Свідки

Discussion in 'Релігії народів світу' started by Мих, Dec 27, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

ставлення юдеъв до догмату безсмертя душы також змынювалось ы вперше такы ыдеъ виникають пыслязавоювання Александра Македонського ыв подаkьшому були розвинуті в талмудичний перыод пысля heqyedfyz lheujuj [hfve

2. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

От і я саме про те! А інтерпретація дана у ВБ не співпадає з тим, як шеол розуміли юдеї в різні періоди. Зверніть увагу, що написано в Єврейській енциклопедії.
    P.S. Пунту так і не опанували? Та викиньте її, вона більше шкодить.

3. Сергій аспірант

зверніть увагу
    душа
    ДУША́, нематериальное начало жизни, субстрат творческих сил человека. В раннебиблейский период человек рассматривался как целое, и потому между телом и душой не проводилось четкой границы. Из трех слов со значением `душа`, содержащихся в Библии, — נְשָׁמָה, нешама, רוּחַ, руах, и נֶפֶשׁ, нефеш — первые два означают также `дыхание`, а третье — `живое существо в целом` и даже `тело`. В более поздних книгах Библии обнаруживается представление о душе как о независимом от тела начале, данном человеку Богом...

ад
    АД, место пребывания душ грешников. Понятие об аде как таковом отсутствует в Библии, где говорится лишь о недифференцированном обиталище мертвых, преимущественно называемом словом שְׁאוֹל, шеол. Другие принятые в Библии названия для обиталища мертвых суть эрец, кевер, афар, бор, шахат, авадон, дума́, нахалей Блия‘ал. Обиталище мертвых описывается как расположенное под землей или у основания гор...

---------- Додано в 17:42 ---------- Попередній допис був написаний в 17:26 ----------

Понятие о собственно АДе как посмертном обиталище грешников возникает лишь в послебиблейской литературе. Ад обозначается в ней термином גֵּיהִנֹּם, гехинном (или — в арамеизованной форме — гехенна), происходящим от названия долины (сына или сыновей) Хиннома (Гей-бен [или бней]-Хинном) к югу от Иерусалима, где в месте, называвшемся Тофет, в жертву Молоху сжигались дети (II Ц. 23:10; Иер. 7:31; 32:35). Название Тофет также стало позже одним из наименований АДа.

Талмуд рассматривает АД преимущественно как место, где постоянно пылает огонь (Псах. 54а, БМ. 85а, ББ. 74а; с уточнением — реки огня: Хаг. 13б). Ад находится «в глубинах», и к нему ведут входы с суши земной и с моря (Эр. 19а). В то же время в Талмуде находят отражение и представления о том, что АД находится на небесах (Там. 32б) или «за горами тьмы» (там же).

Описания стрАДаний грешников в АДу во многом являются отражением судебной процедуры периода составления Талмуда. В основе этих наказаний лежит идея воздаяния «мерой за меру». Несомненно, жестокие пытки, применявшиеся римским правительством, сыграли свою роль в формировании картины АДа. Относительно продолжительности наказаний в АДу существует расхождение во взглядах между Шаммаем и Хиллелом (РхШ. 16б-17а): по мнению первого, несомненные грешники остаются там на вечные муки, колебавшиеся лишь проходят очищение; по мнению последнего, те, кто колебался между злом и добром, вообще не попАДают в АД, а грешники подвергаются наказанию там лишь в течение 12 месяцев, и только особые категории грешников — доносчики и те, кто отрицал воскресение мертвых, либо ввел в грех многих, обречены на вечное наказание в АДу.

В послеталмудический период концепция мук АДа интерпретируется Маймонидом как лишение грешников вечной жизни. Эта интерпретация, тем не менее, не стала общепринятой, и каббалисты (см. Каббала) дают подробное описание не только топографии АДа, но и мук, которым подвергаются грешники в каждом из его семи отделений.

