Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. Дімон

Дімон Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

А когда ето я так говорил??? Напомните мне пожжалуйста :))

2. Дімон

Дімон Well-Known Member

До речі Sasha на мій 272 допис відповіді не знайдете???

3. Sasha

Sasha Well-Known Member

Вот, от сюда http://www.unitest.com/uahist/subtelny/s525.phtml

Що стосується новозаселених причорноморських регіонів, то там практично не існувало будь-яких ознак українофільства

4. Sasha

Sasha Well-Known Member

Дімон, до речі я питання там не побачив:p
    Так а что делать? Со словами "эксперимент не удался, неудачное поколение вышло" взятть их и выгнать в Россию? Союз нерушимый оставил отпечаток.. это очевидно. Но сейчас-то никто не застовляет идти в русскую школу, или читать Достоевского.. Разговаривайте на родном языке. Но тем не менее я не помню, чтоб во время СССР (в 80-х во всяком случае) Lviv разговаривал на русском... ЧОМУ?
    Да потому что русский там просто не причем:o

5. Городецький

Городецький Well-Known Member

Не зрозумів? :eek: Що Ви маєте на увазі?
    " Українофільство, термін, поширений з другої пол. 19 в., на означення любови до України, укр. народу, української культури. У ширшому значенні українофілами (ук.) були поль. письм. т. зв. «укр. школи» і пізніше поляки — мешканці України, які писали поезії і складали пісні українською мовою (див. «Українською музою натхненні», К. 1971). Подібне явище спостерігаємо і в рос. літературі першої пол. 19 в. (В. Сиповський. «Україна в рос. письменстві», К. 1926). .."

І поляки і росіяни у Вахих краях живуть, але те що вони не писали/говорили українською не значить що нікому українська не була рідною!!! Чи не так?

6. Дімон

Дімон Well-Known Member

Тому що незахотіли забувати рідну мову, мову батьків дідіфв і прадідів, а не як сліпі вівці скоренько перейшли на прєстіжную!!! До речі Російських шкіл при СССР було у великих містах (у Львові в т.ч.) не менше ніж українчьких

7. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

загалом - то слід розуміти не як "всє поголовно русскімі билі" - а як байдужітсть до розвитку української культури - ви згодні? Адже особливого українофільства не було і в Правобережжі - тим не менше, зараз та сама Житомирщина, Хмельниччина - ніби українською розмовляють?
    --
    Але було українофільство на лівобережжі, що привело до швидкої і жорстокої розправи з боку царського уряду.
    --
    Ви погоджуєтеся?

• Подобається Подобається x 1
  8. zet

zet Дуже важлива персона

Sasha, не так давно на Одесском форуме задались вопросом национальности. Это, конечно, не показатель, но...
    Українець -----104-----47.06% -----
    Росіянин----- 85 -----38.46%
    Білорус----- 2-----0.90%
    Єврей----- 11 4. ----- 98%
    Болгарин----- 2 0.----- 90%
    Молдаван ----- 0 ----- 0%
    Гагауз ----- 1 ----- 0.45%
    Італієць ----- 1 ----- 0.45%
    Поляк ----- 2 ----- 0.90%
    Німець ----- 2 ----- 0.90%
    Француз ----- 1 ----- 0.45%
    Узбек ----- 1 ----- 0.45%
    Татарин ----- 0 ----- 0%
    Угорець ----- 0 ----- 0%
    Інша національність----- 9 -----4.07%
    Голосовавшие: 221.
    http://forum.od.ua/showthread.php?t=32892

9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

тому що або ви там не були, або мали надто обмежене коло спілкування ;)
    Російська у Львові завжди була, і завжди звучала. Тільки в ті часи до Львова присилали таки кращих - бо "перемішування населення" була "генеральна лінія партії". І випускників вузів розсилали подалі від рідних місць.
    А ті, негідники, зовсім не турбуючись про вищість російської мови - бездоганно вивчали українську, оскільки засвоїти чужу мову (навіть по Карлу Марксу) - це внутрішньо збагачує людину, і, на додачу, простіше, перебуваючи у відповідному мовному середовищі та спілкуючись на побутовому рівні.

• Подобається Подобається x 2
  10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Sasha,
    в побуті розмовляйте будь-якою зручною для Вас мовою.
    а державна мова - це мова спілкування громадянина з державою.
    І не більше. Але якщо залізничний касир, автослюсар або лікар відмовиться мене обслуговувати державною мовою - йому буде вказано на неповну службову відповідність.
    Отож робіть висновки.

• Подобається Подобається x 3
  11. Sasha

Sasha Well-Known Member

zet я украинец. Т.е. большинство предков жили и живут в Украине. На генетическом уровне с точностью до процентов копаться не собираюсь - не благодарное это дело, да и не интересно:p Я хочу жить завтра, а не вчера.. Zet, а кто еще должен жить в Украине? Все у кого паспорт - уже украинцы.. Я говорю о языке, а не о национальности жителей региона.
    С того же форума скопировал:
    Все-таки уточни - граждан Украины или граждан Украины, проживающих в Одесском регионе?

12. Городецький

Городецький Well-Known Member

Sasha, якщо можна, трохи докладніше про українофільство і рідну мову (див. мій цей допис).

13. zet

zet Дуже важлива персона

С языком вообще что-то странное происходит. Началось это при Кучме. Впечатление такое, что вредители занялись вопросом украинского языка.
    Сейчас хоть прекратили это делать, а сначала такое дикое словотворчество было, на уши не натянешь. Это действительно был перекос, но все-таки есть большая разница в подходах. Как и с изучением английского, например. В одной школе его ИЗУЧАЮТ, а в другой - ПРОХОДЯТ. Так что все-таки в Украине надо изучать украинский язык, а не проходить его...

14. Boris_Kiev

(Off) Городецький, респект ! Сотий бал карми. :)

15. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

А причем тут автослесарь и его служебное соответствие?

16. zet

zet Дуже важлива персона

А что он в парламент подался, что ли?

17. Mattilainen

Автослесарь? Борис про это ничего не говорил.

18. Boris_Kiev

А клієнт каже, що його непокоїть гальмівна система. Дав ключі і пішов. ЩО він отримає назавтра ?
    А слюсар може отримати небо в клітинку, якщо в бардачку купи металобрухту знайдуть квитанцію про заміну галогенних ламп замість гальмівних циліндрів.

19. Sasha

Sasha Well-Known Member

Городецький, цитата взята с сайта, я вроде там указал.
    http://www.unitest.com/uahist/subtelny/s525.phtml

В нашем регионе жили, живут и надеюсь будут жить представители разных национальностей. Есть с Молдавии.. Они не говорят на украинском, для них родной молдавский. Есть приезжие украинцы, они тоже не говорят на украинском тут, хотя для них родной украинский. Наш регион заселяли греческие поселенцы. Потом Екатерина распорядилась строить в Новороссийском крае город..на месте греческого Одессоса. Строили его Ришелье и Де Рибас, один француз, другой Итальянец. Город быстро заселили тысячи национальностей. Общались между собой не на украинском...
    Кстати, а куда делся старославянский или как его еще называют древнерусский? Давайте будем отставивать не какой-то там отвлетвенный украинский или русский..на котором разговаривали наши отцы и деды.. И назовемся Киевской Русью! Это куда более исторически глубоко...

20. Mattilainen

А, в этом смысле. :) Понятно - клиент читать не умеет. :)

а де твій аватар? :)