Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Відповідь: Не будь байдужим!!!

І всьо-такі она вєртіцца! :)

• Подобається Подобається x 1
  2. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Відповідь: Схід і Захід України разом чи ні?

А що то за така, єдина в світі, категорія, Степанич. Їх що, хтось закляв бути російськомовними? Тоді хто я? На 95% англомовний, вдома з жінкою розмовляю по-українськи, в компанії поляків по-польськи, навіть недавно пробував по-російськи.
    Переїду в францію - вивчу досконало французську, а якщо на старість здурію і переселюся, скажіму, в Волоґду - обовязково почну розмовляти по-російськи.
    А що стосується цієї катеґорії (рускаязічних) то що в них бракує мозку вивчити мову країни в якій живуть? Чи всю сіру речовину вже пропили?

• Подобається Подобається x 2
  3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Уявімо, що десь в Донецьку (Дніпропетровську, Криму... неважливо, але у російськомовному переважно регіоні) жив-поживав Александр Николаевич (знов таки, наприклад). Жили тут його прадіди, діди, батьки, він народився... І розмовляли в родині російською, і оточення російськомовне, школу закінчив російську, інститут, став лікарем. Пішов працювати - в лікарні теж російською спілкуються. Років багато пройшло, не задумувався він над мовним питанням. Українську розуміє, але спілкуватися нею необхідності немає, проблем теж немає, у побуті хтось суржиком, хтось українською, більшість російською. В 1991р. як і більшість проголосував за Україну. І от перший дзвіночок: поміняв паспорт, а там написано не "Олександр Миколайович" українською (як у "савєцькому" паспорті), а "Алєксандр Ніколаєвіч". Посміявся, подивувався. Незвично ж, нібито і не він... Потім почали заставляти історії хвороби писати українською! А це вже природньо спротив викликає! З якого-такого дива? Йому вже 40 років, усе життя живе в одному місті, нікуди не виїжджав, а став іноземцем! А ще як подивився у словник медичний з його пупорізками, жінкознавцями, піхвами, кишкивниками, штрикалками... І сміх і гріх... Далі ще гірше. Російськомовні школи скорочувати почали. Росіяни ворогами стали (він знову ж таки не задумувався про свою національність, а тут почав задумуватися). І два діди його, які загинули у Велику Вітчизняну війну і якими він гордився, стали окупантами Другої світової. І родичі його, ті які в Росії живуть, як з"ясувалося, живуть у ворожій державі. І взагалі Росія стала винуватицею усіх бід. З іншого боку, мова українська стала незнайомою. З"явилися якісь міліціянти-поліціянти, гелікоптери-літовища, слухавки... І почали Алєксандру Ніколаєвічу доводити, що він тут нащадок окупантів, що є титульна нація, а він "кацап галімий", і мову він не в змозі вивчити, при чому мову ту, яку вважають українською саме представники титульної нації. Більше того: його, який з діда-прадіда живе на цій землі, почали якісь "діяспоранти" вчити жити, розмовляти. Як виявилося, як раз ті, хто давно поїхав з України є щирішими українцями, а він москаль, п"ята колона. І якщо він не погоджується з титульною нацією - "чемодан-вокзал-Росія"... А він же у СВОЇЙ країні живе! ...

Як думаєте, Педро, яке ставлення буде у такої людини до українства? А таких Алєксандров Ніколаєвічей мілліони!

4. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

А почалося, Степаничу, все з того, що шановний Александр Ніколаєвіч не поважав закони країни яку він вважав батьківщиною (державною в УРСР були російська та українська), та був поганим учнем в школі, оскільки уроки української були навіть і в російських школах, якщо він засвоїв погано один предмет то можна зробити висновок що був посереднім учнем і по інших дисциплінах (ціково як він став лікарем, у медичний конкурси завжди великі були, напевне батько був якимось партійним функціонером)

• Подобається Подобається x 3
  5. Степаныч

:D 1. Для громадянина важливо державну знати, а не спілкуватися нею. Він і знає.
    2. Учився на відмінно!
    3. Батько навіть членом партії не був. Як і мати. Як і він сам.

