Доля чи вибір?

Discussion in 'Філософія та мораль' started by львівянин, Dec 14, 2007.

1. BlackCat

BlackCat Well-Known Member

Булгаков фаталист)))

2. Romko

Romko Дуже важлива персона

А вони(часи) коли-небудь були іншими? Чи дуже великими "кузнєцамі" свого щастя виявились люди,які недавно загинули неподалік Львова в аварії? А інші....несть їм числа...

3. Jiliana

Jiliana Well-Known Member

Несчастный случай это не рок.Тут много есть такого.что стоило просто не делать.Я к сожалению не знаю что там реально произошло,но все имеет свои причины.Банальное не соблюдение техники безопасности..

4. Romko

Кожну подію можна розкласти по поличках:от,якби тоді я зробив не так,а ТАК,все сталось б по-іншому... Вся річ в тому,що в ТОЙ МОМЕНТ ми робимо якраз ТОЙ крок...часто фатальний... Один крок...

5. Jiliana

Это Ваш собственный выбор!

6. Romko

Ні...вибору нема... Є ілюзія вибору.

7. Jiliana

Тогда Вам с даосистами по пути:sad:

8. Romko

Та,дякую,я якось сам дошкандибаю...якщо на голову цегла не впаде,чи масла ніхто не розлиє...))) А,якщо відверто,то я наочно пересвідчився,що Бог кожному дає свіи хрест...персональний...і перед кожним ставить свій мур...теж персональний...якого не зруйнувати...не перелізти...не обійти... Можна лиш чекати,поки він сам щезне...

9. BlackCat

По вере Вашей Вам и воздается...

10. Jiliana

От души желаю чтобы в Вашей жизни все складывалось хорошо!:rose:

11. D.M.

D.M. Well-Known Member

А тоді поясніть, чим відрізняється вибір від ілюзії вибору.

12. Fireball

Fireball Well-Known Member

Сознательно-то сознательно, но наше сознание - отнюдь не независимая такая от всего-всего штука :)
    ИМХО, с вполне определёнными, хоть и очень сложными (в зависимости от уникального личного опыта) алгоритмами, реакциями и проч.

Неизбежным, дорогая BlackCat :rose:
    Я вот не возмущаюсь, потому как наличие или отсутствие заранее определённого в момент Большого Взрыва судьбы мало влияет на что-либо ;)
    Живём-то мы всё равно так, что не знаем будущего и всех раскладов жизненных.
    С таким гигантским числом переменных результат каждого нашего шага можно назвать практически недетерменированным :)

13. Fireball

Для тих, хто живе - нічим :)
    Але ж як це цікаво подумати над тим, що ж там насправді коїться ;)
    Чи то може сидять якісь сестри на Олімпі та прядуть нашу долю, чи ми вільні й всемогутні, чи це все жодним чином не стосується містики, а лише матеріалізм?

14. D.M.

D.M. Well-Known Member

Тобто під наявністю долі Ви розумієте існування деякої особи, якій ця доля відома. Правильно?

15. Fireball

Ні, це ж я так, просто щоб яскравіше виглядало :)

В принципі, не має різниці - чи людина вирішує свою долю, чи все її життя та події у ньому є передумовленими. Бо після того, як той чи інший вибір зроблено (навіть у випадку вільної людини), минуле стає фіксованим й незмінним. Та й для вибору є один шанс.
    Для мене існування долі - це той факт, що у Всесвіті існують причини та наслідки, все під ними, людина не може вирватися з законів Всесвіту.

Різниця є лише з ідеологічної точки зору, для того чи іншого способу світосприйняття. Тобто, це просто цікаве питання :)

16. D.M.

D.M. Well-Known Member

Я вважаю, що причини та наслідки - категорії людського сприйняття світу. Світ просто є таким, яким він є. Вивчаючи його, людина помічає певні красиві (з точки зору людської психіки) закономірності і застосовує їх для передбачень невідомого. При цьому людині зручно описувати деякі речі такими словами, що мовляв якесь явище спричинює якесь інше явище; але це не єдиний спосіб описання світу, подібно до того, як у математиці можна отримати одну й ту саму теорію з зовсім різних систем аксіом. Події просто відбуваються, а причинно-наслідкові зв'язки ми придумали для нашої зручності.

17. Лана Николана

Лана Николана Well-Known Member

Самоубийство-это судьба или выбор????

18. Romko

Таки доля...ніхто не знає..який відчай,як складуться обставини в людини,що зробить такий крок...
    Господь перед кожним зводить ЙОГО ПЕРСОНАЛЬНУ СТІНУ.І те,що для одного неприйнятно...для іншого...

19. Лана Николана

Лана Николана Well-Known Member

Судьба...Человечек только родился, только сделал свой первый крик, а его Книга Судьбы уже написана Творцом и в ней поставлена точка. Я тоже считаю, что все то,что мы принимаем за свой выбор есть перевернутая страница в этой самой книге.

20. BlackCat

Ох и любите же вы - мужчины, все усложнять.
    Ничего в этом мире не происходит случайно, все имеет причинно-следственную связь (даже наши мысли, поскольку они материальны). Все происходит только так, как должно происходить, в соответствии с нашими установками и убеждениями.
    Окружающий мир - это всего лишь отражение наших глубинных убеждений и установок. Все, что нами воспринимается как внешнее, в действительности, является нашим внутренним содержанием. И наоборот: наше внутренее содержание - отражение того, что происходит в окружающем нас мире, в нашей жизни.
    Советую понимать это и в прямом и в переносном смысле.

Все, что для нас неизбежно, неизбежным мы это сделали сами. имхо
    "Если ты сидишь на берегу и кидаешь в воду камушки, то смотри на круги в воде, которые при этом образуются. Иначе твое кидание превратится в пустое занятие". Козьма Прутков.
    И еще одно имхо: Только СИЛЬНАЯ ЛИЧНОСТЬ способна изменять свою судьбу, выбирая ее себе, такую, какую необходимо.

а де твій аватар? :)