Сімейний бюджет

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем poetka, 1 бер 2010.

?

Чи плануєте ви особисті фінанси?

1. Звичайно, куди без цього?

3 голосів
    33,3%
  2. Планую тільки великі витрати.

2 голосів
    22,2%
  3. Не планую, але знаю, що це важливо.

2 голосів
    22,2%
  4. Це не для мене, живу сьогоднішнім днем.

0 голосів
    0,0%
  5. Та що планувати з моїми то доходами?

2 голосів
    22,2%
  1. Speedo78

Speedo78 Well-Known Member

Ось уже другий рік стараємось записувати фінансові витрати/прибутки, баланс.
    Досить добре у цьому допомагають різні електронні ресурси. Наприклад, ось цей: http://homemoney.ua/
    Цікаво відразу дивитися і аналізувати ситуацію за місяць, квартал, рік за допомогою кругових і стоввпчикових діаграм. Всім раджу ;)

• Подобається Подобається x 1
  2. bandido

bandido NaBazari.com менеджер

В кого смартфон - ще простіше. Є спеціальні програми для обліку витрат. Телефон завжди під рукою, от і записую зразу же. Користуюся BestExpense для s60.
    В кінці місяця заводжу категорії в екселівський файл де додаю ще доходи. Так бачу річну статистику. Просто і доступно.

Колись чув таку статистику, що у витратах можна знайти до 15% нераціональних. На практиці більше 10-ти не було :blush:

3. sselev

sselev Well-Known Member

Мій товариш колись захотів вести облік всіх витрат. Через 2 тижні припинив бо займало багато часу (писав все на папері).

4. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Звітую. майже 3 місяці користуюсь цією системою.
    Висновок: чоловік тратить стільки, скільки заробляє (хоча була різниця в місячних зарплатах в 2 рази! о_О Я ж витрачаю значно менше, ніж він, на ті самі потреби, бо не купую зайвого (це про продукти і розваги).
    Плюс цієї системи - можна записувати скільки за що треба заплатити і після отримання зарплати підрахувати скільки можна видати.
    Мети досягла. Показала чоловікові скільки він грошей тратить на дурне. Тепер він віддає мені гроші, щоб не тратив :)))

---------- Додано в 21:54 ---------- Попередній допис був написаний в 21:51 ----------

Так, то напряжно. В цій системі HomeMoney простіше - раз створюєш категорії, а потім просто щодня чи коли є потреба вписуєш витрати і прибутки, а рахується все само і сортується по витратах. Дуже наглядно. Я збираю чеки з магазинів і деколи навіть тільки раз в тиждень витрачаю з пів години, щоб дані повводити.

• Подобається Подобається x 5
  5. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

А що це означає? Я на свому прикладі - якась більш-менш суттєва покупка (телефон, фотоапарат для прикладу) в межах 2000-4000 грн. - це не часто, раз на рік. Але це ж рахується сімейна покупка, а не особиста.
    Потім одяг. Перше-ліпше на базарі не беру, а ходжу 2 тижні вибираю по магазинам, це мене дуже кумарить, тому це раз на пів-року мінімум максимум.
    Розваги - ну на концерт піти. Поскільки на Козловських я не ходжу, а теж чекаю хоча б Deep Purple - то теж рідко. І це теж сімейний захід, а не особистий. Відпочинок - поїхати кудись. То теж я сам не їду.
    Все. Все решта - продукти харчування. По кавярням-піцеріям-макдональдсам я не видвисаю, тому теж сімейна кулінарія.

6. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Це означає, що якщо в чоловіка менше прибутків, то він їздить трамваями, не купує дорогих випивок на забавах, не купує комп'ютерних ігор і іншої фігні. А якщо більше прибутків, то чуть не щодня їздить з вокзалу на таксі (він до іншого міста на роботу щодня потягом їздить), купує всякий непотріб і т.д. Тобто розкидається грошима, тратить все, а не відкладає, не збирає на щось більше.
    Зараз я йому показала, що якби він не тратив на то і то, то купив би собі більш потрібні речі.
    Моя зарплата в 6-8 разів менша, ніж в чоловіка, але бувало, що позичала йому на щось :)
    Може то просто я не багато від життя потребую. Одяг купую десь теж раз в пів року, не маю по 20 пар взуття та сумок, волію почекати і відкласти, ніж брати кредит і переплачувати, не їм на місті, бо своє смачніше і дешевше. Може то в поляків інший спосіб ведення бюджету? Хоча в моєму випадку в чоловіка то може бути сімейне..

• Подобається Подобається x 3
  7. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Ну не знаю...

Я, наприклад, також не люблю кредити, тому також "збираю", але на щось конкретне, не "аби було".

Сенс життя ж не тільки в накопиченні... і чому б себе не порадувати новою сумкою? І інколи хочеться поїсти десь, не вдома, аби тебе обслужили і прибрали.

• Подобається Подобається x 4
  8. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

А, у вас чоловік поляк і на таксі їздит. Тоді зрозуміло. Ще ігри всі ліцензовані. У нас береш з любого торента скачуєш і граєш собі.

9. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Так, але не коли боргів на 7.000$! Або коли рахунок за світло - 300$, людина виклянчує гроші і йде купувати двадцять п'яту нову сумку!
    То я про своїх поляків..
    Сумніваюсь, що Ви б йшли до ресторану, якби не мали за що дзеркало до ванної купити і кілька місяців поправляли зачіску в ліфті :)
    Нічого не маю проти того, щоб жити в розкоші.. Але коли є гроші і нема боргів!
    Та поляки теж скачують ігри з торентів, але якщо така гра, щоб грати по мережі з реальними людьми, то треба тільки ліцензійну версію, інакше не вийде.
    Крім того мій чоловік - приватний підприємець. Тому доводиться майже все ПЗ купувати, бо якби була перевірка, то б штраф вліпили чималий.

10. Radzik

Radzik Особистий консультант

Чи плануєте ви особисті фінанси?

Хотілося би дізнатись Вашу позицію на рахунок планування домашніх фінансів.
    Як на мене, в Україні зі значним відривом переважає перша група.
    Чому так? І до чого це може призвести чи вже привело?

11. comanche

comanche знайшовся

Планую лише великі покупки... але облік витрат веду скрупульозний. для цього є багато хороших онлайн сервісів. я користуюсь Домашньою Бухгалтерією онлайн.
    дозволяє переглянути статистику витрат за місяць. спланувати бюджет, великі покупки. малює багато діаграм та графіків. а для декого буде просто зручно поглянути скільки в нього на даний момент є коштів.
    Великим плюсом є наявність мобільної версії сайту. Справді мобільної бо їсть всього байти трафіку. :) що у постійному оновленні інформації дуже важливо.

• Подобається Подобається x 2
  12. Andr

Andr Well-Known Member

Плануйте прибутки :good:
    витрати й так будуть :)

P.S. Перевага - планування прибутків часто не потребує додаткових інструментів

13. vseprav

vseprav Well-Known Member

та, я навіть створив таблицю в екселі де записую всі свої витрати

14. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Дотримуюсь цієї думки. Вже пів року веду облік сімейних витрат і аналізую їх. Що це дає? Знаю скільки і на що потрібно витратитись. Коли прибувають гроші, то відкладаю на місячні витрати за рахунки, на продукти, а тоді вже дивлюсь скільки лишається і чи можна собі дозволити щось купити чи на щось інше витратити чи ні. Дуже зручно. І дійсно тепер раціональніше витрачаються сімейні гроші. Яскравий приклад - вперше за 6 років мій чоловік зміг поїхати на відпочинок. А все тому, що змогла відкласти на це гроші (його, факт :) ). Короче, я ЗА планування.

15. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

У мене цим займається чоловік. Він у мене і ексел, і буккіпер і календар з дзвінком нагадування що треба зробити. Часами той дзвонить що 5-хвилин з тим нагадуванням, і дзвонить, і дзвонить, і дзвонить... падла. :haha: :haha: :haha:

Я заробляю а він рахує і складає плани на майбутнє.

16. Radzik

Запис основних витрат за день займає в середньому 2 хвилини :) Навіть, якщо писати на папері! :) (але на практиці - це одна з найбільших проблем - постійність).

Так, хороший сервіс. Є ще сервіс 4 конверта і інші. Я користуюсь програмою Family 10. Задоволений повністю.
    Тобто ви вважаєте, що прибутки важливіші за витрати? ;)
    Теж хороший варіант, я теж на початках так робив, поки не натрапив на розумні і прості програми. Будь-який варіант чудовий, якщо є результат.

17. Summer

Summer Well-Known Member

аналізую, записую, розношу у програмі.... все добре. але...якби не нинішні ціни, в основному все на продукти та оплату квартири....

18. comanche

comanche знайшовся

В мене з оффлайн програмами не склалось, оскільки працюю під кількома платформами (Віндовс, Лінух, МакВісь) потрібно було щось кросплатформове, з мобільним доступом... :) Тому довелось пересісти на бухгалтерію онлайн....

19. night

night Well-Known Member

Планую витрати на квартиру, стоянку авто, оплата за спорт клуб. Ті витрати які є постійними кожний місяць. Особисто мені важко спланувати на продукти гроші і на бензин. Не знаю що захочеться їсти і куди поїхати. Великі покупки теж приходять досить спонтанно. Буває побачу щось і хочеться. Тоді починаю думати як на це заробити гроші чи що можна продати з старого і не потрібного щоб купити собі бажану річ.

20. Radzik

Намагайтеся платити спочатку собі, відкладаючи як мінімум 10% від доходів (на початку місяця, а не в кінці).

---------- Додано в 09:55 ---------- Попередній допис був написаний в 09:54 ----------

Як на мене, не має значення, які програми, головне, щоб це працювало!

---------- Додано в 09:57 ---------- Попередній допис був написаний в 09:55 ----------

Ось такі речі найбільше і потрібно планувати, бо саме на них припадає левова частка витрат. А якщо щось і залишається в кінці місяця, все це зливається на НЕзаплановані витрати...

а де твій аватар? :)