ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Да чего там. Я 34 года прожил в СССР. Украинский язык и литературу учил в школе - для не знающих - сообщу еще раз - количество часов на русский язык и литературу - и на украинский язык и литературу было равным. Согласитесь - странный способ "знищення". И книги издавали, и газеты, и журналы. А сколько было детских книг на украинском! При всеобщем дефиците переводных книг - на украинском языке покупал прекрасные книги иностранных авторов - они и по сей день - естественно - в моей библиотеке. И из двух телеканалов в советское время - один был украинский. И радиостанции вещали на украинском...В Луганске из двух театров - один - украинский драматический - и существует он по сей день. Это Вам ТАК в школе говорят - "знищували"? Та дай Боже, чтобы ТАК "знищували" русский язык в нынешней Украине. Начиная со школы. :)

• Подобається Подобається x 2
  2. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ви взяли лише те визначення, яке присутнє скажімо у (ФЗ "О государственной политике Российской Федерации в отношении соотечественников за рубежом" от 24 мая 1999 г.).
    Сьогодні в Росії в умовах зростання кількості мусульманського і китайського населення піднімається питання про необхідність прийняття Закону про титульну націю з відповідними преференціями:
    http://www.rusk.ru/analitika/2006/09/05/nuzhen_zakon_o_titul_noj_nacii/
    Як ви ставитеся до можливості прийняття такого закону у РФ?
    В матеріалах Вікіпедії визначення титульної нації наступне:
    "Титульная нация — нация, народ, этническая группа, название которой определяло официальное наименование определённой административно-территориальной единицы...Понятие титульная нация было впервые введено известным французским поэтом и политическим деятелем националистического направления Морисом Барресом в конце XIX века. Баррес понимал под ней доминирующую этническую группу, язык и культура которой становятся основой для государственной системы образования. "
    Багато москалів і хохлів вважає, ніби "україна" за змістом - це лише Галичина, і неначе зберігати все українське цікавить лише їх. Звичайно, що в силу того, що ця територія знаходиться найдальше від Росії, і довгий час знаходилася у складі інших держав, які не знущалися з української мови так, як Росія, то тут мова збереглася краще. Але не треба акцентувати увагу на Львові чи загалом Галичині. Найбільш яскраво це видно у дописі Rusland , який в одній з тем написав наступне: "Клиника и убогость-это у вас паны бандерлоги, вы же даже свои ошибки не соизволили изучить. Продолжайте в том же духе русофобствовать и навязывать всем свою мову,дождетесь что останетесь в отдельном "государстве" под названием-галиция с плавным переходом в ГОСУДАРСТВО-Польша,ибо вы на более не способны!" Але українські патріоти що є українцями за українським змістом, а не за територією, живуть по цілій Україні. В силу вищенаведених у перших постах причин їх звичайно більше на З.У., але це зовсім не значить, що їх треба якось виділяти і що Україна - лише там, а все решта це Малоросія.
    Тепер по суті вашого питання. Для прикладу: в 1992-1994 р.р. під час хвилі українського відродження у газетних кіосках на львівському залізничному вокзалі було біля 80% україномовної і 20% російськомовної періодики. Сьогодні ситуація - з точністю до навпаки. Президенти і прем'єри нічого не робили для мовного протекціонізму. А коли будете біля вокзалу у своєму Луганську, то мені відпишите, - скільки знайшли там в кіосках українських видань, ок?
    Так от, якщо так продовжуватиметься і далі, то в умовах переваги російського в усіх сферах крім освіти, ситуація з українським стане ще гіршою. Підвищення статусу російської як другої державної, фінансування державою русифікації у сфері освіти а особливо при керівництві любителя українських віршів Чехова, така мовна політика приведе до ще потужнішої російськомовної експансії.

• Подобається Подобається x 5
  3. nastinka

nastinka відсутня

канешна.
    наш прізідєт не может склєіть дажже два слофа.
    сором!

4. Дальневосточник

Хорошо.Украинскому языку во Львове ничего не угрожает. Отлично.
    Теперь - скажем - Тернополь. Как там?