• Подобається Подобається x 2
  4. аксакал

Два запитання: 1) посилання? 2) Чому пан зупиняється на перших главах СП, чому б не взяти до уваги а) розвинуте розуміння у ВЗ (а там воно є) і б) розуміння у НЗ (тим більш є, і слово геєна там вже є)?
    Щодо 12 чи 7 шарів/поверхів пекла: ІМХО, це вже не важливо з точки зору як дбати про вічне спасіння.

5. Сергій аспірант

Матеріал юуло взято з Єрейської енциклопедії зсмилку на яку ви мені дали

6. аксакал

Зверніть увагу: навіть у ветхозавітних юдеїв поняття шеолу розвивалося у часі. Ясно, що вже за межами Тори. А в Новому Завіті - я вже наводив дещо - Сам Месія конкретно говорить про ад і страждання. А СЄ, як я розумію, НЗ не відкидають.

7. Сергій аспірант

А хіба крім Твнаху у євреїв були надхнені Богом книги?
    Якщо Бог не виклав це вчення у унизі яка була найважливішою для єврейського народу то чому ми повинні вірити людським домислам філософів?

8. JaguaR

JaguaR щасливий

О саме так я і думаю про свідків. Дуже класно БОГ про них сказав.

• Подобається Подобається x 1
  9. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Майже згідний з вами, Ягуар. Ось тільки чудес вони ніяких не показують.
    Тільки бла-бла-бла і перекручення Біблії. Всі їхні пророчества не збулися.
    А подивіться, як вони тут скооперувались з атеїстами.
    Це вам ні про що не говорить?

10. Сергій аспірант

А хыба вони прпорокували? Лише пояснювали пророцтва записані Біблії інамагались звязати ці пророцтва з чучасними подіями. Ніхто не заперечує того що вониробили помилки. Як я вже писав апостоли були недосконалими людьми які доволі часто помилялись, очікували повернення Христа у 1 ст, були схильними то свароктощо. Ви ж чомусь не називаєте їх лже прорками?

Якщо людина не вірить в безсмертя дущші ще не свідчить що вона є атеїстом

---------- Додано в 13:39 ---------- Попередній допис був написаний в 13:37 ----------

И создал Господь Бог человека из праха земного, и вдунул в лице его дыхание жизни, и стал человек душею живою» (Быт.2:7)

11. Даяна

Даяна Well-Known Member

А хто ж є засновником організації під назвою СЄ, якщо не Рассел і його наступник Рутерфорд ? У книзі "Свидетели Иеговы: возвещатели Божьего Царства" описано, як саме Рассел, перейнявши більшість поглядів від конгреціоналістів (якими була його родина) і адвентистів (з якими він пізніше співробітничав) відколовся від адвентистів і створив організацію дослідників Біблійних писань,організацію, якій його наступник - Рутерфорд, після аналізу цитати з книги Ісаї, дав назву "Свідки Єгови". Так що Pedro був правий, і ваше зауваження йому - недоречне.

Last edited: Jan 2, 2010
  12. Alex L

Alex L Active Member

Книжка така є і я її читав, але там не так написнано, не треба перекручувати.
    1. Ніхто не від кого не відколювався.
    2. Батько Рассела, був конгреаціоністом, але це ще не означає, що Рассел перейняв більшість їхніх поглядів.(так саме як і Адвентистів)
    3. Ніякої організації дослідників Бібілійних писань Рассел не засновував. Рассел просто вирішив видавати журнал на біблійну тематику, в якому потім був редактором і писав частину статей.
    4. Назву " Свідки Єгови дана не Рутерфордом, а прийнята на конгресі(де і коли не памятаю). До того іншої назви не існувало, а просто часто інші люди називали СЄ дослідниками бібілії. А так як називати себе дослідником біблії міг кожен хто досдіжував Біблію, то було вирішено взяти якусь кокретну назву.

