Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Педро... На цю Вашу маячню навіть відповідати не буду. Якщо Ви ТАК думаєте - живіть у своєму хворобливому світі. Нічим не можу зарадити.

Додано через 16 хвилин
    Угу. От Ваші предки з часів динозаврів на теренах нинішньої України жили. У тому числі в Криму, Харкові, Донецьку... Аргумент убивчий! Що тут можна заперечити?
    От-от. От тому і "посилають" на сході "об"єднавчі" наміри ЗУ.
    Левандівко! Ви ж розумна людина. Перечитайте ще раз:
    Будете й надалі стверджувати, що я ВИРВАВ цитату з контексту? Та увесь абзац прямо волає, що мову потрібно захищати ШТУЧНО, ЗАКОНОДАВЧО!

Знаєте, що цікаво? Особисто мені по-барабану - буде російська регіональною, другою державною, чи не буде... Але я хочу зрозуміти мотивацію тих людей, яким "не по-барабану". От і намагаюся конкретними прикладами (хоч і вигаданими) довести, що мотиви прибічників російської мови не тільки МОЖНА, але й потрібно ЗРОЗУМІТИ І ВРАХОВУВАТИ! А от Ви не хочете! Ви вперлися: буде так, як я сказав!, і все! Ви вважаєте це розумним?

Наведу зовсім тупий приклад з власного життя. Люблю пиво, подобається мені. Не переварюю шоколад у будь-якому вигляді, чому, - не знаю. А дружина навпаки - пиво не любить, але любить цукерки, перш за все шоколадні. Уяваляєте, якби ми в кафе настоювали тільки на тому, щоб інший їв/пив те, що йому не подобається? А так я п"ю пиво, дружина - морозиво з шоколадом і соком. І кожний задоволений! Хоч цей приклад дохідливий?

• Подобається Подобається x 1
  2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

А треба заперечувати? Не з динозаврів, але давненько...
    Доречі, Степаничу. В продовження тези про "понаєхалі тут", наткнувся на цікавий блок по бабціній вже лінії:
    Як не крути, "врагі сожглі родную хату...". Саме там, де Ви вказали:"У тому числі в Криму, Харкові, Донецьку... "

Законодавчо - ТАК!
    Штучно - ні: не підходить це слово. "Спеціально" - ТАК, "бо кажуть, шо тут іх Родіна", попередньо виморивши-вистрілявши-русифікувавши українців.

Та знаю. Стібатися - оччєнь полєзно (тільки з крамолою...обережніше). :)

Недобрий приклад: або умисно демагогічний, або помилково, не підходить до мовного питання.
    Ніхто не зазіхає на побутові побажання громадянина. Проблема у вимогах до "діловодства" в державі. Не хочеш - не мусиш (займатися діловодством/законодавством). Навіть китайською мовою можна друкувати меню в українському "китайському ресторані", але з перекладом на загально-зрозумілу державну... ;)

3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Степанич, я і не сподівався на Вашу відповідь. Я не мав наміру нікого образити, я тільки хотів звернути увагу на ті зусилля які кидає Росія на експансію їхньої мови. Це мало місце в 40-50х, це має місце і зараз.
    Я іноді включаю "Голос Росії" на коротких хвилях. Крім щоденного васхвалєнія рос мови, яка вона велика, могутня і т.д. дуже часто вони бідкаються, що російська мова втрачає свої позиції в Прибалтиці, Закавказзі і навіть в Україні. Тому закликають всіляко запобігти цьому.
    Так що, згідно Вашої логіки українська мова хай помирає а в розвиток (експансію) російської потрібно вливати мільярдні інєкції???
    І це при умові, що російській мові в Росії нічого взагалі не загрожує.

4. Полковник

Полковник миється в бані

Педро, просто интересно, каким образом "зараз" происходит экспансия русского языка в ЗУ?

5. zenyk

zenyk Well-Known Member

....уявний персонаж з фантастичною кар'єрою і надуманими мовними проблемами!