P.S.давайте поменьше лозунгов.Побольше здорового глузду. Мне известна наша болезнь - нежелание и неумение работать списываем на "москалей". Кто нам не дает издавать украинские книги\журналы\газеты? Путин? Где 5 лет был Ющенко, где 1000 дней провела Тимошенчиха (и это - только во второй премьерский срок!)?!? Я на Рождество был в Москве. Начитавшись на форуме сообщений, что "кремль датирует книгоиздание, чтобы дешевые книги вытеснили украинские издания" - понесся в книжные магазины - купить книг. И был жестоко обломлен - цены там никак не меньше , чем в Луганске. Вот ТАК открывается вранье наших "борцов с москалями"....Значит - в России - при одинаковых с нами ценах - выгодно издавать книги - а у нас - не выгодно? Что за бред? Тоже самое - с газетами\журналами. Но при этом - почему самые рьяные демокррраты - охотно пользуются большевистскими методами - и всячески их прославляют! Исключительно - принуждением,запретами, закрытием. Не ПОКУПАЙТЕ того, что Вас не устраивает, "не читайте советских газет" - и их число сузится, а тиражи дойдут до уровня покупки. Вот это - "мовний протекцiонiзм" - а не запреты.

Нам век не зря калечил души,
    никто теперь не сомневается,
    что мир нельзя ломать и рушить,
    а в рай нельзя тащить за яйца.

И.Губерман

5. Даяна

Даяна Well-Known Member

Хто сказав? Я навела цілком протилежні приклади і висновки.
    Для особливо обдарованих знову є потреба повторювати відповідь, яка була ще до постановки питання у постах 17(перша частина, третій абзац) і 41? Ви уважно читаєте лише свої повідомлення, а всі решта - по діагоналі? (і ще на всяк випадок: для мене поняття "росіянин" і "москаль" не є тотожними; "москаль" - не національність, а спосіб мислення).
    Відповідь у тому ж таки пості 17 і в інших . Наступного разу я спеціально для вас виділю і розміщу окремо, шрифтом на півекрану.:)

6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

І я вчився у ті роки.
    То був період правління П.Ю.Шелеста. Він також боровся проти екнонмічного "доїння" України Москвою.
    Це тривало недовго.
    За вказівкою Москви його було знято і на кнець 80-х кількість українських шкіл у Києві була ганебно малою (а класи в них - переповнені).

7. Дальневосточник

Прочитайте сами, что написали - и прочитайте то, что написал я.
    Повторю еще раз - по диагонали - НЕУМЕНИЕ И НЕЖЕЛАНИЕ печатать книги/журналы\газеты - НЕ ОСНОВАНИЕ ЗАПРЕЩАТЬ РУССКОЯЗЫЧНЫЕ ИЗДАНИЯ. И уж никак не повод для криков о "умирании" украинского языка.
    Я ведь спрашивал - кто не дает на печатать? Путин? Медведев? Кто?
    а Вы - все плачь Ярославны:
    Кто не дает их снимать "рейтинговые" программы, сериалы, концерты? Вы бы послушали - в прошлую субботу - на Промiне - Виктора Андриенко (шоу Довгоносикiв, Мамаду, etc.) - он сейчас работает в Москве - в "Большой разнице". Послушали - возможно бы поняли, что не русский язык виноват - а те, кого мы просунули в ВР и правительство. Это - что до ТВ
    Тоже самое. Кто не дает писать\исполнять украинскую музыку? Я - вообще слушаю англоязычную музыку. И выбираю соответствующие фм-станции.
    Газеты\журналы\книги - надоело повторять. Не нравиться - НЕ ЧИТАЙТЕ! Дайте читать мне.Меньше будут покупать - меньше будут выпускать. Покупайте украинские издания. Больше будете покупать - болше будут выпускать. Тут - надеюсь - не надо пояснений.
    ВОТ - пример достойный подражания. Запретили. Настало царствие небесное? Заснималось украинское кино? Что-то не вижу...
    ТАКой ожидает результат запретов. Своего все равно - не появится. Зато уродство "дом-2" идет на "державной". С победой Вас!