13. Даяна

Даяна Well-Known Member

Авжеж, я дослівно книжку не цитувала, але книжка цікава, оскільки там в заувальованій формі багато описано з того, що більшість рядових свідків заперечувало. Стосовно того, чи відколювався, чи ні, - питання: Чим займався Рассел у період між тим, як порвав із конгреціоналістами і до тоого, як заснував своє товариство?
    Я люблю оперувати фактами, і своє твердження доведу,але після вашої відповіді на питання:
    На момент засновництва т-ва по вивченню біблійних писань які особливі, відмінні риси були у Рассела, що відрізняли його від тогочасних адветистів ? Після того, як ви из великим трудом назвете дві незначні риси, я вам наведу з десяток суттєвих спільних рис і поглядів, за які він, до речі, дякував адвентистам.
    Не личить людині не знати елементарної історії своєї організації. Товариство таке, засноване Расселом у 1881 році було. Спочатку воно неофіційно називалося "Товариство з вивченння біблійних писань", потім отримало офіційну назву «Сіонська вартова башта». У 1884 році це товариство було офіційно зареєстроване у органах державної влади, а пізніше офіційну назву змінено на "Біблійне і трактатне товариство «Вартова башта» (або, як часто пишуть С.Є. - "Товариство Біблії і трактатів").
    А ви і не можете пам'ятати, бо вас тоді ще не було. А для того, щоб знати, треба читати. А назва така була прийнята у 1931 році, і не шляхом зішестя Святого духу на конгрес. Це можна прочитати з праць Рутерфорда і його аналізу цитати книги Ісаї "Ви - свідки мої". Конгрес цю назву лише затвердив.
    Жив-був колись один дядько. Був він навіженим атеїстом, але мав знамениту мудру фразу: "Вчитись, вчитись і ще раз вчитись". :)

14. Alex L

Alex L Active Member

Знаєте, я відмінності наводити на буду, по одній простій прчині я не незнаю, які були погляди у Рассела і не знаю, які у Адвентистів.
    Будете наводити цілих десять суттєвих спільних поглядів? Так я думаю легко можна навести, а також легко можна навести спільні погляди між Расселом і катаоликами, Між Расселом і Англіканською церквою. І що з того?
    Расел дякува не тільки Адвентистам, а баготом протестанським релігіям. За деякі окремі цінні думки. Ніяким чином він Адвентистів не виділяв

Знову ж перекручуєте «Сіонська вартова башта» - це назва журналу, а не якогось товариства. Було зареєстроване юредичне лице, через яке здійснювався випуск(друк) журналів. Офіцйна назва "Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania"(яка здається і не мінялась)

А якраз і читав про це, просто не памятаю назву міста в якому проволився когрес і рік. Можливо і 1931. І я не казав, що "зішестям" святого духу. А просто ухвалили назву на конгресі і все. Сам Руиерфорд цього точно не робив.

Праць Рутерфода? Не перебільшуйте, про уе просто було повідомлене в журналі. Навіть якщо статтю і писав Рутерфорд, то не факт, що це він досліджував це питанн в Ісаї, а навіть якщо і він то й що з того? Суть в перекрученні вами(і нетільки вами) інформації. Назва була прийнята на конгресі(по суті ухвалена всіма присутніми Свідками), а ви пишете Рутфорд переіменував.

Я ж не кажу, що все брехня. Був і Рутфорд і Рассел, і вклад їх в розвиток органазації СЄ великий(більший ніж у середнього свідка), але називати їх засновниками некоректно.( Все одно, що називати Мойсея і Ісуса Навина засновниками Іудаїзму). Рассел спеціально жодних організацій(релігійних) не засновував, Рутерфорд після смерті Рассела став призидентом "Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania". І що з того? Жодних свідомих зусиль на заснування організації СЄ не було, були зусилля на поширення бібілйної правди.