6. Степаныч

Ет-т-та сурйозно! Мені тепер два рази присідати і "ку" робити? Чи зразу "цаку" в ніс?:crazy:

"— Извините, а чатлане и пацаки — это национальность?
    — Нет.
    — Биологический фактор?
    — Нет.
    — Лица с других планет?
    — Нет.
    — А в чём они друг от друга отличаются?
    — Ты что, дальтоник, Скрипач — зелёный цвет от оранжевого отличить не можешь? Турист…
    " (с. "Кін-дза-дза")

Давно відомо, що більшовиками були тільки і виключно руські! Інші національності (перш за все українці) воювали з ними не на життя, а на смерть. І кінець кінцем після важкої, виснажливої, героїчної боротьби перемогли їх у 1991 році!:)

Я ж кажу - сволочі. Цаку в ніс, падлюкам.:suicide:

Тут серйозно! Ніякої демагогії! Мова ж бо не тільки про мову (даруйте за речення).

7. zenyk

zenyk Well-Known Member

....так а правильно! яка необхідність будувати школи для українців в росії? їх там кілька чоловік народу - 5 мільйонів українців є громадянами росії, а ше з 1-1,5 мільйони тимчасово на заробітках....для кого там будувати? а не подобається - назад на Україну!

Додано через 2 хвилини
    а в нього виключно рускі лікуються???? спеціальний відбір хворих???? а шо робити як в нього українець занедужав??? шо українцю з там дохтором в своїй же країні робити??? як українець має лікуватись в такого дохтора?

Додано через 27 хвилин
    тобто поважати свого колегу(який вивчав медицину українською, і в подальшому буде читати написане) Ви змісту не бачите?

Додано через 30 хвилин
    Ви не повірите, п. Степанич: українці в Україні заважають ввести другу мову руску......самому дивно.....чого б це вони?... а допомагає їм в тому відсутність тоталітарного устрою!

Додано через 40 хвилин
    ось тут, п. Степанич:
    http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi

З А К О Н УКРАЇНСЬКОЇ РАДЯНСЬКОЇ СОЦІАЛІСТИЧНОЇ РЕСПУБЛІКИ
    Про мови в Українській РСР
    ( Відомості Верховної Ради (ВВР) 1989, N 45, ст.631 )
    ( Вводиться в дію Постановою ВР N 8313-11 від 28.10.89, ВВР 1989, N 45, ст. 632 )
    ( Із змінами, внесеними згідно із Законами N 75/95-ВР від 28.02.95, ВВР 1995, N 13, ст.85 N 594-IV ( 594-15 ) від 06.03.2003, ВВР, 2003, N 24, ст.159 )
    Українська РСР визнає життєдайність та суспільну цінність усіх національних мов і беззастережно гарантує своїм громадянам національно-культурні та мовні права, виходячи з того, що тільки вільний розвиток і рівноправність національних мов, висока мовна культура є основою духовного взаєморозуміння, культурного взаємозбагачення та зміцнення дружби народів.
    Українська мова є одним з вирішальних чинників національної самобутності українського народу.
    Українська РСР забезпечує українській мові статус державної з метою сприяння всебічному розвиткові духовних творчих сил українського народу, гарантування його суверенної національно-державної майбутності.
    Виховувати у громадян, незалежно від їхньої національної належності, розуміння соціального призначення української мови як державної в Українській РСР, а російської мови як мови міжнаціонального спілкування народів Союзу РСР - обов'язок державних, партійних, громадських органів та засобів масової інформації республіки. Вибір мови міжособового спілкування громадян Української РСР є невід'ємним правом самих громадян. ......

Стаття 2. Державна мова Української РСР
    Відповідно до Конституції Української РСР ( 888-09, 254к/96-ВР ) державною мовою Української Радянської Соціалістичної Республіки є українська мова.
    Українська РСР забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.
    Республіканські і місцеві державні, партійні, громадські органи, підприємства, установи і організації створюють всім громадянам необхідні умови для вивчення української мови та поглибленого оволодіння нею....