Закончу - Сенекой. (не москаль!)
    Где ты ничего не можешь — там ты ничего не должен хотеть.
    Вывод - надо делать, а не хотеть.

8. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Даремно Ви про них ТАК!
    Ось і книги
    І ще

• Подобається Подобається x 1
  9. Максим

Максим Well-Known Member

І Дальневосточник тут таки має рацію. Те саме і з інтернет-ресурсами. Якщо вже так ставити питання, то ігноруйте російські веби - ходіть краще на англомовні.

• Подобається Подобається x 3
  10. - там гадостей про Россию меньше можно нарыть (хоть и пишут одни гадости, да слишком мало, и всё больше цитаты из российской "зацензуренной" прессы) - затятым неинтересно ;)

11. Boris_Kiev

Максиме,

12. Максим

Максим Well-Known Member

13. Boris_Kiev

Максиме,

14. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ок. Порівнюємо. А хто писав про заборону російськомовних видань? Ні, я таки для таких обдарованих змушена все-таки відповісти повторенням і виділеннням:
    (Лиш не подумайте, що я зараз буду ратувати за відновлення історичної справедливості методами московитів. Зовсім ні! пост.10)...."Тому я не бажаю того, аби росіянам хтось робив такий мовний геноцид, як російський уряд українцям. Нехай вони спілкуються своєю мовою удома, серед друзів, на форумах і т.д. і т.п. і разом з тим поважають і вчать мову народу, серед якого вони живуть. Але це не значить, що в умовах, коли за багатовікову практику русифікації російська мова випередила українську в УСІХ сферах крім освіти, її ставити в розряд державної. " (пост17).
    Я двічі вказувала номери постів, де була відповідь, яку ви не хотіли бачити. Спеціально для вас :
    "І сьогодні вже Росія у цьому не винна. Тут вже наші внутрішні причини.Звичайно сама мовна ситуація є наслідком багатовікової політики Росії, але на даний час винними є президенти і прем'єри України, які не проводили політики мовного протекціонізму. Винними є також натовп москалів і хохлів, які підштовхують політиків до посилення статусу російської мови в умовах її переваги.
    А сьогодні загрозою мовної експансії є Янукович, для якого Чехов і Ахмєтова - великі українські поети.
    ". (Пост17).

Напишіть - яким шрифтом ще раз повторити, щоб ви перестали задаватии одні і ті ж питання? Чи ви також проффесор?

15. Думаю, що запровадить, адже це написано у його програмі. Але не хотілося б. Я російськомовна, але хочу, щоб українська мова розвивалася. А з другою державною деякі кадри взагалі українську мову ігноруватимуть у всьому. :sad:

16. Мікі

Мікі Well-Known Member

Я сьогодні, починаючи з 11-10 прослухав по радіо Ера надцікаву передачу в прямому єфірі присвячену всесвітньому Дню Рідної Мови. В студії була присутня зав. каф. української мови Могилянки Лариса Терентієвна Масенко. Я тезово занотував її виступ. Вона розповіла, наприклад, таке.
    За Австро-Угорщини чеські міста тотально говорили й користувалися німецькою мовою. Як тільки Т. Масарик в 1918 р. став президентом Першої Чехословацької Республіки, то він зразу започаткував і став НЕГАЙНО РЕАЛІЗОВУВАТИ НАЦІОНАЛЬНУ МОВНУ політику. Почав з військових, далі була черга держслужбовців. Німців, яких було на цих посадах, як собак нерізаних (моя лірика), замінили чехами. Звичайно, всьому цьому передувало прийняття відповідних законів.
    Крига скресла скоріше, ніж очікувалось. Зараз, говорила Л.Т. Масенко, важко собі уявити, що колись Прага(!!!) була німецькомовним містом. Отакої, панове!!!
    Далі. В Фінляндії 19-го сторіччя панівною мовою була шведьська. Нагадаю, що до 1809 р. Фінляндія була частиною Шведського Королівства. Засилля шведської було таким, що фіннам знадобилося цілих 20-ть років для проведення дуже активної мовної політики, щоби, як результат, в кінці 19-го сторіччя Хельсінкі тільки ще наполовину(!!!) заговорив фінською. Ну, і як вам це, українці, нічого не нагадує?
    Ще одна була така цікавика від п. Масенко. Виявляється, що всі, навіть надблагополучні в мовному питанні країни, попри всі сучасні глобалізаційні процеси, посилюють останнім часом НАГЛЯД за виконанням вже прийнятих законів, які стосуються мов титульних націй. Для цього був приведений приклад Франції, де аж три інституції дієво займаються питаннями французької мови. При Президентові, при прем'єр-міністрові й при Академії Наук. п. Масенко, відповідаючи на питання, сказала, що нічого подібного в Україні нема, а коли її запитали про здобутки в цьому сенсі Ющенка, то вона, тоном, наче вибачаючись перед "Великим Українцем" сказала, що єдине, що ВАЮ зробив для мови, так це тільки те, що сам говорив українською... і усьо...
    Виявляється, що ще роки 4-ри тому групою спеціалістів, куди входила й сама п. Масенко, була розроблена "Концепція мовної політики", яку Ющенко заткнув так далеко, що жоден Мухтар її не може знайти. Та й кому вона тепер буде потрібна?
    Пройде час і ми, чим далі, більше будемо знати, яке майбутнє Україні нацарював цей месія...
    Починаючи від "Мухтара", то вже чисто моя, особиста лірика:sad:

---------- Додано в 19:01 ---------- Попередній допис був написаний в 18:51 ----------

Вибачте, що втручаюсь, але мені здається, що він просто має дешеве бажання Вас "достать"(рос.)

• Подобається Подобається x 6
  17. Boris_Kiev

Про Чехію - абсолютна правда.
    Уявіть собі, робочою мовою перших засідань комісії щодо відродження чеської мови була... німецька. Але - недовго.

У чехів досі цікава реакція на іноземців: щось намагався розпитати, використовуючи українсько-польський суржик - більшість тут же відповідала німецькою. :)

18. Мікі

Мікі Well-Known Member

Зараз поліз в Вікі по Фінляндії і надибав окремий розділ про те, як цар, незважаючи на дуже широку надану фіннам автономію (навіть свої гроші були - фінська марка), уперто впроваджував русифікацію. Є сенс, мені здається, почитати про це.

19. Dexter

Dexter Well-Known Member

Як там казав один давньогрецький вчений: "Ніщо нізвідки не берется і ніщо нікуди не зникає". Так і тут-україномовних в лабораторіях ми вирощувати не зможемо,а щоб досягти бажаного результату доведеться українізовувати російськомовних українців.Закон збереження енергії-якщо десь прибуває, то десь повинно убувати. Інше питання: якими методами проводити цю українізацію?Рубати з плеча як Ющенко чи тихою сапою як Кучма ?Я думаю, все-таки треба робити це поступово,лагідно і ненав'язливо.

20. Мікі

Мікі Well-Known Member

Ще за Союзу, коли вже був "Закон про мови", я особисто, ненав'язливо й лагідно виступивши на батьківських зборах майбутніх першоклашок в 2-х донецьких школах, переконав по півтора десятків батьків написати заяви в українські класи. Тоді, до речі, не було такого організованого, шаленого спротиву мові, як зараз. Комуняки тоді програвали в політиці, бандюки між собою стрілялися, Росія чубилася внутрішньо, - усім їм було в той час не до мови. Повторюю, я сам, як українець, як тоді член Товариства української мови ім. Т.Г. Шевченка, займався цим питанням. Все пам'ятаю...
    Пройшли роки, один з цих класів закінчила і моя дитина. Для цього, правда, приходилося возити її за тридев'ять земель, але то дрібниці...
    Так от, що показав час,- діти, які отримали україномовну середню освіту, дуже добре освоїли в повністю русифікованому місті українську мову, не гірше володіючи, звичайно, і російською. Ті ж діти, які закінчили російські класи українською володіють на порядок нижче... якщо говорити чесно, то, в масі, майже ніяк.
    Закону про мову, до речі, вже більше двадцяти роківо_О Сколь мона, - "поступово,лагідно і ненав'язливо", га?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)