Не будь байдужим!!!

Discussion in 'Мовне питання' started by Доброчин, Jan 9, 2007.

1. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Відповідь: Не будь байдужим!!!

Да читал я уже Дзюбу. Ну и что ? За эти последние годы делают тоже самое, что он осуждал. Я думаю там одной современной главы не хватает.

"XV. Українізація інших народів та націоналізація суперечать інтересам самого украінського народу"

А по поводу Голодомора. Он проходил под украинизацию.

2. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

Ніяких перекладачів. Державні ДВІ мови? Ну, так ВСІ чиновники мають знати ДВІ державні мови на пристойному рівні. Так що тим чиновникам, що досі не вивчили української, прийдется ії вивчити....

• Подобається Подобається x 3
  3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Яскравий приклад двомовності я побачив коли працював в Англії. Зі мною працювали два стоматологи і два зубні техніки з Південної Африки. В них дві державні мови - англійська і африкаанс (африканізована голландська).
    Дві мови вивчаються з першого класу. Там де переважають англомовні учні - англійська головна мова, друга африкаанс і навпаки. Всі чудово розмовляють на двох мовах. Правда, в випадку наших південноафриканців, вони віддавали перевагу африкаанс хоча і двох з них були з англомовного середовища. Може щоб ми менше розуміли:) .

4. Otsoa

Otsoa Well-Known Member

То і є - двомовність. І якщо людина, яка жиє собі в Луганську, може говорити тільки на російської і працювати десь в приватної установі, то людина, яка жиє в тому ж Луганську, має знати дві державних. Чи не працювати для держави.... :)

5. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Чим брати на кпини, зважте: Конституцію і ВСІ закони треба тоді викласти на обох мовах, причому щоб не могло бути розбіжностей у тлумаченні.

6. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

ТАК з одною мовою не дають си ради...

• Подобається Подобається x 6
  7. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

...які РЕГУЛЯРНО спілкуються із судовими структурами.Запитання: з якого року Крим є територією України? Звідки такі труднощі?

Додано через 4 хвилини
    У Симферополі існує ОДИН український ліцей. Конкурс - 200 чоловік на місце...Серед них і кримські татари...

• Подобається Подобається x 4
  8. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Ажде - можна мати ім"я та прізвище українські, а душу...
    Олесь БУЗИНА. Нация свиноубийц http://www.from-ua.com/voice/c58ac132c342c.html

9. smeet

smeet просто спілкуюсь

Ага і те що вчитель російської працював з половиною класу,а вчитель української з цілим.І при тому вчитель російської діставав набагато більшу зарплату.

10. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Класс делили на две группы - только на иностранном....Впрочем - у Вас может быть русский был иностранным? При СССР? :)
    У нас в школе был один учитель русского языка\литературы - для всего класса, и один - для украинского языка\литературы - и тоже для всего класса. О надбавках в зарплате я не знал, но думаю - если бы нынешние руссофобы в правительстве ввели учителям украинского языка надбавку, а не переводили русский язык в разряд "иностранных" - мы бы не обсуждали с Вами проблемы с языком. При "украиножерском" эсэсэре - мы учили русский и украинский одинаково - с одинаковым количеством часов...

11. І.Павлович

Мале-е-е-есенька різниця:ми живемо в іншій державі, де російська НЕ Є ОБОВ"ЯЗКОВОЮ!На відміну від СРСР...

• Подобається Подобається x 1
  12. smeet

smeet просто спілкуюсь

Моя теща була вчителем російської мови і літератури,так що я говорю це не просто так,я в курсі.

13. Городецький

Городецький Well-Known Member

Якби так було, ми могли б поговорити про притиснення викладачів російської?

14. Дальневосточник

Страна - другая, а вот единственный государственный ввела кучка кучмистов под давлением рыжего кАзла...Не спросив - заметьте - мнения народа....
    Я сам еще при памяти :)
    Учился с 65 по 75 год. Пришлось поменять 4 школы в Луганске - везде было одинаково :)
    Есть прекрасный пример - как делает Черновецкий. Доплачивает от мэрии учителям. Уж на востоке мы бы решили, как поощрить учителей русского языка - без соизволения Киева....

15. І.Павлович

УСІМ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД ПРЕДМЕТА ВИКЛАДАННЯ.

16. Дальневосточник

Господа! Я совершенно не собирался открывать агитацию за Черновецкого.. :)
    А вспомнил о нем (не к ночи будь помянут!) исключительно как пример возможного решения....

17. І.Павлович

Ви розумна людина і чудово розумієте, що якби був проведений референдум з мовного питання, яка - не знаю, але більшість була б за українську мову. Необхідності прийняття російської як другої державної НЕМАЄ. На регіональному рівні, як мови нацменшини - так. Скажімо, у Криму і деяких східних областях. Але про ці, реальні вимоги мова не іде. Вимоги ставляться саме не реальні, щоб питання не знімалося і повсякчасно відволікало населення від питань сьогодення. Завжди можна сказати:"Во всем виноваты сволочи-националисты! Вы видите, даже языка родного нас хотят лишить!"

• Подобається Подобається x 3
  18. Дальневосточник

У меня есть совершеннейшая уверенность в обратном. Более того - явное и недвусмысленное противодействие народному волеизъявлению (простите за напыщенность, но это так!) силами, самоназывающимися "демократическими" тоже говорит об обратном...Есть старая мудрость - не спрашивай, если не знаешь, что потом делать с ответом...Вот они и не спрашивают...
    Вот кусочек из блога Сергея Лукьяненко (он приезжал в Киев на книжную ярмарку):
    "Киев встретил метелью - впрочем, снег таял едва коснувшись земли. Очень удивлял контраст между полным отсутствием вывесок на русском языке и всеобщим употреблением русского в быту."
    http://doctor-livsy.livejournal.com/
    Вот это несоответствеи и есть принудительность... Нам, как я вжу, все еще не надоело "загонять железным кулаком" в светлое будущее.....

19. І.Павлович

Я вже багато разів писав, що є людиною РОСІЙСЬКОМОВНОЮ! Але ні я, ні будь-хто з моїх знайомих (із різних слоїв суспільства) киян ніякого дискомфорту не відчуваємо. Доречі, як корінному киянинові, мені приємно все частіше і частіше на вулицях чути українську мову.Проживши 44 роки у Києві я можу порівнювати...

• Подобається Подобається x 6
  20. Дальневосточник

Я совсем не об этом...Я совершенно не испытываю дискофорта в общении. Я о государственной машине - которая вместо того, чтобы "создавать условия" идет путем тупого запретительства. Я все-таки надеюсь, что мы строим демократическое государство, в котором тоталитарные методы руководства народом не приемлемы. Существует достаточно много различных мер экономического протекционизма.Снять, к примеру, пдв с дублированных на украинский язык фильмов, с книг, газет и журналов издающихся в Украине и на украинском языке...А мы - как зрители и читатели будем выбирать. Хочу читать по русски или смотреть фильм на русском - буду платить больше. Но я смогу выбрать. А при запретительной системе мне выбора не оставяют. Чесслово - мне не нравиться новые украинские сусловы - "я книгу не читал, но она не нужна народу...."

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)