Голова Президії ВР Української РСР В.ШЕВЧЕНКО
    Секретар Президії ВР Української РСР М.ХОМЕНКО
    м.Київ, 28 жовтня 1989 року N 8312-11

8. Полковник

Полковник миється в бані

Даже я уже этот указ почти наизусть выучил:moskali:

Вроде, тут уже 801-й раз публикуется. Не???

9. zenyk

zenyk Well-Known Member

до своєї мови??????!!!!!
    до ДЕРЖАВНОЇ!!!!!!!!!!!!!!!

Додано через 8 хвилин
    а яка в нього країна є рідною? яка мова в цій країні?

Додано через 20 хвилин
    Вам всерівно, а нам (коли питання руску мову як державну чи регіональну не буде ставитись) - приємно!

Так що будь-те такі добрі: зробіть нам приємне - перестаньте говорити про речі до яких Вам всерівно!

Додано через 22 хвилини
    то Ви намагаєтесь сказати, що української мови "непереварюєте"?
    ....то Ви таки українофоб......прикро, а говорили, шо Вам всерівно......

10. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Та саме так і виходить, бо коли представники української нації приєднувались до більшовиків, то чогось, встидливо так, казали "да хохол я", і моментально починали какати та чтокати

11. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Cпор ведь собственно философский, если не определится с составляющими языка. Судя по всему здесь обсуждается язык общения с государством, в основном и использование его в быту. На самом деле этим функции языка не ограничиваются.

1. Возьмем чтение - здесь украинский проигрывает. Можно сколько угодно запрещать, но не поможет. Здесь каждый решает сам, что купить и что читать.

2. То же самое с прессой. Можно конечно попытаться заставить всю прессу перейти исключительно на украинский, т.е на самом деле запретить издавать на русском на территории Украины, но случится то же, что и с книгами. Пойдет все из России.

3. Телевидение. Тут, конечно есть успехи в запрещении, что касается вещания украинских каналов, на территории Украины, но с учетом развития технологий выигрывают операторы кабельной связи и дилеры спутникового ТВ. (НТВ+, например). Я уже не говорю об Интернет ТВ.

4. Образование. Тут конечно тоже есть успехи в переходе на украинский, но нет успехов в развитии науки, что взаимосвязано. Наиболее способные будут владеть или стремится владеть русским и английским. Есть еще конечно немецкий и французский, но они менее распространены.

Поэтому для сферы услуг (туда я отношу то что предоставляется государством - медицина, юриспруденция, местные ЖКХ, политика и т.д.) тут где можно достичь наибольших успехов.

5. Язык международного общения. Останутся пока признанные языки ООН. Тут опять - русский и английский. Русский намного легче для того у кого родной украинский.

6. Торгово-экономический. Ну внутри еще туда-сюда. А чуть в сторону, так опять русский, английский. Немаловажно и развитие самой сути договоров, , их смысл и главенствующий закон при возможных конфликтах. Т.е. юридического языка, а значит и развитие самой юриспруденции. Не зря иногда приводят в договорах - разрешение споров по законам такой-то страны. А это и уровень развития самой законодательной системы и ее исполняемость. Тут на Украине еще конь не валялся.

7. Научные языки. Если украинские ученые не сделают прорыва в какой либо научной области, то эта часть осанется мертворожденной. Я уже приводил пример почему я предпочитаю на компьютере читать английский. Он более естественный, чем русский для компьютеров.

Но самый большой успех отдельным личностям может достичь самообрезанием. Но только отдельным. Таких как Пупер или Павлович, пока маловато. Или запрещение своим детям использовать и учить русский, или приглушать звук при смотрении детьми мультфильмов на русском, как Данила. :):) Надо таких развивать, зарплату им побольше платить и всячески приводить в пример.