А взагалі це ж персонаж УЯВНИЙ!:p

Питання ж не в мові. Мова - лише одна, порівняно не дуже суттєва проблема, з якою зіткнувся А. Н. Але все разом призвело до того, що А. Н. став вкрай негативно ставитися до "титульної нації". А воно їй треба?

6. Читатель_Обкома

Читатель_Обкома Well-Known Member

А как по моему..Степаныч ясно написал:
    А вот ето...Ваше утверждение...абсолютно не очевидно:
    :beee:

7. mota_boy

А в чому тоді проблема з написанням історії хвороби???

Ну так мені все і ясно, я, для прикладу, польську розумію, але необхідності спілкуватися нею не маю, в результаті я її і не знаю, хоча і розумію, от так і Александром :p

Суджу по своїх колишніх однокласниках

8. levandivka

Ну... і шо..? Вам Алєксандр - він і в Африці називатимецця Алєксандром.
    А він міг би за ті прошедші роки ні про що не думати. Не поновлювати водійські права, викинути ордер на квартиру. І хто винен би був? То його проблеми, його вибір.
    А Вам більше пасує Петро Безвухий з "Війни і миру"? А мо' залишимо П'єром, як нарекли колись?
    Чи він Олександром називався. Визначтеся...

От казли!.. Нє ви чуєте? Заставили писати документи державною мовою. Зволочі! Слів нема.
    40 років, і не пойняв? - трудно...
    "И будешь баобабом тыщу лет, пока помрёшь..." /В.Висоцький./
    Ага, знацця, до того злощасного 91 р., не існувало тих термінів, а тут "бац і вторая смєна" (з к/ф "большая пєрємена"). Цікаво, а басню про "стрєкозу і мурав'я" він забув? "ТАК пойди-же, попляши..."
    А скіль можна працювати на "дядю"? В Росії українських шкіл не скорочували, їх просто там не було. А здєсь вам, нє тут.
    Чому? Тут переплутано росіянина і москаля: москаль завше ворогом був. А якщо той росіянин надсміхається над мовою України, то він ТАКи, москаль.
    Оці претензії - до Путіна і комунячок: "як аукнецця"
    А Ви, як психіатр про це, що думаєте? Аміназінчику?
    кОшмар! Откуда, мол, і что за лінгвістічєскіє новості!..
    Даруйте, деяких "вчити - тільки портити". Формєнний москаль (або шо-то Ви не тоно описуєте).
    А оце - демагогія! Бо він (за Вашими фантазіями) відмовляється виконати вимоги про державну мову не титульної нації, а Закону Держави. То хай визначається - його це країна/держава, чи варто замовити квиток і лопотіти на опщєпанятнам.

К бабкє нє ході! Москальське, ТАКе, як Ви описуєте.

Ви йому лінк перешліть Замовлення квитків та перевірка наявності квитків онлайн Спеціально російською мовою. :)

• Подобається Подобається x 2
  9. Читатель_Обкома

Чо врать то?Эти документы..еще и советские действительны!:no:

А это к чему..."ни к селу..ни к городу!";)
    Конечно трудно...особенно грамотно писать..в сорок лет то...
    Термины то может и были...необходимость..употреблять их не было!
    Так и необходимости..строить их тоже не было..а СССР...довольно много...строило на Украине...школ то...:aggressive:
    Ну это..как обычно..кто же ..еще..как не Путин виноват...слышали мы ето-с..от данил...каждый день..да не по одному разу..:p
    А шо?Александр Ніколаєвіч ..лингвист по образованию?Его задача была людей лечить..и что бы понимали его рекомендации...доступным пациенту языком...;)

(А Вы чо сегодня злой такой?Не выспались?:8: )

10. Степаныч

Я ж писав же ж... Специфічні терміни як перекладати?
    Пральна! Але це ж не значить, що Ви зневажаєте поляків?
    В Африці не знаю... А в Україні він ОЛЕКСАНДР (Сашко, Саня)

Починаючи з цих цитат усе, що Ви написали пізніше, - як раз і призводить зо розколу країни! Що і потрібно було довести! Ура-патріоти - вороги цілісності держави. Тому що уявний А. Н. пошле вас усіх куди подалі. І особисто я його звинуватити не можу. Тому що він правий.

