки україномовної періодики і телеканалів, наукової літератури скільки зараз - російськомовної, і ніколи так вільно не дотримувався закон про державну мову як зараз..
    У мене по роботі - -надцять клієнтів, з якими я регулярно листуюся і підписую Угоди. Так от у мене та "Угода" українською - лише одна. Решта - "Договора поставки запасных частей", які мені (із ліні і толерантності до клієнта) не хочеться самій з власної ініціативи перекладати на українську, так само як і комерційні пропозиції тощо. Лише для клієнтів, які звертаються до мене українською, у яких головний інженер - україномовний українець, я радо роблю виняток - прийнятний і приємний для обох сторін. Бо у бізнесі, у столиці принаймні, українська - це виняток, а не правило. Наразі так воно реально є. Можливо, у банківській сфері все строгіше.. але знову ж таки, контракти з іноземцями у мене всі як правило не нові, з 2005, 2007 років - англо-російські. І нічого, банк приймає, валюту перераховуємо.. де утиски?
    І це все зараз, коли у нас "одна державна мова".
    Дуже радикально?.. може й хотілося б - так де там.. тут аби існуючу "радикальність" залишити, хоч ті винятки які ще є.

давайте у львів'янок запитаємо. ;)

20. - начать с этого не пробовали? :) Ещё лучше спросить у маркетологов.
    - При СССР никогда не было ситуации, чтобы на Украине ни в одной школе (тем более начиная с детского сада) не велось преподавания на украинском языке. При чем тут телеканалы, которых во всём СССР было несколько штук?

---------- Додано в 16:29 ---------- Попередній допис був написаний в 16:25 ----------

- так у Вас же в планах. Забыли? :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)