А если серьезно, то ничего так не поможет, как оказание содействие науке, литературе, занодательной сфере, своим талантам, качественным произведениям и четкое понимание, что такое качество и каковы его лучшие образцы. Но кто может ? Раньше говорили, что Советская власть четко определяла таланты. Она либо их знищивала, либо возвеличивала. Но замечала. И даже запретная литература - читалась. А сейчас кто сможет ?

Так что плохи дела пока. У вас сейчас есть еще основы, заложенные Советской властью и знание русского. Дорожите знанием и развивайте свой родной.

А элита Украины в ближайшее время будет трехязычная.

• Подобається Подобається x 2
  12. Степаныч

Повага може бути лише взаємною. До того ж Ви писали раніше, що для лікарів ЗУ російська не є проблемою.

Дякую за лінк! Ніколи не читав цього закону! А от прочитав завдяки Вам, навіть перечитав кілька разів. І виникло кілька питань.
    1. То де ж русифікація?
    2. Дуже демократичний і виважений закон. І Ваша попередня цитата щодо того, що українці заважають введенню другої державної як раз і підтверджує, що в СРСР стосовно мови було набагато більше демократії, ніж у сучасній Україні. Нє?

Не можна ЗАСТАВИТИ поважати! Хіба ж незрозуміло?
    Дійсно парадокс! Рідна країна не дає можливості спілкуватися з нею рідною мовою!
    Що не зробиш для хороших людей! Це мій останній пост на тему мови на цій гілці!
    Не ображайтесь, але мені здається, це у Вас говорить відчуття меньшовартості, комплекс одним словом. Ну не можна ж так буквально тлумачити приклад!
    Не знаю. Але коли так було, то ду-у-у-уже вже багато було ТАКИХ українців.

13. zenyk

zenyk Well-Known Member

то члму ж Ви не поважаєте української і так нахабно про це заявляєте?

14. Степаныч

Де??? Та й що за тон... Проблеми?

15. zenyk

zenyk Well-Known Member

так а навіщо Ви його наводили - саме такий приклад? Могли б навести приклад з кулінарними вподобаннями Вашими з дружиною, де до одного продукту харчування Вам всерівно: їсти чи не їсти (наприклад - макарони), а дружина б їх любила найбільше,а тому постійно готувала, через те і Ви з часом привикли до макаронів.....
    ....так ні - Ви навели приклад саме з продуктом, який Ви "не переварюєте"!!!!

16. Степаныч

Оскільки ми вже не про мови, відповім. Не можна приклад так буквально розуміти. Тим паче не потрібно на рівному місці робити когось ворогом. Усі мої дописи тільки про одне: Україна неоднорідна. І тому їй, ДЕРЖАВІ, потрібно враховувати інтереси УСІХ її громадян. А не тільки однієї частини. І поки цього не буде, гармонічного суспільства не буде. І поваги до держави із сторони дуже великої частини її громадян теж не буде. А причина цьому у світогляді Вашому та Ваших однодумців. І у цьому причина протистояння Схід-Захід. Так що думайте, що Вам важливіше. Нав"язати СВОЄ, чи зрозуміти ІНШИХ і врахувати їхні інтереси ЗАРАДИ СПОКОЮ У СУСПІЛЬСТВІ І ПРОЦВІТАННЯ ДЕРЖАВИ!

• Подобається Подобається x 1
  17. levandivka

Чудово. хто б сперечався...
    А як бути з інтересами циган/наркобаронів?

Лічная прозба: відрегулюйте шрифт підпису.

18. Степаныч

Не пересмикуйте.

Так нормально?

Додано через 1 хвилину

19. levandivka

А я і не пересмикую. Просто приклад яскравий...
    Їхні інтереси кусаються, хоч вони і громадяни...

Додано через 3 хвилини
    розмір - супер... тільки курсив кусаєцця

20. Степаныч

Ви наводите приклад з : а) дуже вже маленькою нацменшиною (росіян біля 30%, нагадаю, і це офіційно); б) криміналом.
    Любой каприз!:)

а де твій аватар? :)