15. Даяна

Даяна Well-Known Member

Якщо не знаєте, то будь-ласка, в подальшому не заперечуйте того, чого не знаєте.
    ("Я в долгу перед адвентистами... они помогли мне увидеть, в чём я заблуждался". ) Ч.Рассел. Не заперечуйте того, чого не знаєте.
    ВІдкриваємо офіційний сайт СЄ, і читаємо:
    " У 1881 році було створено Трактатне товариство «Сіонська вартова башта»‚ 1884 року воно було зареєстроване‚ його президентом став Рассел. Пізніше назва Товариства була змінена на Біблійне і трактатне товариство «Вартова башта».
    http://www.watchtower.org/k/jt/article_02.htm Не заперечуйте те, чого не знаєте.
    Не «можливо», а точно - в 1931 році. в м.Колумбусі (Огайо). І я не писала, що Рутерфорд це зробив сам. Він на основі цитат з Ісаї запропонував назву, а конгрес це затвердив. Він звернув увагу на цю цитату ще у статті «Панування» (1928р.), потім у статті «Зникла таємниця» (7 том «Дослідження писань»). Ідея назви організації звучала у проповідницьких радіопередачах Рутерфорда, що транслювала станція IFBBR. Затвердження назви конгресом – лишень юридична формальність, яка не міняє суті.
    От і починається…. «Це не він, але якщо і він, то що з- того....» То який сенс мені щось доводити, якщо вам «ну і що з того…». Почитайте Рутерфорда «Дослідження біблійних писань» т.7 і у вас деякі заперечення відпадуть, а от стосовно того, що «інакше би в журналі писало…», то я знайома із сліпою вірою свідків у вартобаштовий журнал. Лиш от вам питання: до 2005 року хоч у якомусь журналі можете навести приклад- цитату з «помилкових» дат армагедону? А може знайдете щось про «будинок князів -"Бет-Сарім"»?? Рядові свідки тоді теж казали, що «це брехня, бо інакше би про це писало в журналі». То є типовою поведінкою ортодоксів: спочатку заперечують, а коли тикнеш доказ під ніс (як наприклад тепер стосовно офіційної назви), кажуть – «ну і що з того?». Питається: навіщо тоді було заперечувати?
    Я зараз би могла, спираючись навіть на літературу С.Є., розвіяти ваше твердження, навівши приклади вкладу Расселом коштів у приміщення, роботу координаційної ради і тяганину з реєстрацією і т.п., але для чого, коли на мої потуги ви відповісте : "Ну і що з того?"
    Отож, краще читайте, а не запречуйте те, чого не знаєте.;)

Last edited: Jan 2, 2010
  16. Alex L

Alex L Active Member

Може і я щось забув чи перепутав. Буває.:)
    А я зрозумів. Саме так. Тому й заперечував.
    От я про те, я власне і заперечив тому, що не вважаю Рассела чи Рутерфорда заснониками СЄ. І якщо стосовно Рассела, ще можна сперичатись, то Рутерфорда до того ліпити, то це вже занадто.

Я і після 2005 року навести цитату не можу.:) Помилкові дати Армагедону? Дату Армагедону знає тільки Бог, тому у журналі про дати нічого не писалось. Як я можу навести те чого немає?:)

Не знаю, що там казали інші Свідки і чи дійсно ви їх питали. Може вони просто не правильно вас зрозуміли. Але про це добре відомо. Про це зокрема пише у книжці про яку ви згадували "Свидетели Иеговы: возвещатели Божьего Царства"(до речі опублікрваною Свідками Єгови 1992 року). Там сказано, що "Бет-Сарім" побудований(куплений?) на гроші зібрані спеціаьно для цієї мети, тобто робились добровільні пожерви Свідками саме на це, на будинок для Рутерфорда, який був на той час сильно хворий. Будинок був власнічтю організації. Свідки знали, що жертвують гроші саме на будинок для Рутерфорда. Отже знали, що такий будинок є. Як свідки взнали про збирання пожертв на цей будинок? Саме через журнал. Цитат через давність журналів наводити не буду. Після смерті Рутерфорда будинок був проданий. Зараз він організації не належить. Сучасні Свідки про це можуть не знати у звязку з давністю і не важливісю події.

