Пік кризи припаде на березень-квітень 2009, а а червні 2009 настане стабільність, долар впаде до 5 гривень.
тож таке або в газеті читала або по телевізору чула... не знаю чи то так, чи так хочуть щоб ми думали...
Криза зараз повязана з браком валюти через падіння експорту та через брак кредитних ресурсів в банках-якщо оптимістично то падіння буде ще рік потім як до дна дійде то ще зо 2-3 роки стагнації.Скільки часу пройшло поки після 1998 року почалось покращання?
старий російський анекдот - ще радянських часів: - чув - долар падає? - та щоб в тебе так стояв, як він падає! == оті от "по 5 гривень" слід розглядати як "а зараз комусь вигідно продавати українські грошові знаки по долару за Богдана Хмельницького"
Сьогодні їхав на роботу , слухав радіо в авті. В новинах передали , що від жовтня , коли офіційно обявили про Recession в Альберті безробіття з 3.5% зробилося 3.1% , тобто зменшилося.І це мова тільки про full-time job. А в Онтаріо виросло до 7%. Коридор Едмонтон- Калґарі і північ - Атабаска , Форт Макмурі і "села" коло нього є самі роботозабезпечені в цілій Північній Америці.
Так ото-ж! А якщо продовжуєш працювати, то і грошей не дістаєш, і часу не маєш, і від держави підтримки ніякої. Все по закону. Головне - профспілкові сплачувати, соцстрах, податки, пенсійний, медстраховку..... - а ні одна з тих інституцій не працює, тільки хаває. А про те, куди там Юля казала звертатися... я ж не Юля, толку з того звернення. Та й час треба мати
Так і про "падіння" долара нам так дбайливо-ненав"язливо з усіх боків кричали аж майже рік. Дехто піддався на психатаку, поскидав долари, в кращому разі поклав на депозит. Тоді раз киданули, тепер - криза, долар виріс, всі його хочуть. Добре нарід кидати в країні де немає в що вкладати кошти.
Можу підтвердити, схоже це дійсно так. Я останнім часом тільки й роблю, займаюсь телефонним маркетингом, так звані "холодні дзвінки", пропоную свою продукцію. Раніше, ще у вересні на таке не було і часу, замовлень було достатньо. Так от відповіді такі: "для нас це не актуально саме зараз", криза... хоча потреба є. Або кажуть: хоча б хтось нам проплатив на зарплатню... Або ще гірше: "немає потреби, штат скорочено", "ми не збираємось розширювати штат". Все це притаманно не тільки для харчової галузі, взагалі ситуація кепська, всюди, навіть у нафтогазі. І це кінець року, коли завше були самі кращі продажі. На фірмі ми вже не отримуємо зарплатню з вересня. Звільнені десь 65% людей. Всі були змушені керівництвом піти за власним бажанням, хоча ніхто не бажав. Кажуть, в Росії в ЗМІ заборона на слово "КРИЗА". Тобто "у нас, в Раше всьо харашо!".?
учора дивився по ТВ новини. як у Києві чи то мерія, чи то якась благодійна організація бомжів гарячими стравами підгодовує. там їх ціла купа народу прийшло поїсти гарячого. так от - питають одного чоловіка років 35-40 з Луганщини, мовляв чого ви тут? а він відповідає: "я монтажник-висотник. У меня 2 высших образования. воровать не умею и не буду. найдите мне сейчас работу!". отак чоловяга бомжує на київському вокзалі. що тут ще скажеш? мабуть і так все зрозуміло...
не сприйміть за "кощунство" (не знаю чи правильне слово підібрав), але оце "найдите мне сейчас работу!" явно совком попахує ... думка, що хтось десь комусь повинен роботу шукати.
та ні не повинен. не про це йдеться. просто мова про те, що у будівництві тепер застій - все зупинилося, будівельників, інженерів, навіть дуже висококваліфікованих фахівців звільнили нафік. от народ і бомжує. от. наприклад, з мого вікна дома видно дві висотки, які цілий рік гнали-гнали і тепер все стало. чому? грошей нема. те саме у мене у дворі - обіцяли благоустрій. а гроші закінчилися і посеред двору болото, купи піску, баюри. сусідні будинки тієї ж будівельної компанії теж стоять недобудовані п.с. а зрештою, чому йому чи тисяч іншим звільненим працівникам не повинні шукати роботу? громадяни є найвищою цінністю для держави. це записано у Конституції. і ця держава має опікуватися своїми громадяними. і не треба цієї риторики, що законів ніхто не дотримується, це все на папері, а насправді кожен розраховує сам на себе і т.д. і т.п. це моя субєктивна думка.
та я це все розумію. напевно той "висотник" був дуже марнотратний, що так скоро бомжувати почав. Український будівельний бізнес трохи неправильно працює - фінансується. Має бути інвестор чи буд.компанія яка за свої гроші або гроші банку будує, а потім продає, а не купка "мікроінвесторів"-фізосіб, які беруть кредити на незбудовані квартири і потім купа ризиків, всякі "Еліта-центри" з"являються то трохи некоректно порівнювати, тоді з 91 до 98 року в Україні не було економічного зростання, інфляція висока і т.д., але зростання відновилося у 2000 році. Суттєва девальвація гривні була десь у вересні (якщо не помиляюсь) 1998 року, тобто до зростання трохи більше року минуло, але то різні часи і тут напевно не вдасться спрогнозувати на основі "історичної аналогії".
все таки дозволю собі з Вами не погодитися. маю на те кілька причин, бо на львівському будівельному ринку добре знаю, що багато добрих фахівців втратили роботу і досі її не знайшли. це стосується багатьох компаній, які раніше твердо трималися на ногах. криза і до них дійшла. якщо колись отримували мільйонні надприбутки, то тепер все впало. людей позвільняли. це не регіональна, а загальнодержавна тенденція.
та в тому немає сумніву ну може Вам краще знати, але в мене таке враження (імхо як то кажуть), що в українських будівельних реаліях "триматися на ногах" означало мати гроші "мікроінвесторів" і лобістів у органах влади. "Мікроінвестори" дають і замовлення і гроші, а "органи" дають дозволи, відведення землі і замовлення також. Це про "великий" будівельний бізнес. Дрібний "організований" по різному, демократичніше, бо "ставки" менші.