ДВОМОВНІСТЬ

Discussion in 'Мовне питання' started by Даяна, Feb 18, 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 vote(s)
    25.7%
  2. НІ

133 vote(s)
    74.3%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. sl4m

sl4m Well-Known Member

суржик вы украинским считаете?

2. syavych

syavych копач

Рахував не я, а держкомстат :) Їх і питайте...

3. Даяна

Даяна Well-Known Member

А ви його вважаєте російським? Тут справа не у суржику, у якому є різна частка русизмів, а у мовній ідентифікації людини. Якщо для прикладу людина вважає своєю рідною мовою українську, а не російську, то решта - це питання рівня освіченості людини, який теж на місці не стоїть. Це ж може стосуватися і російськомовного громадянина, у суржику якого є частка українізмів, але рідною мовою він вважає російську. Тому правова основа тут не залежить від того, як ми з вами розглядатимемо суржик (українським чи російським), а як згідно з опитуванням люди будуть визначати свою мовну ідентифікацію.

• Подобається Подобається x 4
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

а русскій суржик куди віднесемо?

5. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

- какой именно ? и где? и как может быть смесь украино-русских слов - только русским или только украинским ?

• Подобається Подобається x 1
  6. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

Оляно, будьте обережні з термінами. Руська мова - це умовна назва східнослов"янських діалектів племен Київської Русі. Цей термін тільки порівняно недавно почав функціонувати у мовознавстві, оскільки радянська наука відкидала його, а продовжувачі цієї науки і в сучасній Україні з піною на губах кажуть, що такий термін не має права на існування.
    Старослов"янська мова - це тільки писемний варіант на території Київської Русі. Інакше старослов"янська називається староболгарською. Вона використовувалася для обслуговування релігійної сфери, а потім як літературний варіант в різноманітних інтерпритаціях вживалася аж до початку 19 ст. Аналогічна ситуація була в Європі, де через відсутність національних літературних мов використовувалася довгий час латинська.

---------- Додано в 13:14 ---------- Попередній допис був написаний в 13:05 ----------

ну ви, шановний, спочатку повинні розібратися із філологічною термінологією. Я сумніваюся, що ви філолог, тож спробую вказати вам, як спеціаліст у цій галузі, напрямки пошуку:
    термін суржик і термін діалект - це абсолютно різні речі. Якщо ви, не знаючи значень цих лексем, щось сплутуєте із чимсь, то це не проблема філології, а ваша особиста необізнаність.
    Щодо діалекту, то сучасна лінгвістика вже визначилася остаточно в цьому питанні, а от із суржиком питання майже досліджене, але ще досі з"являються наукові статті, присвячені власне теорії питання. Свого часу в Київському педуніверситеті ім. Драгоманова кілька людей займалися питанням суржика.

Last edited by a moderator: Mar 9, 2010
    • Подобається Подобається x 5
  7. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

так суржик - это диалект или нет?

8. SemperTiro

ні, це два різні терміни. Позначають абсолютно різні речі.

9. ricardo

ricardo Well-Known Member

Так:
    ДІАЛЕКТ, -у, ч. Місцевий різновид мови; говірка (у 1 знач.).
    СУРЖИК, -у, ч. ... 2. перен., розм. Елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без додержання норм літературної мови; нечиста мова. Українсько-російський суржик.
    (словник.нет)

Т.зв. "одєскій язик" є суржиком:
    "Шо ви мєня толкаєтє? Обойдітє сюдой" (позавчора в маршрутці)

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Народ, тема закрита.

ЯНУКОВИЧ ПООБІЦЯВ ЄДИНУ ДЕРЖАВНУ МОВУ
    Вівторок, 09 березня 2010, 13:24
    Версія для друку Коментарі 131

Президент Віктор Янукович заявляє, що українська мова буде єдиною державною мовою.

Про це він сказав під час церемонії вручення Шевченківських премій у Каневі на Чернечій горі, повідомляє УНІАН.

"В Україні буде розвиватись українська мова як єдина державна", - заявив президент.

Крім того, за його словами, в Україні в обов'язковому порядку буде запроваджено Європейську хартію регіональних мов.

Як відомо, під час візиту до Москви Янукович пообіцяв не відкладати прийняття законів для захисту прав російськомовного населення в Україні.