Я читаю і знаю. Просто ви говорите про події, які були, але вириваєте їх контексту в результаі чого вони несуть неправдиву(перекручену) інформацію.
    Для прикладу той же "Бет-Сарім". Ви так про нього згадали, що складається враження ніби він зараз існує, а від рядових Свідків це приховують.

Не хочу з вами сперечатись. Вважжаєте Рассела і Рутерфорда засновниками СЄ? Ваше право.
    Я так не вважаю.

17. Даяна

Даяна Well-Known Member

Рутерфорд у становленні організації відіграв не меншу роль. Ця роль була настільки значна, що дуже багато прихильників Рассела після деяких змін Рутерфордом Расселовського вчення, і нечесний прихід до влади покинули товариство і по сьогоднішіній день розглядають єговістів як дві організації: послідовників Рассела і послідовників Рутерфорда, називаючи один одного відступниками. http://pastor-russell.ru/PR_SJ.html Ви про це просто очевидно не знаєте. Це вам ваші поводирі нашіптують про єдність і відсутність поділів.
    Значить ви не читали книжки товариства "Свидетели Иеговы".
    Гм... мене дивує відсутність знання елементарного у дійсного члена організації. С.Є. ще від початку утворення прославились на весь світ лжепророчими датами армагедону і лиш порівняно недавно припинили це занняття. Спочатку керівництво приховувало це від рядових свідків, але в сучасані часи інформаційнгого суспільства в умовах інтернету і електронних носіїв інформації повилазило багато незручних для Брукліна сторінок історії з цитатами і фотографіями сторінок журналів і т.п. Це викликало потребу видати для внутрішнього користування книжку "Свидетели Иеговы: возвещатели Божьего царства", де з одного боку т.з. "благоразумний раб" змушений був визнати більше половини своїх заблуджень (включно з лжепророцтвами), а з іншого боку майстерно все це виставити у такому світлі, неначе нічого особливого не відбулося.
    Ви прочитайте цю тему на форумі десь так із сторінки 280, і можливо у вас багато заперечень відпадуть.
    Якщо ви це прочитали в журналі, то це ще один факт того, як організація оперує брехнею. Цей палац був побудований з іншою метою: для Авраама і інших старозавітніх людей, воскресіння яких очікувало керівництво товариства. Чергове лжепрроцтво не збулося, і у тому "Домі князів" жив Рутерфорд. Після смерті Рутерфорда у 1942 році будівлю продали через те, що вона не виконала свого призначення і її утримання коштувало дорого. Все це (звичайно іншими словами і в іншому світлі) описано у книзі, яку ви або взагалі не читали, або читали неуважно. В будь-якому разі там ясно пише, що "Дім князів" будувався для воскреслих старозавітніх "князів". Його назва (Бет-Сарім) переводиться як "дім князів". Якщо не маєте оригіналу, то можу вам запропонувати електронну версію, але там "робочими" є лише десять глав:
    http://xjw.nm.ru/proclaim/ch7.htm
    Я вам наочно доводжу, що саме ви перекручуєте, коли кажете приміром, що товариство не було зареєстроване, що "Сіонська вартова башта" ніколи не була назвою товариства, що "Дім царів" (чи то "князів" ) побудовано для хворого Рутерфорда, а не для воскреслих "князів" і т.п. Ви самі перекручуєте інформацію, яку подає товариство, а я наводжу ФАКТИ !

