Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

В Обухове..очень и очень даже хорошо!:y:
    Сегодня солнышко светит..:p

2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

В правий глаз
    Нє магу дівіцца
    Дайтє мнє кусок папєру
    чтоби затуліцца?

Дописано: ой, вибачте, про папір - випадково... :p

3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Чорт мене поплутав навести у приклад лікаря! Написав би, наприклад, викладач інституту, юрист, завклубом,... Або:

Не віриться? А дарма.
    Абсолютно правильно! Респект!
    Чому? Є якісь аргументи? І чому це у мене є обов"язок перед державою, а у держави переді мною немає? Ні, Педро, так твердять тільки ХОХЛИ (не українці), вимагаючи поваги до своєї мови і до себе, відповідно. Є носії української, є носії російської. Дві великі групи громадян однієї країни. ЧОМУ ОДНІ ЗАСТАВЛЯЮТЬ ІНШИХ ПОВАЖАТИ ЇХНІ ЗАБАГАНКИ І ЖИТИ ТАК, ЯК ХОЧУТЬ ВОНИ??? Адже громадяни вони рівноправні, і, погоджуюсь з Вами, УКРАЇНСЬКІ ГРОМАДЯНИ!!!
    Про все - ні. Про свою сім"ю (російськомовну) і своїх друзів, знайомих - так, можу. АБСОЛЮТНА БІЛЬШІСТЬ З НИХ Є ПАТРІОТАМИ УКРАЇНИ ЯК ДЕРЖАВИ. Скажу більше, я не знайомий з українофобами. Але ж не можна плутати поняття "патріот держави Україна" і "патріот українства". Якщо людина ідентифікує себе руським, чому він повинен бути патріотом українства як національності? Де логіка? Поважати - так. Але поважати як рівний рівного! Що тут не так? Якщо є аргументи - наведіть. Я їх не бачу.
    Угу... сусід украв у мене, то я маю право украсти у нього. Так?
    Проблема в Вас та Ваших однодумцях на кшталт Тягнибока.

• Подобається Подобається x 1
  4. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

Чого всі вчепились до Тягнибока, й так він у парламент не попаде... Що у Вас мало своїх ідіотів типу руского союзу чи як там вони називаються???

5. Степаныч

Не до Тягнибока, а до тих сентенцій, які він озвучує.
    У Вас - це у кого?

6. mota_boy

Ідеологічних опонентів

• Подобається Подобається x 2
  7. FeRmatta

FeRmatta Well-Known Member

а ми дійсно частенько плутаємо поняття патріотизму до української мови та до України. хоча, усі так само чудово розуміють, що разом з українською мовою може зникнути і Україна. краще б усі громадяни нашої країни спілкувалися українською, принаймні, більша їх частина.

8. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Та нехай в побуті спілкуються на всіх існуючих в світі мовах, але державну, тобто мову країни в якій живете ви мусите знати.
    Вертаючись до наведеного Степаничем "героя" якому важко вивчити медичну термінологію на українській мові, уявімо, що цей персонаж емігрував в західному чи південному напрямках.
    І він моментально б вивчив всю термінологію на англійській (іспанській, німецькій, івріті) мовах. То чому ж такі труднощі з українською? Дається взнаки brainwashing???

9. Степаныч

Додав карму за дипломатичність!:)
    По-перше, далеко не факт. Я уже приводив цитату з "ОКРЕМА ДУМКА
    судді Конституційного Суду України Мироненка О.М. ...
    , дозволю собі повторити: "...така ж поліетнічна держава, як і Україна, Бельгія після тривалої мовної конфронтації закріпила у статті 23 Конституції правило: "Використання мов, прийнятих у Бельгії, не є обов'язковим; воно може бути регламентовано лише законом і лише стосовно актів державної влади та для судочинства". Всім відомо, що авторитет цієї країни, її суверенітет і незалежність залишаються недоторканими" (http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=v010p710-99). По-друге, Україна скоріше зникне через розбрат і протистояння. Мова дійсно об"єднує населення. Але ми реально бачимо, що ОДНА мова (чи то українська, чи то російська) не об"єднує, а роз"єднує. Логічно, що повинні бути у такому випадку дві мови. По-третє. Наївно вимагати від носіїв російської мови боротися за українську. А посилання на те, що вони живуть в Українській державі, повинні поважати мову титульної нації і т.п. нічого, крім природнього спротиву, викликати не можуть. Я взагалі не розумію цього словосполучення: "повинні поважати". По-четверте. Наведу ще одну цитату з вищевказаного джерела: "Державна українська мова, на наш погляд, має блискучі перспективи, але тільки у тому разі, якщо вона буде еволюціонізувати природним шляхом, у руслі вимог статті 10 та інших положень Конституції України, без політичного чи юридичного авантюризму. Провокаційні спонукання штучно українізувати суспільство методом правового примусу, протиприродного, насильницького юридичного унормування не тільки суперечать точно виписаним конституційним нормам і обмежують права національних меншин та російськомовних етнічних українців, а й завдадуть відчутного удару по авторитету української мови". Як на мене, краще не скажеш.

Додано через 6 хвилин
    Згоден. Якби він емігрував. Але ж він не емігрував! Він У СВОЇЙ КРАЇНІ! Відчуйте різницю!

Будь-яка дія повинна бути вмотивованою. Яка була мотивація у мого "героя"(с);) переходити на українську? Він як жив, так і живе у російськомовному середовищі. Він не вимагає, щоб жителі ЗУ переходили на російську. Він вимагає одного: "Залиште мене у спокої. Я хочу жити так, як жив. І я не один. Нас міліони". Що поганого у такому бажанні? Чиї інтереси від цього постраждають? Ваші, Педро? Жителів Галичини? Яким чином?

10. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

:y: :y: :y: :y: :y: :y: :y:
    Ето точно!!!!!!:y: :cowboy:

11. FeRmatta

FeRmatta Well-Known Member

"Державна українська мова, на наш погляд, має блискучі перспективи, але тільки у тому разі, якщо вона буде еволюціонізувати природним шляхом, у руслі вимог статті 10 та інших положень Конституції України, без політичного чи юридичного авантюризму. Провокаційні спонукання штучно українізувати суспільство методом правового примусу, протиприродного, насильницького юридичного унормування не тільки суперечать точно виписаним конституційним нормам і обмежують права національних меншин та російськомовних етнічних українців, а й завдадуть відчутного удару по авторитету української мови". Як на мене, краще не скажеш.
    -
    та ні, справа в тому, що українська мова самостійно і природньо поширюватися не може! у нас ведеться політика не на підтримання, а на знищення. елементарний приклад: де українська книжка? її практично нема, а якщо є, то коштує вона набагато дорожче за російську. згадаємо Францію, яка обмежила трансляцію нефранц. пісень на радіо, продаж нефранц. книжок тощо. і ці законопроекти діяли, а не були умовно прийняті. я думаю, треба піднімати рівень національної свідомості, але звичайно, не методами примусового промивання мозку

12. Степаныч

Пробачте за крамолу... Але навіщо ШТУЧНО підтримувати мову? Нехай спокійно кане в лєту...

13. шахрай

шахрай Well-Known Member

Українська мова?
    Круто,це більше ніж крамола.Не знав,що тут є люди,які м"яко кажучи,хочуть,щоб української мови не було........

14. Степаныч

А хто оце написав:
    Елементарна логіка: якщо на ВАШУ ДУМКУ українська не може поширюватись "самостійно і природньо", значить її поширювати можна тільки з допомогою (чиєю?) і штучно! Логічно виникає питання: НАВІЩО?

Так що не потрібно вихоплювати цитати без урахуванням контексту.

15. Romko

Romko Дуже важлива персона

Волають гори, кровію политі,
    Підбиті зорі падають униз.
    В пахкі долини, зранені і зриті,
    Вдирається голодний шовінізм.
    О курде! Бережи свої набої,
    Але життя убивців не щади —
    На байстрюків свавілля і розбою
    Нещадним смерчем, бурею впади!
    Веди із ними кулями розмову,
    Вони прийшли не тільки за добром —
    Прийшли забрати ім’я твоє, мову,
    Пустити твого сина байстрюком.
    З гнобителем не житемеш у згоді:
    Йому панять, тобі тягнути віз.
    Жиріє з крові змученних народів
    Наш найлютіший ворог — шовінізм.
    Він віроломство заручив з ганьбою,
    Він вчинить все, аби скорився ти...
    О курде! Бережи свої набої,
    Без них тобі свій рід не зберегти.
    Не заколисуй ненависті силу...
    Тоді привітність візьмеш за девіз,
    Коли впаде в роззявлену могилу
    Останній на планеті шовініст.

В.Симоненко
    Тут більше нема чого добавити...

• Подобається Подобається x 2
  16. mota_boy

За карму дякую :shy:

Вибачте, що до слів чіпляюсь, але... хтось там про хартію писав, а вона ж говорить, в тому числі, і про захист мов які зникають, тобто про штучне їх підтримання, а Ви тепер кажете, НАВІЩО. Якісь подвійні стандарти виходять, нєпорядок, аднако.

17. Степаныч

Ми там ще й про справедливість мову вели.:p
    Якщо серйозно, то я наводив Хартію раніше для того, що довести, що регіональними можуть бути не обов"язково вимираючі мови. Вірніше, що критерій "вимираючої мови" не враховується при визначенні поняття "регіональної мови". Питання ж захисту вимираючих мов ми не обговорювати. Тому звинувачення у подвійних стандартах безпідставні.

По суті Вашого допису:
    1. Я не вважаю українську мову вимираючою зважаючи зокрема на кількість її носіїв.
    2. Виникає питання: якщо хтось вважає, що українська самостійно і природньо поширюватися не може, то як її поширювати несамостійно і неприродньо? Адже мова не може існувати без носіїв цієї мови. "Вільних" так би мовити носіїв мови немає. Тому поширювати мову можна лише за рахунок носіїв іншої мови. Звідси питання: що робити? Заставляти? Історія показує - неможливо. Саме тому я й підтримую Окрему думку сідді Мироненка, яку наводив вище.

18. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Степанич, Ви випадково не поцікавилися в Вашої матері навіщо "партія, правітєльство і орґани" посилали тисячі і тисячі таких як вона русифікувати і окуповувати нашу землю, примушуючи сімю і оточуючих розмовляти російською? Ви не задумувалися навіщо ця доволі не приваблива на слух мова була потрібна на ЗУ?
    А тепер Ви хочете що наша мова перестала існувати! Думаю не дочекаєтеся! Швидше ваша матюкова зникне!

19. Pragmatik

Pragmatik Well-Known Member

- Тю на вас:

20. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Демагогія! емігрував його предок. А мову/термінологію "своєї країни" тре' знати.

Демагогія! йому відмовляють у соцзахисті? А на роботі в державному лікувальному закладі мусить знати д.м.

от і в мене "виникає питання: НАВІЩО?"
    Навіщо "вихоплювати цитати без урахуванням контексту". Ну висловилась людина необережно...
    Соромно... А кажуть, "солдат рєбйонка ніабідіт..."

FeRmatta, в нас тре' писати канкрєтна, щоб акули не з'їли. Наприклад:
    "Спаплюжена 850-літнім (с празднічком, доречі, москВалі) гнітом Моксви українська мова досі не отримує державної підримки..."

а де твій аватар? :)