• Подобається Подобається x 6
  11. nirvanka

nirvanka просто фотограф

А ми - Україна, а це значить, що і мова має бути українська :tongue:

• Подобається Подобається x 5
  12. UDALA

UDALA Well-Known Member

Держкомстат какой , помаранчевый?:)))
    Тогда все понятно!!!:haha:

13. Romko

Romko Дуже важлива персона

Нова держава?
    де?

14. SemperTiro

загалом правильно, тільки є уточнення: діалект - це територіальний варіант мови. Він проявляється, на відміну від літературного варіанту, лише на деяких рівнях: певні звукові особливості (в країнських діалектах ці яскраво виражені особлливості притаманні карпатським говіркам, наприклад специфічне середньорядне "И" в бойків, а також певні особливості у північних говорах... повторюся, це найяскравіші речі), лексичні (специфічні слова), окремі аспекти словотвору (специфічні афікси), морфологічні (н.п. форми дієслів: на Львівщині майб. час "буду робив" (робитиму), а на Донеччині "ходю" (ходжу)), ну і дуже незначні відмінності від літературного варіанту простежуються на синтаксичному рівні. Стилістичний рівень у діалектах відсутній. Ну і ще є ряд особливостей, про які не хо писати... довго...

а от суржик - це просто змішування 2 мов - російської та української. Коли вихідці із сіл, приїжджаючи в місто, хотіли відірватися від діалекту, але до літературної російської не дотягнулися, хоча і від діалекту вже відійшли. Отакий собі покруч. (це я просто в загальних рисах описав явище, дехто з науковців за таку "примітивну подачу теми" мене б готовий був четвертувати :) ). Не буває суржику російської мови, є просто суржик, т.б. змішування української та російської "малограмотними" громадянами. Наскільки мені відомо (пардон. уже трохи відірвався від новин наукового життя), основна заковика - це опис меж суржику: наприклад, вважати ГЕКАННЯ (фонетичний рівень) російськомовного населення ознакою суржику чи ні, або ж говорити тільки про лексичний рівень і частково морфологічний.

---------- Додано в 01:15 ---------- Попередній допис був написаний в 01:12 ----------

ну, він багато чого обіцяв. Особисто я зрадів, що Лідер нарешті заявив про це. але щось мене всередині гризуть сумніви. Надто благодатна тема для спекуляцій. Тим більше, всім відома агресивна позиція Колеснікова у цьому питанні.... так що... будемо сподіватися на краще

15. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

Держава? Де?

16. Romko

Romko Дуже важлива персона

Помаранчева...придумали....
    Одна в нас країна...
    [MP3]http://www.playcast.ru/uploads3/2009/08/24/1161708.mp3[/MP3]

17. Даяна

Даяна Well-Known Member

Це цілком прогнозований результат.
    http://gigamir.net/news/politics/pub47456/
    І більшість дописувачів цієї теми у цьому не сумнівались і відповідно проголосували.
    http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=596099&postcount=115
    Двомовність тепер стане темою наступних виборів. І знову москалі і хохли-манкурти стануть частиною обдуреного лохокторату. Але в кінцевому результаті їм всеодно лишається лиш скреготати зубами і писати про "нациков" і "свидомитов", каториє мєшают ім жить. І це вже звичне явище. Жоден політик незалежно від поглядів не піде на збільшення русифікації, бо як мовнокультурним яничарам не хотілось би створити умови для тотального російськомовного панування, кожен політик розумітиме, що все це - небезпечна "СІЛЬ НА РАНУ" (див. 1-шу стор.)

• Подобається Подобається x 3
  18. nikolas

nikolas Well-Known Member

Ну звідки беруться такі розумники,які плутають Русь з Росією???А-А-А-А...!Нема слів.

---------- Додано в 08:45 ---------- Попередній допис був написаний в 08:36 ----------

Інакше і не могло бути.Я ще можу зрозуміти москалів,ну не хочуть вони усвідомлювати ,що Україна це вже не частина Росії,такий вони народ.Але я не можу зрозуміти хохлів які топчуть свою культуру,історію,мову.

• Подобається Подобається x 3
  19. Чупага

Чупага Well-Known Member

В них дід і батько були хохлами це звично, ні чого поганого в цьому не бачать.:nea:

20. syavych

syavych копач

Брєд повний. В 2001 році помаранчевими і не пахло ще...

Thread Status:
Not open for further replies.
а де твій аватар? :)