---------- Додано в 19:04 ---------- Попередній допис був написаний в 18:28 ----------

P.S.
    Я трохи неточне посилання подала на книгу "С.Є."
    Виправляю: http://xjw.nm.ru/proclaim/index.htm
    А у попередньому посиланні йдеться про Бет-Сарім : "Дім князів" "Вот что говорится о Беф-Сариме в книге «Спасение», изданной в 1939 году: «В переводе с древнееврейского “беф сарим” означает “дом князей”. Приобретение земельного участка и постройка дома — это видимое доказательство того, что сегодня на земле есть люди, которые всецело доверяют Богу и Христу Иисусу и верят в Его царство, а также в то, что вскоре мужи древности, воскрешенные Господом, снова будут жить на земле и править ею».
    Спустя несколько лет после смерти брата Рутерфорда совет директоров Общества Сторожевой Башни решил продать Беф-Сарим. Почему? В «Сторожевой башне» от 15 декабря 1947 года объяснялось. «Здание полностью выполнило о_О свое предназначение и теперь служит памятником, содержание которого обходится недешево. Наша вера в возвращение мужей древности, которых Царь Христос Иисус поставит князьями по ВСЕЙ земле (а не только в Калифорнии), основана не на существовании здания Беф-Сарим, а на обещании из Слова Бога»*.
    * В то время было принято считать, что такие верные мужи древности, как Авраам, Иосиф и Давид, будут воскрешены до конца этой системы вещей, чтобы служить «князьями по всей земле» во исполнение Псалма 44:17 Этот взгляд был пересмотрен в 1950 году, когда более глубокое изучение Писания показало, что земные праотцы Иисуса Христа будут воскрешены после Армагеддона (Смотрите «Сторожевую башню» от 1 ноября 1950 года, с 414—417, англ.)
    (Лиш забули написати про лжепророчу дату Армагедону, під яку і будувався той "Дім князів". Але це є в інших джерелах товариства).

Last edited: Jan 3, 2010
    • Подобається Подобається x 3
  18. Svjato

Svjato Well-Known Member

Добряча тут перепалкалка, шкода що на СЄ не буде стільки часу, щоб все перечитати, але

19. Сергій аспірант

Наявність поділів ніхто не приховує і не приховував - про це до речі прямо було вказано як у книзі Свідки Єгови вісники царства так і у щорічниках. Наявність подібних груп в Україні та Росії має своє історичне пояснення

---------- Додано в 12:16 ---------- Попередній допис був написаний в 12:14 ----------

Оскільки пані даяна дуже любить тему зміни поглядів цікаво чи може вона назівати конфесію яка не міняла своїх учень? І скільки Ви самі коректували свої погляди?

20. Даяна

Даяна Well-Known Member

- Наявність поділів і розколів приховувалась. Організаційна єдність і відсутність розколів у проповідях свідків ставилась як одна з ознак правдивої релігії, а в журналах (на всяк випадок) були лише незначні туманні згадки про це.
    - Ваше заперечення книгою "Свідки Єгови" не є аргументом, оскільки я мала на увазі період ДО виходу цієї книги, яка написана з метою виправдати викриття історії С.Є., що з'явилися в останнє десятиліття у зв'язку з розвитком електронно-інтернетної комунікації. Історія розколів була відома лише поодиноким свідкам зі стажем, і то лише в бруклінському неповному поясненні. Про це свідчить навіть ваша фраза "в Україні та Росії ", яка приховує міжнародний характер діяльності ІНШИХ єговістів.
    Оскільки пан Сергій любить інколи вдаватися до питань особистого характеру, цікаво дізнатися:
    - як це питання стосується інших конфесій у світлі теми "Свідки" ???
    - Чи Даяна колись претендувала приписувати собі "єдиний інформаційний канал між Богом і людьми", який унеможливлює по декілька разів туди-сюди міняти погляди, при цьому наголошуючи :"помилки бути не може", "не сумнівайтеся", "ці знання - від Єгови через журнали" і т.п.......
    Краще, пане аспіранте, охолодіться трохи питанням, від якого ви вже неодноразово втекли: (ТУТ) (де, доречі, я не відкидала подібного і стосовно інших конфесій у фразі: "Хоча подібна ситуація характерна і для інших конфесій ("лімбо" - значить "лімбо", відмінили, - значить відмінили, і те і інше - правда"). Цікаво, що найбільше це стосується "богообраних" - "непомильних" і "єдинотеократичних".

Last edited: Jan 4, 2010
Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)