11. mota_boy

Звичайно що не означає, але не забувайте, я не громадянин Польщі і не живу на її території. А якби я там жив то така ситуація означала б тільки одне - зневагу.

Наскільки я правильно розумію професію лікаря - це така професія в якій хоч на мить перестанеш вчитись і ти почнеш не лікувати людей а калічити, я не правий? Так що Вчитись, Вчитись, Вчитись....

12. Степаныч

О! Ви навіть не помічаєте! От у чому трагедія... і загроза розколу... Чому Ви вважаєте, що це ВАША територія? А не уявного А. Н.? Він вважає, що це ЙОГО територія! Невже важко зрозуміти, що це НАША територія, у т.ч. і Ваша, і А. Н., і моя...
    Правий, звісно. Але до чого тут перехід на українську? Який сенс? Які проблеми це вирішить? Навіщо "ломати" людей? Це стосується не тільки лікарів, природньо...

13. mota_boy

На рахунок території погоджуюсь - НАША, а не кожного окремо.
    А на рахунок мови... Запише він історію хвороби російською потім та людина поїде лікуватись в на ЗУ (ну припустим в Львівський медінститут) історію хвороби наші лікарі зрозуміють. А припустим я після Львівського медінституту (в плані лікування а не навчання) поїду до А.Н., з історією хвороби написаною українською, а він неправильно зрозуміє один єдиний термін і призначить мені не те лікування, цим він мене не покалічить???

14. Степаныч

Пральна! Тому і потрібно домовлятися, як будемо СПІЛЬНО ЖИТИ НА ОДНІЙ ТЕРИТОРІЇ. При цьому розуміючи, що живемо у одній країні. Тому потрібно поважати один одного. Нє?
    Ми товчемо воду в ступі! Я ж писав - розуміє А. Н. українську.

15. levandivka

Навпаки! маю чудовий робочий настрій. Не очєрняйте хоч мій настрій.

Ви на ЛФ приходите щось доводити?
    -Плюньте! Чи Ви для себе "доводите"? З Вашим стажем?.. :)
    Та й цілісність
    а в Мексиці - Алєхандро? Чи по 1-му Вашому варіанту:
    Доречі, "Степаныч"="Степанович"? ;)

Шо з Пермі привозили б/м і працівників і строілі? Чи місцеві справлялися, будували самі собі (на голову)?

Як вчився (і після диплому втч.) - ТАК і перекладе.

16. Степаныч

Ні. Цікаві розмови з цікавими і різноплановими людьми. Врємяпрепровождєніє одним словом!
    Угу. А що? Назвали б "Стєпанич" - образився б... можливо... "Степанич" - нормально.

17. levandivka

"На простой вопрос: "Как дела?" он ударил собеседника в лицо, начал биться головой об стену, рыдать, кататься по-полу... В общем, от ответа ушел!" (с).:p :p :p

18. Читатель_Обкома

Не-а...в Перми..своих строителей не хватало...а на шабашки...бригады с ЗУ приезжали...
    Ага...сами..Вы еще скажите...что хозпособом строились..а не по Государственной программе!

19. Степаныч

Плагіат!:beee:

20. levandivka

Тю...
    Коли від поляків чуєш "Юліуш Цезаріуш" - дідько з ними. А перекладу імен "П'єр=Петро" - не розумію. І в документах з'являються глупі прикрощі.

Додано через 50 секунд
    В кого?

а де твій аватар? :)