От цікаво стало. Хоч форум у нас не франківський, але люди звідти є, тому запитаю. Часто читаю про якесь вороже ставлення до нової назви міста. У інтерв'ю, приміром, Винничук казав, що не може звикнути до неї. Є форумляни, які у графі "звідки" написали саме "Станіславів". А чому Франка не любите, народ?
Все набагато прозаїчніше... Кляті москалі в далекому 1962 році змінили "щиру, рідну, польську" назву цього міста на ненависну москальську... А кого вписали в назву не важливо... Навіть якби назвали Степано-Бандерівськ (Угринів - передмістя ІФранківська)...
а от Червоноград у Христинопіль назад також переіменовуватимуть? нас переіменували ще на початку 90-х... якось відразу звиклося... що не Нестерів а Жовква... хоча досі деякі люди просять написати у паспорті - народився у Нестерові
Зрозумів,що цей пост до мене.Таке враження що цей форум приватизований і жителям Івано-Франківська тут не раді(це моя думка). Думаю-не загризете Об"ясняюсь. Про любов до Івана Франка навіть не буду говорити, бо це аж ніяк не відноситься до назви міста. Як так думати,то львів"яни мали б дуже любити левів чи всіх з ім"ям Лев. Щодо назви міста.З 1662 до 1772 року і з 1918 до 1939 року носило назву Станіславів (Stanisławów), з 1772 до 1918 року - Станіслав (Stanislau). З 1939 року радянською владою було повернуто австрійську назву Станіслав, а 9 листопада 1962 року з нагоди 300-річчя місто було перейменовано у Івано-Франківськ в честь видатного письменника Івана Франка. Як бачимо, більший проміжок наше місто мало назву Станіславів. Перейменовуючи місто в 1962 році, влада не мала ніякого морального права "робити такий подарунок".Їх метою було порвати і притупити історичні зв"язки.І на мою думку, місто має жити з тим ім"ям, з яким народилось.
ну чому ж? просто Рибці цікаво чому так... і мені також цікаво... хоча я живу у малесенькому містечку але що до назви долі тут схожі... тільки нам повернули ім'я а вам ні... це мабуть також залежить від громади міста... якщо дуже сильно захочете - хто ж вам завадить?
Хто ж заважає? Скиньтеся, станіславівці, декільками десятками мільярдів гривень і перейменовуйтесь собі на здоров"я... Мені вшістко куда на автобазар їздити до І-Франківська чи до Слтаніславіва...
В 1962 році народ не питали, а перейменовували то за народні грошенята. Бачу такий шлях для перейменування.Як знаєм,правонаступницею сересеру є Росія.Тому мала б грошенята на перейменування виділити Росія, щоб загладити історичні правки.
Всі претензії до радянської влади... Візьміть півтора метра голубої тканини, напишіть на ній жовтими буквами "Расєя! Поверни ним Станіславів!" і на Хутір Михайлівській. До Кремля не раджу... Там реєстрацію вимагають...
+100 Моя дальша родина , яка жила в Рогатині завжди говорили Станіслав. ...а я ще памятаю старі авта на яких були номери СЯВ ...(чорні з білими буквами)
Ви помиляєтесь. Особисто я вважаю Франківськ і Тернопіль містами-братами Львова Дякую Вам за пояснення. Мене от дивує чому молодь активно підтримує назву Станіславів, адже зміна назви відбулась за часів їх бабусь, а народились вони в Франківську. Як поширюється бажання називати місто Станіславовим, від старшого покоління?
І в Москві наші люди є і все вони мають.А от де такий хутір-не знаю.Думаю, Ви покажете де ті коректори історії чи сильні Росії живуть.Певно не раз ходили туди на поклони? Вибачайте. Якщо серйозно, то в Росії я бачив більше поваги до українців, чим в Україні-декотрих мешканців до українців. А щодо міждержавних претензій, то для цього є дипломатичні служби,які все зроблять цивілізованіше чим пропоновані Вами методи дипломатії.
Вам нагадати про міжнародний договір про всепрощення боргів? Що ви вчепилися до тієї Росії? У нас своя держава... Вічно хтось винен... Таких міст, як Ваше, сотні... Проскуров, Червоні Партизани... Де грошей набрати на перейменування... Прийде час, перейменуємо...
Та Боже мій, яка агресія. Якщо ви не знаєте, я не те що не львів'янка, я ніколи у Львові не була. І ніхто до мене вороже не ставиться. А запитала, бо стало цікаво. Я не зустрічала, приміром, закликів повернути Хмельницькому назву Проскурів.
Чего и вам желаю.И агрессивности поменьше.Вас просто спросили,да и не вас лично,а вообще.А вы в ответ "шашки ввысь!". Негоже так в гостях.
Завважмо, що совіцька влада таких "подарунків" зробила аж три: окрім Станіславова іменем Івана Франка назвали ще Нагуєвичі - Президія Верховної Ради Української РСР без згоди нагуєвичан перейменувала село на Івана Франка у 1952 році, назва Нагуєвичі була повернена селу в 2009 році; та Янів, який був перейменований в Івано-Франкове в 1946 році. Видно, совіти дуже вже любили Франка, ну дуже...
Громадяни Австралії, в силу слабої лінгвістичної підготовки, іноді плутають подібні по звучанню слова... Тай їм байдуже - ФранкО чи ФрАнко ... на курс австралійського доллара це не впливає, як і на громадянство...